Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ju-rek

Q9550+Foxconn P35AP-S

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam płytę główną Foxconn P35AP-S i do tej pory miałem na niej procesor E8400 (rewizja C0). Procesor nie był demonem podkręcania ale szedł te 3,8-4 Ghz na napięciu 1,36-1,37V. Z uwagi że znalazłem na niego kupca zakupiłem C2Q Q9550 i tu zaczynają się schody. Procesor jest dobrze wykrywany przez komputer ( bios P11 ) i jest to sztuka SLB8V , CoreTemp pokazuje VID 1,16 a, CPU-Z i bios płyty wskazuje że przy wyłączonym oszczędzaniu energii na 2.8 Ghz ma 1,12-1,13V. Te "schody" są przy próbie podkręcenia powyżej szyny 380 , gdzie E8400 pracował na szynie 500x8. Wszystkie ustawienia wprowadzane ręcznie nic na auto ( chociaż i tak próbowałem ) , napięcia na NB dawałem nawet 1,47V i wtedy komputer wstawał przy 380x8,5 ale, LinX ubijał kompa w kilkanaście sekund. Nie mam juz pomysłów kombinacje z napięciami nic nie dają chyba że spróbować podbijać SB PLL Voltage i VTT. Temperatury w normie w idlee 32-35 na rdzeniach na 3,1 w stresie nie wyzsze jak 52-56, NB pokazuje temp 33-34 radiator letni. Aha, przy podniesieniu szyny objaw jest taki że startuje POST dochodzi do wykrywania procesora i częstotliwości i restart. Brak mi juz pomysłów bo ludzie mają quady na Foxconn P35A-S z gorszym chłodzeniem na mosfetach i mają te 3,6 ghz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a spróbuj dać jeszcze więcej fsb niż dawałeś może trafiłeś na dziurę FSB płyty spróbuj nie zaszkodzi a będziesz wiedział edit: w trakcie tego postu już ktos to napisał heheh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic z tego, próbowałem od 400 po 10 i tak do 450 wtedy nie wchodzi nawet do POST. Ku.... czy naprawdę ta płyta to taki chłam? Zasilacz nie wyrabia? Coś cienko to widzę na tej płycie pewnie przyjdzie coś kupić nowego :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podbij VTT Voltage to bardzo pomaga przy wysokim FSB.Na 99% pomoze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra ale, czy nic się nie stanie jak procesor ma napięcie pracy 1,13 a, VTT juz teraz stoi 1,2V ,podbicie nastepne to 1,27?

Dałem na procka 1,275, VTT 1,275, NB 1,37 szyna 400 doszło do POST i restart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU 1,325 , NB 1,4 , VTT 1,275 post restart ; CPU 1,35, NB 1,4 , VTT 1,27 + SB PLL 1,53 post restart, nie ma szans chyba powyżej tych 380 nie pójdzie :( To wszystko tylko na szynie 400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki masz teraz mnoznik? a jakie jest maxymalny na tym cepie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwyższy mnożnik na nim to 8,5 i na takim cały czas jadę, próbowałem też 400x8 ale też nie wstaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak juz ci napisalem na cepa mozesz dac maxymalnie 1.45 v.Moze akurat Ci sie taka sztuka trafila ktora potrzebuje wiecej v?.Nie kazdy proc kreci sie idealnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokombinowałem z napięciami i FSB na mnozniku x6 i x8,5, najwyższe FSB uzyskałem 390x6 przy wysokich napieciach procesora 1,39V i NB 1,49V, ponad to zapomnij. Nie ma chyba sensu katować procka napieciami ponad 1,4 dla uzyskania fsb 400 i podkręceniu tym samym go do 3,4Ghz. Nie wiem już sam co o tym myśleć czy to procek aż taka lipa czy może to wina mobo. Spróbuję chyba znaleźć jakieś inne mobo i wtedy będę pewny co "szwankuje"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...