Forum PCLab.pl: ASUS P5B PREMIUM vs GA-EP31-DS3L - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

ASUS P5B PREMIUM vs GA-EP31-DS3L

#1 Użytkownik jest niedostępny   Crea 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 374
  • Dołączył: Pn, 15 Gru 08

Napisany 05 Kwiecień 2009 - 19:28

Witam. chciałem zadać pytanie, która płyta lepsza do e5200 no i na przyszłość

http://www.allegro.p...oc_po_byku.html

vs

http://www.agito.pl/...776.334866.html

#2 Użytkownik jest niedostępny   coo84 

  • Leniwy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3759
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 08

Napisany 05 Kwiecień 2009 - 19:31

Jasne że asus(więcej wszystkiego po prostu ;O)

Ten post był edytowany przez coo84 dnia: 05 Kwiecień 2009 - 19:31


#3 Użytkownik jest niedostępny   Ti_Student 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 214
  • Dołączył: So, 24 Sty 09

Napisany 05 Kwiecień 2009 - 19:32

Tylko ciekawe czy ten Asus obsłuży 45-nanometrowego e5200?

#4 Użytkownik jest niedostępny   coo84 

  • Leniwy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3759
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 08

Napisany 05 Kwiecień 2009 - 19:32

Zobacz postTi_Student, o 5 Kwiecień 2009, 19:32, napisał(a):

Tylko ciekawe czy ten Asus obsłuży 45-nanometrowego e5200?

z nowym biosem nie będzie miał problemów, zresztą w aukcji jak byk stoi że 45nm działają ; o

Ten post był edytowany przez coo84 dnia: 05 Kwiecień 2009 - 19:33


#5 Użytkownik jest niedostępny   Crea 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 374
  • Dołączył: Pn, 15 Gru 08

Napisany 05 Kwiecień 2009 - 19:33

no też tak myślałem co do asusa ale właśnie jestem zdziwiony troche, bo w sklepach internetowych po ponad 400 zl są a tu tansza niz GA-ep31-DS3L. A co do procesora zaraz sprawdze

#6 Użytkownik jest niedostępny   zdunzdun 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2258
  • Dołączył: So, 27 Wrz 08

Napisany 05 Kwiecień 2009 - 19:34

Swego czasu P5B Premium to była wielka płyta z ogromnym potencjałem oc i wciąż pomimo upływu wieku jest płytką wartą uwagi , a że najnowszy bios pozwala na każdy procek na LGA775 , a w dodatku P31 nic ciekawego Ci nie może zaoferować to bierz sprawdzoną płytkę na P965. :)

#7 Użytkownik jest niedostępny   Crea 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 374
  • Dołączył: Pn, 15 Gru 08

Napisany 05 Kwiecień 2009 - 19:50

hmm. dziwne. Płyta obsluguje e5300 ktory tez jest na Wolfdale i 45 nm a e5200 nie ma na liscie

ma ktos moze e5200 + P5B Premium??

#8 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14024
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 05 Kwiecień 2009 - 20:02

Nie wiem z jakiego źródła była ta lista ale na stronie ASUSa obsługuje od wersji 1102 BIOS-u : LINK

Ten post był edytowany przez agent_x007 dnia: 05 Kwiecień 2009 - 20:03


#9 Użytkownik jest niedostępny   Crea 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 374
  • Dołączył: Pn, 15 Gru 08

Napisany 05 Kwiecień 2009 - 20:16

no wlasnie ze strony asusa... myslalem ze ja pominolem ale wpisalem 5200 w mozilli i nic... hmm a teraz jest. moze inna plyte wzialem xD

aaa tak. moj blad. dalem wersje bez vista edition

Ten post był edytowany przez Crea dnia: 05 Kwiecień 2009 - 20:17


#10 Użytkownik jest niedostępny   kadajo 

  • Faster Than Light jump successful
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13678
  • Dołączył: Wed, 01 Mar 06

Napisany 05 Kwiecień 2009 - 20:18

Mam tego gigusia, ale w tym wypadku Asus zdecydowanie bedzie lepszy. :)

#11 Użytkownik jest niedostępny   Crea 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 374
  • Dołączył: Pn, 15 Gru 08

Napisany 05 Kwiecień 2009 - 21:49

Zobacz postagent_x007, o 5 Kwiecień 2009, 20:02, napisał(a):

Nie wiem z jakiego źródła była ta lista ale na stronie ASUSa obsługuje od wersji 1102 BIOS-u : LINK


Ech. dobrze patrzylem w bład mnie wprowadziles. To jest wersja P5B Premium a nie p5b premium Vista edition. Teraz to nie wiem czy obsluguje czy nie. bo to w sumie bez sensu jest. Obsluguje e5300 a e5200 podobno nie

#12 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13697
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 05 Kwiecień 2009 - 23:07

Nie będę oryginalny: Asus P5B Premium. Obie nadają się bardzo dobrze do podkręcania E5200, jak dla mnie główną zaleta Asusa jest znacznie lepszy mostek południowy (ICH8R). Sprzedawany w parze z P31 ICH7 nie obsługuje nawet AHCI, o RAIDzie nie wspominając. Czyli wbrew pozorom nie można nawet powiedzieć, że chipset na GB jest nowszy - pól chipsetu jest nowsze na GB (NB), a pół na Asusie (SB) ;-)

#13 Użytkownik jest niedostępny   Crea 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 374
  • Dołączył: Pn, 15 Gru 08

Napisany 06 Kwiecień 2009 - 08:00

no ok, ale co z obslugą 5200? ASUS P5B PREMIUM VISTA EDITION obsługuje e5200 jak i e5300 a ASUS P5B PREMIUM podobno nie obsługuje e5200, ale e5300 juz obsługuje. To troche bezsensu, bo z tego co się orientuje to e5200 od e5300 rozni sie tylko taktowaniem. Więc stąd moje pytanie, czy ma ktoś lub testował ASUS P5B + e5200?

#14 Użytkownik jest niedostępny   ASK 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3938
  • Dołączył: Nd, 08 Wrz 02

Napisany 06 Kwiecień 2009 - 08:44

Nie wiem czy to ta sama płyta, moze roznią się tylko pierdołami ale moja P5B Deluxe działa teraz z C2D 8400 więc wersja premium chyba nie powinna miec problemu z 5200

#15 Użytkownik jest niedostępny   Crea 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 374
  • Dołączył: Pn, 15 Gru 08

Napisany 06 Kwiecień 2009 - 08:48

no tez mi sie tak wydaje, a vista edition rozni sie chyba tylko tym ze ma ten monitorek. ale mimo tego nie ma e5200 na liscie obslugiwanych CPU;/

#16 Użytkownik jest niedostępny   szym3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 303
  • Dołączył: Pn, 16 Mar 09

Napisany 06 Kwiecień 2009 - 08:49

vista edition różni się tylko i wyłącznie dodatkami ;], płyta jest ta sama, obsługuje e5200 z nowszym biosem

#17 Użytkownik jest niedostępny   DariŽ 

  • Syntax error
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1464
  • Dołączył: Pn, 15 Wrz 03

Napisany 06 Kwiecień 2009 - 09:38

Płyta Asusa OK ale ma jeden duży minus obsługuje pamięci tylko 800MHz , Gigabyte 1066

#18 Użytkownik jest niedostępny   coo84 

  • Leniwy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3759
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 08

Napisany 06 Kwiecień 2009 - 09:49

Zobacz postDariŽ, o 6 Kwiecień 2009, 10:38, napisał(a):

Płyta Asusa OK ale ma jeden duży minus obsługuje pamięci tylko 800MHz , Gigabyte 1066

Jak masz fsb 266 to asus tez obsługuje 1066, wymaga to tylko ręcznego przestawienia ;o

Asus ma lepszy południowy, taki sam praktycznie północny, dużo lepsze zasilanie, możliwość crossfire(mało użyteczne, ale jest), nawet więcej portów sata i lepszą dźwiękówkę

Ten post był edytowany przez coo84 dnia: 06 Kwiecień 2009 - 09:53


#19 Użytkownik jest niedostępny   Crea 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 374
  • Dołączył: Pn, 15 Gru 08

Napisany 06 Kwiecień 2009 - 12:29

ale rozumiem ze jestescie pewni, że choc e5200 nie ma na liscie obslugiwanych CPU to bedzie dzialal z najnowszym biosem?

#20 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32282
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 06 Kwiecień 2009 - 12:35

Powinien być wykryty.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych