Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Karla

ślimakowe cynamonki

Rekomendowane odpowiedzi

ciasto:

 

1 szklanka letniego mleka

2 jajka

4 szklanki mąki

6 łyżek cukru

pół kostki masła-stopionego,ostudzonego

4 dag drożdży

szczypta soli

 

 

 

do posmarowania środków:

 

ćwierć kostki masła- topimy w rondelku

mniej więcej pół szklanki cukru

2-3 łyżeczki cynamonu

 

 

 

Bierzemy drożdże, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowę mleka - wszystko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.

 

W tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodać sól, jajka, resztę mleka i wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić, wlać masło.

 

Wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki. Ostawić do wyrośnięcia (stawiamy w ciepłe miejsce np obok kaloryfera czy kuchenki).

 

Kiedy podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę, podzielić na cztery części, każdą rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce zachowując dystans pomiędzy ciastkami-bo urosną. Posmarować roztrzepanym jajkiem, piec około 15 minut w temperaturze 185 st.

 

i gotowe :) są PRZEPYSZNE

 

a to zdjęcie z wczoraj :P

cm1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mniam aż ślinka cieknie,zaraz powiem mamie żeby to zrobiła :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

przepis jest bardzo bardzo prosty myślę ze nawet sam dasz radę :) upiec takie ciasteczka !!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiesz co, zaciekawiło mnie, a że jakimś trafem akurat wszystkie składniki w domu są, to zaraz idę robić :D Później się pochwalę czy wyszły :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Muszę spróbować, przepis nie jest trudny :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Drożdży mi brakuje, też bym zrobiła, następnym razem :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zostały mi drożdże z rogalików i dziś robię :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ej, to ja mam resztę drożdży właśnie po rogalikach! :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja wczoraj o 19stej jak już zaczęłam robić - dopiero zauważyłam zę jednak nie mam drożdzy - po ostatnich racuchach :P i musiałam ubrać małą i biegiem do sklepu :P

 

pycha jeszcze mi kilka zostało :D opieram się strasznie bo się na święta w nic nie zmieszczę :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mój tato z góry stwierdził, że nie lubi cynamonu. Ciekawe czy wytrzyma, jak się po domu zapachy rozniosą :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tak sobie pomyślałam ze zamiast cynamonu można spróbować zrobić z dżemem :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

hmm może spróbuję jedną blaszkę z dżemem :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Super :)

 

Dobre? :>:)

 

Mi właśnie rośnie ciasto :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trochę mało słodkie mi wyszły, ale to dlatego że do posypania wzięłam mniej niż pół szklanki cukru.

Ale ogólnie dobre, także cynamonki zostały oficjalnie wpisane do zeszytu z przepisami :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a jak układałyście na blaszce? Tak jak na zdjęciu, na leżąco? Czy na "boku"?

 

Trochę mało słodkie mi wyszły, ale to dlatego że do posypania wzięłam mniej niż pół szklanki cukru.

Ale ogólnie dobre, także cynamonki zostały oficjalnie wpisane do zeszytu z przepisami :)

 

 

cukrem pudrem posyp ;) albo lukrem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na leżąco.

O właśnie, cukier puder będzie ok :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ukadaamy wzorkami do góry :D

 

BRAWO waris :) śliczne :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyciągnęłam pierwszą partię. Pyycha. Puszyste, słodkie w sam raz mi wyszło - sypałam cukier i cynamon na oko. Pycha.

 

A zapach w mieszkaniu cudny :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

o tak zapach się utrzymuje bardzo długo :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I zdjęcie.

 

Moje jakieś takie najmniej zgrabne, ale za to najbardziej urosły chyba :P A w smaku cudo. Czekałam na ten przepis Karla kilka dobrych lat :kwiatek: \\

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

powiem Ci Natalko że i ja długo na taki czekałam ;) prosty szybki i piekielnie smaczny :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No ładne :)

Tak sobie myślę, że z kakaem(tak to się pisze?) zamiast cynamonu też by mogły być fajne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak to smakuje?

 

Czy całkowity noob, czytaj amator w gotowaniu i pieczeniu sobie poradzi? :E

 

Bo wygląda przepysznie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...