To czy procesor będzie wąskim gardłem zależy od gry, jej ustawień, rozdzielczości monitora. Z powyższych Ryzen 3600 będzie najmniej wydajną opcją, a najszybszy będzie 12100F.
Cześć,
Chcę złożyć budę jak najtańszym kosztem i zastanawiam się czy kupić 12100f + B660 ds3h.
A może lepiej używkę 10400f + b560. ( 850zł)
Ewentualnie ryzen 5 3600 i jedna z tych płyt MSI B450M MORTAR MAX lub MSI B550M PRO-VDH WIFI. (800zł) Mortar max w outlecie jest w cenie 169, więc możliwa cena to (700zł)
Będę szukał podzespołów z gwarancją, na allegro, olx. Jestem raczej niedzielnym graczem, obecnie programuję na laptopie i gram w cs:go na IrisXe Chciałbym zagrać w wieśka 3
Posiadam zasilacz Corsair TX650M, dysk ssd goodram 120gb.
Zależy mi na formacie mATX, obudowie midi i żeby procesor nie był bottleneckiem dla karty.
Instalkę Windowsa 10 zmodyfikowałem sobie programem NTLite, zintegrowałem aktualizacje, wyłączyłem niektóre usługi systemowe i usunąłem wszystkie śmieciowe programy od Microsoft. Z Windowsem 11 nie jest już tak łatwo, ponieważ usuwając te same elementy, są potem spore problemy z działaniem systemu, np: nie uruchamia się Menu Start. Co zaś do samego Windowsa 11, strasznie denerwuje mnie to, że nie da się wyłączyć całkowicie Defendera, a od aktualizacji 22H2, nie będzie już go można zainstalować bez konta Microsoft. Do innych rzeczy nie mam zastrzeżeń. Obecnie używam builda 22621 Insider Beta Channel.