Może na początek suche dane.
Przekątna ekranu - 24"
Rozdzielczość natywna - 1920x1080 (czyli osławione Full HD)
Matryca - TFT/TN
Czas reakcji - 2ms
Jasność - 250 cd/m2
Kontrast - 2000000:1
Kąty widzenia (pion/poziom) - 160/170*
Wymiary - 198x577x440 ("grubość" x Szerokość x Wysokość)
Ciężar - 4.7kg
Złącza - 2xHDMI, DVI/DVI-I, D-SUB, Wyjście słuchawkowe
Informacje dodatkowe:
f-Engine
ez ZOOMING
Funkcja ARC 4:3 w panoramie
regulacja nachylenia (0 - 15 st.)
Pierwsze wrażenia:
- Jak na matrycę TN całkiem przyjemne kąty, spokojnie mogę oglądać film leżąc na łóżku "poniżej" poziomu monitora, patrząc lekko pod kątem. To akurat jest bardzo duży plus, dla tych, który nie używają tylko monitora siedząc przed nim na wprost.
- Kolory są naprawdę niezłe, czerń wydaje się naprawdę ładnie nasycona. Nie jest to na pewno "szarość"... Paleta barw i ich odwzorowanie jest więcej niż zadowalająca. Kolory są żywe.
- Podświetlenie matrycy, chyba najlepsze jakie kiedykolwiek widziałem w LCD opartym na TN. Tu podświetlenie LED na prawdę daje wymierny efekt.
- Monitor jest stabilny, jest bardzo lekki, podstawka jest lekka, to przydałby się ten kilogram więcej.
- Regulacja w pionie (góra/dół) praktycznie nie istnieje, można odchylić monitor do tyłu o te powiedzmy 15*, do przodu ani rusz.
- Regulacja w poziomie (lewo/prawo) odbywa się poprzez przesunięcie całego monitora razem z podstawką.
- Odczucia po obejrzeniu filmu - bardzo pozytywne, tylko trzeba lepszej jakości video zacząć oglądać, bo na starej CRT 17" jakość miała nie wiele do znaczenia. A przy takiej rozdzielczości już widać, niedoskonałości kompresji.
- Odczucia po godzinie gry w NBA2k10 - super, zero smużenia, zero jakichkolwiek przycięć. Jestem bardzo zadowolony, szczególnie, że grałem na FullHD, przy detalach na max. (sprzęcie z sygnatury)
- Póki co nie miałem okazji bardziej pobawić się funkcjami monitora, mogę napisać tylko tyle, że Windows 7 i ForteManager nie współpracują na razie. Czemu nie mam pojęcia, może stery od ATI, może karta moja, cholera wie, ale póki co dużo osób widziałem ma z tym problem. Więc na razie nie wypróbowałem funkcji "cinema".
Piszcie co byście chcieli, żebym "zbadał" postaram się zrobić kilka zdjęć jak monitor wygląda podczas pracy.
Może uda się nakręcić jakieś video i wrzucić na youTube.
Mam nadzieje, że się komuś przyda.
Powiem jedno na razie cena w Polsce, o ile jest wogóle monitor dostępna jest trochę za wysoka. Jak spadnie do ok 1100/1000zł śmiało polecam. Kupiłem już dwa takie monitory, jeden w Polsce dla kumpla, był w stanie zapłacić 1400zł ale jest zadowolony. Ja również. Myślę, że tylko czekać na obniżkę i większą dostępność monitora.
Niestety nie oddające nasycenia kolorów. Powiem tak czerwony jest czerwony, biały jest biały, czarny jest czarny. Najgorzej o dziwo wypada zielony, ale to pewnie kwestia ustawień, których jeszcze nie zmieniałem. Bo nie mogę używać fortemanagera, a manualnie na monitorze nie chcę się bawić, bo jest to dość niewygodne (pokrętła, przyciski to jest to

Z tych zdjęć najważniejsze jest to, żeby zobaczyć jak równo jest podświetlona matryca.

No i jak to się mówi "promocja świąteczna" na allegro jest dostępnych 60 tych monitorów w cenie 1250zł. Kupiłem od nich ten monitor w wyższej cenie, bardzo profesjonalny sklep.
Myślę, że za taką cenę naprawdę warto się zainteresować.
Lub czekać na sprzedaż sklepową z nadzieją, że nie będzie chorych marży.
Nba 2k10:
Jutro fotki przy świetle dziennym i nieruchomych obrazów.

Na ostatniej fotografii, leżę na łóżku jakieś 3m od monitora, pod kątem ok.30* do niego i poniżej jego poziomu od 50/60cm
Ten post był edytowany przez Cyruś dnia: 28 Listopad 2009 - 01:47