Forum PCLab.pl: krótka piłka - opłaca się? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

krótka piłka - opłaca się? AMD Phenom II x3 720 BE + Gigabyte GA-MA790XT-UD4P

#1 Użytkownik jest niedostępny   zibra 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 913
  • Dołączył: Nd, 10 Maj 09

Napisany 18 Maj 2009 - 20:47

Jak wyzej celem:

-zmiana platformy na nowoczesna i przyszłościową,
- średnia znajomość OC (niepotrzebna najnajlepsza płyta do podkręcania),
- względy estetyczne (ładna płyta i dobrze dostępna - konkurent: MSI 790 FX? cena) i funkcjonalne,
- łatwa wymiana na 4 rdzenie w przyszłości plus DDR3 bez zmiany MOBO,
- inwestycja na dłuższy okres czasu,
- niewielki sens czekania na nowy chipset 8xxx czy USB 3.0 itp itd (wniosek: zawsze można odkładać kupno w nieskończonośc, bo kolejna nowinka tuż tuż...),
- niewielki sens inwestowania w sprawdzoną platformę AM2 mimo małych różnic wydajności pamięci 2 i 3


Łączna suma: ok.1100 zł

#2 Użytkownik jest niedostępny   olek293 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 280
  • Dołączył: So, 22 Lis 08

Napisany 18 Maj 2009 - 20:52

Napisz co masz dotychczas (cały konfig).

#3 Użytkownik jest niedostępny   zibra 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 913
  • Dołączył: Nd, 10 Maj 09

Napisany 18 Maj 2009 - 20:56

Asus P5K SE
Pentium Dual Core E2160 1.8 (OC 3.0) + scythe kama cross+arctic silver
Gainward Radeon HD4850 Golden Sample 512 Mb
Kingmax 4 Gb 800 Mhz
2x HDD wewn 160+320 GB, 1 x HDD zewn 500GB
Corsair 520 HXEU

#4 Użytkownik jest niedostępny   olek293 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 280
  • Dołączył: So, 22 Lis 08

Napisany 18 Maj 2009 - 20:59

Moim zdaniem lepiej wziąć płyte AsRock'a, a dopłacić do lepszego proca (moze tego bez blokady mnoznika - nie znam sie na AMD).

O, własnie coo84 - wyjąłeś mi to z ust :E.

Ten post był edytowany przez olek293 dnia: 18 Maj 2009 - 21:12


#5 Użytkownik jest niedostępny   coo84 

  • Leniwy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3759
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 08

Napisany 18 Maj 2009 - 21:11

Cały czas mnie dziwi ten szał na ddr3 i am3, skoro nie są jakoś masakrycznie szybsze, a biorąc zestaw na am2+ można mieć cztery rdzenie a nie trzy (phen 940 + asroczek 780gxh to niecałe 1100 ;d)

#6 Użytkownik jest niedostępny   zibra 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 913
  • Dołączył: Nd, 10 Maj 09

Napisany 18 Maj 2009 - 21:13

Różnica między tymi płytami to ok 50 zł. Nie wiem czy Asrock posiada coś naprawde dużo lepszego żeby się na niego zdecydować?
Wyznaje zasadę: świetna płyta na długo, procesor do wymiany częściej.
Cena nie jest tak istotna, ważne są moje oczekiwania które wymieniłem w pierwszym poście

coo oczywiście masz rację i ja naprawdę staram się myśleć rozsądnie, ale z drugiej strony mnie dziwi upartość i przywiązanie do starszej platformy skoro deklaruję złożenie komputera na dłużej w miarę możliwości. Równie dobrze mogę dołożyć ze 200zł i mieć 955 na AM3 plus nowe procki na horyzoncie.
Co innego gdybym bazował na platformie AMD a nie Intela.

Ten post był edytowany przez zibra dnia: 18 Maj 2009 - 21:18


#7 Użytkownik jest niedostępny   coo84 

  • Leniwy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3759
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 08

Napisany 18 Maj 2009 - 21:16

No tylko cały czas mówię, że cenowo phen II 940 + asrock aod790gx(wypasiona płyta, w końcu asrock za 400 zł to tak jak asus za 600 ;d) +4gb ddr2 będzie kosztować tyle co phen 720+to twoje mobo + 4gb pamiątek ddr3, a wydaje mi się oczywiste, że lepiej mieć dodatkowy rdzeń niż trochę szybsze pamięci ;d

#8 Użytkownik jest niedostępny   zibra 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 913
  • Dołączył: Nd, 10 Maj 09

Napisany 18 Maj 2009 - 21:27

Ale skoro składam komputer na dłużej, to AM3 w miarę dopracowywania zacznie zyskiwać przewagę nad starszą platformą, również w dziedzinie wydajności pamięci plus nowe procesory. Poza tym 200 zł w tą czy w tą przy dobrej inwestycji to nic.. Chyba lepiej wymienić procesor niż płytę główną?
A w ogóle to miała być krótka piłka z uwzględnieniem i zrozumieniem moich potrzeb, a tak znów zaczynam mieć wątpliwości na co się zdecydować, mimo że temat śledzę juz intensywnie od sporego kawałka czasu :(

#9 Użytkownik jest niedostępny   limfa 

  • Glory Man United!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1569
  • Dołączył: Wed, 25 Cze 08

Napisany 18 Maj 2009 - 22:47

to ja ci teraz zasieję niepokój do kwadratu. proponuję asusa m4a78t-e. w testach osiąga wyniki gigusia ale nie ud4p a ud5p. a to już coś.

#10 Użytkownik jest niedostępny   zibra 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 913
  • Dołączył: Nd, 10 Maj 09

Napisany 18 Maj 2009 - 23:06

Widziałem testy zagraniczne i wiem, że jest bardzo dobra. Wystarczająco dobra, żeby nie dopłacać do topowego modelu Asusa. Zresztą płyty tej firmy miałem od zawsze, czy to pod AMD czy Intela:)
Generalnie propozycje z płyt AM3 przyjmuję z otwartymi rękami, ponadto budżet mnie w żaden sposób nie ogranicza, ale nie chcę przepłacać za rzeczy których nie wykorzystam, albo nie dostrzegę znaczących różnic w wydajności czy stabilności (mimo że MSI 790FX jest taka piękna:))) Powiedzcie tylko mi, ludkowi z mniejszą wiedzą od was, że warto taką płytę kupić na dłużej!:)

#11 Użytkownik jest niedostępny   zibra 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 913
  • Dołączył: Nd, 10 Maj 09

Napisany 19 Maj 2009 - 17:35

Następne pytanie: co na moim miejscu kupilibyście (płyty czysto teoretyczne):
płytę AM2+ Asus M3N-HT Deluxe/Mempipe
płytę AM3 np Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P

Czy można uznać płytę Am2 za lepszą niż nowa pod względem parametrów technicznych? Czy nowe płyty biją starsze tylko możliwością obsługi DDR3 (na razie nieopłacalnej)?
Czy warto wydać więcej kasy na high endową płytę AM2+ zamiast AM3?

Pomóżcie, wesprzyjcie dobra radą i wiedzą:)

#12 Użytkownik jest niedostępny   BladePL 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Wt, 25 Gru 07

Napisany 20 Maj 2009 - 02:05

Kupując AM3 przepłacasz na mobasie i ramach a wydajność prawie identyczna...
Masz ddr2 to zastanowiłbym się nad am2+.

Ja kupiłem sobie ASUSa M4A78-E i nie narzekam ;).

Pozdro

#13 Użytkownik jest niedostępny   zibra 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 913
  • Dołączył: Nd, 10 Maj 09

Napisany 20 Maj 2009 - 19:31

gigabyte am3 moge kupic za 470 zł i bedzie chodzil na ddr2 a w przyszlosci nie musze zmieniac plyty. dobre plyty am2+ kosztuja ok. 100 zl mniej. czy ja wiem czy to takie przeplacanie?

#14 Użytkownik jest niedostępny   03012005 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 65
  • Dołączył: So, 18 Kwi 09

Napisany 21 Maj 2009 - 13:04

Zobacz postzibra, o 20 Maj 2009, 19:31, napisał(a):

gigabyte am3 moge kupic za 470 zł i bedzie chodzil na ddr2


A jaka płyta typowo na AM3 chodzi z pamięciami ddr2???

#15 Użytkownik jest niedostępny   luk1999 

  • Wasz ulubiony user
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2448
  • Dołączył: Cz, 06 Maj 04

Napisany 21 Maj 2009 - 14:14

Żadna z dostępnych w Polsce.

#16 Użytkownik jest niedostępny   zibra 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 913
  • Dołączył: Nd, 10 Maj 09

Napisany 21 Maj 2009 - 20:38

rzeczywiscie dalem ciala z tymi ddr2 przyznaje, ale trudno czlowiek uczy sie cale czycie hehe.
niemniej plyte juz mam. i tak nie moglem sie jej oprzec:)
skoro i tak musze zakupic ddr3 to co mi mozecie polecic? podaje linki, a moze jest cos lepszego?

http://www.agito.pl/...707.334675.html
http://www.agito.pl/...707.343305.html
http://www.agito.pl/...707.339054.html
http://www.agito.pl/...707.343301.html

jesli nie te to ktore pamieci polecacie najlepiej z agito? wystarczy wziac 2gb czy od razu 4 gb? ktore beda najlepsze, bezproblemowe pod gigabyte udp4?

#17 Użytkownik jest niedostępny   *marcinn1210* 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 379
  • Dołączył: Cz, 08 Maj 08

Napisany 21 Maj 2009 - 21:15

Zobacz postzibra, o 21 Maj 2009, 21:38, napisał(a):


:thumbup:

#18 Użytkownik jest niedostępny   zibra 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 913
  • Dołączył: Nd, 10 Maj 09

Napisany 21 Maj 2009 - 21:24

ewentualnie 2x 2 gb?

Patriot DDR3 PC10666 2x2048MB 1333MHz CL7.0 EP LLK
A-Data DDR3 2x2048MB Extreme Edition VITESTA 1600MHz CL8 BOX
Kingston HyperX DDR3 2x2048MB 1600MHz CL9 BOX

#19 Użytkownik jest niedostępny   zibra 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 913
  • Dołączył: Nd, 10 Maj 09

Napisany 21 Maj 2009 - 22:38

no panowie nie lencie sie:P

a data sa dobre ktos uzywal? ktos testowal ddr3, jakies polecane stronki? akurat to mi ciezko znalezc:P
czy moze te patrioty? a moze ocz z radiatorami? cos ogolnodostepnego najlepiej z agito i chyba 2 x2 gb

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych