Skocz do zawartości
Pan Adaś

[Wątek Główny] Sandy Bridge

Rekomendowane odpowiedzi

Które płyty mają VT-d w biosie?

Powinno być dostępne w procesorach bez K.

Wpiszcie kto ma.

 

Mój ASRock Extreme4 ma.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

danoL pochwal sie na jakich ustawieniach procował system i przy jakich temp.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

komputer chodził na @4.00 i2500k przy napięciu 1.22, temperatury były ok 40C przy większym obciążeniu do 60C. wczoraj było wszystko ok a dziś nie ruszy, wyjąłem baterię na 40min i nic nie pomogło. od wgrania biosu 1304 miałem problem z bootowaniem po naciśnięciu power też komp się nie włączał trzeba było go wyłączyć i za drugim razem już było wszystko ok. a teraz nie ruszy ani za 10, jedynie kręcą się wentyle i światełko myszki mignie na samym początku. a z wymianą to nie tak łatwo bo dzwoniłem do morele i gość powiedział, że trzeba będzie czekać może z miesiąc

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

danol a komputer piszczy albo coś takiego?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odłącz komputer, wyjmij kabel zasilający z zasilacza. Wyjmij baterię na kilka minut. Po włożeniu baterii wciśnij przycisk clear cmos 5s ( u mnie jest nad gniazdami karty muzycznej ). Podłącz zasilacz, "odpal" komputer, wejdź do biosu załaduj opcję Optimized Defaults. Zmień bios na 1305

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

komputer chodził na @4.00 i2500k przy napięciu 1.22, temperatury były ok 40C przy większym obciążeniu do 60C. wczoraj było wszystko ok a dziś nie ruszy, wyjąłem baterię na 40min i nic nie pomogło. od wgrania biosu 1304 miałem problem z bootowaniem po naciśnięciu power też komp się nie włączał trzeba było go wyłączyć i za drugim razem już było wszystko ok. a teraz nie ruszy ani za 10, jedynie kręcą się wentyle i światełko myszki mignie na samym początku. a z wymianą to nie tak łatwo bo dzwoniłem do morele i gość powiedział, że trzeba będzie czekać może z miesiąc

 

 

tak to jest z gównianymi asusami...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
tak to jest z gównianymi asusami...

Nie generalizuj, mam Asusa M2N Sli Deluxe, Maximus 3 Formula i P8P67 Deluxe. Odpukać ale z żadną nie miałem problemów. Zapomniałem, jeszcze na szafie leży P5Q-E na sprzedanie.

Edytowane przez ju-rek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

tak to jest z gównianymi asusami...

 

Może nie gównianymi, bo ASUS taką firmą nie jest, ale IMO jest to wina całego UEFI - na szczęście mnie mija ten problem i wolę zostać przy sprawdzonym BIOS'ie z GB ;)

Edytowane przez snoopher

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

tak to jest z gównianymi asusami...

 

Takie posty mnie po prostu śmieszą. Pierwszą moją płytą był asus p4b533, która obecnie działa już 7 lat. Teraz mam też asusa p5k pro, która to działa 2,5 roku.

Edytowane przez mila1490

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kolejny Asusiarz :cool: , teraz siedzię na 7-letnim Asusie Deluxe Pro Via coś tam a w drodze kolejny (P67), obym nie klął tylko na niego :), Asus sprzedaje najwięcej płyt wiec zrozumiałe że zdarzają się padaki jak u każdego producenta.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja biorę zwykle Gigulca a później ewentualnie Asus. przy czym ten drugi mnie trochę zdenerwował ostatnio.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

komputer chodził na @4.00 i2500k przy napięciu 1.22, temperatury były ok 40C przy większym obciążeniu do 60C. wczoraj było wszystko ok a dziś nie ruszy, wyjąłem baterię na 40min i nic nie pomogło. od wgrania biosu 1304 miałem problem z bootowaniem po naciśnięciu power też komp się nie włączał trzeba było go wyłączyć i za drugim razem już było wszystko ok. a teraz nie ruszy ani za 10, jedynie kręcą się wentyle i światełko myszki mignie na samym początku. a z wymianą to nie tak łatwo bo dzwoniłem do morele i gość powiedział, że trzeba będzie czekać może z miesiąc

Albo coś całkiem padło albo problem polega na nieskutecznym reset bios (co też oznacza wadę produktu jeśli robiłeś to zgodnie z instrukcją)

Wymiany nie załatwiaj na telefon, napisz list z prośbą o szybką wymianę na B3 albo zwrot gotówki jeśli nie mają wersji z usuniętą wadą fabryczną. Lepiej kupić nową ,skoro są B3, niż czekać miesiąc.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No i doszła paka - Asus P67 Pro i 2500K (3049A306 Kostaryka). Wieczorem postaram się całość złożyć i podzielić wrażeniami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No i doszła paka - Asus P67 Pro i 2500K (3049A306 Kostaryka). Wieczorem postaram się całość złożyć i podzielić wrażeniami.

 

 

Czekam na wyniki i testy ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Znajomemu właśnie padł 2600k- trochę kręcony, ale nie jakoś ekstremalnie.

Najpierw problemy ze stabilnością, a potem z bootowaniem.

Po kilku godzinach trup.

Pobawił się raptem 4 dni...

 

Płyta ok bo na innym procku w serwisie działa...

 

jakieś delikatne te procki - Blooma ubić to jest sztuka ;)

 

Tak to tylko krzem, ale jakoś np ja nie ubiłem od chyba 5 lat a trochę tego było kumpel męczy kilkas ztuk rocznie i to jego pierwszy od czasu jakiegoś p4 ;)

Edytowane przez Tomcat

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

płyta nie wydaje żadnego głosu, wyjąłem baterię na całą noc i zrobiłem reset CMOS i nic nie pomogło. nie wiem dlaczego nie świeci sie ani myszka ani klawiatura a już diody na płycie czy kabel lan świecą. czy to na pewno bedzie płyta czy może proc? nie było żadnych problemów ze stabilnością żadnych zwiech czy bsodów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

jakieś delikatne te procki - Blooma ubić to jest sztuka ;)

Wrazliwsze jedna seria lub mniej, podobnie jak bylo z Gulfami, powinien ktos zrobic poradnik max. napiec albo zebrac liste do SB, ale niektore K nawet padaja po kilku dniach wglednie niewielkich tortur.

Edytowane przez LeeLoo_T

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Które płyty mają VT-d w biosie?

Powinno być dostępne w procesorach bez K.

Wpiszcie kto ma.

 

Mój ASRock Extreme4 ma.

 

U kogoś jeszcze? Jakis Gigabyte albo Asus?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Nie rozsmieszajcie mnie...

Komus padl procek po 4 dniach tzn. ze to crap? Przeciez to tylko elektronika, gwarancja jest wiec nie widze problemu. Moze sie lepszy batch trafi.

Gulfy potrafily padac od lezenia na polce, a ich momentalny zgon byl zalatwiony dzieki ustawieniu tylko jednego rdzenia w BIOSie. Schodzily szybciej z hurtu niz 3x tansze proce...

Poradniki typu 'max na co dzien' nie maja sensu. Procesory na defaulcie padaja, testuje juz 3cia sztuke 2600K (kazda widziala 1.7V, benchowane godzinami) i smigaja az milo.

Ma pasc to padnie i tyle ;)

I znow musze stwierdzic, ze najbardziej krzycza ci co w rekach nawet procka nie mieli.

 

Ktos nie umie krecic - niech nie podkreca

Ktos chce krecic - niech nie zadaje pytan czy padnie czy nie

 

PS sa ludzie co na defaulcie ubija po godzinie

Jedni maja szczescie, drudzy nie...

 

Pozdrawiam

Edytowane przez KUBA TM

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
kazda widziala 1.7V

 

No tak a póżniej ludzie płaczą, że proc padł jak oni go tak katują. Na codzień na i5 2500k nie przekraczałbym 1,35V. Zresztą intel sam mówi, żeby nie przekraczać ostatecznie 1,4V

Edytowane przez mila1490

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

...

czy to na pewno bedzie płyta czy może proc? nie było żadnych problemów ze stabilnością żadnych zwiech czy bsodów.

Przed sprawdzeniem nie da się tego stwierdzić, mogło paść coś innego, po odłączeniu wszystkiego co zbyteczne aby wejść do bios sprawdź z 1 modułem RAM. Jeśli K tak padają to może być i CPU.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

bez dysków i z jednym ramem też nie ruszyło nawet po wyjeciu karty graficznej płyta nie wydawała zadnego głosu. zaniosłem do sklepu zobaczymy co z tego wyjdzie. jestem ciekaw czy zabiorą się za ustalanie wady i naprawe czy może wymienią od razu z uwagi na ten problem z rev.2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...