Skocz do zawartości
Adi-C

S.T.A.L.K.E.R. 2

Rekomendowane odpowiedzi

Też mnie to "urzekło" na ostatnim trailerze :E 

Pacze, pacze... WTF :P 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Strilok napisał:

Po tym trailerze wygląda mięsacza jest gorszy niż w modyfikacjach starego STALKERA np. Anomaly.

DZOr9Qu.png

miesacz_mini.jpg

Szesnaście lat temu wyglądało to tak jakby lepiej. 😆

• Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, wygląda słabo i tyle. I nie chodzi o samą jakość grafiki, tylko design i odczucia, jakieś to sztuczne i mdłe wszystko. 

Fabuła też pewnie nie istnieje, oby klimatem się broniło... Póki co to bardziej Lost Alpha mnie przekonuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

''O fabule gry wiadomo na razie niewiele. Podobnie jak w przypadku poprzednich części, bohaterem będzie stalker posługujący się pseudonimem Skif.'' - Jaki stalker, skoro nie ma pojęcia do czego służy śruba w zonie? To jakaś popierdółka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
14 godzin temu, Kakarotto. napisał:

miesacz_mini.jpg

Szesnaście lat temu wyglądało to tak jakby lepiej. 😆

Widzę tego screena i odnoszę wrażenie, że pamiętam, iż to Zew Prypeci; północno-zachodni róg pierwszej mapy, a gdzieś w okolicach screena, bodaj na daszku budynku z dziurą w ścianie można było znaleźć całkiem niezłą snajperkę :D ( w gierkę grałem 10-15 lat temu )

Edytowane przez Jurand ze Spychowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, JDM napisał:

Jaki stalker, skoro nie ma pojęcia do czego służy śruba w zonie? To jakaś popierdółka ;)

Coś tam słychać o uderzeniu w głowę, także jakaś amnezja będzie... Brzmi znajomo, gdzieś chyba taki motyw użyto już w podobnej grze. 😆

5 minut temu, Jurand ze Spychowa napisał:

Widzę tego screena i zastanawiam się, czy dobrze pamiętam, że to Zew Prypeci; północno-zachodni róg pierwszej mapy, a gdzieś w okolicach screena, bodaj na daszku budynku z dziurą w ścianie można było znaleźć całkiem niezłą snajperkę :D

Screen Mięsacza miał być tylko podglądowy. Może to jest z tej części gry i ta miejscówka, ciężko stwierdzić po tylu latach. Tylko pozazdrościć pamięci, jeśli się nie mylisz albo niedawno grałeś. 😉

Tak czytam, że niektóre osoby zwróciły uwagę na fabułę gry, że będzie słaba, itd., można założyć, że nie będzie to porywająca historia, ale generalnie w żadnej części Stalkera taka nie była. Stare Stalkery broniły się głównie klimatem, kto go nie poczuł, to mógł te gry odebrać jako słabsze dzieła.

Stalker 2 jest, bazując na tym, co wiadomo, wielką niewiadomą z naciskiem na średniaka (wysoko mierząc). Oby tylko nie wyszło, że będzie to padaka korzystająca tylko ze znanego tytułu. 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Kakarotto. napisał:

Tak czytam, że niektóre osoby zwróciły uwagę na fabułę gry, że będzie słaba, itd., można założyć, że nie będzie to porywająca historia, ale generalnie w żadnej części Stalkera taka nie była.

Do tej pory nie bardzo wiem o co tam chodziło :E ale przyjemność łażenia po opuszczonych miejscach, ulepszania postaci (w sensie dążenie do extra ekwipunku typu najlepszy skafander) i stałe poczucie zagrożenia była warta spędzania czasu z tą grą. W dwójeczkę na bank pyknę z czystej nostalgii, chyba, że będzie masa błędów.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W zew prypeci super się grało. Mam jednak ostatnio złe przeczucia co do dwójki. Może z tego wyjść niestety legendarna kaszana. Pierwsze zapowiedzi i materiały eleganckie, ostatnie to coraz słabiej. Downgrade graficzny to jedno, ale czy oni oni sobie po prostu poradzą i udźwigną temat? Tyle lat już ta dwójka miała być robiona, ileś to plotek na forum stalkera człek czytał xd. Powiem to uczciwie jak czuję - moim zdaniem nie dowiozą i nie podejdą poziomem nawet do już kilkuletniego metro exodus. Nie tylko graficznie, ale jakościowo i klimatycznie.

Edytowane przez Kelam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, JDM napisał:

Do tej pory nie bardzo wiem o co tam chodziło :E ale przyjemność łażenia po opuszczonych miejscach, ulepszania postaci (w sensie dążenie do extra ekwipunku typu najlepszy skafander) i stałe poczucie zagrożenia była warta spędzania czasu z tą grą. W dwójeczkę na bank pyknę z czystej nostalgii, chyba, że będzie masa błędów.

Właśnie tak, tam się chciało łazić i zaglądać, gdzie się dało. Nie nudziło się, mimo, że poszczególne mapki były niezbyt wielkie.

Technicznie raczej szału nie będzie, gra pewnie dołączy do grona gier "leżących" na premierę. Lepiej założyć to od razu i potem miło się zaskoczyć. Oby się człowiek zaskoczył choć raz. 😑

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W erze UE5 to tych "leżących" będzie całkiem sporo i nie tylko na premierę, tylko na zawsze, bo tu patche niewiele pomogą :E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od strony rozgrywki łatki zapewne będę poprawiać grę, ale od strony optymalizacji to tam niewiele zdziałają nie licząc ewidentnych wtop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mam wrażenie że oni korzystają jeszcze ze starych tekstur z pierwszego STALKER-a

lNU5uc2.png

Recenzja S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl - Nuklearny FPS | PurePC.pl

Pijawka też wygląda inaczej niż na pierwszym gamepla-u

SZrK315.png

Fomqc8o.png

Edytowane przez Strilok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Kakarotto. napisał:

Screen Mięsacza miał być tylko podglądowy. Może to jest z tej części gry i ta miejscówka, ciężko stwierdzić po tylu latach. Tylko pozazdrościć pamięci, jeśli się nie mylisz albo niedawno grałeś. 😉

Grałem 10-15 lat temu, ale co do tej miejscówki, jej położenia na mapie i snajperki jestem niemal pewien i wręcz coś mi świta, że ta snajpa była grubo op jak na moment gry, kiedy się nią znajdowało i długo brakowało do niej ammo :D Pamięci szczególnej nie mam, a w tym przypadku to tak, jak mam z mapami np. 20-letnich części GTA, które ostatnio grałem właśnie te 20 lat temu - do dziś znam te mapy na pamięć. Jakieś 5-10 lat temu ogrywałem ponownie San Andreas i ogarniałem mapę jak kiedyś. W sumie ciekawy temat, ile takich mapek idzie w głowie pomieścić i czy z czasem albo mieszczeniem kolejnych zaczną zapominać się np. te najstarsze... Najstarsze w moim przypadku to GTA III i Mafia, a ja dalej świetnie je pamiętam :]

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu Series S też musi tę grę uciągnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Jurand ze Spychowa napisał:

Grałem 10-15 lat temu, ale co do tej miejscówki, jej położenia na mapie i snajperki jestem niemal pewien i wręcz coś mi świta, że ta snajpa była grubo op jak na moment gry, kiedy się nią znajdowało i długo brakowało do niej ammo :D Pamięci szczególnej nie mam, a w tym przypadku to tak, jak mam z mapami np. 20-letnich części GTA, które ostatnio grałem właśnie te 20 lat temu - do dziś znam te mapy na pamięć. Jakieś 5-10 lat temu ogrywałem ponownie San Andreas i ogarniałem mapę jak kiedyś. W sumie ciekawy temat, ile takich mapek idzie w głowie pomieścić i czy z czasem albo mieszczeniem kolejnych zaczną zapominać się np. te najstarsze... Najstarsze w moim przypadku to GTA III i Mafia, a ja dalej świetnie je pamiętam :]

Ja tam pamiętam, gdzie znaleźć kombinezon seva w Cieniu Czarnobyla. Wchodziło się przez dziurę w dachu do pewnego budynku i tam był. Nie pamiętam nazwy mapy, chyba coś z dzikami miała wspólnego. 😆

Też tak mam, że się coś pamięta np. z Gothica sprzed 20 lat, a coś niedawnego ulatuje. Starzy gracze pewnie już tak mają. 😉

Godzinę temu, Jurand ze Spychowa napisał:

Może też boją się gniewu zmuszonych do zejścia z teksturami posiadaczy kart z 8GB VRAMu :lol2:

Z tego co widać, wyczuwają też potencjalny gniew posiadaczy kart z 4GB VRAM. 😝

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Kakarotto. napisał:

Ja tam pamiętam, gdzie znaleźć kombinezon seva w Cieniu Czarnobyla. Wchodziło się przez dziurę w dachu do pewnego budynku i tam był. Nie pamiętam nazwy mapy, chyba coś z dzikami miała wspólnego. 😆

Też tak mam, że się coś pamięta np. z Gothica sprzed 20 lat, a coś niedawnego ulatuje. Starzy gracze pewnie już tak mają. 😉

Takie drobnostki pewnie wbiły się w pamięć w związku z wywołaniem wtedy większych emocji. Np. satysfakcji, że gdzieś się wcisnąłeś i faktycznie coś tam znalazłeś. Jeśli o Piraniach, to ile ja do dziś pamiętam momentów czy miejscówek z ogrywanego dobre dziesięć lat temu pierwszego Risena. Np. jak musiałem użyć lewitacji, by przelecieć na drugą stronę urwiska, gdzie w mogile znalazłem porządny miecz. Albo jak na na ufortyfikowanych nadmorskich klifach tłukłem się ze szkieletami o zachodzie słońca :D Ta gra to absolutne mistrzostwo w kwestii level designu - świat jest po prostu piękny i niezwykle przyjemnie się go zwiedza. I w sumie tego najbardziej oczekuję od nowego Stalkera i wtedy jestem w stanie na wiele przymknąć oko. A grafa jest najmniej ważna ze wszystkich moich wyżej wypisanych oczekiwań i wymieniłbym ją na zwyżkę w temacie czegokolwiek oczekiwanego.

Edytowane przez Jurand ze Spychowa
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie wiem czego wy oczekujecie od partaczy którzy nawet nie umieli w poprzednich częściach zsynchronizować dźwięku przeładowywania niektórych broni z animacją oraz tego, że pierwszy teaser z gry nie pochodził z gry tylko został nagrany. No i oczywiście poprzednie gry były przepełnione błędami i baaardzo odbiegały od tego co miało być. 

Edytowane przez Crew 900

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba podchodziłem do tej gry zbyt optymistycznie... no trudno. Grafika to nie wszystko. Stalker zawsze stał klimatem i fabułą, więc pewnie to się też w dwójce uda.

Tylko strasznie dziwny ten downgrade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Gakuto napisał:

Chyba podchodziłem do tej gry zbyt optymistycznie... no trudno. Grafika to nie wszystko. Stalker zawsze stał klimatem i fabułą, więc pewnie to się też w dwójce uda.

Tylko strasznie dziwny ten downgrade.

Immortals of Aveum PS5/Xbox Series X/S: Unreal Engine 5 is Pushed Hard - And Image Quality Suffers - YouTube

Masz przykład FPS-a na UE5 który wykorzystuje jednocześnie Nanite oraz lumena Immortals of Aveum Gra chodzi natywnie w rozdzielczości 720p na X i 480p na S. Jeżeli Stalker miał mieć lepszą grafikę to niewiem w jakiej rozdzielczośći to musiało by być by to miało sens na konsolach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A taka była podnieta z Lumena, że zmasakruje RT i teraz będzie trzeba mniej mocy do osiągnięcia tego samego :lol2: W sumie podobnie jak swego czasu z odbiciami na wokselach w demie CryEngine :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Crew 900 napisał:

Nie wiem czego wy oczekujecie od partaczy którzy nawet nie umieli w poprzednich częściach zsynchronizować dźwięku przeładowywania niektórych broni z animacją oraz tego, że pierwszy teaser z gry nie pochodził z gry tylko został nagrany. No i oczywiście poprzednie gry były przepełnione błędami i baaardzo odbiegały od tego co miało być. 

Eeee tam, nie będzie tak źle jak się niektórzy obawiają.   Twórcy mają już udaną bazę w postaci trzech cześci Stalkera.  Kwestia tego aby się na niej wzorowali, rozbudowali, poprawili, naprawili ale nie zabrali duszy i klimatu i będzie bomba!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mają znikome doświadczenie z UE ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki by nie był od strony graficznej Stalker, zagram. Wiedziałem, że gra zaliczy downgrade, bo za ładnie to wyglądało. Mam nadzieję, że na innym polu nie będzie lipy. Szczerze powiedziawszy obecna wersja gry wygląda mi jak Metro LL. Właśnie zbliża się urlopik, planuję sobie odświeżyć jedynkę po latach, z modami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi