Skocz do zawartości
Pan Adaś

[Wątek Główny] Sandy Bridge

Rekomendowane odpowiedzi

A ja z kolei nie mogę update'nąć BIOS'u, bo wywala mi "Invalid BIOS File"... używając Q-Flash'a

Edit:

Nie chciałem tego robić Gigabyte'owym softem, ale @BIOS wczytał normalnie i udało się zmienić.

Znany problem. Też tak mam.

Nie pozostaje nic inngo tylko użyć @BIOS.

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odpowiedź od Asus-a Polska w sprawie dostępności "poprawionych" płyt głównych:

Szanowny Kliencie,

 

Pierwsza partia plyt w rewizji 3.0 trafila na rynek 22 lutego. Kolejna partia ma byc dostepna 28 lutego. Sugeruje weryfikowac zagadnienie od najwiekszych sklepów na rynku - zapewniamy ze juz lada dzien dostepnosc nowego sprzetu nie bedzie problemem.

 

Pozostaje czekać.

Edytowane przez zemm1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wiadomo kiedy asrock wprowadzi poprawione płyty ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zalecam aktualizację BIOSu do wersji 1.7 albo 1.8. też tak miałem na 1.5

 

Dzięki pomogło, komp już się nie zawiesza. Podkręciłem też swojego i7 2600 (bez K) do 3900MHz. Śmiga jak należy.

Jeszcze raz dzieki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odpowiedź od Asus-a Polska w sprawie dostępności "poprawionych" płyt głównych:

Szanowny Kliencie,

 

Pierwsza partia plyt w rewizji 3.0 trafila na rynek 22 lutego. Kolejna partia ma byc dostepna 28 lutego. Sugeruje weryfikowac zagadnienie od najwiekszych sklepów na rynku - zapewniamy ze juz lada dzien dostepnosc nowego sprzetu nie bedzie problemem.

 

Pozostaje czekać.

Bardzo ciekawe bo ani jedna nie poszła na sklepy nigdzie w pierwszej parti. No ale polski oddział ma lepsze informacje.

Może panu się pomyliło z G73SW, N53SV, N53SN itd... bo płyty żadnej nie było, no była ale nie do składania blaszaka. OEM w pierwszej kolejności.

Edytowane przez MaxForces

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ciekawe bo ani jedna nie poszła na sklepy nigdzie w pierwszej parti. No ale polski oddział ma lepsze informacje.

Może panu się pomyliło z G73SW, N53SV, N53SN itd... bo płyty żadnej nie było, no była ale nie do składania blaszaka. OEM w pierwszej kolejności.

 

Informacje masz chyba z "pierwszej ręki" więc kiedy realnie przewidujesz, że płyty będzie można kupić?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sam mam płytę ASUSA p8p67pro i siedzi w niej uśmiechnięta x-fi geamer - więc nie wiem w czym Ty widzisz problem. Dodam że nigdy nie miałem problemów z tą płytą wszystko idealnie chodzi. Wymieniać też chyba nie będę nawet nie przepinałem dysków na sata 3. Większośc panikuje ale niegdzie nie słychać że coś się dzieje złego z portami sata 2. Zawsze jest gwarancja jak coś siądzie. U mnie wszystko idealnie chodzi więc sobie tym nie zawracam głowy.

Procek mam 2500K ustawiony lajtowo na 4.4 żeby się chłopak nie przemęczał i śmigam aż miło.

 

 

Mysle ze wymienie swoja płyte wlasnie na PRO,choc Deluxe tez mi sie podoba-sklep w ktorym bede wymienal sprzet nie ma w ofercie asrocka,wiec extreme 6 odpada.

 

poki co wczoraj wyslalem maila z zapytaniem kiedy wymiana-czekam na odpowiedz.mam nadzieje ze z wymiana na drozszy model(z doplata) nie beda robic problemu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hm, mam nadzieję, że po wprowadzeniu nowych płyt będę mógł sobie wymienić ASRocka P67 Extreme 4 na powiedzmy P8P67 Pro, w tej samej cenie lub niewielkiej dopłacie :hmm: Tylko wtedy bym musiał jeszcze dokupić nigdzie niemożliwe do zdobycia zapinki na Mugena :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a co na asusy nie da rady zalozyc mugena ? a silentiumpc fortis ?

tylko asus ma taki problem ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zauwazylem u siebie dziwnie niski odczyt ok lekko ponad 1300 w aidzie w pamieciach , jak wszedzie czytam jakies testy recenzje wszyscy maja ok 21-22 tysiecy ja mam 13 , zapis jest jak najbardziej ok czyli 23 tysie , co jest grane ma ktos jakies pomysly ??

 

w ogole w tescie wprime 1024 mam 265 sek !! , masakra jakas gdzie inni maja ok 180 , co jest grane ze tak dziwnie to wszystko chodzi ??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zrób test programem maxxmem to porównam z moim wynikiem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tak wiec

 

memory copy 15929

 

memory read 13517

 

memory write 22751

reached memory 18,13

memory latency 48,9

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rzeczywiście coś nie takie masz te wyniki.

U mnie 2500k@4.4 Ghz otrzymałem:

-memory copy: 22812 MByte/s

-memory read: 20094 MByte/s

-memory write: 20376 MByte/s

-reached memory score: 20.24 GB/s

-memery latency: 7.5 ns

Edytowane przez stanko11

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@stanko11 - wyniki prawidłowe,

U mnie jest deko niżej ale ja mam 3 kości włożone po 2GB.

 

na ile masz ramy ustawione?

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ramy 1600 8 9 8 24

 

procek na 4.8 ustawiony ghz

Edytowane przez spoxxx

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szczególnie dziwna jest wartość memory latency, która różni się właściwie o cały rząd wartości. Pytanie, dlaczego?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

latency dziwnie nieskie. Tak teraz patrzę u mnei tez powyzej 40.

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

to dlaczego pozwalacie na to, żeby bios sobie ustawiał timingi a nie wbijecie defaultowych jakie mają Wasze kości?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

to dlaczego pozwalacie na to, żeby bios sobie ustawiał timingi a nie wbijecie defaultowych jakie mają Wasze kości?

 

Ocyzwiście, że nie pozwalamy - przynajmniej ja.

ram2133.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyjaśniło się dlaczego u mnie MaxxMEM pokazywał wartość memory-latency~7.5 ns.

Używałem starszej wersji programu (v1.50).

Natomiast nowa wersja (v1.91) pokazuje już memory-latency~50 ns. Pamięci 1600 MHz 9-9-9-24-1T.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może mi ktoś logicznie wyjaśnić co wspólnego ma Piaskowy Most z procesorami ? :E

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...