Skocz do zawartości
jacekcz

BAZA podkręcania oraz kompatybilności pamięci DDR2/3/4/5 - dowolna platforma

Rekomendowane odpowiedzi

Stoję przed wyborem płyty głównej pod DDR5 i mam mały dylemat. W opisie danej płyty widnieje opis że obsługuje np. "Tryb obsługiwanej pamięci DDR5-5600 MHz" a przy innej DDR5-4800 MHz lub DDR5-4400 MHz. Czy te opisy są stare i kolejne aktualizacje BIOS danego producenta sprawi że dana płyta obsłuży szybsze pamięci np. 6000MHz czy to są sztywne dane i dana płyta nie obsłuży innych pamięci?? 

Jak mam czytać opisy danej płyty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko. Szczerze nie dotykałem kompa chyba z rok. Wyszedłem z wprawy trochę. Zrobiłem update BIOS płyty. Dałem profil XMP dla pamięci. 

Czy te parametry kontrolera pamięci i częstotliwość mostka są prawidłowe waszym zdaniem? Graty w sigu.

ddr5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na ten moment tyle udało mi się wycisnąć

przypominam, że to zablokowany Alder Lake z B760 od ASrock'a

Latency kiepskie przez stockowy CPU a po OC AIDA mocno przekłamuje (okolice 48ns) dlatego nie wrzucam

7VBt1Hm.png

DEIF7Ez.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, ciastolina35 napisał:

Jakie jest możliwe maksymalne taktowanie pamięci na R5000?

Jeśli Ci chodzi o architekturę Zen3 Ryzen seria 5xxx, to oficjalnie DDR4 do 3200 MHz

https://www.amd.com/en/technologies/zen-core

https://www.amd.com/en/products/processors/ryzen-compatible-memory.html

Wszystko powyżej, to OC i jest zależne tak od samego RAM profilu jaki zaszył producent, czy płyty, czy agesa, jak i umiejętności użytkownika w OC RAM.

dla przykładu spec 5600X

System Memory Type
DDR4
System Memory Specification
Up to 3200MT/s

Dużo ale nie wszystkie DDR4 powinno też biegać na taktowaniu 3600MHz o ile będą zamontowane 2, a nie 4 kości pamięci.

https://www.techspot.com/article/2140-ryzen-5000-memory-performance/

UWAGA : w specyfikacjach płyt obsługa max MHz pamięci niestety jest bardzo dużo zawyżana do realiów nie tylko możliwości samego kontrolera pamięci w CPU ale przede wszystkim dostępnych szybkich pamięci na rynku. Dlatego można wpaść w "bardzo głęboką pułapkę" czytając tylko specyfikacje danej płyty dot. obsługi MHz RAM.

Nie wszystkie też płyty mają prawidłowo opisane, a często brakuje dopisku OC w specyfikacji płyty przy zapisie MHz RAM.

https://www.tomshardware.com/features/ryzen-5000-ram-guide

https://www.anandtech.com/show/16214/amd-zen-3-ryzen-deep-dive-review-5950x-5900x-5800x-and-5700x-tested/4

Edytowane przez postman1976

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Jakie jest możliwe maksymalne taktowanie pamięci na R5000?

Około 4533MHz 1:1. na 5700G to chyba maximum.

U mnie 4266MHz. 1:1 na 5600G .Miało to jeszcze sens powyżej  napięcie na SOC były zbyt duże.

Uprzedzając innych 5600G/5700G to też Zen 3 ... ;-)

A to co podają producenci jest do zrobienia w async z APU i na jakichś B-die / Crucialach Max.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbuję zrobić dobre timingi na 3800 ale ciężko, ile udało wam się na bdie przy 3800 4 moduły am4 R5000?

I dlaczego tRCDRD musi być oczko niżej? Ma to jakieś znaczenie w wydajności ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to jest, że moje pamiątki latają na 3866MHz na nastawach 15-15-15-30-300 z napięciami DRAM 1.45V, SA 1.29V i VDDQ 1.27V bez błędów, a już oczko wyżej, czyli 3900MHz z ustawieniami 15-16-16-36-340 z napięciami DRAM 1.50V, SA 1.32V i VDDQ 1.43V już nie pójdzie? Tzn idzie, ale niecałe 2 godziny y-cruncher VST i błąd. Po takim czasie? To co tu ewentualnie zmienić? Może pozostałe timingi za ciasne mam? Procek 12600k z MSI Z690A-Pro i RAM B-die 3200MHz.

Zxy02k3.jpg

Edytowane przez MarioDee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentylator skierowany od góry na moduły pamięci daje duży komfort przy kręceniu ramu. Temperatury modułów w dół to większa stabilność. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam od góry taki, plus jeszcze tuż przed pamiątkami z przodu jak kończy się płyta główna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MarioDee, mogę ci podpowiedzieć trochę na podstawie własnego doświadczenia z podkręcaniem B-Die 3600 MHz 16-16-16-36 do 4000 MHz a także do 4200 MHz. Ostatecznie pozostałem przy 4000 MHz ze względu na to, że wyższa częstotliwość wymagała napięcia aż 1,5 V (nie mam dodatkowego chłodzenia pamięci) i zwiększenia timingów.

Czy ty nie za bardzo podniosłeś napięcia przy przy tej częstotliwości 3900 MHz względem 3866 MHz? Ja zaobserwowałem, że zbyt wysokie napięcie DRAM też powoduje problemy. A napięcie VDDQ mam ustawione na 1,4 V przy 4000 MHz. W ogóle to opłaca ci się walczyć o te 3900 MHz jeżeli musisz zwiększać timingi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, z tym się chyba zgodzę, nie ma sensu podkręcać raczej pamięci o 33MHz, kosztem sporo większych napięć i podnoszenia timingów. Wydajność chyba będzie tylko widoczna podczas testu w Aida64 w postaci trochę większej liczby w benchmarku :D To wina raczej kontrolera pamięci w moim procku, kombinowałem różnie, nawet 4000MHz z CL17, z różnymi napięciami i też nic. Przy 3900MHz przechodzi z CL 15, ale w TM5, w y-cruncher VST już nie, on dobrze mi stabilność testuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.11.2023 o 10:12, MarioDee napisał:

Jak to jest, że moje pamiątki latają na 3866MHz na nastawach 15-15-15-30-300 z napięciami DRAM 1.45V, SA 1.29V i VDDQ 1.27V bez błędów, a już oczko wyżej, czyli 3900MHz z ustawieniami 15-16-16-36-340 z napięciami DRAM 1.50V, SA 1.32V i VDDQ 1.43V już nie pójdzie? Tzn idzie, ale niecałe 2 godziny y-cruncher VST i błąd. Po takim czasie? To co tu ewentualnie zmienić? Może pozostałe timingi za ciasne mam? Procek 12600k z MSI Z690A-Pro i RAM B-die 3200MHz.

Ja bym spróbował: 16-16-16-34, tCWL=16 SA=1.35V, vddq=1.35V

Zamiast 3900 spróbuj 4000.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic powyżej 3866MH nie jest stabilne, obojętne jakbym kombinował. Pewnie kontroler w procku niedomaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest taka możliwość.

przy czym y-c to wypalarka i moim zdaniem nie ma sensu aż tak katować CPU.

Puszczasz testmem5 z profilem extreme 1-2h lub GSAT i jak się nie wysypie to normalnie używasz kompa z takimi ustawieniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałoby pewnie u mnie radę zrobić 3800 MHz CL14/15, ale nie chcę dawać napięć typu 1,5 V+, z tego co naustawiałem jestem praktycznie zadowolony i tyle mnie wystarczy po zmianie ramu na pojemniejszy, żeby zabezpieczyć się przed brakiem ramu, skoro dochodzą głosy, że w grach 16 GB powoli robi się mało 8:E.

84e091433b16a888.jpg

5fb767c77b25883a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.11.2023 o 17:53, jacekcz napisał:

jest taka możliwość.

przy czym y-c to wypalarka i moim zdaniem nie ma sensu aż tak katować CPU.

Puszczasz testmem5 z profilem extreme 1-2h lub GSAT i jak się nie wysypie to normalnie używasz kompa z takimi ustawieniami.

Jak w VST nie jesteś w stanie stabilnie utrzymać się siodła przez te chociaż kilka przelotów, to granie w rankingowe gry online, mogą być bardzo stresujące :D 

W zasadzie jak nie jesteś w stanie ustać w VST kilka minut, żeby chociaz jeden przelot zrobić to co po stabilności w TM5 nawet przez te godzinę czy dwie, w każdej chwili się wywalić może cokolwiek innego. 

Szczerze to ja wole zobaczyć 5 minut stabilnego VST jak godzinę w TM5. Szczególnie że VST wywali się w 10 sekund, a tymczesem TM5 potrafi iść dzielnie dziesiątki minut.. marnowanie czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Minciu napisał:

Jak w VST nie jesteś w stanie stabilnie utrzymać się siodła przez te chociaż kilka przelotów, to granie w rankingowe gry online, mogą być bardzo stresujące :D 

W zasadzie jak nie jesteś w stanie ustać w VST kilka minut, żeby chociaz jeden przelot zrobić to co po stabilności w TM5 nawet przez te godzinę czy dwie, w każdej chwili się wywalić może cokolwiek innego. 

Szczerze to ja wole zobaczyć 5 minut stabilnego VST jak godzinę w TM5. Szczególnie że VST wywali się w 10 sekund, a tymczesem TM5 potrafi iść dzielnie dziesiątki minut.. marnowanie czasu.

Otóż to, zauważyłem że TM% potrafi przejść spokojnie, a VST się wywalać dość szybko. Chociaż przy 3900MH udało się przez 2 godziny prawie VST przelecieć, ale zwykle to uznaję że jest stabilnie, jak co najmniej 3-4 godziny nie wywali :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi