Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Szmit

LG Flatron W2343T-PF

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie pomozcie! Monitor mam od około miesiaca, ale dopiero teraz zaczalem dokladnie z niego korzystac.

Gdy ustawiam rozdzielczosc 1360x768 to ekran pojawia się w danej rozdzielczości, ale nie jest rozciagniety na caly obszar monitora tylko pojawia się na srodku obudowany 4 grubymi pasami (cos na podobizne pasow z trybu fun 4:3). Jak sie z tym uporac? Pytam, gdyz jest to rozdzielczosc najblizsza 16:9 mniejsza od 1920x1080...

Cala akcja ma na celu skonfigurowanie wielkosci obrazu dla kazdego domownika oddzielnie, osobiscie pracuje na maxymalnej, jednak inni uzytkownicy uwazaja ze wszystko jest "za male", wiec jedynym najprostrzym rozwiazaniem jest ustawienie kazdemu innej rozdzielczosci. Problem jest taki, ze wiekszosc dostepnych ustawien odpowiada obrazom 16:10 lub 4:3, a na nich wszystko jest porozciagane :/

Czytalem, ze niby to jest trick z CRT, na LCD powinno sie kombinowac z ustawieniem wielkosci pikseli, jednak raz ze nie do konca wiem jak ta wartosc dobrac, a 2 to pewnie konfiguracja jest stała i kazdorazowa zmiana uzytkownika powodowalaby koniecznosc grzebania w systemie, a nie wszyscy domownicy są na tyle zdolni\cierpliwi :) Z gory dzieki za pomoc i wszelkie uwagi, pozdrawiam.

PS: Wyzej widzialem dyskusje nt ustawien obrazu w monitorze, ja smigam na : jaskrawosc 100/ kontrast 50/gamma 0 z temp barw 6500K i RGB na 50, ostrosc 5 i jestem bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co lepiej kupić W2343T-PF LG W2252TQ-PF ???

do tego monitora lepiej się sprawdzi 4870 1gb czy Evega gtx 260?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a co ze mną?:( #151

zmiana DPI to takie samo "grzebanie w systemie" jak zmiana rozdzielczości.

Nie wiem czemu masz czarne ramki wokół obrazu, domyślnie monitory skalują obraz na całą powierzchnię ekranu i stąd zniekształcenia proporcji się biorą.

Podpiety przez DVI? Jesli tak to wejdz w opcje sterownikow moze tam masz wymuszony inny tryb pracy.

Sprobuj jeszcze rozdzielczosci 1600x900.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanko do jakiejś dobrej osoby, czy moglibyście mi pomóc w skonfigurowaniu ustawień monitora tak, aby obraz w grach takich jak Dead Space, Bioshock i inne z ciemnymi otoczeniami był Ok, bo ja po przesiadce z ctra za Chiny ludowe nie mogę się w tym połapać:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak mam ciemno to wrzucam zazwyczaj f-ENGINE na "Film" i daje radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam krótkie pytanie.

Czytałem to, co koledzy pisali powyżej ale mam wątpliwości.

Czy to tego monitora można podłączyć konsole? PS czy XBOX? I jak to zrobić? Widzę ,że ktoś podał przykład konwertera hdmi na dvi. Jest on potrzebny czy jest inna możliwość??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja mam krótkie pytanie.

Czytałem to, co koledzy pisali powyżej ale mam wątpliwości.

Czy to tego monitora można podłączyć konsole? PS czy XBOX? I jak to zrobić? Widzę ,że ktoś podał przykład konwertera hdmi na dvi. Jest on potrzebny czy jest inna możliwość??

Możesz po prostu podłączyć konsole pod DVI (kabel HDMI i przejściówkę HDMI->DVI ok 15zł), i podłączyć, a dźwięk z innego źródła (w PS3 przez TOSLINK, a w X360 przez inny kabel) - wyjście cyfrowe. A komp przez analogowe (D-SUB).

LUB

Przez D-SUB, wtedy w zestawie są już odpowiednie kable do podpięcia, a jak nie to do X360 potrzebny jest zestaw BIGBEN (ok 80zł) a do PS3 odpowiednik. I komp wtedy przez cyfrowe DVI.

Tylko, że analogowe złącze jest gorsze (nie uzyskasz takie ostrości itp, CZASAMI też wysokiej rozdzielczości) niż w cyfrowym.

Podany sposób przezemnie oferuje podłączenie konsoli i PC przez cyfrowe złącze (koszt 70-120zł), ale potrzebna jest zabawa z kablami, przejściówkami itp.

Jak już masz konsolę, lub na 100% chcesz kupić, to dołóż 200zł na 2354V-PF lub ok 30-40zł na 2261V-PF, mają złącza D-SUB, DVI i HDMI.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja mam pytanko do jakiejś dobrej osoby, czy moglibyście mi pomóc w skonfigurowaniu ustawień monitora tak, aby obraz w grach takich jak Dead Space, Bioshock i inne z ciemnymi otoczeniami był Ok, bo ja po przesiadce z ctra za Chiny ludowe nie mogę się w tym połapać:)

zmień ustawienie gamma i to raczej w grze a jak nie pomoze to w steroenikach a w ostatecznosci w monitorze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Recenzja bardzo fajna. Sam zastanawiam się nad tym modelem już od jakiegoś czasu. Nie wiem tylko czy brać wersję opisaną w recenzji czy może jednak kupić monitor 20" z tej serii... ? Nigdy nie miałem monitora LCD i nie za bardzo orientuję się co jest bardziej opłacalne. Może ktoś doradzi. ;)

edit: Chciałbym zaznaczyć, że chodzi mi również o komfort pracy. Siedząc dość blisko monitora obawiam się, że 23-calowy monitor może okazać się po prostu zbyt duży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jest juz za duzy, ja 2 dni po przesiadce z 17 crt odczuwam takie cos, ze 23' jest za maly ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie... czy miałby ktoś możliwość podłączyć ten monitor przez HDMI ? (za pomocą przejściówek HDMI-DVI) i powiedzieć czy duża jest różnica w stosunku do DVI ? Byłbym wdzięczny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja mam takie pytanie... czy miałby ktoś możliwość podłączyć ten monitor przez HDMI ? (za pomocą przejściówek HDMI-DVI) i powiedzieć czy duża jest różnica w stosunku do DVI ? Byłbym wdzięczny ;)

Nie bedziez zadnej rożnicy - straty. Obraz nie jest przetwarzany, jak ma to miejsce dvi-dsub

HDMI = DVI + mozliwosc przesylania dzwieku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy jest jakaś konkurencja(23" lub 24") dla tego monitora w tej cenie?? Np Viewsonic VA2413wm, Fujitsu L24W-2, BENQ G2411HDA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego ViewSonica i Benka odpuść sobie na wstępie bo nie mają DVI.

Nad Fujitsu można by się zastanowić, 1900x1200 czyli 16:10 było dużo droższe od 16:9 gdy ja szukałem monitora (była dyskusja na temat różnic między tymi formatami).

Ale osobiście nie mam co narzekać na 16:9 po tych kilku miesiącach :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powrócę na chwile do "problemu" z naklejką na monitorze.

Jeśli komuś zostają kawałki kleju po oderwaniu, to gumka w rękę i pięknie się wyciera nie zostawiając żadnych śladów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie również jak u kogoś wcześniej występują trzaski przez jakieś pół godziny po włączeniu/wyłączeniu

irytujące szczególnie jak się wyłącza PC tuż przed snem :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
u mnie również jak u kogoś wcześniej występują trzaski przez jakieś pół godziny po włączeniu/wyłączeniu

irytujące szczególnie jak się wyłącza PC tuż przed snem :E

No właśnie. Lżej mi na duchu, bo widać że nie tylko ja cierpię z tymi irytującymi "trzaskami" ;). Niestety ich serwis nie uznaje tego typu wad. Wiem, bo wysyłałem i dalej muszę się użerać z tymi odgłosami...

Szkoda, bo monitorek naprawdę fajny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiście uważam, że o ile te trzaski nie spowodują jakiś większych problemów to idzie je przeboleć :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
osobiście uważam, że o ile te trzaski nie spowodują jakiś większych problemów to idzie je przeboleć :E

Najgorzej jest gdy monitor wyłączam przed snem. Ale jakoś idzie z tym żyć, choć komfortowe to nie jest.

Poza tym te trzaski powodowane są prawdopodobnie przez złe spasowanie tego plastiku z obudowy. Plastik się nagrzewa, po wyłączeniu stygnie co powoduje te odgłosy. Mieliśmy po prostu nie fart. Shit happens jak to mówią ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W gruncie rzeczy to też mam te trzaski, ale idzie przeboleć :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...