Forum PCLab.pl: problem po zakupie ASRock A780GXH/128M - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

problem po zakupie ASRock A780GXH/128M brak obrazu/no signal przy monitorze

#1 Użytkownik jest niedostępny   JB08 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Pt, 13 Mar 09

Napisany 20 Kwiecień 2009 - 13:42

Witam Szacowne Grono ;-)

Właśnie odebrałem przesyłkę z ESC i z ochotą zabrałem się do składania kompa, kiedy ku mojemu zdziwieniu okazało się, że pudełka są raczej puste bo wszystko złożyli już u siebie.
Nic to, odpaliłem sprzęt, brak obrazu. Sprawdziłem monitor, działa z innym kompem.

Konfiguracja:
AMD Phenom II X3 720 /2.8GHz, 95W, BOX, Black
Pentagram Freezone HP-120 ALCu Karakorum
AsRock A780GXH/128M /AMD 780G/
OCZ 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Reaper
Samsung 320GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1
Gainward GeForce GTX 260 GoldenSample 896MB DDR3 /448bit/ HDTV 2xDVI
BeQuiet StraightPower E6 450W


Objawy początkowe: brak obrazu.

Co zrobiłem:
1. jako, że płyta posiada zintegrowaną grafikę, sprawdziłem DVI płyty... też nic nie wyświetla
2. odłączyłem kartę graf, jedną z kości pamięci, wyjąłem na jakieś 5 min baterię z płyty.... i nic dalej nic nie wyświetla

Objawy po resecie bios: tuż po włączeniu kompa jeden sygnał dźwiękowy z karty, przez 0,5 sek (trochę dłużej, niż zwykłe piknięcie)... poza tym nic.

Wszystkie wentylatory pracują, dysk się kręci, DVD rusza.... ale obrazu jak nie było, tak nie ma.
Jakieś pomysły? (nie chce mi się wysyłać wszystkiego do Gdańska).

#2 Użytkownik jest niedostępny   Loofah 

  • Inkwizytor
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 9685
  • Dołączył: So, 05 Kwi 08

Napisany 20 Kwiecień 2009 - 14:42

Sprawdz czy wszystko podpięte...Zasilanie do karty graficznej, do płyty głównej.

Zresetuj bios, podłącz kartę zewnętrzną i do niej podłącz kabel DVI, albo zresetuj i nie wkładaj karty tylko działaj na integrze.

I znów sprawdz czy jakiś kabelek się nie poluzował...

Ten post był edytowany przez Loofah dnia: 20 Kwiecień 2009 - 14:42


#3 Użytkownik jest niedostępny   coo84 

  • Leniwy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3759
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 08

Napisany 20 Kwiecień 2009 - 14:45

ostatnio spędziłem 5h z podobnym problemem-brak obrazu niezaleznie od ramu, karty graficznej, zasilania czy resetowania biosu. Pomogło wyjęcie proca z gniazda i wsadzenie go ponownie, nie wiem dlaczego ; O

#4 Użytkownik jest niedostępny   Klocuch12 

  • spam, honor, pasek ostrzeżeń
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11815
  • Dołączył: Pt, 14 Lis 08

Napisany 20 Kwiecień 2009 - 14:51

Zobacz postcoo84, o 20 Kwiecień 2009, 15:45, napisał(a):

Pomogło wyjęcie proca z gniazda i wsadzenie go ponownie, nie wiem dlaczego ; O

a nie lepiej było wyjąć wtyczke zasilania procesora ;) u mnie zawsze skutkuje :E

#5 Użytkownik jest niedostępny   coo84 

  • Leniwy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3759
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 08

Napisany 20 Kwiecień 2009 - 15:51

Zobacz postmako222, o 20 Kwiecień 2009, 14:51, napisał(a):

a nie lepiej było wyjąć wtyczke zasilania procesora ;) u mnie zawsze skutkuje :E

u mnie właściwie wyjęcie wtyczki równa się wyjmowaniu płyty, i nawet nie pamiętam czy próbowałem wyjąć tylko wtyczkę-poczytałem na necie że to wina procesora i go wyciąg/wciągłem ;d

ale objaw był właśnie taki, komp się odpalał ale windows nie startował(usłyszałbym) a monitor ciemny:C

#6 Użytkownik jest niedostępny   JB08 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Pt, 13 Mar 09

Napisany 20 Kwiecień 2009 - 16:32

no i wyjęcie procka zadziałało na minutę :-/
raz odpalił, po czym wyłączyłem, ponowiłem próbę i nic :-/

zrobię zaraz pajączka i dam znać czy coś się zmienia

#7 Użytkownik jest niedostępny   memel 

  • kojotus pospolitus
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3348
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 07

Napisany 20 Kwiecień 2009 - 16:50

odsyłaj na serwis. W sprawach serwisu to ESC placi za transport. Co sie bedziesz bawił

#8 Użytkownik jest niedostępny   JB08 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Pt, 13 Mar 09

Napisany 20 Kwiecień 2009 - 17:02

tego właśnie chciałem uniknąć: zależy mi na szybkim uruchomieniu sprzętu... a nie na przechodzeniu przez procedurę reklamacyjną

Tym bardziej, że na razie nie wiem co im mam odesłać: płytę, procka, pamięci ? :-/

#9 Użytkownik jest niedostępny   Pantokrator 

  • Paedofinder General
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2579
  • Dołączył: Nd, 03 Sie 08

Napisany 20 Kwiecień 2009 - 17:08

Wszystko. Złożyli, to niech się teraz martwią.
Sprawdź co to za wersja BIOS-u i zobacz co oznacza jedno piknięcie w jego wydaniu.
Jak to AMI, to chyba w ten sposób sygnalizuje, że wszystko jest OK :E

Ten post był edytowany przez Pantokrator dnia: 20 Kwiecień 2009 - 17:12


#10 Użytkownik jest niedostępny   TheGreK 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 296
  • Dołączył: Wed, 01 Lis 06

Napisany 20 Kwiecień 2009 - 17:25

Moj zestaw tez zamawialem w ESC jakies 3 tygodnie temu dokladnie ten sam procek i mobo. Na poczatku sie wkurzylem bo niby przejsciowka dsub-dvi powinna byc w komplecie z karta graf a ja nie dostalem od karty niczego, musialem dokupic. Zas jeden dzien w plecy... Pierwsze co zauwazylem po wyjeciu proca ze pasty prawie zero a temp kosmiczne na boxie ... Dvd jako master, Dysk podpiety jako drugi, straszny nielad, szalu nie robia ze skladaniem. Widze ze w Twoim wypadku moze nawet nie sprawdzali czy dziala albo podczas transportu cos kleklo... Jedyne co mi sie podobalo to blyskawiczna przesylka w wysokiej kwocie i to za pobraniem.

#11 Użytkownik jest niedostępny   memel 

  • kojotus pospolitus
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3348
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 07

Napisany 20 Kwiecień 2009 - 17:53

ESC ma bodajze dwoch ludzi do montazu PC, dziennie skladają ok 40sprzetow.
Wiem bo robiłem u nich jeden dzien na serwsie. Mają taki zapieprz ze sam podziekowałem po pierwszym dniu

Ten post był edytowany przez memel dnia: 20 Kwiecień 2009 - 19:10


#12 Użytkownik jest niedostępny   JB08 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Pt, 13 Mar 09

Napisany 21 Kwiecień 2009 - 06:45

No właśnie zauważyłem na własnej skórze jak się przykładają.
Do transportu przez GLS, którzy co tu dużo mówić nie jest najbardziej znaną z dbałości o przesyłki firmą na rynku , założyli ciężkie chłodzenie Karakorum i to do płyty, która nie ma zamknięcia na procek i trzyma go za same nóżki.
Efekt:
po dokładnych oględzinach okazało się, że procek ma kilka wygiętych i dwie brakujące nóżki bo praktycznie do połowy wyrwało go z gniazda podczas transportu.

Pytanie teraz:
1. czy uszkodzony jest sam proc, czy po takim czymś płyta też leży.
2. odesłać im procka z płytą w ramach reklamacji, czy wszystko tak jak przyszło, opieprzyć zabrać kasę i kupić gdzie indziej (co zajmie mniej czasu)?

#13 Użytkownik jest niedostępny   memel 

  • kojotus pospolitus
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3348
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 07

Napisany 21 Kwiecień 2009 - 08:36

odeslac caly komputer z pozdrowieniami i niech sie oni martwią czy to plyta czy proc czy cos innego ;)

Nieodpowiednio zabezpieczona przesyłka. Osoba pakująca zlozony komputer nie wie co jest w srodku stad tak sie wlasnie skonczylo.
Powinna byc naklejka "tu jest góra" :)

#14 Użytkownik jest niedostępny   JB08 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Pt, 13 Mar 09

Napisany 21 Kwiecień 2009 - 09:01

I tak też chyba zrobię. Tylko qrde szkoda czasu, zamiast pracować to będę się bujał z ESC przez nie wiadomo ile dni/tygodni :-/

#15 Użytkownik jest niedostępny   memel 

  • kojotus pospolitus
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3348
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 07

Napisany 21 Kwiecień 2009 - 09:05

Napisz im maila. info@esc.pl
Przedstaw sytuacje, iz karakorum poprzez niepoprawne zabezpieczenie przesyłki uszkodził podzespoly i chciałbym zglosic reklamacje.

EDIT: Dołacz nr FV

Ten post był edytowany przez memel dnia: 21 Kwiecień 2009 - 09:05


#16 Użytkownik jest niedostępny   JB08 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Pt, 13 Mar 09

Napisany 21 Kwiecień 2009 - 10:23

No to pogadałem przez tel, dostali maila ze zdjęciami uszkodzeń i krótkim opisem sytuacji. Do 16:00 czekam na ich stanowisko. Będę meldował o postępach, ku ewentualnej przestrodze dla innych :-)

#17 Użytkownik jest niedostępny   yabba 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11466
  • Dołączył: So, 21 Lut 09

Napisany 21 Kwiecień 2009 - 11:49

Buhahahahaha, wysłali kompa z założonym Karakorum? Ktoś tam nieźle musiał pogłówkować :)
Uszkodzenia powstały z winy sklepu, powinni założyć box-a a Karakorum wysłać osobno w pudełku (oczywiście powinni to uzgodnić wcześniej z klientem).
Nie wysyła się złożonych kompów z założonym chłodzeniem cięższym niż 0,5kg lub dłuższym niż ~10cm- ja bym się bał wysłać kompa nawet z Pentagramem Alpaya.

A swoją drogą: kupić złożony nowy komputer i nie móc go uruchomić: bezcenne :E

edit: literówki

Ten post był edytowany przez yabba dnia: 21 Kwiecień 2009 - 11:52


#18 Użytkownik jest niedostępny   JB08 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Pt, 13 Mar 09

Napisany 21 Kwiecień 2009 - 12:22

Zobacz postyabba, o 21 Kwiecień 2009, 11:49, napisał(a):

Buhahahahaha, wysłali kompa z założonym Karakorum? Ktoś tam nieźle musiał pogłówkować :)


A nic mi nie mów :-/ powinieneś zobaczyć moją minę jak otworzyłem paczkę.
:o puste pudełko po Karakorum
:hallucine: w pudełku od procesora sam box'owy wentylator bez procesora
:brow: w pudle obudowy, złożony komp (a wcześniej gadałem z kolesiem ze sklepu, że lepiej by było wysłać pudła z częściami)
:mad2: komp nie działa, wyłamany procek i zaczyna się zabawa z reklamacjami


Nowości w temacie: esc.pl wysyła mnie do przewoźnika, żebym wydębił od nich protokół uszkodzenia z wczorajszą datą (dobrze, że jestem branżowy, to takie rzeczy umiem załatwić w pół godziny i już mam papier w ręce... ale współczuję jak ktoś nie ma doświadczenia z firmami logistycznymi). Teraz czekam na info co będą chcieli odebrać i kiedy... a prawie 3000pln mam zamrożone i ani śladu działającego kompa :-/
Życie :-/

#19 Użytkownik jest niedostępny   NuCore 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 297
  • Dołączył: Wed, 07 Lis 07

Napisany 21 Kwiecień 2009 - 12:33

Potwierdza sie stara zasada, że najlepiej jest iść osobiście do kilku a nie do jednego sklepu, kupic co tzreba i samemu złożyc kompa(jesli sie potrafi), bo tak to zieja sie takie cyrki. Swoją drogą mają nieźle rozbudowany montaż, skoro tylko 2 montarzystów;)

P.s.
Jak już zaczeli skladac kompa, to ja bym im odeslal calego i powiedzial, by tym razem go sprawdzili;) Po drugie, co to za firma, która wysyła kompa do klienta bez sprawdzenia?:|

#20 Użytkownik jest niedostępny   memel 

  • kojotus pospolitus
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3348
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 07

Napisany 21 Kwiecień 2009 - 12:36

Kto w ogole kupuje... po pierwsze gotowego kompa a po drugie na odleglosc.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych