Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie wiem, ale jakość frezu wewnątrz to takie mocne bykski xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, MarcoSimone napisał:

Jak by zbiło 15°C to biore odrazu.

Moja i9-13900kf w grach jeszcze ujdzie na AIO 420.

Ale jak zapuszczam test na przyklad OCCT to 100°C odrazu wchodzi. 

Poczekam grzecznie na testy.

Ps. Ciekawe czy można użyć tylko część srebrną?

Edytowane przez ostryb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema panowie, powiedzcie proszę, jak to powinno wyglądać:

Mam dwa combo z D5, jeden to FLT od EK, drugi XSPC, postanowiłem wsadzić dwa ww. w jeden układ. Aktualnie różnica w przepływie po dołączeniu do układu drugiego D5 to ok 20 l/h. 

Czy jest jakaś zasada mówiąca, gdzie należy wpiąć w układ drugi rez? Pompy muszą być na tym samym poziomie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy klon Asusa AP201/Jonsbo D30/Chieftec bx-10b-m czyli w praktyce Ncase and matx i atx psu.

Ma być dość tania 70$, stal/plastik. Wielkość raczej z mniejszych, 26l, jak Jonsbo D30. Dużo opcji ustawienia zasilacza, i wstawienia długiej chłodnicy na top. Wchodzą też wysokie coolery AC na cpu.

https://lian-li.com/product/a3-matx/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.05.2024 o 12:05, Dagedy napisał:

Ja nie wiem, ale jakość frezu wewnątrz to takie mocne bykski xD

Miejsce styku z rdzeniem jest dosc poprawne - slad zawsze bedzie, robi to frezem o mniejszej srednicy z racji potrzeb projektu. Boki wewnatrz to faktycznie tragedia i jakis misz-masz w G-Code, ciezko mi sobie wyobrazic co tam sie odwala. Z zewnatrz miejsce styku z coolerem jest szlifowane,  bo nie widac sladu jak na nizszych partiach. W srodku nie da rady nic zrobic wiecej - albo poprawi kod programu by boki byl jednolite lub wydluzy proces technologiczny o piaskowanie i ponowne frezowanie miejsca styku z rdzeniem (nieoplacalne).

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bazarek komputerowy w Korei Południowej, który ostatnio odwiedziłem:

6JZSEZO.jpeg

diKaCrT.jpeg

4hEjzed.jpeg

sXVWS6S.jpeg

IbRsLYb.jpeg

A408Z8d.jpeg

Aw06t3O.jpeg

2FcNv4b.jpeg

XhSU7z8.jpeg

• Like 6
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh, gdzie te giełdy komputerowe starych czasów...

Kiedyś to było, a nie to co teraz XD

• Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ahh pamiętam giełdę na dworcu w Katowicach :) ile stoisk, ludzi, sprzętu, który można było wziąć do ręki, pooglądać i ewentualnie kupić :)  Miałem tam już swojego zaufanego sprzedawcę, który troszkę niższe ceny mi dawał :) Sporo klamorów tam kupowałem, a obok był taki wolny rynek z  grami na CD :E

• Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z racji pochodzenia z ziem odzyskanych i bliskości granicy DE robiłem tam swoje pierwsze "dile". Na sprzedaży PC z niemieckiej wystawki zarobiłem na swoje pierwsze prawdziwe GPU: Geforce 2 MMX 64 AGP.

Na szczecińskiej giełdzie tak do 2003-2004 było można zbudować cały PC po jednej rundzie przez alejkę, później poprawiła się dostępność internetu i się skończyło.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry,

zastanawiam się nad budową LC. Czy mógłby ktoś bardziej doświadczony napisać, jak szukać/czy istnieje blok dla Palita 1070 Ti dual? Domyślam się, że PCB różni się od wersji FE. 

Pozdrawiam

Jakub

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A co to za ustrojstwo 

Edytowane przez Trybcio86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.07.2024 o 21:40, jaku2k napisał:

Dzień dobry,

zastanawiam się nad budową LC. Czy mógłby ktoś bardziej doświadczony napisać, jak szukać/czy istnieje blok dla Palita 1070 Ti dual? Domyślam się, że PCB różni się od wersji FE. 

Pozdrawiam

Jakub

Z tego co pamietam to Palit 1070Ti dual ma custom PCB - referencyjne bloki nie beda pasowaly. Z reszta sredni sens wodowania full coverem przy tej karcie bo sam blok bylby drozszy niz karta :E 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumple jakiej firmy gotowy płyn warto teraz iść? Żeby za bardzo nie brudził i nie trzeba go było wymieniać co chwila :) interesuje mnie jeszcze w miarę różnorodność kolorów... Nie mogę się zdecydować :( ...i oczywiście sama dostępność płynu... Kiedyś wiem że bardzo polecalisci mayhems ale widzę że ciężko z jego dostępnością w PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Platun napisał:

Kumple jakiej firmy gotowy płyn warto teraz iść? Żeby za bardzo nie brudził i nie trzeba go było wymieniać co chwila :) interesuje mnie jeszcze w miarę różnorodność kolorów... Nie mogę się zdecydować :( ...i oczywiście sama dostępność płynu... Kiedyś wiem że bardzo polecalisci mayhems ale widzę że ciężko z jego dostępnością w PL

Tylko i wyłącznie AquaComputer -> https://angela.pl/k832,chlodzenie-ciecza-plyny-i-barwniki-gotowe-plyny,,10,aqua-computer.html

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 11.07.2024 o 12:26, amsztel napisał:

Z tego co pamietam to Palit 1070Ti dual ma custom PCB - referencyjne bloki nie beda pasowaly. Z reszta sredni sens wodowania full coverem przy tej karcie bo sam blok bylby drozszy niz karta :E 

Dziękuję za odpowiedź. Z tego co czytałem, można też zastosować uniwersalny blok na rdzeń. Zdania odnośnie sposobu chłodzenia VRM są podzielone.

Dla tej karty wystarczą tam radiatory czy trzeba dokupić jakiś blok wodny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jaku2k

Jesli juz posiadasz blok EK-Thermosphere to mozesz sprawdzic kompatybilnosc. Jesli go nie posiadasz... to blok ten jest EOL i ciezko bedzie Tobie go dostac. Pozostaje jeszcze Alphacool NexXxos GPX z tym, ze na stronie kompatybilnosci nie widnieje model karty, o ktora pytales. Mozna oczywiscie kupic, sprawdzic czy pasuje a jesli nie to zwrocic.

Co do chlodzenia pamieci to jakies przyzwoite radiatorki na pamieci i bracket z wentylatorami z nawiewem na pcb GPU zalatwi sprawe bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, amsztel napisał:

@jaku2k

Jesli juz posiadasz blok EK-Thermosphere to mozesz sprawdzic kompatybilnosc. Jesli go nie posiadasz... to blok ten jest EOL i ciezko bedzie Tobie go dostac. Pozostaje jeszcze Alphacool NexXxos GPX z tym, ze na stronie kompatybilnosci nie widnieje model karty, o ktora pytales. Mozna oczywiscie kupic, sprawdzic czy pasuje a jesli nie to zwrocic.

Co do chlodzenia pamieci to jakies przyzwoite radiatorki na pamieci i bracket z wentylatorami z nawiewem na pcb GPU zalatwi sprawe bez problemu.

Dziękuję, wg informacji podanych na stronie https://www.hwconfig.com/waterblock-finder powinien pasować. Najpewniej go sprawdzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedy masz nadmiar kolanek aka koszmar hydraulika

20240716-195308.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, bofff napisał:

kiedy masz nadmiar kolanek aka koszmar hydraulika

20240716-195308.jpg

jakie masz maks flow plynu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

czujnik bykskiego jakoś nie wzbudza mojego  zaufania, ale pokazuje tak:

co  do flow - to chyba samo  distro  jest  najsłabszym punktem, bo  chłodnice naprawdę dają radę

x360m+p360m+p280m max 2,2 l/min na d5 ekwb

x360m+p360m+p280m+1080 46mm bykski* - max 1,9 l/min na d5 ekwb

x360m+p360m+p280m+1080 46mm bykski* - max 1,9l/min na aquacomputer D5 (!!) 

x360m+p360m+p280m+1080 46mm bykski* - max 3,3l/min na obu

*1080 stoi  na ziemi - 90cm poniżej

Edytowane przez bofff

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znamy kogoś lokalnie (w Polsce) kto robi na zamówienie kable modularne PSU? (nie przedłużki)
Zapodział mi się 8pin (4+4) kabel CPU a na stronie Thermaltake nie widzę zamienników na sprzedaż :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, ziCk_lodz napisał:

Znamy kogoś lokalnie (w Polsce) kto robi na zamówienie kable modularne PSU? (nie przedłużki)
Zapodział mi się 8pin (4+4) kabel CPU a na stronie Thermaltake nie widzę zamienników na sprzedaż :/

@duniek robi, ale tylko w wersji gołe kable, czarne, bez oplotów.

Dobra robota. Nie ma lipy.

@zawisztheblack robi w kolorach, najwyższy poziom ale raczej zawalony robotą.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki opłaca się kupić płyn do custom loopa? W sensie np taki EK Water Blocks EK-CryoFuel Clear jest dużo lepszy od zwykłej wody demineralizowanej ? Wiem, że te kolorowe strasznie syfią układ, ale może mają lepsze właściwości termoprzewodzące?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi