Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

zaraz rzygnę od tych światełek

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

warto dorzucic modul z filtrem do LC?

Rozumiem ze nie ma modeli ktore mozna jakos w locie rozlaczyc tylko trzeba dodac 2x szybkozlaczki. Koszt wyniesie jakies 300+ tylko czy warto w taki filtr sie bawic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto jak płuczesz nowy loop przed zalaniem,warto jak używasz długo CLC.

Generalnie zamiast w finach bloku CPU brud dostać masz filtr przed blokami i on wszystko zatrzyma.

Filtr Aquacomputer ma dwa zawory,odcinasz płyn zaworami wyjmujesz sitko z filtr/czyścisz je i montujesz ponownie.

Otwierasz zawory i CLC pracuje bez zlewania płynu i wymontowania całego filtra z loop.

https://www.angela.pl/p10413,aquacomputer-filter-with-stainless-steel-mesh-ball-valves-and-mounting-plate-g1-4.html

Blachę z niego wywaliłem bo mi zbędna,wygląda lepiej i mniej miejsca zajmuje.

20230521_143025jjfdz.jpg

20230521_143043xvchi.jpg

20230521_1431065mfcc.jpg

20230521_143139zkin9.jpg

20230521_143256iufip.jpg

20230521_15553026d3u.jpg

• Like 1
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajne, w ultitube miałem sitko, które pomimo starań przy składaniu zdarzało się, że coś zatrzymało

oczyszczenie było dość łatwe, ale to jest super rozwiązanie

btw ja naoglądałem się buildów Niklota i chyba nomen omen niklowane rurki będę wstawiał do distro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Hej, mam mega problem z hałasem w chłodzeniu:

https://www.x-kom.pl/p/1132730-chlodzenie-procesora-be-quiet-pure-rock-lp-92mm.html

Czy znacie jakiś dobry cienki wentylator 92mm który by wydajnościowo dorównywał temu z bequiet a tak nie hałasował? Cena nie gra roli.

Znalazłem taki ale on ma max obrotów 2200 a bequiet 2500 więc pewnie pogorszy wydajność chłodzenia.

https://www.morele.net/wentylator-noctua-nf-a9x14-pwm-552935/

Edytowane przez Drago_n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Segment wentylatorów 92mm jest kompletnie zaniedbany przez producentów

a jeśli chcesz cienki tzn 15mm wysokości wentylator średnicy 92mm to kompletnie nie masz wyboru.

Na pewno wersja slim czyli 15mm nigdy nie będzie tak wydajna jak wersja 25mm...niemożliwe.

Dlaczego nie sprawdzisz relatywnie nowej konstrukcji jaką jest Noctua 92mm NF-A9 PWM Chromax.black.swap?

Musi być niski  na 15mm fan?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grubszy niż 20mm się nie zmieści w obudowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Drago_n napisał:

Hej, mam mega problem z hałasem w chłodzeniu:

https://www.x-kom.pl/p/1132730-chlodzenie-procesora-be-quiet-pure-rock-lp-92mm.html

Czy znacie jakiś dobry cienki wentylator 92mm który by wydajnościowo dorównywał temu z bequiet a tak nie hałasował? Cena nie gra roli.

Znalazłem taki ale on ma max obrotów 2200 a bequiet 2500 więc pewnie pogorszy wydajność chłodzenia.

https://www.morele.net/wentylator-noctua-nf-a9x14-pwm-552935/

To jeszcze dopisz swojego procka, jego ustawienia i co to za budka. Ten  BQ to mikrus, w ciszy nic mocnego nie schlodzi sensownie...

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Lian li a4-h20 ->2x 16 gb ram 3200mhz, Ryzen 5 5600 (wszystko na auto), Seasonic Focus SFX-650 Gold SFX-L, Radeon RX 6600, 1tb nvme adata Legend 840, chłodzenie be quiet pure rock lp-92mm, Biostar B450NH 6.0 itx.

To jest moja cała konfiguracja pc, ogólnie wcześniej próbowałem złożyć na nim aio Endorfy Navis F240 ale się poddałem bo nie dało rady tego zamontować, trochę wina zasilacza SFX-L który jest dłuższy i przez to od dołu obudowy nie mam miejsca na kable. Plusem tego zasilacza jest to że ma 120mm wentylator i w kompie jedyny element który hałasuje jak suszarka to właśnie wentylator od CPU. Potem jonsbo hx4170D rgb ale mi zawadzał o chipset i był mega beznadziejny montaż a teraz ten bequiet jest całkiem ok, wydajniejszy troszeczkę od boxa ale głośniejszy.

Edytowane przez Drago_n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Like 1
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Drago_n napisał:

Grubszy niż 20mm się nie zmieści w obudowie.

Lian li a4-h20 = 11 litrów i tutaj jedynie AIO CPU Ciebie ratuje,

od technicznej strony ta obudowa jest dedykowana do pracy z AIO CPU i nie ma w niej miejsca na wydajny cooler AC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Drago_n napisał:

Lian li a4-h20 ->2x 16 gb ram 3200mhz, Ryzen 5 5600 (wszystko na auto), Seasonic Focus SFX-650 Gold SFX-L, Radeon RX 6600, 1tb nvme adata Legend 840, chłodzenie be quiet pure rock lp-92mm, Biostar B450NH 6.0 itx.

To jest moja cała konfiguracja pc, ogólnie wcześniej próbowałem złożyć na nim aio Endorfy Navis F240 ale się poddałem bo nie dało rady tego zamontować, trochę wina zasilacza SFX-L który jest dłuższy i przez to od dołu obudowy nie mam miejsca na kable. Plusem tego zasilacza jest to że ma 120mm wentylator i w kompie jedyny element który hałasuje jak suszarka to właśnie wentylator od CPU. Potem jonsbo hx4170D rgb ale mi zawadzał o chipset i był mega beznadziejny montaż a teraz ten bequiet jest całkiem ok, wydajniejszy troszeczkę od boxa ale głośniejszy.

Skoro jestes tak mocno uparty na taka obudowe jaka masz, to ratuje Ciebie tylko i wylaczenie undervolting, bo nic sensownego tam z coolerow nie zmiescisz. A sama wymiana wentylatora nic nie da. UV + reczna krzywa wentylatora i przy 45-50W dla procka uzyskasz cisze, a na wydajnosci nie stracisz.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.05.2023 o 13:52, SylwesterI. napisał:

teraz czekam jeszcze na różową papkę hy234 thermal putty , ma dojść kole 1 czerwca , zdam relację

no paczuszka z drugiej strony globu doszła , zajęło to ponad 2 tygodnie , ale jest

różowa maść na temperatury , dzisiaj będę aplikował i wkrótce zdam relację

ab7ddf4be418e418gen.jpg

f5a7ea1f5f93ba22gen.jpg

6f6027bb639bf835gen.jpg

e72a375db4d608c8gen.jpg

na ten czas mogę napisać że konsystencję pasta ma podobną do plasteliny , trochę się lepi , ale łatwo zrobić kuleczkę więc pewnie z aplikacją nie będzie problemu

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koniecznie daj znać jak temperatury. Chociaż bardziej mnie ciekawi czy z czasem nie będzie się z tego robił twardy beton.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego typu masa stosowana jest fabrycznie w konsolach Xbox ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, fart hack napisał:

Koniecznie daj znać jak temperatury. Chociaż bardziej mnie ciekawi czy z czasem nie będzie się z tego robił twardy beton.

temperatury bez zmian , w porównaniu do zwykłych padów ek dodawanych do bloku , czy deepcool 6W/mK , ale i mazidło wziąłem najtańszą opcję , hy234 , są jeszcze hy236 (niby 6W/mK)

opakowanie 100g na moje oko zawiera z 50g pasty , a starczy to na dwie 4090 do obsmarowania , pierwszy raz zakładałem więc nawaliłem tego dużo za dużo i potem jak ponownie kartę otworzyłem to wybierałem nadmiar szpatułką i z powrotem do kubeczka , dobre jest to że wydaje się że po demontażu chłodzenia można użyć tej mazi ponownie , jak będzie z czasem to będę zdawał relację , pilnie obserwuje wskazania temperatur (praktycznie tylko na pamięciach , bo vrm karty nie widzę ) , coś niepokojącego zauważę to będę reagował

pozytywne jest to że łatwo się to aplikuje , ja dodatkowo skorzystałem z tipa znalezionego w sieci i przed aplikacją pasta trafiła do lodówki na 2h , wtedy łatwo da się u turlać kuleczki i aplikować na kartę , nie ma pierniczenia z docinaniem na wymiar , pilnowaniem grubości i zrywaniem foli - co mnie zawsze denerwowało , wychodzi taniej bo nie trzeba kupować kilku opakowań padów o różnej grubości , z których i tak część odpada na ścinki , a przy ściąganiu często gęsto te pady się rozrywały  , ponadto okleiłem cewki karty ze wszystkich stron , nie wycisza to karty , ale powoduje że te wysokie denerwujące tony nie piszczą tak , są łagodniejsze dla ucha , z usuwaniem przynajmniej teraz nie ma problemów (zobaczymy po czasie) , z grubsza zbiera się szpatułką ,a resztę wacikiem z izopropyrolem

wrócę jeszcze do Honeywell-Ptm7950 , po 2 tygodniach użytkowania nie widać efektu "wypompowywania" pasty z środka rdzenia ( gdzie na zwykłych pastach już było wyraźnie to widać i na oko i na czujnikach temperatury), ale po zdjęciu chłodzenia , trzeba starą wyczyścić i założyć nową warstwę , termopad ładnie się rozpuścił na rdzeniu , zero jakiś nierówności czy placków , nigdy tak równo rozłożonego środka nie widziałem w wypadku zwykłych past, ale po ponownym założeniu bloku na starej próbce , temperatury wysokie , pierwszy raz zamówiłem mały kwadracik i po założeniu mazidła różowego na pamięci , na rdzeniu musiałem wrócić do tradycyjnej pasty bo termopad się skończył ,ale do końca tygodnia przyjdzie mi nowa porcja , tym razem wziąłem opcję max to jest zdaje się 24x12cm , starczy na lata

jeszcze jedno grubo się zastanawiam, czy asus nie stosuje tego ptm7950 na org. chłodzeniu 4090 , bo po zdjęciu bloku , odcisk wygląda dokładnie jak oryginalna pasta - kolor , ładnie równo rozłożony , nadmiar wianuszkiem wokół kształtu rdzenia i konsystencja podobna , niby jak pasta , ale taka trochę przyschnięta

Edytowane przez SylwesterI.
  • Thanks 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SylwesterI.

Dzięki za relację. Wypróbuję u siebie :)

Nakładanie tej pasty jak wygląda od strony technicznej?

Ile tego nałożyć aby pokryło kostki pamięci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak pisałem warto schłodzić , wtedy mniej się klei i łatwiej zrobić kuleczki , jak duże ? no jak wiesz jaka była podkładka na to wcześniej to można popróbować i zrobić kuleczkę takiej wielkości że po ściśnięciu palcami będzie mniej więcej odpowiadała wielkości i grubości podkładki , sam w tym nie jestem ekspertem robiłem to raz i nawaliłem tyle że łopatą można było potem zbierać :E , uwalone wszystko na pcb w odległości 1 cm na około od pamięci czy innych elementów , ale łatwo się zebrało

jeszcze jedno jak się nałoży na kartę potem blok czy tam inne chłodzenie to warto kartę pościskać w rękach żeby to się dobrze rozpłaszczyło i dopasowało , i koniecznie ubierajcie rękawiczki , takie jak maja lekarze , bo pasta zostawia różowy osad na rękach , dla tego nie porobiłem zdjęć , bo nie chciałem telefonu upaćkać (mam białe etui z drobną fakturą) , ale pod wodą i mydełkiem ładnie schodzi

dwa razy tyle co Igor dawał będzie ok:

06-Full-Card-2048x1043.jpg

bo on dawał za biednie:

09-Disassembling-scaled.jpg

Edytowane przez SylwesterI.
  • Like 1
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Myślałem, że w sprawie montażu GPU wszystko zostało powiedziane, a tu... proszę.
Co tu sie odjaniepalwa?!

Edytowane przez *** ChOpLaCz ***

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale o co chodzi ? Jak masz wystarczająco długi riser to gpu możesz wrzucić gdzie Ci się podoba 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie jestem uwstecznionym dinozaurem IT (spoko), ale te rozwiązania konstrukcyjne widzę po raz pierwszy.
Z drugiej strony, gdyby były tak powszechne i oczywiste, nie robiliby takich obudów teraz - na targi, a YT sprawozdawcy, nie pochylaliby się nad nimi w relacjach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

w 011 boczne wentyle da się zamontować tak, żeby były bardzo  blisko otworów na obudowie, więc pojawia się wtedy żwawy ciąg powietrza

na bank lepiej schłodzi GPU niż klasyczny montaż czy  to poziomo na płycie, czy pionowy na riserze

tylko w tym ustawieniu to chyba dmucha na plecy, a karta wciąga powietrze od wewnątrz? więc co najwyżej mocno rozprasza ciepło, a nie karmi zimnym?

Edytowane przez bofff

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi