Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

3 metry ? zależy jakie obciążenie na to zapodasz , ale przy tej długości to żyły minimum 2,5mm kwadrat , na cieńszych będzie duży spadek napięcia , dopiero co to przerabiałem zasilając pompy na zewnętrznej chłodnicy , co prawda problem pojawił się dopiero przy 2 pompach i 18 wentylach , przy 1 i 18 wentylach jeszcze to działało na żyłkach 1mm kw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie to samo planuję, obecnie mam  10900kf + rtx 3080 na 360 w obudowie plus 2x480 i jedna pompa d5 na zewnątrz. Przy następnej modernizacji będę planował dołożyć mora420 + dual d5 i postawić to gdzieś w niewidocznym miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to koniecznie  przewody 2,5mm kw , dadzą radę i na 4-5m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej panowie, jakiej marki riser pcie 4.0 wybrać aby był dobrej jakości?

Minimum 20cm i katowy 90".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@MarcoSimone do jakiej obudowy będziesz montował?

Jak miałem CM Holder kit V2 to riser 3.0 był moim zdaniem dużo lepszej jakości niż ten V3 4.0

Edytowane przez ket_rab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Phanteks robi dobre risery na pcie 3.0. Widzialem, ze maja rowniez 3 risery na pcie 4.0. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem Cooler Mastera i zobaczymy jak będzie śmigał :P

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wsadziłem klientowi CM 4.0 i przy płycie aorusa nie działa z ustawioną prędkością porty 4.0, przestawienie 3.0 sprawia dopiero działanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaraz sie okaze ze wiekszosc z nas zle uzytkuje procesory amd i w dniu uruchomienia takiego procka traci gwarancje XD to jest tak absurdalne ze az smieszne XD

https://youtu.be/moSc4vgzrVY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, PatrykT napisał:

Wsadziłem klientowi CM 4.0 i przy płycie aorusa nie działa z ustawioną prędkością porty 4.0, przestawienie 3.0 sprawia dopiero działanie

Siedzę na płycie ze stopki. Zobaczymy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Trybcio86 napisał:

zaraz sie okaze ze wiekszosc z nas zle uzytkuje procesory amd i w dniu uruchomienia takiego procka traci gwarancje XD to jest tak absurdalne ze az smieszne XD

https://youtu.be/moSc4vgzrVY

o ile generalnie to wszyscy tracą gwarancję nawet na coolerach powietrznych , bo włączyli xmp lub expo , czego nie rozumiem bo to technologie promowane przez producentów , o tyle ten zapis może być zrozumiały , bo ktos zamontuje jakieś druciarstwo , albo wynalazek z alliexpres i albo nie będzie dobrego styku , alb zmiażdży gniazdo (przecież na intelach płyty się uginały) , wtedy podejrzewam że jedna i druga strona odmówi gwarancji , to przykład "martwych" zapisów , pytają mówisz nie wiem , problemu nie ma

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taka promka na x-komie ze az musialem kupic XD 

g9Ticr3.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby ktos potrzebowal to w angeli jest riser PCIe 4.0 od EKWB po zwrocie. Wylamany jeden sledz. Chyba ktos nie ogarnal montazu i zwrocil :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie ze dobry i zapewne ulubiony sklep wielu komputerowych freakow tutaj :P 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

muszę pochwalić Honeywell-Ptm7950 , wcześniej zastosowałem na swoim procesorze , była poprawa widoczna (5-6'C) , wczoraj wrzuciłem na 4090 i bardzo bardzo pozytywne zaskoczenie , temperatura gpu spadła o kilka stopni , ale co najważniejsze delta gpu>hot spot z 15'C przy poborze 500-550W spadła do max 8'C , to bardzo dobry wynik , wcześniej jak używałem kilku renomowanych past mogłem zminimalizować deltę do ok 10'C , ale po tygodniu znowu wzrastała do 15'C , widać było efekt "wypompowywania" pasty z środka rdzenia ( tam robił się suchy placek) , na forach znalazłem info że tu taka sytuacja nie następuje , bo to jest za gęste , teraz czekam jeszcze na różową papkę hy234 thermal putty , ma dojść kole 1 czerwca , zdam relację

• Thanks 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Trybcio86

Gdzie ta promocja?

Edit.

a dobra już odgrzebałem gdzieś... Już po promocji, a szkoda, bo taką bym akurat kupił :P

Edytowane przez DyndaS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O cie panie co acer odjaniepawlil XD chlodnica bezposrednio na gpu w rtx 4090 XD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

German engeeniring,tym razem w wersji 12VHPWR

https://www.caseking.de/thermal-grizzly-wireview-gpu-1x-12vhpwr-reverse-fsd8-051.html?fbclid=IwAR1E4ksttvwEB6zbtQcmaCOrhyYEWRJuLpSjNt-6b7o76GCfnMIPq-tmcK4

Podstawowe pytanie, to chyba nie pyknie z dwustronnym blokiem EKWB do 4090 TUF ?

https://www.ekwb.com/shop/ek-quantum-vector2-strix-tuf-rtx-4090-d-rgb-abp-set-nickel-acetal

Rozstaw wtyczek za mały.

Thermal Grizzly WireView GPU

Thermal Grizzly - WireView GPU 2x 8Pin Reversed - Power Monitor Display -  DazMode

Nie jest to poziom wyświetlacza OLED jak w 3090 Kingpin ale jak już się przyzwyczaiłem to chcę w 4090 TUF to wpakować.

20230529_144928r7f5y.jpg

20230529_1449402tfpq.jpg

20230529_1447135zc83.jpg

20230529_144752nxi62.jpg

20230529_144759kze3d.jpg

20230529_144803ckiro.jpg

20230529_144809cscbo.jpg

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OMG co te Cooler master ? 

to ich chlodnica to bedzie killer wszystkich wentyli tam fpi bedzie na poziomie 30 XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

mam pytanie

do hardtube widzę 2 rodzaje złączek 

z plastikowo-gumowym insertem 

https://pl.aliexpress.com/item/1005004021694856.html?spm=a2g0o.cart.0.0.202b452ccpug3M&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol

i oringami

https://pl.aliexpress.com/item/1005005249746646.html?spm=a2g0o.cart.0.0.202b452ccpug3M&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol

one różnią się użytecznością? łatwością instalacji?

Edytowane przez bofff

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miał może ktoś do czynienia z oryginalnymi kablami BQ w oplocie? Wiadomo, że nie mają żadnego startu do customowych, ale jestem ciekawy czy są na tyle grube, żeby standardowe grzebienie się na nich trzymały czy jednak za cienkie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.05.2023 o 09:59, bofff napisał:

użytecznością? łatwością instalacj

Jedne i drugie zakładasz na mokro. O-ringowy system jest nowszy, niby poprawiony, ja te stosuje i wybacza drobne błędy na pewno np. lekkie naprężenia, brak idealnej prostej. Te pierwsze przypominają tani system w zlewozmywakach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Krzkra napisał:

Jedne i drugie zakładasz na mokro. O-ringowy system jest nowszy, niby poprawiony, ja te stosuje i wybacza drobne błędy na pewno np. lekkie naprężenia, brak idealnej prostej. Te pierwsze przypominają tani system w zlewozmywakach

dzięki piękne

czyli to 1      S1d4a5c8dba454a248e4720b840cf07c6g.jpg.9508c1bcb8ad85256df59bc6d57c113b.jpg                              jest lepsze niż to 2?                                                           S50217debe85e400cabae53291be816caq.jpg.8d939636c01ddcf2e4dc9803efe305be.jpg

no i rurki, 16mm akryl dużo trudniej się obrabia niż 14mm? czytałem, że mają tendencje do spłaszczania się na zgięciach niezależnie od insertu?

O11 evo jest dość spora, 16mm mogłoby lepiej wyglądać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi