Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Szmit

LG Flatron W2343T-PF

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Dlogi16

Mógłby ktoś podać wysokość tego monitora? Sam ekran bez podstawki. Robię przymiarkę do mojego biurka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dla tych którzy pamiętają mój poprzedni post http://forum.pclab.pl/index.php?s=&sho...t&p=6832684, zamieniłem się znowu z bratem na monitor i muszę powiedzieć że samsung ma o wiele lepsze kolory od LG.

"Lepsze kolorki" to sprawa wielu różnych czynników oraz osobistych wrażeń i preferencji.

Ja na przykład ustawiłem sobie barwy całkiem inaczej niż domyślnie - z poziomu drivera grafiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dla tych którzy pamiętają mój poprzedni post http://forum.pclab.pl/index.php?s=&sho...t&p=6832684, zamieniłem się znowu z bratem na monitor i muszę powiedzieć że samsung ma o wiele lepsze kolory od LG.

Jak wyzej...

Zawsze mozna samemu ustawić bardziej odpowiadające Tobie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mógłby ktoś podać wysokość tego monitora? Sam ekran bez podstawki. Robię przymiarkę do mojego biurka.

36cm, tylko, że tej podstawki nie da się zdjąć więc musiałbyś ją uciąć.

"Lepsze kolorki" to sprawa wielu różnych czynników oraz osobistych wrażeń i preferencji.

Ja na przykład ustawiłem sobie barwy całkiem inaczej niż domyślnie - z poziomu drivera grafiki.

Mógłbyś dać jakieś porównanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mógłbyś dać jakieś porównanie?

Co dokładnie masz na myśli?

Po prostu z poziomu drivera bawiłem się temperaturą, nasyceniem, itd. aż stwierdziłem "tak mi najbardziej odpowiada". OSD praktycznie - poza obniżeniem jasności - nie ruszałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co dokładnie masz na myśli?

Po prostu z poziomu drivera bawiłem się temperaturą, nasyceniem, itd. aż stwierdziłem "tak mi najbardziej odpowiada". OSD praktycznie - poza obniżeniem jasności - nie ruszałem.

Ja lecę na standardzie. Chodziło mi o zdjęcia aparatem, wiem że jakoś będzie słaba, ale jako tako różnice się zauważy. Ja z doświadczenia wiem, że jak coś podkręcam to na początku jest niby fajnie potem podkręcam jeszcze bardziej, aż łeb mnie zaczyna boleć, wracam do standardów i okazuje się "jaka kupa" i takie rozczarowanie i trudno wrócić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja lecę na standardzie. Chodziło mi o zdjęcia aparatem, wiem że jakoś będzie słaba, ale jako tako różnice się zauważy. Ja z doświadczenia wiem, że jak coś podkręcam to na początku jest niby fajnie potem podkręcam jeszcze bardziej, aż łeb mnie zaczyna boleć, wracam do standardów i okazuje się "jaka kupa" i takie rozczarowanie i trudno wrócić :)

Fotkę masz wyżej ;)

Ale ona nie pokaże co i jak.

Osobiście lubię nieco zimniejsze barwy, nieco bardziej nasycone a jednocześnie mniej jaskrawe.

Postaram się cyknąć fotkę panelu ustawienia z drivera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zachęcony opiniami zamówiłem monitor w sklepie Morele.net. Zapłaciłem 607zł + przesyłka. Świeci ładnie, a po wyłączeniu nie "strzela". W dzień pracuję przy ustawieniach 50/50/-50, wieczorem i w nocy 30/30/-50 (jasność/kontrast/gamma). Duży plus za funkcję Fun, przydaje się do Starcrafta :). Zainstalowałem LG forteManager 3.18 i działa w 100%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że potrzebuję czegoś 23 cale, 1080p, 16:9 do gierek i netu, to myślę nad tym stworkiem.

Mam trzy pytania do Was, jako userów:

1.Bardzo bym prosił o info, jaka jest minimalna odległość pomiędzy powierzchnią ekranu, a scianą za nim, jeśli montiorek stoi równolegle do ściany i prostopadle do ziemi (nie jest pochylony, ani obrócony w bok)? Obecnie mam gateway2185w i denerwuje mnie, że przez podstawkę nie mogę go podsunąć bardziej pod ścianę. Wolałbym, żeby stał nieco dalej od oczu.

2.Czy monitor buczy,piszczy?

3.Czy polecilibyście coś innego w tej cenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Ok 10cm.

2. Mój nie wydaje dźwięków.

3. W tej cenie nie. Za wyższą cenę - tak. Np. W2486L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. W tej cenie nie. Za wyższą cenę - tak. Np. W2486L

A coś lepszego w 23"?

Dzięki za odp na pytania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Możesz poszukać W2353V lub 2361V lub E2350T lub V ale IMHO jeśli dokładać to do 2486L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam zamierzam kupic monitor przewarznie do gier i zastanawiam sie czy kupic ten monitor lub W2261VP-PF. Czy ten W2343T-PF nie "smuży' czyli ma ten czas 2ms , czy ten W2261VP-PF bedzie wyswietlał lepszy obraz i jeszcze mogł by ktos wrzucic zdjecia podczas ogladania na W2343T-PF fimlów 720p i 1080p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem ten monitor za 370 zł.

Napiszę w punktach co o nim sądzę:

- jest brzydki - kretyńskim pomysłem było danie odblaskowej ramki do niego, w dodatku tak grubej

- przycisk zasilania - mruga bez sensu, jeśli jest w trybie standby - jest to irytujące, jeśli ktoś np. spi w tym samym pomieszczeniu. Efekt jest taki, że muszę go włączać i wyłączać za każdym razem

- gówniane kąty widzenia - siedzę przy nim, i to co mam na wysokości wzroku wygląda normalnie, ale już na górze matrycy monitora są przekłamane (monitor mam ustawiony tak, że dolna granica matrycy jest na wysokości ust)

- obraz jest kiepski - naprawdę - wcześniej używałem Gateway 2185 i to jest naprawdę kolosalna różnica. Jakby tego nie ustawić, kolory wyglądają marnie. Mam wrażenie, że ekran za bardzo świeci, i nie za bardzo da się to zmniejszyć, tak, żeby jednak biel nie wpadała w szarość. Wszystko wygląda jak na laptopie, jest blade i byle jakie

- menu jest mało intuicyjne

- brak regulacji wysokości

- jest pomiędzy ramką a matryca czarne pole (używam DVI)

+ brak wyraźnie słyszalnych dźwięków

+ 23 cale

+ full hd

+ zajmuje mało miejsca i faktycznie jest blisko ściany za nim

+ nic nie smuży

Dodatkowo mam problem czasem z tym, że wyświetla pół jednej klatki i pół drugiej (z podziałem w pionie). To samo miałem na Gateway, więc nie jest to wina monitora raczej.

Moim zdaniem, za 370 zł, ujdzie. Ale gdybym dał za niego 650, to byłbym nieco zmartwiony. Nie jestem grafikiem, czasem gram, dużo pracuje na office, pdf, freecomander, a mimo to jednak widzę bardzo duże niedociągnięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem ten monitor za 370 zł.

Napiszę w punktach co o nim sądzę:

- jest brzydki - kretyńskim pomysłem było danie odblaskowej ramki do niego, w dodatku tak grubej

- przycisk zasilania - mruga bez sensu, jeśli jest w trybie standby - jest to irytujące, jeśli ktoś np. spi w tym samym pomieszczeniu. Efekt jest taki, że muszę go włączać i wyłączać za każdym razem

- gówniane kąty widzenia - siedzę przy nim, i to co mam na wysokości wzroku wygląda normalnie, ale już na górze matrycy monitora są przekłamane (monitor mam ustawiony tak, że dolna granica matrycy jest na wysokości ust)

- obraz jest kiepski - naprawdę - wcześniej używałem Gateway 2185 i to jest naprawdę kolosalna różnica. Jakby tego nie ustawić, kolory wyglądają marnie. Mam wrażenie, że ekran za bardzo świeci, i nie za bardzo da się to zmniejszyć, tak, żeby jednak biel nie wpadała w szarość. Wszystko wygląda jak na laptopie, jest blade i byle jakie

- menu jest mało intuicyjne

- brak regulacji wysokości

- jest pomiędzy ramką a matryca czarne pole (używam DVI)

+ brak wyraźnie słyszalnych dźwięków

+ 23 cale

+ full hd

+ zajmuje mało miejsca i faktycznie jest blisko ściany za nim

+ nic nie smuży

Dodatkowo mam problem czasem z tym, że wyświetla pół jednej klatki i pół drugiej (z podziałem w pionie). To samo miałem na Gateway, więc nie jest to wina monitora raczej.

Moim zdaniem, za 370 zł, ujdzie. Ale gdybym dał za niego 650, to byłbym nieco zmartwiony. Nie jestem grafikiem, czasem gram, dużo pracuje na office, pdf, freecomander, a mimo to jednak widzę bardzo duże niedociągnięcia.

Ja dodam kilka uwag.

Wygląd - de gustibus itd. Ja nie zwracam uwagi na wyglad kiedy przy kompie siedze.

Przycisk zasilania - fakt, mnie też wkurza ale wyłączam monitor kiedy nie używam kompa.

Kąty widzenia - skoro masz monitor ustawiony wysoko (bo zgodnie z normami BHP górna krawędź monitora powinna być na wysokości oczu) to w ogóle żadna TNka nie będzie Ci podchodzić. No może poza np. W2486L

Kolory i obraz - pobaw się ustawieniami i sterownikiem grafiki. Jasność sobie obniż przynajmniej do połowy, pobaw się temperaturą barw.

Tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz mi podać źródło do tego zalecenia BHP ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Igorius

Hmm... Możesz poszukać W2353V lub 2361V lub E2350T lub V ale IMHO jeśli dokładać to do 2486L

Ja wezmę ten pogrubiony. Jak już będzie to może zrobię recenzję?

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę odkopie temat, w obecnej chwili opłaca się kupić ten monitor? Czy jest coś nowszego za taką cenę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy za jaką cenę :) Moim zdaniem za więcej niż 350 zł nie warto. Chyba, że marne kąty widzenia Ci nie przeszkadzają. Poza tym - mruga mu wielkie światełko jak jest w stanby, co jest dość irytujące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No z jednej strony, jak masz 500, to nic lepszego nie kupisz.

Z drugiej, za parę stówek więcej można przebierać. Ja bym chyba jednak wolał dołożyć.

Chyba, że będziesz siedział na wprost ekranu i nie przeszkadzają Ci te kąty widzenia - mnie to trochę męczy:)

Poza tym nie wiem, czy w miedzy czasie coś konkurencyjnego się nie pojawiło :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...