Skocz do zawartości
Adi-C

S.T.A.L.K.E.R. 2

Rekomendowane odpowiedzi

Ale widać od razu, że tej gry nie robiło zachodnie studio. To wychodzi na też na stare konsole?

Edytowane przez IIMechatronikII

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stalker + angielski dubbing = klimatu niet. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Kelam napisał:

Stalker + angielski dubbing = klimatu niet. 

Masz Ukraiński tez ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niskie te wymagania. Przecież graficznie trailer prezentuje dobry poziom. Jest na razie to, na co liczyłem. Będzie klimat. Chyba, że zafundują jeszcze downgrade. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, GS01 napisał:

Niskie te wymagania. Przecież graficznie trailer prezentuje dobry poziom. Jest na razie to, na co liczyłem. Będzie klimat. Chyba, że zafundują jeszcze downgrade. 

No widzisz, niby dobry poziom, ale wcześniej przewijały się już posty że gra wygląda słabo. Nie jestem w stanie tego zrozumieć, dla mnie to abstrakcja. Gry od kilku lat wyglądają zdecydowanie zadowalająco, a niektórzy i tak ciągle narzekają bo nie wszystko korzysta z najnowszych nowinek technicznych. Te same osoby najczęściej się jarają grami, które są płytkie jeśli chodzi o elementy rozgrywki, ale graficznie łooo panie przecież to UE4/5. 11/10. :E

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie może być grafika gorsza niż w Metro Exodus, ale niech to będzie otwarty, duży świat (sądząc po tych 150 GB na dysku w wymaganiach sprzętowych). Niech to będzie po prostu to, co było we wcześniejszych odsłonach.

Edytowane przez GS01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się podoba, widzę klimacik do eksploracji tego świata.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Reddzik napisał:

Zresztą ukraiński jest nam bliższy niż rosyjski,

Booo :hmm: Bo pełno ich u Nas teraz czy jak ?  Chyba jednak ruski bliższy, przez lata nas katowali tym językiem w szkołach :(  Sam tego niestety doświadczyłem :(  Z drugiej strony....język wroga trzeba znać nie ;) 

18 godzin temu, skunRace napisał:

ja w takie gry muszę grać w oryginale dla klimatu

Ja to samo 

18 godzin temu, Phoenix. napisał:

Ale oni  pracują z Czech bo tam przenieśli wszystko

Chyba nawet o tym tutaj było 

17 godzin temu, sideband napisał:

Pierwszy Stalker też przez lata był poprawiany od strony grafiki.

Na początku wszystko zarzynał 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, GS01 napisał:

Przecież graficznie trailer prezentuje dobry poziom.

A ktos pisal, ze prezenutje slaby poziom ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Phoenix. napisał:

A ktos pisal, ze prezenutje slaby poziom ?

A czy ja zanegowałem tezę, że słaby poziom? Odniosłem się do tego, że kilka postów wcześniej jest w klimacie, że "szału nie ma, mogło być lepiej". A dla mnie jest dobrze, nawet bardzo dobrze. I tyle. Nie siej fermentu.

Edytowane przez GS01
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, maras2574 napisał:

Booo :hmm: Bo pełno ich u Nas teraz czy jak ?  Chyba jednak ruski bliższy, przez lata nas katowali tym językiem w szkołach :(  Sam tego niestety doświadczyłem :(  Z drugiej strony....język wroga trzeba znać nie ;) 

Jest bliższy a nie uczyłem się rosyjskiego, nie znam alfabetu, ja nie miałem w szkole rosyjskiego, w podstawówce ang, potem w liceum miałem ang/niem, ale kumpel który był poszedł do zawodówki to miał rosyjski.
Jak się przesłucha ukraiński to łatwiej jest ich zrozumieć, sporo słów nawet jest podobnych, takich samych w porównaniu do rosyjskiego i nie mam na myśli, że siedzą u nas, bo częściej słyszę czeski w Biedronce niż ukraiński :P
Dodam, że moja mama która zdawała maturę z rosyjskiego też tak twierdzi, ale jak mi tłumaczyła i nawet sam się przekonałem słuchając w TV czy na youtube, to jednak łatwiej jest zrozumieć ukraiński niż rosyjski, babci nie się zapytam która pochodziła spod Lwowa, bo już nie żyje.

edit: z neta

Cytat

Język ukraiński i polski są zbliżone, dzięki czemu Ukraińcom jest się łatwiej zaaklimatyzować w Polsce. Ukraińcy znają też język rosyjski, ale co ciekawe, Ukrainiec mówiący czystym ukraińskim, niewymieszanym z językiem rosyjskim (surżyk), nie dogada się z Rosjaninem

Czy Polak zrozumie Ukraińca?

Zbadane przez językoznawców tzw. odległości leksykalne pomiędzy językami słowiańskimi pokazują, że język polski i rosyjski różnią się w 56%, natomiast polski i ukraiński jedynie w 30%, tj. aż 70% słownictwa polskiego i ukraińskiego się pokrywa; rosyjski z ukraińskim z kolei ma raptem 38% wspólnego słownictwa.

Edytowane przez Reddzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Reddzik napisał:

babci nie się zapytam która pochodziła spod Lwowa, bo już nie żyje.

Właśnie rozmawiałem ze znajomym, którego babcia też pochodziła z pod Lwowa i przeżyła Wołyń ! Nie miała dobrego zdania o Ukraińcach, delikatnie mówiąc. Ale to już historia. Wracając do obu języków i narodów, daleko mi do nich... 

W grę będę grał z oryginalnym dubbingiem i napisami PL, tak samo jak grałem w Metro ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według steama ma być ukraiński i angielski, więc zapewne odpalę ukraiński plus polskie napisy. Bo rosyjski z racji inwazji został wykluczony. Ja pisałem o języku, że łatwiej zrozumieć Ukraińca niż Rosjanina, ludzie jak ludzie.
Wpierw niech wyjdzie gra, potem się zobaczy, nie mam wygórowanych nadziei ani wielkich oczekiwań, wyjdzie gra to się zobaczy.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepszy ukraiński niż angielski z napisami w tej grze, ale ja i tak zawsze grałem z lektorem Mirosław Utta był nie zastąpiony.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem, ale jak się słyszało "Powiedziałem wejdź, nie stój tam!" albo "Witam" setny raz to i lektor nie pomagał już :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka mała, nostalgiczna podróż w przeszłość...

Szkoda, że nie będzie lektora. Pan Utta dodawał tam co najmniej z 50% klimatu. ?

Edytowane przez Kulfoniarz
  • Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten lektor to było coś pięknego i bardzo szkoda, że w 2023 "to se ne vrati" i zostają bieda napisy :(

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Stona napisał:

Ten lektor to było coś pięknego i bardzo szkoda, że w 2023 "to se ne vrati" i zostają bieda napisy :(

Bardzo dobrze, ze tego nie ma, bo nie da sie tego sluchac, lektor to sie nadaje do filmow, a nie do gier dzis ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lektor był ok o ile było to z głową. W Zewie to chyba najlepiej wyszło bo nie było sytuacji, że lektor czyta wszystko. SoC rzeczywiście miejscami to był dramat, bo za każdym razem jak wchodziłeś np. do Baru to dostawałeś jeden tekst, którego nie można było pominąć. Ogólnie to pamiętam kilka takich sytuacji, że NPC jest z zaciętym tekstem. Albo komunikaty przez megafon, bez sensu. Przy 10 czy 15 wizycie to już irytowało mocno.

Takie coś faktycznie nie ma nic wspólnego z klimatem wtedy.

Edytowane przez Dark Ambient

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczekując polecam to obejrzeć, zona w klimacie zimowym dobrze wygląda  

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Utta w jednym wywiadzie mówił że mógłby wystąpić znowu ale nie dostał propozycji 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, jestem-bogiem napisał:

Utta w jednym wywiadzie mówił że mógłby wystąpić znowu ale nie dostał propozycji 

Dziwne, żeby dostał jak lektorów w grach sie juz nie używa ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Phoenix. napisał:

Dziwne, żeby dostał jak lektorów w grach sie juz nie używa ;) 

Jakiś uraz do lektorów z dawnych lat czy co? ?

Ostatnio w Biomutant (gra z zeszłego roku) był lektor, ale też dubbing polski. Na dłuższą metę była lipa, bo lektor powtarzał ciągle to samo. 

W Stalkerze 1 dało się to wyłączyć (z tego co pamiętam, ale chyba modami, albo i nie), ale na pierwszy, drugi raz, w danej lokacji, było to niezłe. Pewnie przez to, że to było coś nowego i gra też była bardzo grywalna. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Kulfoniarz napisał:

Jakiś uraz do lektorów z dawnych lat czy co? ?

Nie mam zadnego urazu, tylko tego sie juz nie stosuje, mamy 21 wiek i chyba nie trzeba pisac jak dzis sie glosy podklada w wysokobudzetowych produkcjach.

Lektor to po prostu historia i tyle i nie ma co drazyc i doszukiwac sie niewiadomo czego. Dzis to sie tylko do filmow nadaje i nic wiecej.

Lektor kiedys byl nowoscia jak wszystkie nowinki w grach wiec odbior byl pozytywny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi