Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli PC bedzie glownie stal i sie kurzyl to CLC jest bardzo, ale to bardzo zla opcja. Bedziesz musial uklad rozbierac i czyscic pewnie czesciej niz odpalac kompa.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, amsztel napisał:

Jesli PC bedzie glownie stal i sie kurzyl to CLC jest bardzo, ale to bardzo zla opcja. Bedziesz musial uklad rozbierac i czyscic pewnie czesciej niz odpalac kompa.

Chodzi Ci o to, że jak układ CLC będzie rzadko działał, to będzie sie zbierał w układzie jakiś osad? Nawet jakby zalał to przeźroczystym układem?
Z AiO będzie podobnie? W takiej sytuacji najlepsze będzie full AC?
Tylko co z tymi wszystkimi częściami do CLC zrobić? Nie wiem czy uda mi sie to sprzedać, przy obecnie takiej małej popularności CLC. Tak jak wcześniej pisałem, nie chciałbym zostać w sytuacji, że tylko cześć sprzedam, a reszta będzie leżeć i nic z tego nie złożę :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, uwagi na pogodę, zabrałem się za serwis mojej starej 1080 Hybrid. Wiadomo - kurz, pasta (a raczej PTM7950), termopadów nie wymieniam, bo wszystkie jeszcze ładnie klejące. Zastanawiam się, czy wymienić płyn w AiO, bo jakby nie było, karta ma już 8 lat i słychać "chlupanie", jak się poruszy chłodnica - co wskazywałoby na to, że trochę płynu ubyło.

Pytanie - co tam zalać - wodę zdemineralizowaną, czy iść na ostro i wlać borygo czy inny wynalazek do chłodnic? Nie chce mi się zamawiać płynu, bo to i tak procentowo woda z glikolem. Co radzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie masz nic lepszego pod ręką to mieszankę destylki i borygo. Gdzieś tu u nas czytałem że samo borygo niekoniecznie wskazane. A takie 50/50 albo 70/30 (więcej destylki jest git. Sam stosuje 50 na 50 borygo i w clc i w aio, wsio działa.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Qrde, zalałem płyn do chłodnic, P12 chyba, czy jakoś tak. Miałem rozcieńczać, ale stwierdziłem, że zobaczymy, jak będzie bez. I jest... No kurde, super :)

Było ok 67stC na GPU i jakieś 78stC na HS.

Jest 45stC na GPU i 56stC na HS :E

Oczywiście GPU uzbrojony w PTM7950 :D

Godzina piętnaście grzania furmarkiem. Nawet nie śmiałem przypuszczać, że taki będzie zjazd temperaturowy...

EVGA jednak robiła najlepsze karciochy. Pasta oryginalna po 8 latach jeszcze się lepiła (tak na 30/70), termopady super (klejące i miękkie) więc nie wymieniałem.

Teraz ląduje w pudełko i sobie będzie czekać na jakiś projekt.

Na minus - konstrukcja pompy Aseteka, mogli lepiej zrobić dostęp do środka.

Edit: No i UJ bombki strzelił, szlag jasny trafił uszczelkę na pompie i karciocha się zmoczyła. Na szczęście zauważyłem i całość ogarnąłem :/  Karta żyje, ale zastanawia mnie, jakim cudem to się stało, bo tutaj żadnej filozofii nie ma, 12 śrubek i tyle. Nic - będzie trzeba poszukać takiej uszczelki i zmienić :/  Jak pisałem - Asetek się nie popisał...

Edytowane przez Crypt
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Używał ktoś może bloczek Pacific W9? Próbuję odkręcić śruby ale 2 kręcą się wraz z nakrętkami :E Jakiś patent na to?

Nie było tematu, siłowo puściło. Chyba się sprężyny powyginały tak ktoś dowalił i przez to 2 się obracały prawidłowo, a 2 nie.

Edytowane przez blabla123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Taka ciekawostka mi dzisiaj wyskoczyła na YT

Edytowane przez chytruseq89
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 13.09.2024 o 21:15, chytruseq89 napisał:

Chodzi Ci o to, że jak układ CLC będzie rzadko działał, to będzie sie zbierał w układzie jakiś osad? Nawet jakby zalał to przeźroczystym układem?
Z AiO będzie podobnie? W takiej sytuacji najlepsze będzie full AC?
Tylko co z tymi wszystkimi częściami do CLC zrobić? Nie wiem czy uda mi sie to sprzedać, przy obecnie takiej małej popularności CLC. Tak jak wcześniej pisałem, nie chciałbym zostać w sytuacji, że tylko cześć sprzedam, a reszta będzie leżeć i nic z tego nie złożę :(

Złóż nawet dla zabawy, każdy tak zawsze mówi że to już jego ostatnie dłubanie i więcej nie będzie grzebał. Minie kilka lat i ci wróci ochota. Już lepiej żebyś te części pozużywał (chociaż poza chłodnicami to w zasadzie nie ma co ci się zużyć)

Mi już zalany ponad rok leży komp, który składam od kilku lat, cały czas czeka na właściwy moment (powiedzmy że gta6). Odpale go 2-3 razy na kilka miesięcy. Zalana destylka, barwnik ec6, biocide. Wszystko z płynem jest w porządku, nawet koloru nie stracił (a o to płyny są często posądzane). Jak się bardzo boisz to możesz zalać borygo pół na pół z destylką. To jest taka chemia że nie ma prawa nic ci w układzie wyrosnąć. Czystego, tak jak ktoś wyżej wspomniał, nie warto zalewać bo ma znacznie gorsze ciepło właściwe niż woda, do tego jest gęste i pompa ma trudniej żeby to przepchać. Trzeba znaleźć taki złoty środek. :)

Edytowane przez dulu10
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są jeszcze na rynku jakieś fajne obudowy premium, głównie z aluminium ATX / Full Tower? Kupiłbym coś pod mocną konfigurację (RTX. 5090). Pewnie będę zakładał Noctue albo jakieś AIO, z LC nie chce mi się bawić.
Waham się nad Define 7 XL, ale nie jestem fanem plastikowych elementów :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka, dysponuje ktoś wiedzą czy AIO ALF3 360 wejdzie do obudowy Asus GT502? Na top/z boku/za płytą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do GT302 wchodzi .. 

Nie wiem jak mocno różni się ona wymiarami tam na górze .. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, MarcoSimone napisał:

Hejka, dysponuje ktoś wiedzą czy AIO ALF3 360 wejdzie do obudowy Asus GT502? Na top/

Zrzut-ekranu-2024-09-28-165922.png

xxx.png

Edytowane przez ju-rek
  • Thanks 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.09.2024 o 19:33, Crypt napisał:

PTM7950

Może Pan zdradzić gdzie kupił oryginał ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TUTAJ od kolegi z forum. Trochę ludzi z forum u niego kupiło i póki co, wszystcy zadowoleni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, ju-rek napisał:

Zrzut-ekranu-2024-09-28-165922.png

xxx.png

Edit...do kasacji...pomyłka :P

Edytowane przez MarcoSimone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie co byście wybrali z tych obudów pod CLC ?

nzxt h9 flow

lian li O11DX Dynamic

deepcool morpheus 

Ta ostatnia opcja mnie w uj kręci ze wzgledu na modularnosc tej obudowy a reszta to oklepane akwaria :P  Natomiast bedze tam miał 2x360mm chłodnice i 360mm distro z d5. Jedna chłodnica bedzie 60mm a druga 30mm także wydaje mi sie h9 lepsza pod wzgledem upchania tej grubej chłodnicy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.09.2024 o 14:24, Voodoo 2 napisał:

@Xender może odyssey x 

Wygląda ciekawie, fakt, nawet nieźle wykonana. Niestety trochę kuleje z funkcjonalnością. Filtry przeciwkurzowe, taka sobie wydajność chłodzenia. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Xender napisał:

kuleje z funkcjonalnością

Buda, która ma 3 różne konfigurację budowy, kuleje z funkcjonalnością? To mój Define 7 jest w ogóle nie jest użytkowy w takim wypadku :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Voodoo 2 napisał:

Buda, która ma 3 różne konfigurację budowy, kuleje z funkcjonalnością? To mój Define 7 jest w ogóle nie jest użytkowy w takim wypadku :szczerbaty:

Tzn, taki komentarz rzuci jezus z Gamers Nexus :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś doświadczenie z małymi obudowami i uszczelnieniem przepływu powietrza między GPU a otworem w obudowie, zamiast zewnętrznego wentylatora? Moja teoria jest taka, że powinno to pomóc bardziej niż wentylatory, ponieważ nie będzie recyrkulacji powietrza przez GPU.
Odstęp od karty do otworu to jakieś 3cm, jeśli karta będzie 2-slotowa.

Miałem już odpuścić grzebanie w Rajinntek Metis Plus i go sprzedać, ale jednak chciałbym kiedyś w tym podłubać, bo uwielbiam praktyczność tej konstrukcji  :P Poprawię jej wentylację w jeszcze inny sposób, gdy już trafi na warsztat... Co pewnie będzie za kilka miesięcy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.10.2024 o 13:43, musichunter1x napisał:

Ma ktoś doświadczenie z małymi obudowami i uszczelnieniem przepływu powietrza między GPU a otworem w obudowie, zamiast zewnętrznego wentylatora? Moja teoria jest taka, że powinno to pomóc bardziej niż wentylatory, ponieważ nie będzie recyrkulacji powietrza przez GPU.
Odstęp od karty do otworu to jakieś 3cm, jeśli karta będzie 2-slotowa.

Miałem już odpuścić grzebanie w Rajinntek Metis Plus i go sprzedać, ale jednak chciałbym kiedyś w tym podłubać, bo uwielbiam praktyczność tej konstrukcji  :P Poprawię jej wentylację w jeszcze inny sposób, gdy już trafi na warsztat... Co pewnie będzie za kilka miesięcy. 

To bardzo pomaga, przechodziłem przez to w Louqe Raw S1. Ktorys producent robil pianki pod wentylatory 120mm, to jest najprostsza opcja. Ewentualnie druk 3D. Polecam discord Louqe, tam sporo ludzie kombinowali z uszczelnianiem.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Xender napisał:

Polecam discord Louqe, tam sporo ludzie kombinowali z uszczelnianiem.

Dzięki, w najbliższych dniach przejrzę. Co prawda projekt się odwlecze, bo znalazłem bardzo zadbanego, za dużego dell rtx3070, a uwielbiam tą konstrukcję z wentylatorami przykręconymi prosto do radiatora + duży przelot finów przez otwarty backplate.... Ale może będę eksperymentował z gtx1660ti i sprawdzał efekty pianki / gąbki vs wentylator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.08.2024 o 23:04, amsztel napisał:

Daj znac jak to sie potoczylo ;) D5 to najbardziej wytrzymale pompy ever ale wiadomo, ze kazde urzadzenie mechaniczne moze kiedys nawalic.

Naprawili. Okazało się, że gdzieś przy złączu sata podgieła się minimalnie blaszka i za mało prądu szło do pompy.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi