Forum PCLab.pl: Asus P5B Premium/Vista - Ważne informacje/FAQ <Aktualizacja 17.11.2009> - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (6 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Asus P5B Premium/Vista - Ważne informacje/FAQ <Aktualizacja 17.11.2009> FAQ - również dla posiadaczy Asus P5B /Deluxe/Commando/-E Plus

#1 Użytkownik jest niedostępny   R4zen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3329
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 22 Czerwiec 2009 - 13:07

Postanowiłem zrobić małe FAQ dla posiadaczy płyty Asus P5B Premium/Premium Vista oraz planujących jej zakup. Umieściłęm tutaj wszystkie przydatne i najważniejsze informacje jakie znam na temat tych płyt: [ Większość lub niektóre z tych informacji pasuje również do płyt Asus P5B /Deluxe/Commando/-E Plus ]


Wspierane CPU przez P5B Premium:

Pożyczyłem procesor od kolegi by sprawdzić czy P5B Premium poprawnie obsługuje Core 2 Duo e8400 (który nie znajduje się na liscie wspieranych CPU dla tej płyty) i chodzi on bez zarzutu:
http://img27.imagesh...0p5bpremium.png
- wszelkie ustawienia trzeba ręcznie zmienić w biosie w wersji 1102 (FSB, cpu voltage, dzielnik pamięci), ja przy tym screenie zapomnialem o CPU voltage zastawiając go na Auto dlatego jest takie a nie niższe napięcie. <-- Aktualizacja 28/9/2009 !!! W wersji biosu 1201 wszelkie standardowe ustawienia CPU są wykrywane poprawnie!

na PClab testowali Core 2 Duo e8200 i też im hulał:
http://pclab.pl/zdje...P5B-Premium.jpg

mój Dual Core e5200 z rewizji R0 widoczną na screenie ( rewizje e5200 można też poznać przed zakupem po napisie S-Spec na pudełku, S-Spec: SLB9T to R0, a S-Spec: Slay 7 to M0 z którym też nie ma problemów)
http://img20.imagesh.../6141/e5200.jpg

nowy Dual Core e6300 też poprawnie działa na p5b premium:
http://i173.photobuc...0mv_LinX_OK.png

Ukazuje to ewidentną obsługę tych procesorów mimo ich braku na CPU Support List, mogę więc stanowczo potwierdzić iż poprawna, pełna lista obsługiwanych procesorów przez P5B Premium znajduje się w wersji P5B Premium Vista (kliknij tutaj), ponieważ ta płyta jest identyczna jak P5B Premium i ma te same wersje biosu 1102 o tym samym rozmiarze/wielkości jak i identycznej sumie kontrolnej, czyli jednym słowem jest to ten sam bios.
Aktualizacja 28/9/2009!!! -> dla P5B Premium bios został zaktualizowany do wersji 1201(Link dostępny Tutaj!) który poprawnie wykrywa VID wszystkich CPU intela pod s. 775 (bez żadnych kombinacji w zapisywanie ustawień) w przeciwieństwie do poprzedniej wersji biosu 1102 który nadal jest niezaktualizowany dla Premium Vista.


BIOS Ustawienia:

~ Ustawienia jakie polecam zmienić to:
- Jeśli macie 4 GB ramu (lub więcej) a w biosie, a w systemie wykrywa tylko 3GB to należy wejść do:
- Advanced --> Chipset --> North Bridge Configuration --> Memory Remap Feature na [Enabled]

- Przy o/c procesora:należy w Ai Tuning zmienić:
- Spread Spectrum zaleca się dać na [Disabled]
- PCI Express Frequency na [100]
- PCI Clock Synhronization na [33.33Mhz]

- Przy o/c pamięci: należy:
- w Configure DRAM timing by SPD --> Static Read Control zaleca się dać na [Disabled]

- wlączyć ASAP:(tylko dla P5B Premium/ Premium Vista) jest to 512MB pamięć flash wbudowana w płyte główną (można nawet wybrać jej emulacje jako CD-rom/Floppy/HDD), świetnie się sprawdza do readyboost w Viście/Win 7 lub do aktualizacji biosu z pod AZ Flash. By uruchomić ASAP należy wejść do biosu i tam:
Advanched --> USB Configuration --> ASAP Function - dać na [Enabled]

Problemy i rozwiązania:

~ Napięcie CPU VCore Voltage: <-- Nieaktualne dla P5B Premium w wersji Biosu 1201, nie wymaga już żadnego sposobu do zmiany napięć.
Minusem płyty P5B Premium (w wersji biosu 1102 i starszych)/ Premium Vista / Deluxe / Commando/ E Plus (być może też innych płyt P5B) jest drobny problem ze zmianą napięcia V.Core z procesorami z rewizji R0, E0 (być może też z innymi nowymi), lecz jego rozwiązanie jest bardzo proste, wręcz banalne:
Wchodzimy do Biosu ---> Exit --> wybieramy Load Setup Defaults i potwierdzamy wybór, po przywróceniu standardowych ustawień (jeśli wystarczą wam standardowe ustawienia, to już możęcie wyjść z biosu zapisująć, ponieważ przeważnie napięcia na [Auto] będą poprawnie wykryte przez płyte główną, lecz w niektórych przypadkach np. z dc e6300 / e8xxx / q9550 trzeba już ręcznie zmieniać napięcia, ponieważ mogą być dużo wyższe od VID* procesora, co skutkuje dużo wyższymi temperaturami, dlatego najlepiej zawsze samemu ustawić napięcia zgodne z VID*) możemy już bez problemu ustawiać napięcie V.Core procesora. Po ustawieniu wszystkich przydatnych opcji, wchodzimy do Tools ---> Asus O.C. Profile ---> i zapisujemy ustawienia do jednego z wybranych profili ( lub obu) i dopiero po zapisaniu wychodzimy z biosu (zapisując). Po tym wszystkim napięcia będą poprawnie ustawione.
Należy pamiętać, aby przy każdym wejściu do biosu wczytać zapisany wcześniej profil O.C, ponieważ przy każdym ponownym wejściu do biosu V.Core Voltage zmienia się na [Auto] i nie można go przestawić do puki nie wczytamy standardowych bądź zapisanych ustawień biosu

*VID - Jest to napięcie procesora jakie potrzebuje do pracy na nominalnych/standardowych ustawieniach. VID można sprawdzić za pomocą programu Core Temp

~ V.Drop:
Drugi minusem P5B Premium to v.drop w biosie na P5B Premium który wynosi ok. 0,05v(zmierzone miernikiem przez usera z forum pruepc.pl kbl ) dlatego trzeba odejmować tą wartość od ustawionego napięcia v.core w biosie, by wyszło rzeczywiste napięcie. Ale nie sprawia to żadnego problemu przy o/c, a dla chętnych nic trudnego zrobić v.moda ołówkiem =). Program CPU-Z mniejwięcej pod obciążeniem pokazuje rzeczywistą wartość, czasem trzeba dodać ok. 0,01v-0,02v ( ponieważ nie u każdego v.drop jest identyczny).

~ Ai remote najnowsze sterowniki v1.00.21(pod Win XP 32-64bit / Vista 32-64bit / 7 32-64bit):
http://public.blu.li...download&psid=1

~ Ai remote / Samoistne uruchomienie komputera po jego wyłączeniu:
- W niektórych płytach P5B podlączając myszke/ai remote do dwoch dolnych slotów USB może powodować ponowne uruchomienie komputera po ruszeniu muszka czy nawet odrazu po wyłączeniu komputera. Dlatego trzeba w Biosie "power on by usb" dać na disabled:
Power --> APM Configuration ---> Power on by USB dać na [Disabled]

- po instalacji Ai Remote polecam odznaczyć z msconfig [ wejdź w start --> uruchom (w viście/win 7: wystarczy wpisać w pasku "wyszukaj programy i pliki") i wpisz msconfig] z zakładki uruchamianie ten wpis "Ai remote help", ponieważ po każdym uruchomieniu systemu, wyskakuje okno z komunikatem ( prosi by jedna ustawić z opcji wyłączania komputera za pomocą pilota), jest to denerwujące dlatego wystarczy wejść do katalogu z zainstalowanym ai remote i utworzyć skrót pliki AiRemote.exe, następnie przenieść skrót do folderu autostart (start --> Programy --> Autostart). Wtedy uruchomi się sam program bez zbędnych komunikatów i będzie działać normalnie =)

~ Dźwięk: <-- Aktualizacja 17/11/2009 !!
By nie występowały żadne problemy z dzwiękiem na P5B Premium/Vista/deluxe/commando itp, należy sciągnać najnowsze sterowniki do karty dzwiękowej
Najnowsze dla Windows Vista/Windows 7 32bit/64bit - 9.10.2009 :[dla kart: ADI 1988B]
SoundMAX_AD1988B_Audio_V61016585_Win7

lub dla wszystkich systemów 32 i 64bit windows XP,Vista, 7 - 21.9.2009 : [dla kart: ADI 1989B-(1988/A/B)]:
AD1988AB_Audio_V6585_XpVistaWin7

Wszystkie wersje są dostępne pod tym linkiem:
ftp://ftp.asus.com.t...SUS/misc/audio/

*Jeśli są problemy z instalacją:
- Na Windows XP z SP2 należy zainstalować łatkę dla systemu kb888111.exe która znajduje się w katalogu XP32bit w tych sterownikach.
- Na Windows XP z SP3 należy zastosować metodę Nr2 podana pod tym linkiem: http://windowsmx.pl/...5533.html#p5533
- Na Windows Vista / 7 należy odinstalować sterowniki do dźwięku, uruchomić ponownie komputer i jeszcze raz zainstalować sterowniki.

- z tego co zauważyłęm najlepiej spisują się sterowniki pod Windows Vista i 7, dźwięk na tej karcie jest znacznie lepszy na tych systemach.

~ Chipset: <-- Aktualizacja 9/7/2009 !!
Polecam też zainstalować najnowsze sterowniki dla Chipsetu P965/G965 (Dla wszystkich systemów windows 32bit/64bit - 2000/XP/Vista/Seven/Server 2003/8 ) dostępne na stronie intela :
Instalacja z pliku INF Update Utility.exe wersja 9.1.1.1019:
http://downloadcente...s...e=&lang=eng
Instalacja spakowana INF Update Utility.zip wersja 9.1.1.1019:
http://downloadcente...s...e=&lang=eng

~ AHCI na Windows 7 i Vista
Przy instalacji windows 7 nie można zainstalować go na dysk w trybie SATA AHCI, ponieważ każda partycja jest niezgodna z systemem ( brak sterowników do AHCI) i mimo dodania sterownika przy wyborze partycji występuje błąd niezgodności z systemem. Dlatego należy najpierw zainstalować system w trybie SATA IDE, a dopiero po instalacji ręcznie zainstalować sterownik. By to zrobić należy:
1. Wejść do "Menadżera zadań" ("Start" --> i tam w "Szukaj programy i pliki" wpisać: devmgmt.msc)
2. Następnie rozwinąć "Kontrolery IDE ATA/ATAPI" i wybrać "Intel? ICH8 Serial ATA Storage Controller"(klikając 2x)
3. We właściwościach kontrolera wejść na zakłądke "Sterownik" --> "Aktualizuj" --> "Przeglądaj mój komputer..." --> "Pozwól mi wybrać z listy sterownik..." --> "Z dysku" --> "Przeglądaj" --> wchodzimy do folderu z rozpakowanym sterownikiem od Chipsetu - "INF Update Utility.zip" (należy go rozpakować) i w nim wejść do folderu "Vista" --> i tutaj wybieramy plik "ich8ahci.dll" --> teraz wybieramy z listy sterownik "Intel? ICH8R/DO/DH SATA AHCI Controller" i klikamy "Dalej" --> po instalacji sterownika uruchamiamy ponownie komputer.
4. Następnie odrazu wchodzimy do Biosu --> "Main" --> "IDE Configuration" --> "SATA Configuration" na [Enchanced] --> "Configuration SATA as" z [IDE] zmieniamy na [AHCI] i wychodzimy z biosu zapisując.
5. Po uruchomieniu systemu windows zainstaluje odpowiednie sterowniki i możemy się cieszyć lepszą wydajnością dysków w trybie AHCI =).

~ Boot'owanie (nie trzeba zmieniać żadnych ustawień w biosie, niektórzy mają z tym problem)
By zboot'ować komputer za pomocą pendriva/CD/DVD/itp. wystarczy podczas uruchamiania komputera wciskać klawisz F8 i wybrać wybrany nośnik/napęd z listy boot'owania(lista po chwili się pojawi)

Aktualizacja BIOSU:

Niektórzy kupili P5B Premium z wgranym starszym biosem dlatego należy go zaktualizować:
Aktualizacje biosu najłatwiej zrobić przy pomocy pendriva(nie większego niż 8GB) lub płyty CD/DVD, dyskietki albo wbudowanej w płytę pamięci ASAP (tylko w P5B Premium / Premium Vista)
1) sformatuj pendriva na FAT32. (<ten punkt dotyczy tylko pendrivów i ASAP)
2) Wrzuć/nagraj na niego najnowszy (Bios 1201 dla P5B Premium) i zmień nazwę tego pliku na 6 literową nazwę (P5BPRE.ROM w przypadku dla P5B Premium) ( <- w razie niepowodzenia uruchomi się reaktywacja biosu do której potrzebny będzie bios o takiej nazwie)
3) Uruchamiasz ponownie komputer
4) wchodzisz do biosu i tam do Tools
5) następnie do ASUS EZ Flash 2
6) W nim wciskasz tab by przemieszczać się między dyskami, wybierz ten na którym pojawi się nazwa nowego biosu (P5BPRE.ROM) i wciśnij ENTER
7) Rozpocznie się aktualizacja, nic nie rób i niczego nie dotykaj, po skończeniu aktualizacji pojawi się komunikat, że po 5 sekundach nastąpi restart płyty,
8) Po automatycznym restarcie komputer uruchomi się ponowie i możesz cieszyć się zaktualizowanym biosem.
~ jeśli nie masz pendriva/płyty cd/dvd czy dyskietki to możesz zrobić tą aktualizacje za pomocą ASAP:
Po uruchomieniu systemu pojawi się nowy dysk przenośny o naziwe ASAP i reszte czynności wykonujesz identycznie od punktu 1).

*Gdy po zaktualizowaniu biosu lub jego naprawy komputer się uruchamia ale nic się nie dzieje, czyli bios nie startuje i nawet zresetowanie biosu za pomocą zworki CMOS nie pomaga, to wystarczy wtedy na 5-10 min wyciągnąć baterie z płyty głównej i ponownie ją włożyć, wtedy komputer powinien się uruchomić prawidłowo.(pomaga to nie tylko na P5B Premium, ale też na innych płytach Asusa)

Podsumowanie dla P5B Premium:

Płyta moim zdaniem jest niezawodna, nawet przy padnięciu biosu posiada jego naprawe, wystarczy włożyć płyte CD/dyskietke czy pendriva (nie większego niż 8GB i sformatowanego na fat32) z wgranym najlepiej najnowszym biosem. Gdy ma problem z odpaleniem biosu z powodu zbyt wysokich lub niewłaściwych ustawień o/c czyli wtedy gdy po ponownym uruchomieniu komputera bios w ogóle nie startuje ( nic się nie uruchamia tylko wiatraki się kręcą), to by temu zaradzić nie trzeba wcale przestawiać zworki CMOS, tylko wystarczy odłączyć komputer na dłuższą chwile ( ok. 10-15s.) od zasilania i po ponownym podłączeniu przywróci on standardowe ustawienia biosu. Denerwuje mnie jeszcze umiejscowienie zworki Clear CMOS która znajduje się nieco pod slotem PCI-E 16x, jest to troche uciążliwe ponieważ posiadając dość długą karte graficzną np. 8800GTS/9800GTX(lub inna) będzie ona zasłaniać zworke i by do niej się dostać trzeba wpierw wyciągnąć karte graficzną, jednak bardzo rzadko się to stosuje z wyżej wymienionego powodu. Jak najbardziej polecam tą płytę ze względu na dobre możliwości o/c, stabilnośc, świetny chipset, 8 fazowe zasilanie, dobrą jak na zintegrowną karte dźwiękową i nawet ze względu na pilot który świętnie się sprawdza przy ogłądaniu filmow =) (można bindować klawisze xD)

Na forum PruePC również znajdziecie ważne informacje na temat płyt Asus P5B/Premium/Vista/Deluxe itp:
http://forum.purepc.pl/Socket-423-478-775-479-f72/Asus-P5b-deluxe-premium-t210332.html

Ten post był edytowany przez R4zen dnia: 13 Luty 2011 - 18:28


#2 Użytkownik jest niedostępny   Archee 

  • computer junkie
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1067
  • Dołączył: Cz, 17 Lip 08

Napisany 23 Czerwiec 2009 - 10:12

Dobre FAQ :thumbup: ... szkoda tylko, że płyty znikają ze sprzedaży :(

#3 Użytkownik jest niedostępny   alall 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 227
  • Dołączył: Pn, 26 Sty 04

Napisany 23 Czerwiec 2009 - 16:02

bardzo pomocne, super faq, dzieki.

#4 Użytkownik jest niedostępny   coo84 

  • Leniwy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3759
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 08

Napisany 23 Czerwiec 2009 - 16:11

Zobacz postArchee, o 23 Czerwiec 2009, 10:12, napisał(a):

Dobre FAQ :thumbup: ... szkoda tylko, że płyty znikają ze sprzedaży :(

Wróciły do esca
http://www.esc.pl/pr...oducts_id=18411
niestety cena jest wyższa niż normalnie była(chociaż i tak atrakcyjna biorąc pod uwagę możliwości płyty)
jest też w areście
http://arest.pl/inde...produkt&ID=9081
w atrakcyjnej cenie, niestety znając życie niedługo zejdzie

W sumie szkoda że się nie obudziłem na czas z wymianą płyty, bo mogłem za niecałą stówkę zamienić p5b na premiuma, ale jakoś to przeżyję ;d

#5 Użytkownik jest niedostępny   Archee 

  • computer junkie
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1067
  • Dołączył: Cz, 17 Lip 08

Napisany 23 Czerwiec 2009 - 16:59

Jedyną wadą jaką znajduję w tej płycie jest umiejscowienie slotów PCI... dwa zasłania mi accelero w trzecim mam sieciówkę, a chcialbym sobie dźwiękówkę kupić i nie ma jak :>

#6 Użytkownik jest niedostępny   coo84 

  • Leniwy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3759
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 08

Napisany 23 Czerwiec 2009 - 17:57

Zobacz postArchee, o 23 Czerwiec 2009, 16:59, napisał(a):

Jedyną wadą jaką znajduję w tej płycie jest umiejscowienie slotów PCI... dwa zasłania mi accelero w trzecim mam sieciówkę, a chcialbym sobie dźwiękówkę kupić i nie ma jak :>

Sieciówka jest wbudowana, dźwiękówki są na pci-e x1, sztuczne tworzenie problemów ;o

#7 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32098
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 23 Czerwiec 2009 - 18:52

Zobacz postcoo84, o 23 Czerwiec 2009, 18:57, napisał(a):

Sieciówka jest wbudowana, dźwiękówki są na pci-e x1, sztuczne tworzenie problemów ;o

Padnie Ci sieciowka - serwis. Padnie na pci? Najwyzej 15 zl w plecy :> Karty na pcie to wydatek okolo 350 zl :>

#8 Użytkownik jest niedostępny   bielas 

  • ...i daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28263
  • Dołączył: So, 22 Gru 07

Napisany 23 Czerwiec 2009 - 18:57

i często z tego powodu potrzebują kabelka z dodatkowym zasilaniam

#9 Użytkownik jest niedostępny   coo84 

  • Leniwy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3759
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 08

Napisany 23 Czerwiec 2009 - 19:33

Zobacz postFirekage, o 23 Czerwiec 2009, 18:52, napisał(a):

Padnie Ci sieciowka - serwis. Padnie na pci? Najwyzej 15 zl w plecy :> Karty na pcie to wydatek okolo 350 zl :>

p5b premium ma chyba dwie sieciówki, poza tym zakładać że padnie to tak brzydko;p
co do karty to w sumie racja, ale używanego xonarka idzie złapać poniżej 200, zresztą nowe karty na PCI tańsze nie są

a, pozostaje kwestia sieciówek na usb, kosztują tyle co na pci przecież

Ten post był edytowany przez coo84 dnia: 23 Czerwiec 2009 - 19:35


#10 Użytkownik jest niedostępny   Archee 

  • computer junkie
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1067
  • Dołączył: Cz, 17 Lip 08

Napisany 23 Czerwiec 2009 - 19:34

Zobacz postcoo84, o 23 Czerwiec 2009, 17:57, napisał(a):

Sieciówka jest wbudowana, dźwiękówki są na pci-e x1, sztuczne tworzenie problemów ;o


Ja mówię o karcie WI-FI, a jej nie ma zintegrowanej :>

No to pokaż mi taką dźwiękówkę, w ludzkich pieniądzach (do 200zł).

#11 Użytkownik jest niedostępny   coo84 

  • Leniwy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3759
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 08

Napisany 23 Czerwiec 2009 - 19:40

Zobacz postArchee, o 23 Czerwiec 2009, 19:34, napisał(a):

Ja mówię o karcie WI-FI, a jej nie ma zintegrowanej :>

No to pokaż mi taką dźwiękówkę, w ludzkich pieniądzach (do 200zł).

wi-fi to co innego, chociaż z drugiej strony można sie porozwodzić nad sensem wifi w stacjonarce, ale to na inną okazję rozmowa ;d

http://www.allegro.p...s_xonar_dx.html
bzium bzium

no i opcja kolejna
http://www.allegro.p...p;change_view=1

Ten post był edytowany przez coo84 dnia: 23 Czerwiec 2009 - 19:42


#12 Użytkownik jest niedostępny   Archee 

  • computer junkie
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1067
  • Dołączył: Cz, 17 Lip 08

Napisany 23 Czerwiec 2009 - 19:44

Zobacz postcoo84, o 23 Czerwiec 2009, 19:40, napisał(a):

wi-fi to co innego, chociaż z drugiej strony można sie porozwodzić nad sensem wifi w stacjonarce, ale to na inną okazję rozmowa ;d

http://www.allegro.p...s_xonar_dx.html
bzium bzium



Jeżeli w domu masz router, a z kabla korzysta inny komputer, to nie ma się nad czym rozwodzić :E


No niby tak, ale nówki nie da rady :)

Cytuj



Tylko że podobno USB mają znacznie słabszą siłę sygnału.

No ale dobrze, co prawda większym kosztem, ale cały ten problem da się rozwiązać :)

Ten post był edytowany przez Archee dnia: 23 Czerwiec 2009 - 19:49


#13 Użytkownik jest niedostępny   coo84 

  • Leniwy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3759
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 08

Napisany 23 Czerwiec 2009 - 19:52

Zobacz postArchee, o 23 Czerwiec 2009, 19:44, napisał(a):

Jeżeli w domu masz router, a z kabla korzysta inny komputer, to nie ma się nad czym rozwodzić :E


No niby tak, ale nówki nie da rady :)

Dziwne, mój router ma 4 gniazda dla normalnych kompów + wifi, a to zwykły netgear z mediamarketu :|

Na pci poniżej 200 zł masz albo audigy se(:|) albo 'nowe' audigy 2 zs w sumie albo kupujesz swicza za kilkadziesiąt złotych i masz neta po kablu, albo kupujesz wifi na usb, albo kupujesz tego xonara, albo wywalasz accelero, albo rezygnujesz z internetu, albo jedziesz na integrze adi, albo wkładasz wifi do drugiego kompa a sam ciśniesz po kablu, wszystkie opcje są łatwe i tanie ;d

#14 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32098
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 23 Czerwiec 2009 - 20:08

Zobacz postcoo84, o 23 Czerwiec 2009, 19:40, napisał(a):

wi-fi to co innego, chociaż z drugiej strony można sie porozwodzić nad sensem wifi w stacjonarce, ale to na inną okazję rozmowa ;d

http://www.allegro.p...s_xonar_dx.html
bzium bzium

no i opcja kolejna
http://www.allegro.p...p;change_view=1


Kolo ma 0 komentarzy - 1 link.

Zobacz postcoo84, o 23 Czerwiec 2009, 19:52, napisał(a):

Dziwne, mój router ma 4 gniazda dla normalnych kompów + wifi, a to zwykły netgear z mediamarketu :|

Na pci poniżej 200 zł masz albo audigy se(:|) albo 'nowe' audigy 2 zs w sumie albo kupujesz swicza za kilkadziesiąt złotych i masz neta po kablu, albo kupujesz wifi na usb, albo kupujesz tego xonara, albo wywalasz accelero, albo rezygnujesz z internetu, albo jedziesz na integrze adi, albo wkładasz wifi do drugiego kompa a sam ciśniesz po kablu, wszystkie opcje są łatwe i tanie ;d


Za 150 to sa nowe oemy Xfi Gamera w skepach , za 200 szly wersje (box) z Falloutem 3 , a normane boxy zawsze szly do 250.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Archee 

  • computer junkie
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1067
  • Dołączył: Cz, 17 Lip 08

Napisany 23 Czerwiec 2009 - 20:10

Zobacz postcoo84, o 23 Czerwiec 2009, 19:52, napisał(a):

Dziwne, mój router ma 4 gniazda dla normalnych kompów + wifi, a to zwykły netgear z mediamarketu :|

Router mam dobry Linksysa, ale problem tkwi w tym, że pokoje są daleko siebie i nie ma jak kabla poprowadzić.

Zobacz postcoo84, o 23 Czerwiec 2009, 19:52, napisał(a):

Na pci poniżej 200 zł masz albo audigy se(:|) albo 'nowe' audigy 2 zs w sumie albo kupujesz swicza za kilkadziesiąt złotych i masz neta po kablu, albo kupujesz wifi na usb, albo kupujesz tego xonara, albo wywalasz accelero, albo rezygnujesz z internetu, albo jedziesz na integrze adi, albo wkładasz wifi do drugiego kompa a sam ciśniesz po kablu, wszystkie opcje są łatwe i tanie ;d


To tak:
1.Sprzedaż obecnej (kiepskiej ;) ) karty wifi i kupno USB - jakies 30zł + Audigy jakieś 70zł = 100zł
2. Kupno Xonara PCI-E x1 = 200zł
3. wywalenie accelero :hmm: :E
4. REZYGNACJA Z INTERNETU ?! :E

Tanie jak tanie, no ale za jakość się płaci :)

#16 Użytkownik jest niedostępny   R4zen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3329
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 23 Czerwiec 2009 - 20:28

Zapomniałem dopisać, że denerwuje mnie jeszcze umiejscowienie zworki Clear CMOS która znajduje się nieco pod slotem PCI-E 16x, jest to troche uciążliwe ponieważ posiadając długą karte np. 8800GTS/9800GTX(lub inna) to zasłania ona tą zworke i by ją użyć trzeba wyciągać karte, jednak bardzo rzadko się tego używa ponieważ po nieudanym o/c gdy bios się nie uruchamia wystarczy odłączyć na chwile kompa od zasilania i ponownie go uruchomić, wtedy pojawi się komunikat o błędnym o/c i ponownie można zmieniać ustawienia.

Ten post był edytowany przez R4zen dnia: 23 Czerwiec 2009 - 20:29


#17 Użytkownik jest niedostępny   Archee 

  • computer junkie
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1067
  • Dołączył: Cz, 17 Lip 08

Napisany 23 Czerwiec 2009 - 20:46

Skoro jesteśmy w temacie, to przy okazji się zapytam.. opłaca się kupować takiego Audigy SE ? Duża będzie różnica między nim a integrą ?

#18 Użytkownik jest niedostępny   coo84 

  • Leniwy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3759
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 08

Napisany 23 Czerwiec 2009 - 21:00

Zobacz postArchee, o 23 Czerwiec 2009, 20:10, napisał(a):

4. REZYGNACJA Z INTERNETU ?! :E

:E

Pominąłeś jeden punkt-ruter do ciebie, ty net po kablu, a kartę wifi wrzucić do drugiego kompa(a jeśli to laptop, wifi powinien mieć wbudowane) i wszyscy szczęśliwi ;o

co do zworki, przez dobre pare miesięcy używania zwykłego p5b użyć jej byłem zmuszony raz(jak mi się pci-e na x1 przestawiło) i w tym celu musiałem wyjmować grafikę,więc inteligentnie to zrobione nie jest.

Firekage, podałem pierwszy lepszy link, ostatnio na forum xonar za 190 szedł od ręki.

Co do audigy SE afair ta karta nie wspiera sprzętowo żadnych bonusów i i tak liczy wszystkie efekty specjalne na procesorze, ale głowy nie dam.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Archee 

  • computer junkie
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1067
  • Dołączył: Cz, 17 Lip 08

Napisany 23 Czerwiec 2009 - 21:10

Zobacz postcoo84, o 23 Czerwiec 2009, 21:00, napisał(a):

:E
Pominąłeś jeden punkt-ruter do ciebie, ty net po kablu, a kartę wifi wrzucić do drugiego kompa(a jeśli to laptop, wifi powinien mieć wbudowane) i wszyscy szczęśliwi ;o

To też jest niemożliwe, bo z drugiego kompa korzysta brat, który w całości pokrywa koszt internetu i za to ma kabel (lepsze transfery, pingi itd...), a ja wifi :)

Zobacz postcoo84, o 23 Czerwiec 2009, 21:00, napisał(a):

Co do audigy SE afair ta karta nie wspiera sprzętowo żadnych bonusów i i tak liczy wszystkie efekty specjalne na procesorze, ale głowy nie dam.


Czyli ogólnie kiepsko ?

#20 Użytkownik jest niedostępny   R4zen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3329
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 24 Czerwiec 2009 - 22:34

Już dużo osób skarży się na problemy z o/c pamięci OCZ 2x2GB na P5B Premium, jeśli rzeczywiście są takie problemy to chciałbym umieścic w FAQ ich Liste, dlatego jak macie takie problemy ( sypią błędy nawet na lekkim o/c pamięci, niekoniecznie od OCZ) to opiszcie je tutaj.

Ten post był edytowany przez R4zen dnia: 28 Czerwiec 2009 - 11:37


  • (6 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych