@Suchy211 w Polsce nawet wojna defensywna jest nie do pomyślenia bo o co masz walczyć? O zakaz palenia węglem w piecu ? O zakaz używania wody która za komuny pod butem Rosji była "darmowa" i można było brać ile się chcę , o podwyżki prądu i gazu ? , o likwidację ogródków działkowych? , o polityków którzy bogacą się naszym kosztem ? , nie ma nawet jednego powodu żeby bronić terenu Polski, zamieszkać równie dobrze można w Niemczech , Belgii, Holandii, itd i tam sobie żyć
Będzie lepszy od koszyka, na pewno. Nie będzie specjalnie lepszy od kompa za 2200zł bo procesor jest ten sam więc póki nie będziesz szalał z ustawieniami grafiki (czyli dopóki gra będzie siedziała na procku) to wydajność będzie identyczna.
I do końca nie wiem jak to ugryźć żeby zrobić więcej fpsów i zmieścić w budżecie. Ryzen 5700X nie będzie wyraźnie szybszy od 5600.
Intel 12600KF kosztuje 350zł więcej, plus droższa płyta i razem mamy 450-500zł do przodu (i to pomijając fakt w tej cenie trudno go znaleźć w sklepach z usługa montażu.
Ryzen 5700X3D dobrze wypada, ale - wychodzi z polskich sklepów (a jak ktoś jeszcze ma to drożeje), w Chinach dostaniesz za 740zł.
I tu pytanie - pisząc o przyszłym upgradzie podzespołów robił byś to sam czy komuś zlecał?
Ja akurat do czynienia z wieloma pastami nie miałem, bo głównie MX4 kładłem na każdy procesor. GPU również ,ale to w starych kartach, dla zabawy, na szczęście jeszcze mi się nigdy nie zdarzyło, żebym w nowym GPU musiał pastę wymieniać w ciągu 2-3 lat.
Tutaj bardziej chodziło nie o różnice między tymi pastami, bo pewnie jaką byś nie dał to byłoby na plus. Tylko jak już rozbierać, to wychodzi na to, że PTM jest najtrwalszy i można mieć spokój na długo. Na pewno MX4 na prockach zawsze mi wystarczał na długo, tylko tam zawsze temperatury miałem niskie. W najgorszym wypadku wymienisz jeszcze raz i dasz tym razem PTMa, ale mam nadzieję, że będzie się trzymać dobrze. Łatwo się MX4 nakłada i nie jest gęsta, więc sam jestem ciekaw jak się będzie trzymać, po dłuższym czasie, ale jak widzisz w wątku wyżej Alphacool SubZero wytrzymał miesiąc.
Tak, czy inaczej ważne, że na plus i ważna informacja na przyszłość, że można wymieniać samemu w Inno3D. A jak ktoś ma obawy to pisać osobiście, żeby mieć potwierdzenie