Forum PCLab.pl: 3 piski i koniec (ASUS M2N-E 570 Ultra) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

3 piski i koniec (ASUS M2N-E 570 Ultra)

#1 Użytkownik jest niedostępny   barth89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 303
  • Dołączył: Wt, 28 Paź 08

Napisany 15 Maj 2009 - 07:18

Instalowałem BIOSa, było kilka problemów, komputer się nie chciał włączyć, więc pokombinowałem z tymi jumperami na płycie głównej (w sumie nie do końca zrozumiałem instrukcję, bo tam było coś o odinstalowaniu baterii itp. a nic takiego nie robiłem), więc ułożyłem je tak jak na obrazku instrukcji płyty głównej, włączyłem komputer i w sumie zadziałał normalnie od tego czasu (potem oczywiście ustawiłem je na pozycje defaultowe, tak jak było na początku). Od nowa zainstalowałem BIOSa, wszystko poszło gładko, wczytałem ustawienia domyślne BIOSu, później zmieniłem na takie, jakie miałem wcześniej, włączyłem komputer i działa wszystko, tylko jest jedno małe ALE...

Od czasu do czasu, np. przy ponownym uruchomieniu komputera, słyszę trzy krótkie piski z płyty głównej i dalej się nie uruchamia już windows itp. Odczekam trochę, nic nie robiąc i komputer po czasie znów uruchomi się normalnie. Zaznaczam, że żaden kabelek się nie przemieścił i nie poluzował.

Co to może być?

#2 Użytkownik jest niedostępny   markencjusz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1218
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 15 Maj 2009 - 07:22

W instrukcji masz napisane co oznacza dana ilość pisków.

Ew. na stronie producenta twojego biosu.

Ten post był edytowany przez markencjusz dnia: 15 Maj 2009 - 07:22


#3 Użytkownik jest niedostępny   barth89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 303
  • Dołączył: Wt, 28 Paź 08

Napisany 15 Maj 2009 - 08:01

W instrukcji nic nie ma... Nie żartuję, całą przejrzałem 2 razy...

Problem w sumie w tym, że nawet gdybym wiedział co to jest to nie wiedziałbym jak sobie z tym poradzić :/

#4 Użytkownik jest niedostępny   Grandma 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 617
  • Dołączył: So, 28 Kwi 07

Napisany 15 Maj 2009 - 12:01

3 piski = pamięć/grafika. Klik!

Co tam masz?

#5 Użytkownik jest niedostępny   barth89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 303
  • Dołączył: Wt, 28 Paź 08

Napisany 15 Maj 2009 - 14:31

Tzn w jakim sensie co mam? BIOS jest Phoenix'a. Piski wyglądają tak - 1 długi + 3 szybkie

#6 Użytkownik jest niedostępny   Grandma 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 617
  • Dołączył: So, 28 Kwi 07

Ikona postu  Napisany 15 Maj 2009 - 15:53

Zobacz postbarth89, o 15 Maj 2009, 15:31, napisał(a):

Tzn w jakim sensie co mam?

Pamięć - jaką dokładnie?

#7 Użytkownik jest niedostępny   barth89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 303
  • Dołączył: Wt, 28 Paź 08

Napisany 15 Maj 2009 - 17:11

GeIL Dual Ultra 2 GB DDR2 800 MHz & PDP Patriot 2 GB DDR2 800 MHz

Co może być nie tak? Wrzucić zdjęcia z BIOSu albo foty z CPU-Z? ;>

W ogóle to póki co problem ten nie występuje. Czy to może się samo naprawić?
Ewentualnie to czasem słychać coś jak zakłócenia z głośników, kiedy słucha się muzyki i np. zwis windowsa, ale nawet nie trwa to sekundy. To może mieć związek jakiś?

P.S. I jeszcze jedno pytanko - niezbyt wiedziałem jak obsługiwać się zworkami (nie wiedziałem co z nimi zrobić) i myślałem, że trzeba je przekrzywić i ze sobą złączyć itp (oczywiście nie zrobiłem tego, ani nie próbowałem nic na siłę zrobić, ale trochę mocniej je obmacałem :P ). Możliwe, że coś zepsułem?

Ten post był edytowany przez barth89 dnia: 15 Maj 2009 - 17:17


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych