Forum PCLab.pl: G1 - porażka 10ciolecia - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

G1 - porażka 10ciolecia Przestroga

#1 Użytkownik jest niedostępny   elektrownik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2196
  • Dołączył: Pn, 26 Gru 05

Ikona postu  Napisany 17 Marzec 2009 - 10:07

Jestem szczęśliwym ( :E ) posiadaczem G1 i chcę podzielić się z wami swoją opinią....
1. Sprzęt - tu wszystko jest na wysokim poziomie, jak to u HTC zwykle bywa... brakuje może tylko radia i diody przy aparacie
2. Oprogramowanie... powinno pozostać bez komentarza... miałem w swoich rękach lub emulatorze większość systemów mobilnych operacyjnych, ale to coś co jest w G1....
-Ma Gmail to fakt, ale żeby zmienić konto, raz podane przy pierwszym uruchomieniu, trzeba.... zrobić hard reset
-Nie ma klawiatury programowej
-Nie ma możliwości otwarcia
--pdfów
--offica
--txt :o
--zipów
--flasha
-Nie ma:
--notatnika :o
--menadżera zadań, mimo że system wspiera multitasking
--Menadźera plików
--dyktafonu
--odtwarzacza video
--przez bluetooth mozna jedynie używać zestawu słuchawkowego
-Galeria do niczego, nie można nawet zmienić rozmiaru miniatur
-Aparat nie nagrywa video, zresztą nie ma żadnych ustawień :o jedyne co ma to sprzętowy przycisk do wykonania zdjęcia
-Nie można instalowac aplikacji na karcie pamięci
-średni odtwarzacz muzyczny
-Tylko 3 wirtualne ekrany główne
-Brak polskiego, polskich czcionek (są jedynie w przeglądarce www)
-Mało pamięci w telefonie (około 70mb ( jak na smartfona bez możliwości instalacji na karcie to mało))
-System jest "zamkniety" brak możliwości dostępu do roota

Jednym słowem to telefon dla nikogo...
Google w przeciwieństwie do Apple nie ma fan(atyk)ów, Mało kto kupi G1 tylko dlatego że pisze na nim "with google"
Dla biznesmena do niczego - brak przegladarki offica/pdf, obsługi poczty exchange
Dla fana multimediów - brak gier, porządnego odtwarzacza z xvid i divx, brak obsługi Flasha
Jednym słowem, G1 ma tylko następujące funkcje które nadają się do użytku:
-telefon
-gmail (tylko jedno konto)
-przeglądarkę www
-mapy google (wymagają przesyłania dużych pakietów danych)
-youtube (jw. - duży transfer)
-odtwarzacz mp3 (średni)
jak za tą cenę to zdecydowanie za mało....

Ten post był edytowany przez elektrownik dnia: 17 Marzec 2009 - 10:12


#2 Użytkownik jest niedostępny   blasta 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 466
  • Dołączył: Cz, 23 Lut 06

Napisany 17 Marzec 2009 - 10:26

Moze soft od Ery ogranicza ten telefon tak jak to z orange bywalo?

#3 Użytkownik jest niedostępny   elektrownik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2196
  • Dołączył: Pn, 26 Gru 05

Ikona postu  Napisany 17 Marzec 2009 - 10:31

Zobacz postblasta, o 17 Marzec 2009, 10:26, napisał(a):

Moze soft od Ery ogranicza ten telefon tak jak to z orange bywalo?

nie... :kwasny: soft ma tylko wbity skrót do blueconnect i bootlogo ery, reszta jest taka sama
aparat mnie naprawdę intryguje, nawet mój stary samsung d600 ma pełno ustawień, to samo nokia 6120c, se k550i, a w g1 nic po prostu jeden przycisk, mimo że to 3,2 mp zdjęcia są do dupy, zreszta telefon bardzo się nagrzewa w czasie ich wykonywania... to jakiś problem ze sterownikiem pewnie

Ten post był edytowany przez elektrownik dnia: 17 Marzec 2009 - 10:34


#4 Użytkownik jest niedostępny   Zirny 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 93
  • Dołączył: So, 30 Sie 08

Napisany 17 Marzec 2009 - 11:34

Reklamuja HIT a jest SHIT :lol2:

#5 Użytkownik jest niedostępny   kadajo 

  • Faster Than Light jump successful
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13620
  • Dołączył: Wed, 01 Mar 06

Napisany 17 Marzec 2009 - 11:37

Super HTC nie takie super ;)

#6 Użytkownik jest niedostępny   prabab 

  • Tenchovo.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14658
  • Dołączył: Cz, 16 Wrz 04

Napisany 17 Marzec 2009 - 11:48

Zobacz postelektrownik, o 17 Marzec 2009, 10:07, napisał(a):

-Ma Gmail to fakt, ale żeby zmienić konto, raz podane przy pierwszym uruchomieniu, trzeba.... zrobić hard reset

"You can change the google account used in G1 without factory reset, once you have done the setup, go to the setting option and then applications, in application go to Gmail and then clear the user data option, once you clear the Gmail data, and IM data from application you will see a notification/alert and that will require you to do the gmail setup again, use the other gmail account to register.

Cytuj

-Nie ma klawiatury programowej

Bo po co?

Cytuj

-Nie ma możliwości otwarcia
--pdfów
--offica
--txt :o
--zipów
--flasha

Są... Google Docs!

Wymagają polączenia z internetem, ale G1 od początku do końca projektowany był raczej jako mobilny interfejs usług Google'a, a nie "samodzielna" stacja robocza.

Ale pocieszę Cię, że Google zapowiedziało update, który oficjalnie dodaje obsługę tych plików z poziomu systemu.

Cytuj

-Nie ma:
--notatnika :o

JW.

Cytuj

--menadżera zadań, mimo że system wspiera multitasking

Jak dobrze pamiętam, nie jest on za bardzo potrzebny, gdyż system sam wyłącza nieużywane aplikacje, które zżerają za dużo zasobów dla tych używanych. Rozwiązanie głupie, ale to samo masz w WM ;).

Jak Ci menadżera do szczęścia brakuje - proszę.

Cytuj

--Menadźera plików

Raz.
Dwa.

Google (nomen-omen) nie boli.

Cytuj

--dyktafonu

Klik.

Cytuj

--odtwarzacza video

Masz YouTube. Po raz kolejny widzę, że nie rozumiesz zupełnie filozofii działania zarówno Androida, jak i tego telefonu...

Cytuj

--przez bluetooth mozna jedynie używać zestawu słuchawkowego

Tak jak i w iPhone. Podziękuj "hakjerom", że zachciało im się pisać wirusy, które przenoszą się z telefonów na komputery drogą bluetoothową, co systemy operacyjne im zdecydowanie ułatwiają. Na pocieszenie dodam, że nowy Windows Mobile również pozbawiony będzie możliwości zastosowania bluetootha inaczej, niż do gier (w trybie bezpiecznym) i zestawu słuchawkowego.


Dalej nie będę już komentował, bo widzę, że po prostu nie trafiłeś w ten telefon. To nie przenośny superkomputer, jeno małe okienko na proponowany przez Google'a świat. Rozwinięcie idei netbooka - to ma Ci pozwalać korzystać z zasobów SIECI, nie SWOICH.

A że posiada poza tym sporo dodatkowej i poszerzalnej funkcjonalności to jedynie "bonus" :).

Ten post był edytowany przez prabab dnia: 17 Marzec 2009 - 11:50


#7 Użytkownik jest niedostępny   beowulf 

  • Mam dynamicznie przydzielane IQ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4105
  • Dołączył: So, 25 Lis 06

Napisany 17 Marzec 2009 - 13:24

Zobacz postprabab, o 17 Marzec 2009, 11:48, napisał(a):

Na pocieszenie dodam, że nowy Windows Mobile również pozbawiony będzie możliwości zastosowania bluetootha inaczej, niż do gier (w trybie bezpiecznym) i zestawu słuchawkowego.

Tak z innej beczki - poważnie?! Kurczę, zamiast edukować użytkowników bardziej wygodnie jest zablokować to, czego mielibyśmy ich ew. uczyć :/ To ja teraz liczę na "hakerów", że będą te blokady omijać, bo nie mam ochoty dostawać od znajomych plików MMSami :/

#8 Użytkownik jest niedostępny   deni 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1272
  • Dołączył: Wt, 07 Sty 03

Napisany 17 Marzec 2009 - 14:04

dla mnie g powoli stalo sie probna sonda w ktore nie wiem czy sie zaladuje

ale ale ,z tych minusow to przesadziles
"Tylko 3 wirtualne ekrany główne" :D
brak gier ?
nie wiem czy to prawda ale kolega mowil ze na polskim android markecie nie ma tylu aplikacji co na us
znow jestesmy ubozsi ?

ten telefon jest malo multimedialny (tak jak pisales brak kodekow do video,nagrywania filmikow,multitouch blokowany)
ale jest bardzo googlowski .......praktycznie obowiazkowa pozycja dla pracownikow google ;]

#9 Użytkownik jest niedostępny   Baronik 

  • weteran PCLab
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13754
  • Dołączył: Nd, 22 Cze 03

Napisany 17 Marzec 2009 - 14:12

Zobacz postbeowulf, o 17 Marzec 2009, 13:24, napisał(a):

Tak z innej beczki - poważnie?! Kurczę, zamiast edukować użytkowników bardziej wygodnie jest zablokować to, czego mielibyśmy ich ew. uczyć :/ To ja teraz liczę na "hakerów", że będą te blokady omijać, bo nie mam ochoty dostawać od znajomych plików MMSami :/

Też mnie zaskoczyła ta informacja - mam telefon na WM i jeśli faktycznie będzie blokada sinego zęba, to nie bede robił update'u, bo często korzystam z tej funkcjonalnosci. Byl to zresztą jeden (nie jedyny, ale jednak) z argumentów za sprzedażą iPhone'a.
Pod warunkiem, że update nie będzie obowiązkowy, bo wtedy trzeba będzie faktycznie kombinować.

#10 Użytkownik jest niedostępny   skee 

  • Don't Forget to Breathe
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35607
  • Dołączył: Nd, 26 Sie 07

Napisany 17 Marzec 2009 - 14:41

Zobacz postBaronik, o 17 Marzec 2009, 14:12, napisał(a):

Też mnie zaskoczyła ta informacja - mam telefon na WM i jeśli faktycznie będzie blokada sinego zęba, to nie bede robił update'u, bo często korzystam z tej funkcjonalnosci. Byl to zresztą jeden (nie jedyny, ale jednak) z argumentów za sprzedażą iPhone'a.
Pod warunkiem, że update nie będzie obowiązkowy, bo wtedy trzeba będzie faktycznie kombinować.


Nawet jeśli WM nie będzie obsługiwał blue to co ? ajfołn oficjalnie też nie ma obsługi transmisji pakietowej po bluetooth, nieoficjalnie za to ma takową, w dodatku działającą jak należy...

#11 Użytkownik jest niedostępny   Tabaluga 

  • Perwers IV RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4217
  • Dołączył: Wt, 10 Kwi 07

Napisany 17 Marzec 2009 - 14:52

no jakaś mało ciekawa ta opcja z G1

#12 Użytkownik jest niedostępny   Mglisty 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2278
  • Dołączył: Wt, 18 Kwi 06

Napisany 17 Marzec 2009 - 15:00

Ech, ludzie, tu jest tak że kupujesz telefon i instalujesz co Ci jeszcze potrzebne, a reszta z sieci... Taki telefon sieciowy, tylko w Polsce bez sensu IMO, net jeszcze za drogi by można było korzystać tak jak się chce... A nie bedę w dowu przy WIFI specjalnie siedział jak będę coś chciał obejrzeć.


A z ta klawiaturą programową żeś przywalił :E

Ten post był edytowany przez Mglisty dnia: 17 Marzec 2009 - 15:01


#13 Użytkownik jest niedostępny   elektrownik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2196
  • Dołączył: Pn, 26 Gru 05

Napisany 17 Marzec 2009 - 15:15

Zobacz postprabab, o 17 Marzec 2009, 11:48, napisał(a):

"You can change the google account used in G1 without factory reset, once you have done the setup, go to the setting option and then applications, in application go to Gmail and then clear the user data option, once you clear the Gmail data, and IM data from application you will see a notification/alert and that will require you to do the gmail setup again, use the other gmail account to register.
no ok ale to i tak żal.pl... nawet w javowej wersji jest multi account


Bo po co?
Po co ? zastanów się, jeśli chcę odpowiedzieć na najprostrzego smsa np. "ok" to muszę całą klawiaturę otwierać, a wtedy telefon trzeba trzymać 2 rękami

Są... Google Docs!
Nie ma ! nie można np załącznika z gmaila otworzyć przez google docs

Wymagają polączenia z internetem, ale G1 od początku do końca projektowany był raczej jako mobilny interfejs usług Google'a, a nie "samodzielna" stacja robocza.

Ale pocieszę Cię, że Google zapowiedziało update, który oficjalnie dodaje obsługę tych plików z poziomu systemu.
Update jest, ale:
1. dla systemu ogólnie
2. nie wiadomo kiedy wyjdzie
3. Nie wiadomo czy t-mobile/era go wprowadzi i kiedy
4.w updacie nic nie mówili o wsparciu offica czy pdfów



JW.


Jak dobrze pamiętam, nie jest on za bardzo potrzebny, gdyż system sam wyłącza nieużywane aplikacje, które zżerają za dużo zasobów dla tych używanych. Rozwiązanie głupie, ale to samo masz w WM ;).

Jak Ci menadżera do szczęścia brakuje - proszę.
Ale do tego trzeba mieć roota inaczej nie da się aplikacji zamykać


Raz.
Dwa.

Google (nomen-omen) nie boli.


Klik.


Masz YouTube. Po raz kolejny widzę, że nie rozumiesz zupełnie filozofii działania zarówno Androida, jak i tego telefonu...


Tak jak i w iPhone. Podziękuj "hakjerom", że zachciało im się pisać wirusy, które przenoszą się z telefonów na komputery drogą bluetoothową, co systemy operacyjne im zdecydowanie ułatwiają. Na pocieszenie dodam, że nowy Windows Mobile również pozbawiony będzie możliwości zastosowania bluetootha inaczej, niż do gier (w trybie bezpiecznym) i zestawu słuchawkowego.


Dalej nie będę już komentował, bo widzę, że po prostu nie trafiłeś w ten telefon. To nie przenośny superkomputer, jeno małe okienko na proponowany przez Google'a świat. Rozwinięcie idei netbooka - to ma Ci pozwalać korzystać z zasobów SIECI, nie SWOICH.

A że posiada poza tym sporo dodatkowej i poszerzalnej funkcjonalności to jedynie "bonus" :).
No ale za jaką cene ???



Zobacz postMglisty, o 17 Marzec 2009, 15:00, napisał(a):

Ech, ludzie, tu jest tak że kupujesz telefon i instalujesz co Ci jeszcze potrzebne, a reszta z sieci... Taki telefon sieciowy, tylko w Polsce bez sensu IMO, net jeszcze za drogi by można było korzystać tak jak się chce... A nie bedę w dowu przy WIFI specjalnie siedział jak będę coś chciał obejrzeć.


A z ta klawiaturą programową żeś przywalił :E

to instaluj jak takiś geniusz - aplikacji do pdfa, divx xvid, flasha itp. nie ma, menadżery zadań wymagają roota
a klawiatura.. gdybyś sobaczył jak wali w obudowę podczas otwierania, idę o zakład że szybko się rozklekocze


łatwo jest gadać jak się czegoś w ręce nie miało, a ja mam, więc wiem o czym mówię, jak kupuję taką np. nokie z symbianem to większość tych plików o których pisałem obsługuje,

Ten post był edytowany przez elektrownik dnia: 17 Marzec 2009 - 15:20


#14 Użytkownik jest niedostępny   skee 

  • Don't Forget to Breathe
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35607
  • Dołączył: Nd, 26 Sie 07

Napisany 17 Marzec 2009 - 15:26

Ot, wiek dziecięcy. Android podrośnie, zacznie łapać o co chodzi, nauczy się...

#15 Użytkownik jest niedostępny   krzysiek14647 

  • 404 Not Found
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12297
  • Dołączył: Pn, 03 Wrz 07

Napisany 17 Marzec 2009 - 15:32

Myślałem, że G1 będzie całkiem niezłym smartfonem a tu wynika z tego, że jakaś lipa :E

#16 Użytkownik jest niedostępny   Denek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4326
  • Dołączył: Nd, 24 Cze 07

Napisany 17 Marzec 2009 - 15:50

Do autora wątku:

Rozumiem desperację, ale tak to jest, kiedy nie umie się czytać instrukcji obsługi, ani wyciągnąć czegoś więcej od telefonu.

Za chwilę zaczną się debilne porównania do iPhone'a. Dostaliście w Polsce od razu wersję 3G. A ilu z was na oczy widziało pierwszą wersję iPhone'a? Ilu z was z niej korzystało? Ilu z was znało błędy w oprogramowaniu?

Platforma Android nie jest platformą dla każdego. Zaletą tego telefonu jest możliwość dowolnego dostosowania go do własnych potrzeb. Tutaj zamiast niepotrzebnie zapychać pamięć, wszelakie aplikacje wybieramy sami i dociągamy z marketu.

Klawiatura programowa? Jest, proszę bardzo - również do dossania z sieci.

Najbardziej denerwuje mnie debilne paplanie innych na temat telefonu, który oglądali góra 15 minut w sklepie i mają zerowe pojęcie na jego temat.

#17 Użytkownik jest niedostępny   elektrownik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2196
  • Dołączył: Pn, 26 Gru 05

Napisany 17 Marzec 2009 - 16:13

Zobacz postDenek, o 17 Marzec 2009, 15:50, napisał(a):

Najbardziej denerwuje mnie debilne paplanie innych na temat telefonu, który oglądali góra 15 minut w sklepie i mają zerowe pojęcie na jego temat.

nie bądź taki mądry, mam ci wysłać skan faktury zakupu ? wiem co mówię - mialem telefony z różnymi wersjami symbiana, z WM a iPhona też miałem okazję przetestować, wiem co pisze, nie mam nic ideologicznie ani do iphona ani do g1 czy windowsa, po prostu piszę jak jest, a co do klawiatury to da się doinstalować ale nie działa ona we wszystkich polach pozwala jedynie napisać i skopiowac teks żeby go wkleić w dane pole, jak ktoś chce to niech kupuje, i prosze nie pisać mi tu np. że ma dyktafon - jeśli nie da się go urzyć bez doinstalowania i konfigurowania dodatkowych aplikacji, to tak jakby go nie było, osobiście zainstalowałem trochę aplikacji i już zostało mi tylko 30mb pamięci...a polskie czcionki ? wszędzie są i w iphonie i w symbianie....

#18 Użytkownik jest niedostępny   deni 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1272
  • Dołączył: Wt, 07 Sty 03

Napisany 17 Marzec 2009 - 17:44

"Zaletą tego telefonu jest możliwość dowolnego dostosowania go do własnych potrzeb"

pod warunkiem ze jest to kolor czarny !
i to jest najwieksza bolaczka, mial byc open a jaki jest ?
a ile brakow ,sprawa smieszna jak z iphonem

#19 Użytkownik jest niedostępny   elektrownik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2196
  • Dołączył: Pn, 26 Gru 05

Napisany 17 Marzec 2009 - 17:56

Zobacz postdeni, o 17 Marzec 2009, 17:44, napisał(a):

"Zaletą tego telefonu jest możliwość dowolnego dostosowania go do własnych potrzeb"

pod warunkiem ze jest to kolor czarny !
i to jest najwieksza bolaczka, mial byc open a jaki jest ?
a ile brakow ,sprawa smieszna jak z iphonem

no właśnie jeśli to jest open... to nie ma nic wspólnego z open, to już bardziej WM jest open bo można więcej rzeczy zmodyfikować :mad2:

#20 Użytkownik jest niedostępny   maxxxx 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 391
  • Dołączył: Pt, 15 Sie 08

Napisany 17 Marzec 2009 - 19:02

jak damie fajny soft tylko telefon ma tragiczny design
EDIT: HTC Dream lepiej wygląda wedłumnie

Ten post był edytowany przez maxxxx dnia: 17 Marzec 2009 - 19:08


  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych