Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

oizo76

LG 32ld450-czyli TV LCD full hd jako monitor

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawa oferta. Tylko taki szaleniec ze mnie że szukam 37cali. Jeszcze się zastanowię, może 32 cale będą ok ( jak ktoś w międzyczasie nie kupi :P ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa oferta. Tylko taki szaleniec ze mnie że szukam 37cali. Jeszcze się zastanowię, może 32 cale będą ok ( jak ktoś w międzyczasie nie kupi :P ).

Tu masz nówke...

http://allegro.pl/lg-37ld450-fullhd-mpeg4-usb-gwar-2l-doswawa10-i2798889030.html

Wiesz,to nie sa nowe modele-ale wazne ze jako monitory spisuja sie wysmienicie.Z moim tv zero problemu,dziala wysmienicie,tak samo identyczny model u brata.O ile wczesniej z rezerwa podchodzilem do tv LG,tak teraz uwazam je za swietny sprzet.

Mozesz kombinowac-szukac innyc modeli,to oczewiste,ale tu masz pewnosc ze wszystko elegancko zafunguje...w sumie gdybym mail wiesze biurko,to 37 tez bym nie pogardzil,choc z drugiej strony 32 zadowala mnie w 100%.

Zastanow sie nad tym modelem,nie ma on bajerów,ale skoro jest podpiety pod kompa....a jak kupisz cos innego to czekamy na relacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za link. Chyba wezmę właśnie tego 37 calowego LG. Kusi mnie żeby zaryzykować z czymś z 2012 ale odpuszczę. Za jakiś czas będę potrzebował kolejnego tv wtedy kupię coś nowego i napisze jak się sprawuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bedziesz zadowolony na 1000%,jestem o tym przekonany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałem się jeszcze Philips UK o model 37PFL3507H ( oddział polski jeszcze nie odpowiedział ). Przesłali specyfikację i napisali że nie obsługuje 4:4:4 bo w specyfikacji tego nie ma :|. Czyli i tak nie wiadomo. Sami nie wiedzą co sprzedają albo mają niekompetentnych pracowników. Wychodzi na to że jak się nie kupi i nie przetestuje to się nie dowie. Na avsforum mają fajną listę ale nowszych modeli nie ma, pewnie ludzie wolą brać starsze sprawdzone modele. Biorę tego LG :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Starszy model nie znaczy zły...bo czego oczekiwac od tv ktory ma sluzyc jako monitor?Wszelakie bajery nie sa potrzebne,bo wszelakie upiekszacze obrazu i tak są wyłączone,a komputer zapewnia reszte,czyli odtwarzanie filmow itd

Zamawiasz z allegro 37 cali,czy uzywke 32?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej 37 cali. Jeszcze muszę fundusze ogarnąć :D. Myślałem o nowych bo trochę mniej prądu ciągną a cenowo były podobne, ale ten 37 z allegro ma atrakcyjną cenę. No ale komputer nie chodzi non stop ( poza niektórymi weekendami :P ) więc to nie aż taki problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena dobra i jak wspomnialem,bedziesza zadowolony-granie na tkim monitorze...bezcenne :)

Jak kupisz napisz jak sie sprawuje .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OMG, OMG, OMG! Nie wiem jak mogłem używać 27 calowego monitora. To jest to. Nawet 40 cali byłby ok. Myślałem że będą problemy po kablu HDMI ale nawet na nim dobrze widać. Do gier i filmów to masakra. Myślałem że COD`dzie będę miał problemy z objęciem całości i nie dojrzę jak ktoś będzie schowany na skraju ekranu. Nic takiego nie ma miejsca. Wszystko jest tak duże że lepiej widać niż na mniejszym. Obejmuję cały tv wzrokiem. Oczywiście całego nie widzę ostro, 27 też całej nie "wyostrzałem"( mogli by w końcu jakieś bio-implanty oczu wypuścić :P to bym sobie ulepszył wzrok :P ) ale to jest bez znaczenia przy tej wielkości. Nawet jak ktoś jest w oddali w rogu to doskonale to widzę. Do gier, nie ma nad czym się zastanawiać. Grałem bez okularów i było super :).

Do office i podobnych też się nadaje oczywiście na 27 literki są minimalne ostrzejsze ale nie jest źle. Żeby lepiej to zobrazować. Akurat mam iPada 3 i Galaxy note 10.1 - porównują rozdzielczości i jak co wygląda to iPad wygrywa z note bardzo, bardzo, bardzo. Ciężko się przesiąść z iPada na note bo aż kłuje w oczy. W przydaku 27 -> 37 nie ma takiego przeskoku. Oczywiście różnica jest ale oczy nie "bolą".

Mógłby być bardziej energooszczędny ale komputer nie chodzi 24h na dobę. Dodatkowo ma podświetlenie 30/100 i jest ok, nie za jasno nie za ciemno.

To na razie tak na szybko.

Jeśli kogoś to interesuje to mogę obok siebie ustawić 37 cali, 27 cali i około 22 cale i zrobić parę zdjęć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiles ten lg ld 450 z allegro?Jezeli tak to jak sie on ma do Twojego monitora?obecny monitor masz TN?

No coz,37 to juz nieco wieksza plamka-ale mysle ze jeszcze do zaakcpetowania.

pewnie ze wrzucaj zdjecie porownawcze,fajnie porownanie bedzie.

n

Jak swego czasu przeskakiwalem z 23 na 32-czylli wielkosciowo podoby przeskok jak Twoj,to wiele osob myslalo ze to glupota....ja po kilku chwilach nie wyobrazalem sobie powrotu na mniejszy ekran a zakup tego tv jako monitora to jeden z moich lepszych zakupow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem właśnie ten z allegro. 27 calowy to Iiyama B2712HDS. Chciałem zrobić zdjęcie tak że na 3 monitorach będzie to samo włączone dla lepszego porównania ale mam biurko za krótkie i kable nie sięgają :P. Jutro będą miał dłuższe kable to wtedy to zrobię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właczyles tryb PC?

Jak ogolnie wrazenia wzgledem monitora...nie chodzi mi o wielkosc matrycy-bo to oczywiste ze na plus ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamietam jak w 2008 roku kupowalem 24 calowy monitor, wydawal sie mi taki olbrzymi, w kwietniu tego roku po przeczytaniu recki oizo76 zdecydowalem sie zakupic tv 32 cale lg 32lk450, przez pierwsze dni widzialem ta wieksza plamkę ale szybko sie przyzwyczailem, teraz nie wyobrazam sobie powrotu do 24 cali, a przeciez wtedy wydawal mi sie taki olbrzym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamietam jak w 2008 roku kupowalem 24 calowy monitor, wydawal sie mi taki olbrzymi, w kwietniu tego roku po przeczytaniu recki oizo76 zdecydowalem sie zakupic tv 32 cale lg 32lk450, przez pierwsze dni widzialem ta wieksza plamkę ale szybko sie przyzwyczailem, teraz nie wyobrazam sobie powrotu do 24 cali, a przeciez wtedy wydawal mi sie taki olbrzym :)

A widzisz :) Tak samo jak ja do 32 :P Teraz 40stka robi się mała i zastanawiam się nad jakąś 50tką :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

^^no ale przy 50tce to juz bedziesz mial mega pikseloze w fullHD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dupa. TV zepsuty. Odesłałem. Chyba zdecyduję się na tego Samsung UE40EH5000. Podobno seria EH5000 ma 4:4:4. Mogą być problemy z motion blur ale nie zawsze. Zależy od matrycy oraz od ustawień obrazu. Oglądałem filmiki z tym efektem i nawet tego nie zauważyłem. Jakoś wymagający nie jestem. Podobno jeśli w tv jest matryca od samsunga to może tego w ogóle nie być. Trzeba tylko sprawdzić na miejscu. W sklepach stacjonarnych tv jest ponad 200zł droższy. Jeszcze się zastanowię, albo wezmę na miejscu po sprawdzeniu albo spróbuję przyoszczędzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pochodził chwilę i zaczął się wyłączać i włączać na okrągło. To nie aktualizacja automatyczna, bo podobno od tego tak może być. Pewnie coś poważniejszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdarza się. Trzeba szukać dalej. Znalazłem jeszcze info że modele Philipsa z serii 5507K mają niski input lag oraz obsługują 4:4:4. Tylko trochę droższe niż taki np. Samsung.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie wiadomo. Pisałem do Philipsa. Oddział z UK przesłał mi specyfikację i powiedział że tam nic nie ma na ten temat to nie ma takiej funkcji ( raczej nie wiarygodna informacja ). Oddział PL powiedział że pytanie przekazali do działu technicznego. Do dziś nie dostałem odpowiedzi.

Też chciałem tego 5007 kupić ale nic nie znalazłem na ten temat i boję się ryzykować.

Zamówiłem Samsunga 40EH5300. Może jutro dojdzie. Jeśli będzie działał to dam znać czy warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra. 40EH5300 doszedł. Tak się śpieszyłem z zamówieniem że nie zauważyłem że jest glossy :P. Mi to nie przeszkadza bo siedzę w ciemnym pokoju i przeważnie w nocy korzystam z pc.

Testy na 4:4:4 wypadły pomyślnie. Wszystko jest ostre, ładne. Wiadomo że przy tym rozmiarze krawędzie literek idealnie gładziutkie nie są ale jak ktoś się decyduje na taki rozmiar to zdaje sobie z tego sprawę. Mi to nie przeszkadza bo i tak jest wystarczająco ostro.

Odpaliłem gierkę i coś mi nie pasowało. Wpadłem na pomysł że to input lag. Miałem testować ale za dużo roboty z tym. Później będę wszystko przestawiał to postaram się ustawić 3 monitory obok siebie ( jeśli jakiś się nie zepsuje devil2.gif ). Porobię wtedy wszystkie testy. Zmieniłem w menu na "tryb gry" i problem znikł. Nie znam się na tym, nie wiem czy to od tego czy może aktualizacja firmware pomogła. W każdym bądź razie teraz nie widzę różnicy między poprzednim monitorem.

Na zagranicznych forach ludzie pisali o problemie z ghostingiem. U siebie tego nie zauważyłem. Nie wiem, może jest ale tego nie zauważam. Czyli nawet jakby był to w normalnym użytkowaniu nie przeszkadza ( gry, internet, filmy ). Podobno dużo zależy od matrycy. Nie wiem jaka jest u mnie. Z tyłu niestety jest etykieta z której się nie dojdzie. Można wejść w menu serwisowe ale podobno traci się gwarancję. Jakby ktoś chciał wiedzieć z jakiego sklepu to na priv, nie będę reklamy robił. Możliwe że dostali jakąś dobrą partię.

Co do rozmiaru to moim zdaniem 40 cali to maks. Mam dość głębokie biurko więc mogę dość daleko od oczu ustawić ale 42-46 raczej byłoby za duże, no chyba że ktoś sobie by na kanapie siedział wtedy to co inne. To kwestia indywidualna i nie ma co pisać :P. Gry i filmy wiadomo - super . Net też nie sprawia problemów. Myślę że parę dni i na mniejszy już nie spojrzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odległośc - około 1m, może troszkę więcej. Chyba muszę trochę przemeblować bo to troszkę za blisko. Do 37 było bardzo dobrze.

Grafika to GTX 580 ( niekręcony ) ale to chyba bez znaczenia bo pikseli tyle samo co w zwykłym monitorze :) tylko większe :P. Podłączałem do starego laptopa i też było ok ( oczywiście bez gier ).

Podoba mi się podstawa do tego tv. Jest szeroka ale nie za głęboka. Dzięki temu mam na biurku więcej miejsca niż przy 27 calowym gdzie podstawa znacznie wystawała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...