Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

michos81

Wydajność procesorów a zapotrzebowanie na prąd

Rekomendowane odpowiedzi

Artykuł poświęcony jest najmocniejszym dwu i cztero rdzeniowym procesorom na LGA775. Opisujemy w nim nie tylko wydajność,

ale także różnice w poborze energii całego zestawu w zależności od zainstawlowanego CPU. Zapraszam do lektury.

BT-PCLAB-1.JPG

BT-PCLAB-2.JPG

Zdjęcia podzespołów

BT-PCLAB-3.JPG

BT-PCLAB-4.JPG

BT-PCLAB-6.JPG

BT-PCLAB-7.JPG

BT-PCLAB-8.JPG

2. Odczyt z programu CPU-Z

E8400 Auto

BT-PCLAB-13.JPG

Wyniki w 3Dmark06

BT-PCLAB-14.JPG

E8400 @E8600 (napięcia na auto)

BT-PCLAB-15.JPG

Wydajność 3Dmark06

BT-PCLAB-16.JPG

E8400 @4050 MHz (vcore auto)

BT-PCLAB-17.JPG

Wydajność w programie 3Dmark06

BT-PCLAB-18.JPG

E8400 @4220 MHz (vcore +0,1 v)

BT-PCLAB-19.JPG

Wyniki w 3Dmark06

BT-PCLAB-20.JPG

Q9550 (auto)

BT-PCLAB-21.JPG

Wyniki w 3Dmark06

BT-PCLAB-22.JPG

Q9550 @3800 MHz (vcore +0,2 v)

BT-q9550@3800.1.336v-CPUZ.JPG

Wydajność w 3Dmark06

BT-q9550@3800.1.336v-3dmark06.JPG

3. Wykresy porównawcze

BT-PCLAB-9.JPG

Najwyżej taktowany jest tuningowany i selekcjonowany procesor E8400.

BT-PCLAB-10.JPG

Test samego procesora pokazał dużą przewagę czterordzeniowców nad procesorami dwurdzeniowymi. W takich pracach jak kompresja, dekompresja plików, obróbka foto i video procesory czterordzeniowe nie mają sobie równych.

BT-PCLAB-11.JPG

Bardzo ciekawie wygląda drugi test, który pokazał wpływ danego procesora na wydajność karty graficznej w grach. Z testu wynika, że największą wydajność gwarantuje podkręcony Q9550. Na drugim miejscu uplasowały się dwurdzeniowe procesor z zegarami 4050 i 4220 MHz. Czterordzeniowy Q9550 ze standardowym taktowaniem 2830 MHz okazał się podobnie wydajny jak E8600. Jeśli jesteśmy graczami i nie zajmujemy się zastosowaniami profesjonalnymi, typu obróbka video lub foto, możemy nabyć dwurdzeniowy procesor, który jest odpowiednio taktowany.

BT-PCLAB-12.JPG

Test poboru energii bardzo nas zaskoczył. Ku naszemu zdziwieniu okazało się, że najoszczędniejszy jest nie procesor E8400 ale czterordzeniowy Q9550. Nawt po sporym przetaktowaniu, Q9550 pobrał tylko 260 W (cały zestaw). Jest to o wiele mniej niż się spodziwaliśmy.

Jak widać na wykresie nowoczesne komputery nie są "potworami" połykającymi ogromne ilości energii. Aby móc zaopatrzyć w prąd, wydajny zestaw komputerowy, nie musimy kupować 1 kW-towego zasilacza. Nie oznacza to, że dla każdej konfiguracji wystarczy 400 W-towy PSU. Należy pamiętać o pewnej rezerwie, a także o jakości wykonania oraz użytych w zasilaczu technologiach. Im lepszej firmy kupimy zasilacz tym będziemy spokojniejsi o stabilność napięć, brak awarii, cichą pracę oraz nie zniszczenie całego komputera lub jego podzespołów (szczególnie dyk, płyta główna, karta graficzna).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny artykuł, szkoda że 3DMark nie mierzy rzeczywistej wydajności w grach ;) w Crysis 8400 wygrywa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
fajny artykuł, szkoda że 3DMark nie mierzy rzeczywistej wydajności w grach ;) w Crysis 8400 wygrywa :D

a co sprawdzałeś? Bo ja tak i mam inne zdanie na ten temat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To by tłumaczyło, czemu ludzie z TRUE i Quadem mają czasem niższe temperatury, niż z Core 2 Duo :E

Chciałbym zobaczyć, ile prądu pobiera E2180@3,4GHz 1,45Vcore.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a co sprawdzałeś? Bo ja tak i mam inne zdanie na ten temat

nie on tylko gdzieś słyszał na jakimś forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

michos81

przydało by się realne zdjęcie tych procesorów,no ja też miałem Q6600 i różnicy nie było

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra robota , rozumiem ze ten pobor pradu to oczywiscie caly komp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość S3Bols

no akurat zastanawialem sie nad q9550. Jaka rewizje miałeś ? I gdzie nabyłes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie on tylko gdzieś słyszał na jakimś forum

Szybki test

E8400 @4200 Gaiward HD4870 512 DDR3 Golden Sample 800/4000 MHz

E8400@4200%20MHz,%20HD4870GS800,4000.JPG

Q9550 @3825 Gaiward HD4870 512 DDR3 Golden Sample 800/4000 MHz

Q9550@3825%20MHz,%20HD4870GS800,4000.JPG

W grze crysis jest tak, że w wysokich rozdzielczościach nie ma różnicy. W niższej rozdzielczości jest różnica aż 8 FPS (minimalne) co wpływa na jakość grania. Im rozdzielczość jest niższa tym większy wpływ ma szybkość procesora.

Co do innych gier to polecam przetestować procki w Total War: Medieval 2 . Ta gra potrzebuje bardzo wymagającego procka i 4 rdzenie się przydają. :cool:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać wyraźnie, że w 1680x1050 ograniczała karta graficzna. Identyczne wyniki nie biorą się z kosmosu. Ale Medieval 2 chyba po prostu nie korzysta z 4 rdzeni? Jakoś nigdy nie został użyty jako przykład...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do innych gier to polecam przetestować procki w Total War: Medieval 2 . Ta gra potrzebuje bardzo wymagającego procka i 4 rdzenie się przydają. :cool:

medival nie korzysta z wielu rdzeni, niestety :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chce mi sie wierzyc :o ze Quad bierze mniej pradu niz E8400 :E tzn ze moj E8200@ 3,52 GHz bierze tez wiecej pradu niz Quad :hmm: Ale jakim cudem.

Mam ModeComa MC 400 i do tego GTXa 260 od Gainwarda w 55nm i wszystko dziala :D

jednym slowem mowiac :D chcesz oszczedniejszy komputer ?? bierz Quada :E :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nie czaje dlaczego w 3d marku 06 mam wynik cpu gorszy o 500pkt ponad.Wina zasyfionego systemu? I tego,że ja używam visty a nie xp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobry test. Można się dowiedzieć czy za niewiele większa wydajność nie przypłacimy większym rachunkiem za prąd :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja nie czaje dlaczego w 3d marku 06 mam wynik cpu gorszy o 500pkt ponad.Wina zasyfionego systemu? I tego,że ja używam visty a nie xp?

Windows zasyfiony nie wpływa aż tak bardzo na pkt lecz wersja systemu :) Xp i Vista w cpu score to dość duża różnica

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...