Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Darek93

Dowód tymczasowy.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam zamiar sobie wyrobić dowód tymczasowy i moje pytanie jest takie co należy zrobić żeby sobie wyrobić taki dowód tzn gdzie mam sie zgłosić ? i czy długo sie czeka na wyrobienie takiego dowodu a no i co Mi bedzie potrzebne podczas wyrobienie takie dowodu ? i czy bede mógł na ten dowód spokojnie wylecieć poza granice nszego kraju ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebne ci będzie: wniosek o dowód, dostaniesz go w urzędzie miasta/gminy. Z tym musisz oddać: zdjęcie i akt urodzenia. Okres oczekiwania to +/- 3 tygodnie. Będziesz mógł wyjechać z tym dowodem za granicę. Taki dowód nie różni się niczym od normalnego poza tym że jest ważny 5 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Potrzebne ci będzie: wniosek o dowód, dostaniesz go w urzędzie miasta/gminy. Z tym musisz oddać: zdjęcie i akt urodzenia. Okres oczekiwania to +/- 3 tygodnie. Będziesz mógł wyjechać z tym dowodem za granicę. Taki dowód nie różni się niczym od normalnego poza tym że jest ważny 5 lat.

czyli po prostu muszę iść do gminy wziąć zaświadczenie o wyrobieniu dodowu tymczasowego i go wypełnić i zanieść ze zdjęciem tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprócz tego co napisał jaMar potrzebna jest jeszcze zgoda rodzica a co do oczekiwania to ja czekałem 3 albo 4 tygodnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czyli po prostu muszę iść do gminy wziąć zaświadczenie o wyrobieniu dodowu tymczasowego i go wypełnić i zanieść ze zdjęciem tak ?

Tak, musisz wziąć wniosek i go wypełnić. Potem oddać ze zdjęciem i aktem urodzenia. Najlepiej zapytaj się panią w okienku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Formularz możesz ściągnąć z neta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko z dowodem mozesz podrozowac po w strefie schengen, poza musisz miec paszport. normalny dowod waznosc 10lat, tymczasowy 5lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy będziesz składał taki wniosek o dowód, musi byc twój rodzic lub opiekun prawny z tobą. Inaczej nie przyjmą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj byłem i powiedziano mi ze nie ma czegoś takiego jak tymczasowy ( po zaginieciu starego )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dzisiaj byłem i powiedziano mi ze nie ma czegoś takiego jak tymczasowy ( po zaginieciu starego )

Bo to chodzi o dowód osobisty dla osoby niepełnoletniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...