Forum PCLab.pl: Padła płyta główna. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Padła płyta główna. Padła płyta główna.

#1 Użytkownik jest niedostępny   marhyl 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Wt, 30 Wrz 08

Napisany 26 Kwiecień 2009 - 06:36

dziś po włączeniu komputera mam czarny ekran monitora,napis NO SIGNAL i monitor w stanie czuwania.podejrzewałem kartę graficzną ,ale została sprawdzona na innym komputerze i działa.przepinałem także kości RAM na inne sloty ale to nic nie dało.próbowałem także wystartować tylko z jedna kością RAM i nic.sprawdziłem zasilacz i jest OK.dyski i napędy chodzą,wentylator na procku także i karcie graf. tez.napięcia sprawdzone i są ok.przy włączeniu nie ma charakterystycznego dżwięku bip.reset BIOSU przez wyjęcie bateryjki też nic nie dał.kondensatory na pł. nie są popuchnięte.chciałbym wiedzieć czy to płyta gł., czy może procesor.proszę o jakieś sugestie.

Ten post był edytowany przez marhyl dnia: 26 Kwiecień 2009 - 06:41


#2 Użytkownik jest niedostępny   21szpak 

  • SZPAK TEAM
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4752
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 26 Kwiecień 2009 - 12:21

Zobacz postmarhyl, o 26 Kwiecień 2009, 07:36, napisał(a):

dziś po włączeniu komputera mam czarny ekran monitora,napis NO SIGNAL i monitor w stanie czuwania.podejrzewałem kartę graficzną ,ale została sprawdzona na innym komputerze i działa.przepinałem także kości RAM na inne sloty ale to nic nie dało.próbowałem także wystartować tylko z jedna kością RAM i nic.sprawdziłem zasilacz i jest OK.dyski i napędy chodzą,wentylator na procku także i karcie graf. tez.napięcia sprawdzone i są ok.przy włączeniu nie ma charakterystycznego dżwięku bip.reset BIOSU przez wyjęcie bateryjki też nic nie dał.kondensatory na pł. nie są popuchnięte.chciałbym wiedzieć czy to płyta gł., czy może procesor.proszę o jakieś sugestie.


zabrakło kilku informacji, jaka to płyta, czy było OC czy nie itp.

#3 Użytkownik jest niedostępny   BladePL 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Wt, 25 Gru 07

Napisany 27 Kwiecień 2009 - 21:47

objawy takie same jak u mnie i paru innych użytkowników, prawdopodobnie ASUS... (wniosek taki nasuwa się sam po przejrzeniu tematów na forum)

#4 Użytkownik jest niedostępny   limfa 

  • Glory Man United!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1569
  • Dołączył: Wed, 25 Cze 08

Napisany 28 Kwiecień 2009 - 11:15

hm. u mnie pomogło wyjęcie i ponowne włożenie karty graf. taki banał :)

#5 Użytkownik jest niedostępny   BladePL 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Wt, 25 Gru 07

Napisany 28 Kwiecień 2009 - 19:15

u nie pomoglo demonotowanie czesci, przkladanie prockow 2 phenomow, zamiany ramow itp itd, resety biosow... normalnie tragedia, dzis odeslalem mobo, ktorym nawet tydzien sie nie pobawilem...

#6 Użytkownik jest niedostępny   emilko1994 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 99
  • Dołączył: Pt, 04 Lip 08

Napisany 28 Kwiecień 2009 - 22:50

A zasilacz jaki posiadasz ?? Marka/model/moc

#7 Użytkownik jest niedostępny   BladePL 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Wt, 25 Gru 07

Napisany 28 Kwiecień 2009 - 23:42

taki jak w opisie ;), sprawdzony juz znacznie wczesniej miernikiem... ideal :), zasilacz ma spory zapas - nawet gdybym krecil hardcorowo, problem w tym ze proc chodzil jeszcze na standard napieciu... nie ma mowy o uwaleniu plyty z mojej winy czy jakiegos podzespolu...

#8 Użytkownik jest niedostępny   emilko1994 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 99
  • Dołączył: Pt, 04 Lip 08

Napisany 30 Kwiecień 2009 - 21:29

Zmieniales ostatnio Procesor ?? albo inny podzespół ?? zresetuj Bios ale nie bateryjka albo poprostu weź nagraj na dyskietke najnowszy Bios i zainstaluj na nowo

Ale myśle ze Asusy nie robia takiego chłamu jak ecs czy tam microstary i inne chinskie wynalazki powinna chodzic normalnie ale wiadomo czasami zdazy sie fabryczna wada

Ten post był edytowany przez emilko1994 dnia: 30 Kwiecień 2009 - 22:12


#9 Użytkownik jest niedostępny   marhyl 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Wt, 30 Wrz 08

Napisany 01 Maj 2009 - 05:36

Zobacz postemilko1994, o 30 Kwiecień 2009, 21:29, napisał(a):

Zmieniales ostatnio Procesor ?? albo inny podzespół ?? zresetuj Bios ale nie bateryjka albo poprostu weź nagraj na dyskietke najnowszy Bios i zainstaluj na nowo

Ale myśle ze Asusy nie robia takiego chłamu jak ecs czy tam microstary i inne chinskie wynalazki powinna chodzic normalnie ale wiadomo czasami zdazy sie fabryczna wada



komputer w ogóle nie wstaje, to jak mam wgrać bios czy cokolwiek innego.padła płyta główna,miała 1,5 roku MSI K9 NGM.

#10 Użytkownik jest niedostępny   emilko1994 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 99
  • Dołączył: Pt, 04 Lip 08

Napisany 01 Maj 2009 - 21:08

Czyli Amen . Plyta na gwarancje albo musisz kupic niestety nowa co wiaze sie z kosztami . Na przyszlosc nie oszczedzaj na plycie glownej.

#11 Użytkownik jest niedostępny   yellowww21 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7633
  • Dołączył: Wt, 05 Kwi 05

Napisany 04 Maj 2009 - 01:04

Zobacz postemilko1994, o 30 Kwiecień 2009, 21:29, napisał(a):

Zmieniales ostatnio Procesor ?? albo inny podzespół ?? zresetuj Bios ale nie bateryjka albo poprostu weź nagraj na dyskietke najnowszy Bios i zainstaluj na nowo

Ale myśle ze Asusy nie robia takiego chłamu jak ecs czy tam microstary i inne chinskie wynalazki powinna chodzic normalnie ale wiadomo czasami zdazy sie fabryczna wada

A wiesz w ogole co to jest Microstar? ;) Bo akurat tej firmy do jednego wora z ECS czy jak to nazwales chinskimi wynalazkami bym nie pchal...

Jak nie wiesz to Cie uswiadomie iz Microstar = MSI

#12 Użytkownik jest niedostępny   emilko1994 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 99
  • Dołączył: Pt, 04 Lip 08

Napisany 04 Maj 2009 - 17:57

A to już moja niewiedza ...

#13 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32098
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 04 Maj 2009 - 18:26

Zobacz postemilko1994, o 4 Maj 2009, 18:57, napisał(a):

A to już moja niewiedza ...

Microstar = MSI = jeden z najwiekszych producentow plyt glownych na swiecie majacy swoje centra serwisowe miedzy innymi we Wroclawiu - glowne na Europe oraz w Niemczech , bodajze jeszcze w Holandii.

#14 Użytkownik jest niedostępny   emilko1994 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 99
  • Dołączył: Pt, 04 Lip 08

Napisany 04 Maj 2009 - 18:50

MSI to wiem nie moglem skojazyc Microstar ... temu nie wiedzialem ze to to samo ;]

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych