Skocz do zawartości
Gość mbuchcik

Lista polecanych wentylatorów

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
16 godzin temu, Minciu napisał:

No oczekuje skoro tak go reklamują sprzedawczyki. I jak zwykle kupa z tego wychodzi. 

https://hardforum.com/threads/new-arctic-p12-max-fan-3-for-price-of-1-noctua-no-downsides.2026124/

Tak go reklamują "jutuberzy" ale przecież nikt nie będzie sprzedawał lepszego produktu za 6x niższą(P12 PWM vs A12x25) cenę, zejdź na ziemię.

Edytowane przez Krisol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety tak to wychodzi. Arctic p12, później fluctus. Teraz Arctic p12 Max. Wszystko jeden szajs. 

A przy MAX to już apogeum absurdów jutuba. Nie wierze, że nikomu nie trafił się max ze schowanym w środku konikiem polnym. 

W dniu 29.04.2023 o 08:16, fabiancol napisał:

Tak poczytałem i nie wiem jaki wentylator z argb 140mm będzie ok? Myślałem o arctic ale teraz już nie wiem... Coś lepszego od arctic i endorfy? Noiseblocker? Drogawy się robi... 

W dniu 1.05.2023 o 09:45, Send1N napisał:

Arctic jest ok w wersji argb fluctus też tylko że jak na moje oko to jest sporo brzydszy od arctica w tej wersji :E nb nie jest kompletnie opłacalny

W dniu 3.05.2023 o 21:20, Krisol napisał:

Pojawiły się Arctic P12 Max, wyglądają jak ARGB ale bez ARGB, zapowiadają się dobrze. :D

2wAjmas.jpg

I nie zwalajmy na jutuby tylko. E posty pod rząd zaklamujace rzeczywistość XD

Moim zdaniem najtańszy wentyl że świecidełkami wart uwagi to lightwings. Ale nie jest to top performance plus świecidełka. Po prostu przyzwoity mix.

Topka to phanteks D30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ale to chyba oczywiste, że chodzi o konkretną półkę cenową, do 50 zł nie ma nic lepszego od P12 i Fluctusa, są jakieś Pure Wings 2 czy Fractal GP-12 ale to dmucha tyle co nic, szkoda w ogóle montować.

Adata XPG VENTO 120 to podobno klon Scythe Gentle Typhoon, więc może być konkurencją dla Fluctusa.

Edytowane przez Krisol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy ktos wymysli coś lepszego niz p12 w takiej kwocie ? Fluctus owszem ciut lepszy ale bez szalu. Dobicie do parametrow noctuy w tej kwocie nie ma szans. Minciu Tobie chyba tak padały te fluctusy, dobrze pamietam ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa fluctusy z 7 sztuk w rok na oko. bez szału że tak powiem jak ktoś nie ma ochoty ciągle grzebać i reklamować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.05.2023 o 13:55, Trybcio86 napisał:

Nie wiem czy ktos wymysli coś lepszego niz p12 w takiej kwocie ? Fluctus owszem ciut lepszy ale bez szalu. Dobicie do parametrow noctuy w tej kwocie nie ma szans. Minciu Tobie chyba tak padały te fluctusy, dobrze pamietam ?

Fluctusy jednak mają gumowe rogi, w niektórych sytuacjach jest to przydatne, np. u mnie P12 na topie Meshify C powoduje słyszalne wibracje, dopiero jak dam gumowe podkładki pod śrubki to jest dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U siebie musiałem je wywalić bo wadziły o resztę komponentów. A jak piszesz że gumki pomagają na wibracje to też sporo mówi o wyważeniu i łożyskowaniu chinskiego badziewia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Te gumki wystają gdzieś na 1mm, jak mogły wadzić?

Dzieje się tak tylko na topie, wentylatory ustawione w pionie nie wibrują. Może to kwestia perforacji blachy na topie przez co sztywność nie jest idealna, choć Meshify C to niby dobra buda i nie ma blach jak papier.

Mógłbym sprawdzić czy ten co mam z tyłu obudowy też by wibrował, ewentualnie wersja 140mm albo Fluctus 120mm ale nie wiem czy mi się chce. :D

Edytowane przez Krisol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fluctusy dobrze padają w poziomie.. Pewnie ma to związek z wibracjami o których piszesz ;) 

W o11 mini wadziły o radiatory i osłonę IO 

Nie mierzyłem nigdy fluctusa, ale grubość 25mm jest albo na ramce plastikowej albo na gumkach. 

Wentylator-Endorfy-Fluctus-120-PWM-bok.w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.05.2023 o 22:31, Minciu napisał:

Pojawiły się nagrania z pracy P12 Max na YT nie sponsorowane. W każdym jednym to samo, łożyska szurając jak dzikie, a właściwie robią efekt polnych świerszczy. Szmelc.

W sponsorowanych oczywiście lepsze niż noctua, król budżetu itp ochy i achy.

Zaciekawił mnie ten Nidec Gentle Typhoon i jego kultura pracy, nie mogłem znaleźć ale w końcu się udało, połączyli się z XPG i obecnie to ADATA XPG Vento 120 Pro, miał to ktoś u siebie/testował? ... bo na necie mało o tym produkcie a testowo nie wypada najgorzej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Scythe Gentle Typhoon

Nidec Gentle Typhoon

ADATA XPG Vento 120 Pro

Noctua tez jest ala Ttphoon, ale w kazdym tescie jaki znajdziesz bedzie słychać, że noctua jest przyjemniejsza mimo minimalnej różnicy dB.

Przez krótką chwilę były jeszcze u nas tanio dostępne MSI Gale P12 (65-75zł), takie ala Thermaltake TOUGHFAN 12 :

https://www.x-kom.pl/p/702588-wentylator-do-komputera-msi-meg-silent-gale-p12-120mm.html

https://www.igorslab.de/en/msi-meg-silent-gale-p12-in-test-this-fan-could-set-new-standards/

Do kompletu zostaje jeszcze Phanteks T30 oraz nowe D30 (te drugie lepiej jak cena ta sama oczywiście)

I zostaje jeszcze BeQuiet z SW4 i Light Wings ( jako najtańsze sensowne świecidełka moim zdaniem ;))

https://youtu.be/cdewK2fKDwo?t=412

I teraz masz komplet wszystkiego co warto brać pod uwagę. Jeśli coś pominąłem to dajcie znać.

Aaa jeszcze jedno najważniejsze. 

Słuchawki na uszy i na YT :) Bo normalizacja dB jest taka se.. sporo mówi ale nie wszystko. Dopiero jak filmik leci z nagraniami to słychać nieraz ogromne róznice. W tym np świerszcze w Arctic P12 MAX. Albo Fluctusy na ssaniu z przeszkodą jak robi sieczkarnię, zupełnie inny wentyl niż na pchaniu :-) Kupisz, zamontujesz, w dzień wszystko fajnie. przychodzi noc i zaczyna się jazda. Zdejmujesz słuchawki i bo coś chrupie w budzie (np drugi fluctus). Albo odpalasz kompa, wentyle startują a tu try try try  przez kilka chwil. Jakby patyka w śmigło ktoś wsadził. Albo w P12 gwiżdże przy stałych obrotach ~1000rpm.. ale też jak się ma wkręcić szybciej np z 500 do 800 również gwizdnie. 

Po przesiadce z SW3, których głównym problemem była durszlakowa budowa z zerowe ciśnienie statycznym, to tanie szmelce strasznie działają mi na nerwy ;) 

Edytowane przez Minciu
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

ładne te D30 Reverse. szkoda że niekompatybilne z moją podpórką w torrencie :(

UrRYp21S_2x.thumb.jpg.b4ca3a17e7c9f8bc079cc21cc2cd6b6d.jpg

Edytowane przez pwn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LianLi podpórkę i z banki. Jam mam coś podobnego z apexem w zestawie tu nie muszę patyka już stawiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 minut temu, Minciu napisał:

LianLi podpórkę i z banki. Jam mam coś podobnego z apexem w zestawie tu nie muszę patyka już stawiać.

wiadomo;) ale podoba mi się ta od KFA2:E

kwestia też czy phanteks wypusći wersje 140mm

Edytowane przez pwn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

będzie samo gęste warto śledzić kanał 

niemniej jednak wielkosc chlodnic wydaje mi sie ze wybral kompletnie od czapy. To 80 niepotrzebna bo monstre malo kto w swoich budach montuje ale takie 60mm chlodnice to predzej idzie spotkac. brak 45mm tej popolarnej chlodnicy kluje w oko.

Edytowane przez Trybcio86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fluctusy też można łączyć szeregowo i osiągnąć to co chcesz tylko że nie mają wersji slim jak ma być z jednej stajni pod komplet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wentylatory, które znajdziesz w najnowszej obudowie od Endorfy (Arx700). Trzeba by poczytać/posłuchać co o nich mówią w recenzjach tej budy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem obudowę Corsair 5000D - białą. Niestety, w zestawie są tylko dwa wentylatory. 
Warto dokupić takie same wentylatory z Corsaira, które są już w zestawie, czy wymienić na coś innego? W środku będzie działać też chłodzenie AiO 240 od Endorfy.
AF120 ELITE High-Performance 120mm PWM Fluid Dynamic Bearing Fan — White (corsair.com)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.06.2023 o 14:22, sniper76 napisał:

Warte to to uwagi ?? któryś z Was, może posiada w pececie ??

https://endorfy.com/pl/product/stratus-120-pwm-2/

Jeżeli kultura pracy jest taka jak we fluctusie a tylko ciśnienie mniejsze i brak gumowych rogów  to do obudowy były by bardzo fajne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie polecicie wentylatory 140mm (2x na przód i 1x na tył obudowy)? Be Quiet Pure Wings 2 (BL040) lub Shadow Wings 2 (BL087) będą ok, czy te Be Quiety są już przereklamowane i da się znaleźć coś zauważalnie lepszego? 

Na całość chcę przeznaczyć około 150zł. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli głównie celujesz w ciszę to shadow wings 2 są najcichszymi śmigłami jakie możesz kupić ale wydajność też średnia :] natomiast do obudowy jak najbardziej są ok, pure wings są kapkę wydajniejsze ale też głośniejsze. Mam Shadowy 2 140 w budzie i szczeże polecam 0 problemu chodzą od 3 lat jak nowe zero terkotania czy jakiś innych nieprzyjemnych dzwięków itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi