Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Firekage

HP 2228H -22 calowa TN "glare" ,pseudo recka

Rekomendowane odpowiedzi

Dziwne , bo u mnie ustawilem 1600x1200 i mialem nizej 1600x1200 , ustawilem 1680x1050 i mialem 1680x1050. Moze cos ze sterami od grafy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem nowe sterowniki do grafy i monitorek chodzi świetnie ;) Już zmienia się tam ta rozdzielczość w OSD prawidłowo.

Nawet zniknął "efekt" zamazanych literek, myślałem, że to jest niestety normalne i trochę się zmartwiłem :) ale na szczęście nowe stery to zlikwidowały.

Niestety są też minusy :/ nie mogę teraz ani w OSD, ani w sterach zmienić skalowania monitora do 4:3 :/ Masz tą opcję aktyną? chyba muszę coś pogrzebać w sterownikach, aby to włączyć , bo stare gry mi rozjeżdża :P

Aha i przy okazji - Tobie też ta aplikacja HP dołączona na płycie zamuliła komputer? Bo u mnie po instalacji nie da się pracować, tak wolno wszystko się robi :/ Jest ona niezbędna do prawidłowego działania monitora?

Z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie instalowalem szajsu od HP. U mnie skalowanie dziala bez problemow , wybierane jest przez OSD. Sprawdzalem miedzy inymi GRIDA jak i Crysisa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz wyjdzie, że pół tematu to będą moje posty, ale cóż, trzeba rozruszać ten temat, bo z tego co widzę mało osób posiada ten monitor i trudno go dostać, ale na prawdę warto ;) Swoją drogą polecam Agito, bardzo sprawnie zrealizowali zamówienie :)

Ale wracając do tematu. W takim razie usunąłem to oprogramowanie HP, komputer chodzi o niebo lepiej :) Tylko martwi mnie ten brak skalowania :/ muszę poszukać chyba jeszcze innych sterowników.

A mógłbyś powiedzieć jakie masz ustawienia monitora? chodzi mi o te główne jasność, kontrast, kolory etc. Bo nie ukrywajmy te fabryczne ustawienia nie są zbyt fajne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Profile non text - nie ruszalem , gram na tym co fabryka dala i uwazam , ze jest ok.

Profil text - modyfikowany w locie , przewaznie siedzac dlugo mam 15/15 i kolor na standard , chyba 6500K.

Skalowanie u mnie dziala , mozliwe , ze zle wybrales. Wejdz w osd , pozniej image control , nastepnie custom scaling. Aby miec pixel mapping 1:1 czyli okno 4/3 musisz przelaczyc fill to aspect. Jesli masz fill to aspect tak monitor nie gra w oknie , a rozciaga. Aha , skalowanie dziala tylko w grach , pod pulpitem jest nieaktywne przy natywnej , nie wiem jak na non natywnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skalowanie też zależy od ustawień w sterownikach. Trzeba przestawić tak, by to monitor decydował o skalowaniu, nie sterownik.

Co do oprogramowania od HP. Potwierdzam i proszę o nie instalowanie tego syfu, który daje dużo szkód niż pożytku! U mnie (po uprzednim utworzeniu punktu przywracaniu) ten soft rozwalił mi system - przywracałem go sprzed instalacji w trybie awaryjnym [:/]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z natury nie instaluje dodatkow udostepnionych przez producentow. To jest jak "promocja" jogurtow w supermarkecie. Jest by sie tym pochwalic , ale czy to smaczne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze wchodzę do tego skalowania ;) Ale nie chodzi o to, że ono nie działa, tylko w ogóle nie jest dostępne :(

W sterach zaznaczone jest używaj wbudowanego skalowania monitora i nie da się tego zmienić, a w OSD monitora w ogóle ta opcja jest szara i nieaktywna :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Ach! Chyba skalowanie jest aktywne pod cyfrowym łączem, bo pod D-SUB może to nie działać. Czyli pod DVI lub HDMI na pewno działa (do monitora z pc-ta mam właśnie pod hdmi).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor podłączony przez DVI-D ;)

Ale jest to chyba kłopot ze sterownikami, bo pod startymi wszystko było ok, ale wtedy były kłopoty z rozdzielczością i jakością wyświetlanego obrazu.

Więc jeśli miałbym wybierać, to wolę brak tego skalowania :D ale ciągle wierze, że i skalowanie da się ustawić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hmm... Ach! Chyba skalowanie jest aktywne pod cyfrowym łączem, bo pod D-SUB może to nie działać. Czyli pod DVI lub HDMI na pewno działa (do monitora z pc-ta mam właśnie pod hdmi).

Niet , ja uzywam DSUBA i u mnie dziala , ale jak mowilem - opcja aktywna jest tylko w grach , w windzie jest na szaro.

Monitor podłączony przez DVI-D ;)

Ale jest to chyba kłopot ze sterownikami, bo pod startymi wszystko było ok, ale wtedy były kłopoty z rozdzielczością i jakością wyświetlanego obrazu.

Więc jeśli miałbym wybierać, to wolę brak tego skalowania :D ale ciągle wierze, że i skalowanie da się ustawić :)

Masz nV? U mnie na ATI skalowanie bangla bez problemow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firekage, a mógłbyś zmierzyć ile grubości ma sam ekran (bez podstawki)?

Planuję powieszenie takiego czegoś na ścianie, bo nie widzi mi się żeby mi zajmowął 30cm gdy biurko ma 50cm szerokości :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grubosc lacznie z tym tylnym wupustem do ktorego montuje sie VESE to z 7cm. Jest to grubosc od pczatku ekranu do tylnej scianki monitora , gdzie miesci sie tez zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej!

Firekage, a jak sprawuje się w użytkowaniu matryca glare? Odbija tak samo mocno światło jak ekran monitora CRT, czy może ciut mniej. Monitor jak widać wygląda rewelacyjnie i ma całkie dobre parametry ale pamiętam jak jeszcze jakieś 2 miesiące temu, każdy odradzał ten monitor ze względu na "lustro".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ci co odradzali z powodu lustra, to ludzie przyzwyczajeni użytkowaniem monitorów typu mat. To jest kwestia psychiki, naprawdę. Nasycenie kolorów będzie lepsze na matrycy TN z szybą niż na matrycy matowej. Inna sprawa jeśli mowa tu o matrycach xVA, bo to inna para kaloszy.

Zaryzykuj i przekonaj się :) Bo ja Ci polecam ten typ ekranu z matrycą TN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hej!

Firekage, a jak sprawuje się w użytkowaniu matryca glare? Odbija tak samo mocno światło jak ekran monitora CRT, czy może ciut mniej. Monitor jak widać wygląda rewelacyjnie i ma całkie dobre parametry ale pamiętam jak jeszcze jakieś 2 miesiące temu, każdy odradzał ten monitor ze względu na "lustro".

Odbijal mi tak samo jak 17 calowy CRT neca z powloka antyrefleksyjna. W grach w ogole nie widze efektu odbicia , ale na www tak bo i lampy sa na minimum. Mi to nie przeszkadza , 7 lat CRTki w akcji. Gdyby mi to przeszkadzalo to bym mial matowke , ale wole glare przez kolory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czaję się na ten monitor ponad miesiąc. W moim Saturnie i dwóch MediaMarkt'ach ich zabrakło. (czekam na dostawy)

Międzyczasie upolowałem w Sirius.pl za 888zł. A na drugi dzień konsultant napisał mi że "się skończyły" (dodam że przez ponad tydzień po złożeniu zamówienia była niezmienna informacja że są dostępne). Też czekam na dostawę. :mad3:

Tak na marginesie chciałem zakomunikować że Sirius.pl nie realizuje zamówień z powodu "głebokiej reorganizacji".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluje sklejenia tej "pseudo-recki". Jak na pseudo wyszło bardzo OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam

Mógłby ktoś sprawdzić czy faktycznie jest możliwość zamontowanie tego monitora na ścianie - VESA 100. Bo tak podaje oficjalna strona HP, też inne strony, ale ja na żadnym zdjęciu nie zauważyłem takiego mocowania. Ewentualnie proszę o jakieś zdjęcie, gdzie będzie to widać. Bo nie chcę kupić w ciemno, żeby potem się rozczarować :)

I jeszcze jeżeli jest taka możliwość, to sprawdźcie proszę jaka jest głębokość monitora bez podstawki, czyli tylko ekranu.

Byłbym bardzo wdzięczny, bardzo mi na tym zależy.

Może jestem laikiem ale jak powiesić ten monitor na ścianie czy są w zestawie stosowne uchwyty, które można przymocować do ściany i na nich go zawiesić czy jakiś inny sposób. Za odpowiedź dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor ma standard vesy wiec mozesz , ale mocowanie to jest oddzielny wydatek , zaden monitor tego nie ma w tym standardzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzucili parę tych monitorów na Allegro. Sam sobie zapodałem taki i jestem zadowolony. Jednym minusem nie rozpracowanym przeze mnie jeszcze jest piszczenie monitora po wyłączeniu komputera. Jak pracuje to jest ok. Zna ktoś problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tylko jesli monitor jest wylaczony - w czasie pracy go nie slychac , dzwine i odwrotnie wzgledem innych monitorow hP'ka. Ja kompa z listwy wylaczam wiec nie mam problemu :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja kompa z listwy wylaczam wiec nie mam problemu :]

I to jest najlepsze rozwiązanie :)

Parę groszy ma się w kieszeni przy okazji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...