Skocz do zawartości
jacekcz

BAZA podkręcania oraz kompatybilności pamięci DDR2, DDR3 i DDR4- dowolna platforma

Rekomendowane odpowiedzi

Sposób testowania? W takim razie co wpływa na obniżenie wyniku w AIDA?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co by tu jeszcze dziabnąć, 3ci rząd jedynkowy w większości ? Miałem kiedyś tak na 4300cl16 i patkach 4400cl19, stabilne, tutaj coś mi w 3cim rzędzie broiło, i wszystko ustawiłem od kogoś z forum luźniej. Pod windowsem można jakimś programem zmieniać timingi w czasie rzeczywistym? W biosie tą opcje mam aktywną.

8e013e6b597c6154.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Głównie opóźnienia/parametry ustawione w biosie. Aida co kliknięcie to pokazuje wyniki z rozbieżnościami nawet w tym samym środowisku.

Można jeszcze sprawdzić programem Intela - MLC.

 

mam problem z softem do prezentacji timingów pod win. To czego używam nie pokazuje wszystkiego.

Kiedyś ktoś tutaj linkował program - bodajże od GB i w miarę to działało.

ATC nie pokazuje wszystkiego. Wersja 4.0.4 nie działa z z490.

Asus memtweak przestał mi działać - "Error during driver initialziation"

Aida, XTU pokazują tylko podstawowe.

 

Macie pomysły?

 

@novi

Tutaj masz moje 4300 cl16

A2Wxb5r.png

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękować, zaraz spróbuję zaatakować 4300mhz cl16. Ile papu im dawałeś? Poprawiłem trfc na 300t , według aidy jest jeszcze lepiej. 3Ci rząd z jedynkami rozjazd w aidzie, tWTR L i S na 7/2 rozjazd w aidzie. Idę skubnąć jeszcze trfc na 290t, to możliwe że zejdę poniżej 35ns w aidzie :) . Dodatkowo zastanawiam się nad zejściem w dół z tRDWR na 12 . Jeśli widzę że w aidzie nie ma +4-5ns po ruszeniu timingów to uznaję taki nastaw za wstępnie stabilny. 

4d3e2da3d6d2ff77.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nie pamiętam. Chyba okolice 1.48V, ale ja mam GTZR.

Sprawdź jeszcze ustawienia bo COPY coś kuleje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
15 minut temu, novi napisał:

Dziękować, zaraz spróbuję zaatakować 4300mhz cl16. Ile papu im dawałeś? Poprawiłem trfc na 300t , według aidy jest jeszcze lepiej. 3Ci rząd z jedynkami rozjazd w aidzie, tWTR L i S na 7/2 rozjazd w aidzie. Idę skubnąć jeszcze trfc na 290t, to możliwe że zejdę poniżej 35ns w aidzie :) . Dodatkowo zastanawiam się nad zejściem w dół z tRDWR na 12 . Jeśli widzę że w aidzie nie ma +4-5ns po ruszeniu timingów to uznaję taki nastaw za wstępnie stabilny. 

4d3e2da3d6d2ff77.jpg

Latency idzie w dół razem z copy ;) To ja już wolę mój wynik w copy ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie na 4300 cl16 było tak:

yWOs0sp.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
14 minut temu, jacekcz napisał:

U mnie na 4300 cl16 było tak:

 

Hmm, co "fachowym okiem" może tak bruździć w copy?

ef52b0d3f3905ff8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

14tki zamiast 12... ale różnica chyba i tak jest zbyt duża.

Edytowane przez oh,shut up

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@novi

Pomimo modułów SR powinieneś mieć COPY na poziomie 58-59k. Z timingów raczej nie wynika nic co mogłoby powodować taki słaby wynik. Może to IMC albo samo CPU? Spróbuj z napięciami IO, SA, DRAM się pobawić (w górę, w dół), ewentualnie skręć trochę CPU i zobacz czy to nie przez niego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Na 2x8gb 4200cl16 na dawnej płycie miałem lepsze wyniki copy. Dziś już padam na twarz, kończę dzień tak: 

211dbb48419347e2.jpg

Głupio się przyznać, ale nie ogarniam jak ręcznie wpisać rtl :E . Dlatego auto optymalizacja na "ciasno" .

@Crusio podejrzewam ze sa i io trzeba skorygować pod nowa plyte.  Timingi te same jak mialem na msi a copy było sporo wyzsze. Dzis wysiadłem, ale jutro mam czas to się pobawie. 

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

@noviRTL/IOL są bardzo dobre. Nie ma potrzeby nic zmieniać.

Jeżeli chodzi o 3 rząd to możesz zerknąć na moje wcześniejsze ustawienia dla 2x8GB

Ustawienia-4300-CL16.png

Edytowane przez Crusio
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, novi napisał:

Hmm, co "fachowym okiem" może tak bruździć w copy?

Copy ~50MB/s to ja mam przy 3733MHz CL14, więc u Ciebie ewidentnie jest zbyt niskie.
Zmień:
- tRDRD_sg: 7 -> 6
- tWRWR_sg: 7 -> 6

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, Paw79 napisał:

Zmień:
- tRDRD_sg: 7 -> 6
- tWRWR_sg: 7 -> 6

U mnie przy tych nastawach system łapie bsody przy uruchamianiu (na crucialach 3840 cl16). tCKE i tRDWR mają zauwazalny wpływ na copy?

Edytowane przez toska78

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Crusio , zobacze, ale chyba 3ci rząd u mnie taki nie przejdzie.  Na razie bawię się napięciami i sprawdzam czy coś się polepszy copy. 

@Paw79 zmiana zmiana z 7 na 6 i komp zamarzł podczas uruchamiania Aidy :/. 

podbicie vcore nie pomogło, sa i io również, teraz idę w dół z sa i io, jeśli nie pomoże to dołożę do ramu jakis ułamek napiecia 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Jakas opcja musi być w biosie włączona/wyłączona i ucina copy. 

Sa i io dalem w gore i w dół nie pomogło,  cpu zrzuciłem nawet nizej i ratio, nie pomogło. Dram dołożyłem +0.03v, nie pomogło.

Jakieś pomysły? Juz od pierwszego testu w aidzie mam ucięte copy na taichy. 

@blue1920 bardzo fajnie to wygląda. 

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, novi napisał:

Jakas opcja musi być w biosie włączona/wyłączona i ucina copy. 

Sa i io dalem w gore i w dół nie pomogło,  cpu zrzuciłem nawet nizej i ratio, nie pomogło. Dram dołożyłem +0.03v, nie pomogło.

Jakieś pomysły? Juz od pierwszego testu w aidzie mam ucięte copy na taichy. 

@blue1920 bardzo fajnie to wygląda. 

Posle Ci potem moje ustawienia z taichi z390 albo poszukaj w tym temacie gdzie rok temu, tam mialem copy ponad 60k moze ustawienia z490 beda te same,

zdjecia biosu z z390taichi ultimate mam na telefonie, jak skoncze trenowac moge Ci podeslac na maila

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Będzie chyba prościej jak zrobię ss u siebie i wrzuce link. Mam też z z370 taichi zrzuty ustawień ale ciężko mi będzie ogarnąć jaka opcja moze wpływać na copy. Na z370 taichi i 4266cl17 miałem okolice 62tys mb/s na copy. Na msi z490 również mialem okolice 60k copy.

Moje ustawienia w biosie:

https://drive.google.com/drive/folders/1Aj2X3SD2L4LlbFvAIY-rozhjvHfaHw1q?usp=sharing

Ram mam w slotach A2 i B2, co według książki i większości płyt jest poprawne. 

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

tWRRD_dr/dd zmień na 6 i sprawdź wyniki w AIDA.

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
24 minuty temu, jacekcz napisał:

tWRRD_dr/dd zmień na 6 i sprawdź wyniki w AIDA.

W biosie wszystki wygląda Oki? 

Leci tm5 v3 , jeszcze z 15min zostało do 10 cykli, jak już przetestuje to zmienię te timingi. 

Dziwne, że te patrioty na 1.51v pod windowsem bez nawiewu nie sypią błędami od temperatury. Wczesniejsze 4400 cl19 nie było szans na 1.49v bez nawiewu przetestowac, od 3 cyklu juz bledy leciały. 

Przechwalilem.  Jeden błąd w 9 cyklu, test nr 10, poczekam do końca i zobaczę czy błędów bedzie więcej. Podkręciłem wentylatory w obudowie po tym błędzie,  wcześniej zapomniałem... 

efa4aff635007e13.jpg

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wrzucam finalny rezultat, tRFC jak zejdę niżej to testy przechodzi, ale mam dziwne akcje w stylu znikająca tapeta, czy nachodzące na siebie ikony na pulpicie. Próbowałem ustawic jesze L/S, ale w programie od Ascroka przy niketórych timingach wyświetla mi co innego niż w BIOS. Następne podejście chyba już na b-die albo DDR5.

Z ustawień, kótryuch nie widać na screenie to:
tXP 4
tXPDLL 20
tAONPD 17

61d4a635b34859e4med.png

Wielkie dzięki za pomoc, w szczególności dla forumowicza @jacekcz, który przeprowadził mnie praktycznie przez cały etap podkręcania. Ja tymczasem biorę się za testowanie pamięci w grach :D.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
18 minut temu, novi napisał:

Przechwalilem.  Jeden błąd w 9 cyklu, test nr 10, poczekam do końca i zobaczę czy błędów bedzie więcej. Podkręciłem wentylatory w obudowie po tym błędzie,  wcześniej zapomniałem... 

A nie przesadziłeś z tCWL? Nie jest tak że z tym najlepiej nie schodzić poniżej tCL-2?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

L/S są prawidłowe. Wszystko wygląda dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, toska78 napisał:

A nie przesadziłeś z tCWL? Nie jest tak że z tym najlepiej nie schodzić poniżej tCL-2?

Tcwl 12 mam już od paru miesięcy ustawione, testy przechodziło bez problemu, ale mogę zluzować ;) . Prędzej stawiam, że błąd od temperatury lub trfc o 10 za nisko :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Popularne aktualnie

  • Tematy

  • Odpowiedzi

    • Hej, jak w powyzszym temacie.  Rozwijajac, po wymainie plyty, procesora i ramu w komputrze i podlaczeniu reszty nie wyswietla sie obraz z karty graficznej ( przed zmiana wszyskto dzialalo, reszta poszla ze starego kompa) i nie wiem o co chodzi, myslaem ze moze nie podpialtem zasialanie do karty dodatkowego ale albo mam zacme jakas i nie widze albo nie ma. Spec: I5 - 10400F MSI B460 A Pro RAM - 2x8 Patriot Viper 2666 Gigabyte GTX 1050 TI Be Quiet 700 W SSD Samsung EVO 500 GB HDD 1 TB Seagate   Ma ktos jakis pomysl co zrobic ? Monitory sprawdzalem dwa i oba po podlaczeniu do lapka wyswietlaja obraz.  
    • Właśnie tak siedzę wkurzony(w łagodnym słowa znaczeniu😑) bo już się ciszyłem super ekranem w końcu, tydzień czasu się bawiłem z ustawieniami i teraz znowu. Jeszcze teraz te całe problemy z wymianą czy zwrotem 😒 Dobrze, że do roboty mam na 15 to rano wstanę, od razu za telefon i dzwonie do euro. Zastanawiam się właśnie jak to rozegrać w zależności czego się dowiem od euro, bo zaś nie wiem jak z tą folią na ekranie czy będą problem robić. W ogóle się zastanawiam po co dają folię tylko na OLEDy, bo żaden monitor i TV jakie sobie przypominam u rodziców czy znajomych to żadnych foli nie mają, sam piankowy kondom nie wystarczy 😅
    • http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20210000512 Chyba nie jest problemem wyszukanie tego w sieci? Ale od razu muszę przyznać, te 1,5m wydaje się już nieaktualne. Jakieś dwa podstawowe rozporządzenia wstecz zniknęło. Prawdopodobnie od momentu zmiany zapisu o stosowaniu maseczek do zasłaniania, z dwóch $ zrobili jeden. A, ok. Cały problem z tymi bezobjawowymi, że jakby na inne choroby tak samo masowo badać, to też by wyszło podobnie. To jest niedoskonałość dostępnych statystyk, czy metod zbierania danych - brak rozdzielenia zakażonych od chorych. Zmieniając tak podejście do statystyki, mielibyśmy 537605 chorych na covid. Wtedy śmiertelność wyjdzie 11,5% zamiast 2,3%. Gdyby dla grypy też doliczyć bezobjawowych, to śmiertelność spadłaby z tych 0,5% prawdopodobnie do 0,1% (ciężko mi powiedzieć jaki współczynnik bezobjawowych dać). Znam tylko pojedynczy przypadek, gdzie kolega z pracy przechodził praktycznie bez objawów. Po kilku miesiącach "doszczepił się" jak inna osoba z rodziny miała pozytywny wynik (nie wiem jak przechodziła, raczej bez większych problemów). Zrobił badania na przeciwciała i wyszedł bardzo wysoki poziom. Były też badania przesiewowe i wychodziło sporo ludzi z przeciwciałami, a nie mieli objawów, nie wiedzieli że mieli kontakt. Skąd te dane? Z tego co wiem, zaszczepionych jest 6,5mln, z czego 2 z kawałkiem 2 dawkami.  
    • No fajnie tylko jedno w tej historii się nie zgadza. 27 marca sam napisałeś cytuję: I teraz okazuje się że miałeś uszkodzone dwa różne zestawy pamięci RAM? Już pominę fakt, że w tym samym zdaniu sam napisałeś że na zupełnie innej platformie z twoją kartą było to samo. I wszędzie był problem z RAMem?
    • Oglądacie coś z obecnego sezonu? Na początku wydawał mi się słaby i myślałem że będzie to dobra okazja, żeby zrobić sobie dłuższą przerwę od oglądania, pomijając kontynuację Fruby, ale wyłapałem jeszcze dwa tytuły, które mogą być ciekawe: - 86 - obejrzałem dwa odcinki, póki co cały czas czuć że jest to wstęp i nie wszystko jeszcze rozumiem. Opowieść jest o Republice, która stale jest atakowana przez wrogie Imperium. Władze chwalą się, że wynaleziono autonomiczne drony, które będą brać udział w wojnie, dzięki czemu nie będzie strat w ludziach. Jak się już od samego początku okazuje, wcale tak nie jest. Główna bohaterka dostaje za zadanie dowodzić oddziałem dronów. Drony sterowane są przez ludzi zwanych 86, którzy jednak są przez propagandę przedstawiani tak jakby ludźmi nie byli. Przez pewien moment myślałem, że muzyka czasem przypomina tą z Guilty Crown (Hiroyuki Sawano), ale jednak jest jakiś poziom niżej, przynajmniej na razie. Tak czy inaczej klimacik jest. - Vivy: Fluorite Eye's Song - pewnie dużo osób to pominie, bo pomyśli że to typowe muzyczne anime, ale muzyki jest tu może z 5%. Jest to bardzo mocne sci-fi z ponadprzeciętnym stylem opowieści. Jeśli ktoś narzeka na powtarzalne, nudne animce to może być to coś dla niego. Główną bohaterką jest tutaj dziewczyna-android, której zadaniem jest śpiewanie dla publiczności. Jeśli jednak ktoś pomyśli że anime skupi się na śpiewaniu na scenie, to nic bardziej mylnego. Nie chcę za dużo spoilerować, bo już sam pierwszy odcinek jest pokręcony (a jednocześnie wszystko jest jasne i zrozumiałe). Warto dać temu anime szansę, obejrzeć chociaż 1ep. Mi się bardzo spodobało. Jestem dopiero po pierwszym odcinku, ale mam wrażenie że może to być hit sezonu.
  • Aktywni użytkownicy

×
×
  • Dodaj nową pozycję...