Skocz do zawartości
jacekcz

BAZA podkręcania oraz kompatybilności pamięci DDR2/3/4/5 - dowolna platforma

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli SA, IO zostawić jak poprzednio, vdram 1.5v i potestować od 4000mhz w górę na 16-16-16-36 dociążając TM5 anta777extreme dobrze rozumiem? Ile minimum czasu trzymać na każdym teście? 

Edytowane przez seba183

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

na początek możesz coś lżejszego w TM5. Zobaczysz jak pamięci się zachowują i sam ocenisz co warto dokładniej przetestować patrząc na osiągi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Posiadam dwa zestawy pamięci Trident Z RGB, a mianowicie F4-4000C15D-16GTZR 1.5V i F4-4400C18D-16GTZR 1.4V oba zestawy to PCB 10 warstw, te same B-die. Da radę to w ogóle odpalić jako 4x8GB ?? Jacku a w które ławki obsadzić parami, ażeby było poprawnie 🤔 myślę o 3600 C14 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

4x8GB 3600/3733 cl14 u mnie działa na Gigulcu bez problemu.

Spróbuj 3600MHz 14-15-15-32; 1.45V

U mnie szybsze moduły siedzą w 2/4. Tak jest najlepiej wydajnościowo.

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Finalne ustawienia 4x4gb samsung ddie.
XMP 3200 cl16-16-16-36 1.35v
OC 3866 cl16-19-19-39 1.4v na ciasno
O57UE8W.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, jacekcz napisał:

4x8GB 3600/3733 cl14 u mnie działa na Gigulcu bez problemu.

Spróbuj 3600MHz 14-15-15-32; 1.45V

U mnie szybsze moduły siedzą w 2/4. Tak jest najlepiej wydajnościowo.

Szybsze, Masz na myśli 4400 ?? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tak. Mój drugi komplet - GTZ4266 mam w 1/2.

Taka konfiguracja sprawdza się najlepiej - przynajmniej u mnie.

1 godzinę temu, oh,shut up napisał:

Finalne ustawienia 4x4gb samsung ddie.
XMP 3200 cl16-16-16-36 1.35v
OC 3866 cl16-19-19-39 1.4v na ciasno
 

bardzo dobrze to wygląda.

tCWL=12 nie wchodzi?

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pytanie do znawców ramu.Mam dwie płyty.

Mam stabilne 3900 cl14 15 15 CR2 na asusie(cr1 nie da się wlaczyc)

Na msi da się włączyć CR1.Jest sens,warto rzeźbić nowe mobo na CR1?

Jakbym uturlal takie same timingi pierwszego rzędu plus cr1? A zapowiada się walka na cały dzień.

Czy może jak jestem juz na granicy stabilności imc procka w 3900 cr2 to już nie ma szans na takie timingi z cr1?

 

 

Edytowane przez forum

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jacku

Jeszcze jedno pytanko ??

SA, VCCIO na jakim V ustawić dla 4x8GB ?? nie mam w ogóle rozeznania...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mój profil na 3600 cl14. Spróbuj takich ustawień u siebie.

TVcMSg8.png

 

15 godzin temu, forum napisał:

Pytanie do znawców ramu.Mam dwie płyty.

A co to za płyty? jaki CPU?

porównałeś wydajnościowo obydwie płyty na CR2?

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 Ramki wstawiłem jak podałeś i takie 3600 14151534 1.45V reszta auto wstało bez najmniejszych problemów 👍🤝 RTL"e pozostawić na sam koniec ?? 

VCCIO tylko 1.050V, a VCCSA 1.300V ?

U mnie w AUTO SA wbija 1.52V 😮 zobaczę co ustawi mobo dla VCCIO.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

RTL powinny być poprawne.

masz w sumie 3 napięcia: vccio, mem vccio i vccsa.

podnosisz mem vccio i vccsa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

VCCIO 1.24V, VCCSA 1.275V, a ten trzeci wynalazek to u mnie się zwie VCCIO OC i też dałem 1.24V - mogłem coś pomylić, gdyż piszę z pamięci 🤔

RTLe w AUTO poszły tak 71 72 72 73 mam spróbować zainicjować 60 ?? pierwszy raz długie w ramkach 4x8.

Na co jeszcze zwrócić uwagę ??

CPU podkręcałeś powyżej boostowego 4600MHz ?? 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

VCCIO został na AUTO. Płyta pewnie ustawi domyślną wartość = 1.05V.

RTL-e mam tak u siebie ustawione. To przy 2T.

Qcw9Bww.png

 

Przy 3733MHz 1T tak to wygląda. RTL pewnie da się poprawić.

j7NlWFF.png

 

CPU na 5.0GHz w trybie ADAPTIVE.. Wcześniej chodził na 5.1, ale po zmianie biosu jeszcze nie zrobiłem dokładnych testów.

mNO3Yag.png

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fajnie wygląda 3733 😮👌👍👏

Próbowałem zainicjować RTL 60, 61, 62 itp. płyta w ogóle nie reaguje na wpisane cyferki ?? Przemieli i nic wstaje jak było w AUTO... coś pewnie źle robię 😕 dużo tracę na tym co mam domyślne 71 72 72 73 ?? 

Edytowane przez sniper76

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Asus ma w biosie możliwość włączenia algorytmu optymalizującego RTL. Spróbuj go włączyć.

poszukaj w "AI TWEAKER/Memory training algorithms/Round trip latency" i włącz to.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Włączyłem "Round trip latency" co poskutkowało z automatu ustawieniem timingów 59 60 61 61 🙂 nie ma jak to zapytać fachowca 👌 dzięki kolego 🤝 

Na jakim Vcore trzymasz 5.0GHz ?? 

U mnie płyta podaje napiecie dla stabilnej pracy bez AVX i z AVX dalej napięcie Vcore jest zależne od Cooler pts. Jak Masz ustawione pts??  trening, czy wartość wpisana ręcznie ?? 

 

 

Edytowane przez sniper76

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Najniżej jak się da  aby zachować stabilność :)

Tutaj musisz poeksperymentować.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok dzięki 🤝 co do CPU przechodzę do tematu dla 11-tki. Wybacz... zapomniałem się 😕

 

Edytowane przez sniper76

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Lancer tak 3800 to cr1

 

Tutaj opcja "luźne majty" Większość auto. Sprawdzam zegar wyższy.

4100 cr2 gear1

m3swgjn.png

 

Płyta ustawiła w trybie auto odt na  80 34 40  takie coś wywaliło mi tm5 po 20 sekundach

Moje ręczne trzyma dłużej. Oczywiście nie mówię że trzeba siętym bawić. Pewnie indywidualna sprawa sprzętu. U mnie niestety trzeba

Edytowane przez Ogider

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To chyba dobrze, że trzeba się bawić :)

Wrzucajcie screeny z ATC. Ciekawi mnie co tam ciekawego płyty ustawiają.

Jak z RTL?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niestety atc nie działa...zobaczę msi dragon coś tam. Jak się uda znaleźć

 

rtl jakaś bieda..iol nie mam zupełnie

Edytowane przez Ogider

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W 11th też nie ma IOL i offset-ów.

Może ASUS MemTweakIT zadziała?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...