Forum PCLab.pl: Asrock 870 EXTREME3 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Asrock 870 EXTREME3 Dużo dobrego w niskiej cenie...?? UPDATE 17.08.2010r.

#1 Użytkownik jest niedostępny   Squbii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2693
  • Dołączył: So, 20 Mar 04

Napisany 29 Lipiec 2010 - 18:40

Firma Asrock od jakiegoś czasu stara się zmienić swój wizerunek wypuszczając modele płyt coraz lepiej wyposażonych i przeznaczonych m. in. do O/C. Co ważne polityka cenowa nie zmieniła się i płyty tego producenta w dalszym ciągu stanowią jedną z najtańszych alternatyw na rynku w swoich segmentach. Seria EXTREME3 posiada przedstawicieli z różnymi podstawkami: od AM3 przez LGA1156 do LGA1366. Dzisiaj skupimy się na modelu 870 EXTREME3, przeznaczonym dla procesorów firmy AMD dla podstawki AM3.

Konstrukcja

Płyta oparta jest o nowy chipset AMD 870, któremu towarzyszy SB850. Dzięki temu mamy do dyspozycji 22 linie PCI-Express (udostępniane różnie w zależności od projektu i pomysłu producenta płyty), porty SATA 3 (6Gb/s) i co najważniejsze wsparcie out-of-the-box dla wszystkich dostępnych (i tych nadchodzących również: AMD Phenom II X4 960T Zosma) procesorów dla podstawki AM3.

Płyta posiada konstrukcję 4+1 jeśli idzie o ilość faz. Z jednej strony można stwierdzić, że to mało, jednak jak dowodzą testy O/C na innych portalach taka ilość spokojnie wystarcza, by dorównać w wynikach innym producentom oferującym większą ilość faz zasilania. Przy sekcji zasilania znajduje się średniej wielkości radiator. Na mostku północnym znajduję się kolejny, większy, opatrzony blaszką z nazwą producenta oraz napisem UCC (o tym co się kryje pod tą nazwą za chwilę). Na mostek południowy producent przewidział symboliczny radiator. Co ciekawe trzyma się on najbardziej stabilnie ze wszystkich trzech. Nie można powiedzieć, by któryś był luźny, jednak na NB można poruszyć konstrukcją przy użyciu niewielkiej siły.

W kontekście rozmieszczenia poszczególnych elementów konstrukcja Asrocka wypada nadzwyczaj dobrze. Złącza zasilania są dobrze rozplanowane a gniazda dla wentylatorów (jest ich 5 razem z CPU) są łatwo dostępne. Na płycie znajdują się dodatkowe przyciski, które ułatwią zabawę osobom, które lubią eksperymenty z O/C: Power i Reset. Ponad to mamy do dyspozycji wyświetlacz diagnostyczny. Taki zestaw pozwala na szybką i sprawną obsługę płyty. Całości dopełnia przycisk Clear CMOS umieszczony na tylnym panelu. Jedyną jego wadą jest fakt, iż nie posiada nawet najmniejszego zabezpieczenia przed przypadkowym wciśnięciem, ale można z tym jakoś żyć...

Płyta została wyposażona w dodatkowy chip oznaczony jako UCC. Ma on za zadanie odblokowywać ewentualne dodatkowe rdzenie ukryte w niektórych procesorach AMD. Co do zasady działania wygląda ona podobnie jak w chipsetach AMD 790/770/760 + SB750/SB710 i opcji ACC. Jeśli macie szczęście ta płyta Wam pozwoli na cieszenie się z gratisu w postaci ekstra rdzeni.

870 EXTREME3 posiada dwa fizyczne złącza PCI-Express x16, które mogą pracować w trybie single x16 lub dual x8 + x8 (inne modele np. firmy Gigabyte posiadają tryb x16 + x4), dzięki czemu możemy zbudować system CrossFireX lub CrossSLI (instrukcję można znaleźć na naszym forum). Poza tym do dyspozycji mamy dwa porty PCI-Express x1 oraz dwa złącza PCI. Co warto zauważyć to fakt, iż inżynierowie Asrock'a błysnęli dobrym pomysłem w kontekście rozmieszczenia wspomnianych portów, którego nie powinni powstydzić się inni producenci płyt głównych. W dobie, gdy w zasadzie większość kart ma dwuslotowe systemy chłodzenia w modelu 870 EXTREME3 postanowiono nie instalować portu PCI-Express x1 tuż pod portem PCI-Express x16 - został on przeniesiony powyżej. Dzięki temu instalując kartę grafiki nie tracimy portu. Brawo za pomysł!!

Dodaj obrazek*

Dodaj obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Płyta uzbrojona we wszystko co trzeba do dobrego działania... Widać kolor laminatu (w szczególności przy zasilaczu, który jest czarny).

Dodaj obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Wspomniany port PCI-Express x1 nad pierwszym złączem PCI-Express x16. Jak widać na zdjęciach powinny się tam zmieścić karty rozszerzeń takie jak dźwiękowe, czy tuner TV. Poniżej zdjęcie z innej perspektywy:

Dodaj obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Płyta posiada 5 portów SATA 3, z czego 4 są ułożone równolegle do laminatu, a jeden prostopadle. Oczywiście możemy zbudować macierz RAID, chociaż przy wydajności tradycyjnych dysków twardych oferowana przepustowość dla SATA 3 w RAID 0 jest na wyrost. Na pewno taka szybkość transferu przyda się w przypadku konfiguracji z dwoma dyskami SSD (ale podejrzewam, iż osoba, która by taką posiadała raczej nie będzie używać "najtańszej" płyty, a bardziej celować w wyższą półkę). Na koniec warto dodać, że płyta, jak to w nowych trendach już mocno widać, nie posiada kontrolera IDE.

Tylni panel przedstawia się dość bogato jak na tak tanią w zakupie płytę. Pod względem oferowanych portów USB 2.0 możemy śmiało powiedzieć, że jest ich pod dostatkiem. Na tylnym panelu znajduje się ich aż 6, co w połączeniu z wewnętrznymi daje możliwość posiadania 12 portów USB 2.0. Ponad to do dyspozycji mamy 2 porty USB 3.0 obsługiwane przez kontroler firmy NEC, a także port eSATA, Firewire, PS/2 (dla klawiatury) oraz 1Gbit LAN. Całości dopełnia zestaw wejść i wyjść audio dla systemu 7.1 (z optycznym i elektrycznym dla dźwięku cyfrowego włącznie). Na zdjęciu poniżej widać również wspomniany wcześniej przycisk Clear CMOS.

Dodaj obrazek*

Pudełko i jego zawartość

W związku z tym, iż mamy do czynienia z produktem tanim (płytę można nabyć już za 325zł brutto) w pudełku nie ma zbyt dużo. Poza płytą oczywiście dostajemy instrukcję obsługi (w tym instalacji oprogramowania dla Instant Boot, czyli systemu szybkiego uruchamiania Windows'a oraz aplikacji odpowiadającej za regulację aktywnymi fazami - tak, tak nawet z tych 4 płyta odłącza nawet 3 jeśli procesor jest nieobciążony), cztery kable SATA oraz zaślepkę na tylni panel. Niby nic, ale to podstawa i za tą cenę więcej spodziewać się nie można.

Zmiany wizerunkowe, które stara się wprowadzać Asrock widać również na samym pudełku. Od razu rzucają nam się w oczy informacje o wszystkich najważniejszych możliwościach płyty z obsługą procesorów o TDP 140W i technologią CrossFire włącznie.

Dodaj obrazek*


BIOS

Asrock popracował nad wyglądem i funkcjonalnościami BIOS'u w opisywanej płycie. Jest on podzielony na kilka sekcji i ciężko jest się w nim zgubić. Generalnie obsługuje się go łatwo i w intuicyjny sposób. W części poświęconej ustawieniom CPU i RAM mamy spory wybór opcji. Jedną z nich jest możliwość użycie wcześniej wspomnianej technologii UCC. W moim przypadku udało się bez większych problemów odblokować pamięć podręczną L3, dzięki czemu procesor zbliżył się wydajnością do pełnego Phenom'a.

Bohater jednej akcji z UCC:

Dodaj obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Dodaj obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Niestety skutkiem ubocznym, który zauważyli inni użytkownicy już na naszym Forum jest zanik odczytów temperatury z rdzeni procesora. Oznacza to, że pozostaje nam jedynie ogólna temperatura procesora.

OCCT nie wykazywał błędów, zatem można uznać, że w Athlonie II X4 635 udało się z sukcesem odblokować pamięć L3 :) .

Dodaj obrazek

Uploaded with ImageShack.us


Dodaj obrazek

Uploaded with ImageShack.us


Wydajność, czyli testy, testy, testy...

Platforma testowa:
Asrock 870 EXTREME3
AMD Athlon II X4 635 2,9GHz @L3
2x2GB DDR3 Goodram Play 1600MHz CL8 @ 1333MHz 8-8-8-24 1,55V
HDD Samsung 80GB (7200rpm, 8MB cache) + HDD Seagate 250GB (7200rpm, 16MB cache)
XFX GF 8800GTS 320MB
Windows 7 x64

W związku z potencjalną możliwością odblokowania L3 postanowiłem wrzucić na początek małe porównanie: UCC on (L3 włączone) i UCC off (brak aktywnej pamięci L3). Poniżej wyniki z wbudowanego w Winrar'a testu:


Winrar 3.93

Athlon II X4 z L3

Dodaj obrazek

Uploaded with ImageShack.us


Ta sama sytuacja, ale bez aktywnego L3:

Dodaj obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Jasno widać, że dodatkowa pamięć dała w tym syntetyku ponad 15% wydajności więcej.


SuperPi - mod 1.5 - próbka 1M

Dodaj obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Według testów, które można znaleźć na internecie wynik jest jednym z wyższych przy tym zegarze. Niewątpliwie największa zasługa w odblokowanej pamięci cache L3.

A teraz coś ze świata 3D - ulubiony ;) przez wszystkich 3DMark 2006:

3DMark 2006

Dodaj obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Wyniki testów są raczej standardowe przy tej konfiguracji. Podobny wynik z tą kartą osiąga Core 2 Duo e6300 podkręcony do 2,8GHz. Różnica znacząca jest w CPU Score - dla C2D oscyluje on w granicach 2400pkt.



C. d. n.

Propozycje innych testów mile widziane ;) ...


O/C, czyli to, co Tygryski lubią najbardziej...

Podsumowanie, czyli słów kilka... autora recenzji ;)





Chciałem na koniec zauważyć, iż mimo że zdjęcia ze strony sugerują czarny laminat, to w rzeczywistości jest on koloru ciemno brązowego - zupełnie jak w płytach Asus'a. Postaram się to pokazać na swoich zdjęciach w miarę pisania recenzji. Na razie czekam na kości pamięci... :D

*Obrazki pochodzą ze strony firmy Asrock i stanowią jej własność.

Ten post był edytowany przez Squbii dnia: 17 Sierpień 2010 - 16:29


#2 Użytkownik jest niedostępny   unkn0w 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: So, 30 Sie 08

Napisany 12 Sierpień 2010 - 23:31

Prosiłbym o test w VirtualDubie. Np zmiana rozdzielczości materiału filmowego (film, serial, teledysk) zakodowanego w Xvid na Xvid.

#3 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 14 Sierpień 2010 - 15:43

Czy ta płyta jest brązowa?
Poproszę o jej real-foto

Ten post był edytowany przez Igorius dnia: 14 Sierpień 2010 - 15:44


#4 Użytkownik jest niedostępny   R4zen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3329
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 15 Sierpień 2010 - 08:12

Zobacz postIgorius, o 14 Sierpień 2010 - 16:43, napisał(a):

Czy ta płyta jest brązowa?
Poproszę o jej real-foto

Zobacz postSqubii, o 29 Lipiec 2010 - 19:40, napisał(a):

Chciałem na koniec zauważyć, iż mimo że zdjęcia ze strony sugerują czarny laminat, to w rzeczywistości jest on koloru ciemno brązowego - zupełnie jak w płytach Asus'a. Postaram się to pokazać na swoich zdjęciach w miarę pisania recenzji.

wystarczyło przeczytać.

Ten post był edytowany przez R4zen dnia: 15 Sierpień 2010 - 08:13


#5 Użytkownik jest niedostępny   Squbii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2693
  • Dołączył: So, 20 Mar 04

Napisany 15 Sierpień 2010 - 10:58

Przepraszam za kilka dni bez aktualizacji, ale trochę miałem na głowie ;) ... W najbliższym tygodniu uzupełnię o wspomniany test (jakiś konkretny plik miałby być tu przedmiotem konwersji - link do niego?).

Niestety z winy Cooling'a (a w zasadzie przeciągającej się dostawy) nie dotarł do mnie jeszcze Spartan, więc testy O/C będą ciut później).

Co do pytania: tak -> płyta ma laminat jak konstrukcje Asus'a z chipsetem AMD 785, czyli ciemny brąz. Zdjęcia zamieszczę jutro.

Pozdro

#6 Użytkownik jest niedostępny   BaQ88 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Wed, 01 Kwi 09

Napisany 16 Sierpień 2010 - 14:42

Czy mogę do tej płyty dokupić pamięci OCZ - Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził) i będą one działały na 1600 poprawnie? Wszystko to razem z prockiem phenom x4 955 BE. (rewizja c3)

#7 Użytkownik jest niedostępny   torture 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 55
  • Dołączył: Pt, 12 Sty 07

Napisany 16 Sierpień 2010 - 16:09

Olej te OCZ, drogo. Weź np. te: Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził) i będą super pasować do płyty.

PS Czekamy na zdjęcia :)

#8 Użytkownik jest niedostępny   Wulfisko 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 400
  • Dołączył: Cz, 10 Cze 10

Napisany 17 Sierpień 2010 - 06:41

Najlepiej wygladaja HyperX od Kingstone'a. :P po maja identyczny kolor jak oryginalne chlodzenie mobo wiec slicznie sie komponuja. ;)

Co do plyty glownej to chcialem dodac, ze jest super. Znalazlem jednak jeden mankament dotyczacy pinow wyprowadzajacych audio na front panel. Moim zdaniem sa odrobine za wysoko przez co chlodzenie mojego gigabyte hd5750 prawie sie z nimi styka. Musialem niezle kombinowac, zeby po ich podlaczeniu wsadzic karte graficzna na miejsce. :P

#9 Użytkownik jest niedostępny   Squbii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2693
  • Dołączył: So, 20 Mar 04

Napisany 17 Sierpień 2010 - 15:49

Co do pamięci 1600MHz+ -> Asrock w instrukcji zaleca montowanie ich w białych slotach. Nie wiem czym to jest podyktowane, ale taka informacja się znajduje w rozdziale dotyczącym montażu RAM'u.

P. S. Upload zdjęć |||||||||||| zakończony ;)

Ten post był edytowany przez Squbii dnia: 17 Sierpień 2010 - 16:26


#10 Użytkownik jest niedostępny   Mroczny Nelu 

  • Makankosappo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14933
  • Dołączył: Wed, 16 Lip 08

Napisany 26 Wrzesień 2010 - 11:46

Zauważyłem ,że UCC ułatwia unlock - Sempron 140 w przypadku płyty z ACC potrzebuje ręcznego ustawienia ACC na 0%;+8%;0%;+8%, po włożeniu do 870 Extreme3 UCC na enabled i już rdzeń odblokowany.

#11 Użytkownik jest niedostępny   danon1948 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 956
  • Dołączył: Wed, 17 Cze 09

Napisany 06 Październik 2010 - 13:00

Dodam swoją opinie co do asrocków:nie kupie w życiu żadnego asrocka ! Sparzyłem się kupując Asrocka AOD790GX ! cały czas z nim problemy (prędkość PCIe).Ciągle się psuje

#12 Użytkownik jest niedostępny   davids80 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 567
  • Dołączył: Pn, 14 Lip 08

Napisany 20 Luty 2011 - 12:30

...ja również dodam swoja opinię co do AsRocków: SUPER PŁYTA!!! - Nie zamieniłbym jej na inną, bo ta spełnia wszystkie moje wymogi!

#13 Użytkownik jest niedostępny   Xongiver 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 127
  • Dołączył: Wed, 19 Wrz 07

Napisany 07 Kwiecień 2011 - 14:20

Czym różni się model 870 Extreme 3 od 770 Extreme 3?

#14 Użytkownik jest niedostępny   Mroczny Nelu 

  • Makankosappo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14933
  • Dołączył: Wed, 16 Lip 08

Napisany 07 Kwiecień 2011 - 21:46

Chipset - 870/SB850 zamiast 770/SB710, chłodzona sekcja zasilania i całe mnóstwo bajerów :E

#15 Użytkownik jest niedostępny   adrianoo215 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Nd, 08 Maj 11

Napisany 08 Maj 2011 - 12:02

Do tej płyty polecam;
CPU Phenom II x4 955
Geil 2x2GB 1333Mhz CL9
HDD Samsung F3 500GB
RADEON HD6850
OCZ StealthXStream 2 600W

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych