Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

vimsey

Dziwny problem z komputerem i jego temp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem tutaj pierwszy raz, chociaż z komputerami mam do czynienia od kilkunastu lat, jako stary wyjadacz i pasjonata, ale również zawodowo zajmujący się ta dziedziną, musze stwierdzić ze w życiu zaskoczyło mnie wiele, ale to co tutaj napisze to chyba czarna magia.

 

Więc tak. Komputer zakupiony w sklepie o konfiguracji(wymienię najważniejsze istotne dla tego problemu podzespoły): płyta główna- GA-M52L-S3 (rev. 2.0) procesor- Athlon 64 X2 5600 (Brisbane) zasilacz jakiś Merkury(wiem że to marna marka, waty nie istotne, jest sprawny).

Wiec tak zainstalowany system Windows Vista z sp1( czysty brak czego kol wiek) instalowany Everest oraz orthos.

Everest: Temp procesor 39 stopni rdzenie 23 stopnie, drugi 25 stopni.

 

Najpierw uruchamiam everesta i jego składową aplikacje „system stability test„ temp po 2 min dochodzi do 105-110 stopni i następuje wyłączenie zasilania, Wiem że to są temp kosmiczne nie realne i na pewno nie prawdziwe bo sprawdzałem radiator CPU jest chłodny.

Teraz będzie najlepsze. Instaluje Windows xp sp2 te same programy te same temp i te same problemy.

Mam nawet nagrane filmiki jakby ktoś chciał zobaczyć.

Postanowiłem zainstalować sterowniki do chipsetu i nagle oniemiałem temp po testach Everestem orthosem razem osobno max temp 46 stopni w czasie nawet 30 min.

 

Wracam do uruchomienia visty i zgadnijcie co się dzieje zaznaczam żadne stery nie wrzucałem ani do chipsety ani nic innego, tak jak poprzednio Vista była zainstalowana czysty system Everest ,orthos, temp 46 stopni w czasie 30 min

Dla mnie to nie jest rozwiązanie problemu, może to być przypadek może to mieć jakieś logiczne wytłumaczenie. W czasie problemów z temperaturami, dla zwykłego użytkownika, który np. gra sobie w gry, które posiadają objawy zamrażania obrazu, resetowania komputera, po pewnym czasie następuje również problem z uruchomieniem systemu( prawdopodobnie w momencie wysokich temp procesor i jego algorytmy tworzą błędy plików)pokazuje to np. Orthos nie powoduje on wyłączenia jednostki tylko zatrzymuje proces testu po wykryciu nieprawidłowości. Ale nie znając temp każdy stwierdzi wina systemu, sterowników itp.

 

Biorąc pod uwagę błędy odczytu temp i tak wyłączenie jednostki czy co najważniejsze wykrycie błędów przez orthosa eliminuje błąd zawyżonych temp( nie pisze tu o takich kosmicznych jakie wskazywał, ale o takich jakie są śmiertelne dla jednostki CPU).

Zastanawia mnie kilka rzeczy, napięcia zasilacza, jego wiarygodność co do poszczególnych napięć . A może płyta główna i jej mechanizmy rozporządzania zasilaniem na poszczególne składowe, w czasie testów analizowałem napięcia na procesorze, były w normie.

A sam procesor jak działa, z racji rozbudowanego zarządzania energia, tryby oszczędnościowe, regulacja mnożnika ,napięcia wszystko teraz odbywa się programowo, mikrokod w dzisiejszych czasach jest otwarty bardziej niż kiedyś.

Tylko jak wyjaśnić temperatury na viscie, przypominam że była taka sama jak przed sprawdzaniem wszystkiego na xp i instalacja sterowników do chipsetu, które niby pomogły patrząc na testy.(zaznaczam może to zbieg okoliczności)Czy te sterowniki coś zmieniły w procesorze ,a może w układach płyty głównej, nie wiem.

 

Podsumowanie:

Co o tym sądzicie może ma ktoś logiczne wytłumaczenie. Cały dzień komputer testowany, programy, gry, chodzi bez problemu. A Poprzednio po max 10 min wyłączenie jednostki, wysokie temp, częste awarie systemu. Samo nic się nie naprawia, myślę jeszcze nad jakimiś wadami ukrytymi zasilacza, płyty , gdzieś musi leżeć rozwiązanie.

PS. Celowo nie używałem języka technicznego, starałem się to opisać prostym językiem, bo nie każdy musi znać język informatyczny.

Napisałem na tym forum, żeby nie tylko dowiedzieć sie opini specjalistów ale też dla informacji. Sam osobiście znajde przyczyne predzej czy później, z wasza pomocą szybciej lub samemu dłużej. Komputer juz działa, ale problem nadal nie rozwiązany wsposób logiczny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...