Skocz do zawartości
krzysiak

Co ostatnio zrobiłem dla swoich 4 kółek :D

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, seeba03 napisał:

Wymieniony olej po 2000km :)

Dobra decyzja, ostatnio kumpel przyjechał do mnie na garaż z nową Meganką też tak wymienić, ciekawe rzeczy wypłynęły ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Kowal napisał:

Dobra decyzja, ostatnio kumpel przyjechał do mnie na garaż z nową Meganką też tak wymienić, ciekawe rzeczy wypłynęły ;)

Nie przyglądałem się jakoś specjalnie, a olej od razu szedł do zlewki. Zaszkodzić, nie zaszkodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Flu-łens:
- rękami mechanika: przegląd klimy (czyszczenie, uzupełnienie czynnika, świeży filtr kabinowy); 
Sprężarka ok, sprzęgiełko ok, koło pasowe ok (rolka i napinacz paska klimy / alternatora wymieniona wcześniej na OEM Nissana) ale wciąż mam wrażenie, że auto zbyt mocno jest zmulone po odpaleniu kompresora (ładowanie ok, altek działa). Mechanik uznał że Renault tak ma, znajoma w M3 też skwitowała, że przy wyprzedzaniu czasem woli wyłączyć klimę;

- zamontowałem w końcu nowe kierunkowskazy w lusterka (ledy 'dynamiczne', brak błędu spalonej żarówki, trochę słabe spasowanie)
- dolałem 100ml oleju (po ~1500km)
- dla efektu placebo wlane do baku STP do aut benzynowych, poprzedzone zalaniem pełnego baku PB98
- podmieniłem ramki tablic na świeże (auto miało jeszcze ori z 2011 z salonu Renault w kiepskim stanie)
- posprzątałem wnętrze (do bagażnika wpadł kuferek z przydasiami, gaśnicę i apteczkę podmieniłem na świeże - były z 2011r)
- uzupełniłem dwie brakujące spinki bagażnika + czekam na jedną z ASO (brak zamiennika)
- na końcu umyłem na myjni ręcznej + napuściłem opony środkiem do konserwacji

W dalszej kolejności trza będzie zająć się lakierem (wgniotki, rysy, polerka) i pierdołami jak polakierowanie klamek;
Choć w tym przypadku chyba poproszę lakiernika żeby wszystkie elementy satyna / chrom na zewnątrz polakierował w kolor nadwozia;

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Regeneracja turbiny i wymiana oleju koszt 2300 zł 😡 , proszę o komentarz czy to normalna cena za tego typu usługę, oczywiście z papierami i gwarancją

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, pszemek233 napisał:

Regeneracja turbiny i wymiana oleju koszt 2300 zł 😡 , proszę o komentarz czy to normalna cena za tego typu usługę, oczywiście z papierami i gwarancją

Raczej normalna. Ja robiłem w tym roku w dwóch autach, C klasa w203 do CDI270 I do E klasy w211 V6 CDI320.

Ta pierwsza wyszła (sama turbina) 900zl, druga wyszła z nastawnikiem 1350. W C klasie z olejami i robocizna wyszło 1600. W E klasie z olejami, jakimś zestawem montażowym i filtrami + robocizna wyszło coś koło 2300-2500

Edytowane przez larry.bigl
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo zależy ile roboty było przy samym montażu i demontażu ;) ja myślę że cena ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.07.2023 o 16:29, serwal4 napisał:

Flu-łens:
- rękami mechanika: przegląd klimy (czyszczenie, uzupełnienie czynnika, świeży filtr kabinowy); 
Sprężarka ok, sprzęgiełko ok, koło pasowe ok (rolka i napinacz paska klimy / alternatora wymieniona wcześniej na OEM Nissana) ale wciąż mam wrażenie, że auto zbyt mocno jest zmulone po odpaleniu kompresora (ładowanie ok, altek działa). Mechanik uznał że Renault tak ma, znajoma w M3 też skwitowała, że przy wyprzedzaniu czasem woli wyłączyć klimę;

To jest dziwne. Nie odczuwam w ogóle włączenia klimatyzacji w mojej renówce i nikt mający renówki z moich znajomych tak nie ma. Ludzie owszem czasem czują że bardziej silnik drga na jałowym, ale nie aż coś takiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.07.2023 o 16:29, serwal4 napisał:

przy wyprzedzaniu czasem woli wyłączyć klimę;

Wystarczy wcisnąć pedał gazu do oporu - w Renówkach samo wyłącza to klimę (serio, depnięcie na maxa to informacja dla ECU, że "Cała moc na koła").

• Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olej, filtry, rozrząd wraz z pompą wody i wszystkimi uszczelniaczami, które były na wierzchu, wałek napędzający pompę oleju, jakaś obejma na wydechu, dwumas, olej i filtry w dsg, 2 zawory sprzęgłowe, uszczelniacz wału

:E

Edytowane przez DannyKay
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oliwka wymieniona ostatnio oraz mieszek skrzyni biegów na skórzany z alledrogo (stara skaja już spękała gdzie nie gdzie, ale że do Teściowej VC zamawiałem to i sobie od razu) ale trafiłem na takie gówno, że szok - materiał spoko ale obwód pod gałką chyba z 1cm większy jak oryginał - no ni uja nie mogłem tego ładnie spasować, cały wieczór się z tym pieprzyłem, ale, że już oryginał zdjęty to zrobiłem najlepiej jak się dało i jakiś czas przejeździ, już nie chce mi się z tym bujać, odsyłać, zamawiać drugi. Teściowej nie zdążyłem założyć więc odsyłam i zamówię inny, będzie porównanie.

Edytowane przez lesiu155

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AGMI Częstochowa - nie wiem jak teraz - ale kiedyś bardzo dobrej jakości oferowali mieszki.Na alledrogo też chyba handlują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyczyściłem i nasmarowałem prowadnice szklanego dachu w pasztecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, bergercs napisał:

AGMI Częstochowa - nie wiem jak teraz - ale kiedyś bardzo dobrej jakości oferowali mieszki.Na alledrogo też chyba handlują.

Widziałem od nich ofertę i nawet chciałem zamówić, dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolektor dolotowy :(

do tego kpl uszczelek i przewód odmy (się szukać zaraz będzie właśnie ale traktujmy jako dokonane).

max w końcu powinien działać cacy, bez fochów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Petru23 napisał:

Kolektor dolotowy :(

do tego kpl uszczelek i przewód odmy (się szukać zaraz będzie właśnie ale traktujmy jako dokonane).

max w końcu powinien działać cacy, bez fochów.

Jakiej firmy kolektor wybrałeś? Ori czy zamiennik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, larry.bigl napisał:

Jakiej firmy kolektor wybrałeś? Ori czy zamiennik?

Ori używany z 2.0 max. Zamiennik to jakieś 400-500zl skv czyli chińczyk. A tam klapy itp które muszą działać zacnie. 

Edytowane przez Petru23
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniony rozrusznik i to o dziwo bez zrzucania zasłaniającego go katalizatora. Stary zmasakrował trochę zęby na wieńcu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymienione kompletne zawieszenie tył wraz z amorkami. Matko jaka różnica 😁

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyprułem gniazdo zapalniczki i zastąpiłem je potrójnym gniazdem USB QC 3.0 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.09.2023 o 09:47, Kowal napisał:

Wymienione kompletne zawieszenie tył wraz z amorkami. Matko jaka różnica 😁

A wczoraj wymieniłem przednie amorki wraz z poduszkami i łożyskami. Teraz jest już całkiem git 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rękami i trudem Znajomego końcowy wydech w G-Punto, zamiennik montowany 4 lata temu zaczął gnić od ozdobnej końcówki.
Nie czekając aż sama pucha zacznie puszczać wpadł nowy:
25d55153ef8d0040.jpg

Tutaj jeszcze w trakcie pasowania do zderzaka (celowo schowany, nie chcieliśmy żeby wystawał poza obrys);
Kompletnym przypadkiem dorwałem akcesoryjny wydech OPC Line do Corsy D/E produkcji... Remusa:

opel_corsa_d_opc-line_uitlaat_remus__2.jpg

Dedykowany pod 1.3/1.7 ON więc nie powinien zdusić auta (jw. auto i tak jeździło na układzie zgodnym z fabryką);
Jeśli cokolwiek poprawi dźwięk to tylko lepiej, choć to w ogóle nie miało znaczenia.

Wydech prawie 1:1 z ori GP (średnica rury, kształt puchy, mocowania lekko inne), a kosztował mnie tyle samo co zamiennik.
Nowy / leżak magazynowy lekko porysowany; Więc mając w tej samej kasie do wyboru polski zamiennik vs produkt Remus...

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi