Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

oizo76

LG 32ld450-czyli TV LCD full hd jako monitor

Rekomendowane odpowiedzi

tu sa zdjecia ze pfl4007 obsulguje chrome 4.4.4

http://img339.imageshack.us/img339/4851/pa058409.jpg

http://imageshack.us/a/img801/9789/pa058410.jpg

a co do input laga, to wiedzialem ze bd o tym gadka, dlatego pisalem ze jest niezauwazalny i malo mnie obchodzi ile go ma, ja osobiscie nie widzialem opoznien. jak ktos chce znac cyfry i miec minimalne opoznienie to kupcie se monitor z opoznieniem 2ms i sprawa zaltwiona. jezeli chodzi o matryce to czytalem o tym ze lg, w kilku sklepach sprzedawcy o tym gadali i pfl4307 ktory sie rozni tym, ze ma 3d ktore jest pasywne, a lg ma tylko pasywne. moim zdaniem najlepszy tv do gier i lepszego aktualnie nie znajdziecie, takie moje skromne zdanie, ja osobicie stwierdzilem ze nie potrzeba mi 32' tv i kupie sobie razem z nowym kompem monitor i jezeli ktos nie jest przekonany do input laga to niech sobie kupi monitor. samsung eh5300 powiem ze chroma 4.4.4 na pewno nie posiada i nie radze go brac, widzialem w sklepie film na usb na tym samsungu i sharpie 244 (czy jakos tak), napisy poczatkowe: na samsungu ledwo do odczytania, na sharpie zyleta, wiec sharp raczej posiada chrome 4.4.4

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm to ja już nie wiem jak to jest z tymi matrycami. Skoro magiczna liczba 400 tyczy się tylko modelu 5007 to powstaje pytanie co lepsze: matryca sharp'a czy lg. (jakoś pewności co do zastosowania matrycy LG w 4007 nie mam).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

magiczna liczba 400 tyczy sie tylko 5007, 5507 w 40' (samsung ma 397 i znajdziesz go na 100% w 32' i 47'). sharp jest matowy, lg jest blyszczacy, obie matryce maja dobra jakosc z lekka przewaga sharpa, lecz nie wiem czy matryca sharpa ma chrome 4.4.4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli mówisz, że ciężko będzie znaleźć 32pfl5007k na sharpie? Matowa matryca to raczej ogromny plus. Z drugiej strony, nie można mieć wszystkiego xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego po początkowych zachwytach nad 32" człowiek zastanowi się i zaczyna łamać się nad monitorem 27".

Ceny na przyzwoitych matrycach spadły drastycznie i już za 900-100zł można kupić coś naprawdę przyzwoitego na mva czy ips.

I tu masz racje.

teraz matryc oraz input lag w Tv to loteria .Kiedy ja kupowalem swoj TV ,roznica w cenie monitorow byla naprawde duza...a teraz 27 cali mozna naprawde zlapac w fajnej cenie-z drugiej strony to jednak 5 cali mniej(sporo)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli mówisz, że ciężko będzie znaleźć 32pfl5007k na sharpie? Matowa matryca to raczej ogromny plus. Z drugiej strony, nie można mieć wszystkiego xD

Niestety Cie zawiode, ale nie znajdziesz na sharpie, bo nie istnieja. Tylko wersja 40' moze miec sharpa jak i samsunga, osobiscie widzialem 3 - 4 tv 40' wersji pfl5007 w kazdym innym sklepie i kazdy byl na sharpie. Co do matowej a blyszczacej - zalezy jak oswietlony masz pokoj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli w 32pfl5007k siedzi samsung? Nie orientujesz się może czy jest ona glossy? Z tego co wyczytałem to matrcę samsunga ogólnie nie polecają.

Sęk w tym, że nie wiem jak się zachowa świecąca w moim pokoju. Okno mam na północ czyli bezpośrednio nic nie świeci. Bardziej obawiam się nocy i ewentualnych odblasków od lampki.

A właśnie, mam pytanie do posiadaczy monitora z TV. Jak to jest przy włączaniu/wyłączaniu? Nie sprawia to żadnych dodatkowych problemów. Chodzi mi o to, czy nie trzeba za każdym razem wybierać wejścia, ustawiać tryb itp... Czy tylko obsługa kończy się na przyciskaniu on/off na pilocie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi ci o TV JAKO monitor, to ustawiasz raz, dane wejście na takich i taki ustawieniach (ustawiasz sobie wszystko) i później wszystko sprowadza się do ON/OFF - wiadomo chyba ze oglądałeś TELEWIZJE i wyłączysz TV to włączy się on na TELEWIZJI - więc trzeba przejść na inne wejście (tak jak normalnie np przy używaniu DVD - wybrać źródło) Jednak wszelkie ustawienia zapisują się do konkretnego wejścia - wiec nie trzeba co chwila to zmieniac. O to chodziło :hmm:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie myślałem, że jest ale jakiś telewizor mógłby mieć opcję powracania do pracy w trybie TV zawsze po wyłączeniu zasilania (a nie do trybu PC na przykład), dlatego wolałem zapytać. W LD450/Lk450 matryca jest matowa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

matryca samsunga jest pol-matowa, nie jest zla tylko moze smuzyc, a to jest bardzo uciazliwe dla graczy. Te LG maja chyba matowa matryce, ale reki nie dam sobie urwac i jezeli chcesz zakupic na allegro to bym sie obawial modelow powystawowych lub podobnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O LG 450 już zapomniałem. Na zdjęciu w pierwszym poście można dostrzec odbicie kubka xD Jeśli tak wygląda matowa matryca to strach się bać tej w 4007h. Byłem wczoraj w markecie i nie mieli tego modelu więc nie bardzo było jak to ogarnąć. Był za to 40pfl5007k, z numerkiem 400 :)

Takie pytanie nieco z boku... Ile ms input laga jest akceptowalne do rpg/sporadycznie fps (wszystko mmo). 40, 60, 80? Jest jakaś ogólna granica czy wszystko zależy od indywidualnych preferencji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30ms max. Powyzej dostrzegalne juz jest wyrazne plywanie myszy i opoznienie reakcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 ms to chyba jesli Ci chodzi o czas reakcji. Mylicie input laga z czasem reakcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 ms to chyba jesli Ci chodzi o czas reakcji. Mylicie input laga z czasem reakcji.

Doskonale wiem o co mi chodzi. 30ms max dla input laga a czas reakcji jest kwestią subiektywną bo producenci go często zaniżają ale przyjmuje się że 5ms GTG to rozsądne maximum. Jeśli uważasz że przy 50ms input laga można grać w cokolwiek dynamicznego tzn że w życiu grałeś tylko w pasjansa. :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie cyferki nie sa wazne, mnie obchodzi to co widze, moze Ty jestes specjalista i dla Ciebie marne cyfry sa wazne, ja podaje informacje, ktore przeczytalem z kilku zrodel dlatego o tym pisze, moze masz racje ze jest 30ms, a moze nie bo szczerze mowiac obchodzi mnie to tyle co zeszloroczny snieg. Co do Twojego ostatniego zdania to jestes zalosny i chamski, zachowujesz sie jak jakis gimbus co musi zablyszczec dowcipem z ktorego sam sie smieje, a jesli chcesz wiedziec to w pasjansa sobie lubie czasami pograc, ale glownie na moim kompie przewazaja gry fps i akcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, ogarnijcie się. Ustalcie pewne drażliwe kwestie na PW a ten temat niech się troszkę rozwinie merytorycznie. W ciągu najbliższych dni planuję kupić jakieś TV 32" do grania i bardzo zależy mi na opiniach na temat przydatności obecnego w sklepie asortymentu a nie na biciu piany. Nie jestem pro graczem, gram we wszystko. W FPSy też ale często wolę ustawić wyższe szczegóły i cieszyć się widokami niż podporządkować jakość obrazu płynnośći. Gram na Samsungu LE32C530 (matryca spv-a Samsunga) i jestem z niego zadowolony ale chcę kupić jeszcze jeden podobny TV dla żony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tę chwilę ciężko coś polecić z czystym sumieniem. Następcy świetnych LG LD450/465 jeszcze nie znaleziono. Ten Philips pfl 4007 który się przewija tu na forum to wciąż niepewny wybór. Wg. innego forum są problemy z uzyskaniem trybu PC przez połączenie HDMI-HDMI (przez d-sub idzie ok ale jakosc nie ta).

@Carlos48

Akurat "input laga" się bardziej czuje niż widzi ale to bez znaczenia bo i tak nic cię "nie obchodzi".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie odzywałem się przez jakiś czas lecz było to spowodowane posiadaniem telewizora Philips PFL4007H/12 na temat którego pojawiają się sprzeczne opinie. Tak się składa, że miałem okazję go testować przez ponad 12dni i mogę na jego temat powiedzieć parę rzeczy. Zacznę może od tych mniej istotnych. Telewizor solidnie wykonany. Nic nie trzeszczy, nie przemieszcza się, nie piszczy przy pracy, stabilny, solidna podstawa i mocowanie. Pilot świetnie leży w dłoni i po dosłownie 1min korzysta się z niego wręcz intuicyjnie. Niestety dla tych co lubią „klikać” pilotem bez brania go do rąk zła informacja – pilot nie posiada nóżek przez co jest niestabilny na płaskich powierzchniach i praktycznie niemożliwe jest intencjonalne wciśnięcie czegokolwiek bez podniesienia go. Po rozpakowaniu i podłączeniu do komputera moim oczom ukazał się „ciąg instalacyjny”. Anuluj, anuluj itd… Dajcie mi to czego chcę a nie jakaś tam instalacja kanałów. Posiadam antenę telewizji naziemnej. Na starym telewizorze analogowym wykrywa obecnie 2 kanały czyli TVP1 oraz TVP2. Jedynkę oceniłbym na 50% a o jakości dwójki nie wspominam. Antena była kręcona parę razy to też nic dziwnego. Gdy jednak zainstalowałem kanały na Philipsie moim oczom ukazał się bardzo dobrej jakości kanał TVP1 analogowy oraz mniej więcej 50% jakości kanał TVP2 również analogowy xD Bez żadnego kręcenia anteną itp… obraz był o kilka klas lepszy niż na starym TV tak że ten telewizorek posiada niezłą elektronikę. Kanały cyfrowe wiadomo. Wszystko git. Spodziewałem się że nie złapie ich przy skręconej antenie a jednak xD. Dobra wracam do tego co Was interesuje. Gdy przebrnąłem przez ustawienia początkowe moim oczom ukazał się pulpit, nieco rozciągnięty i obcięty na krajach. Dosłownie 30sek zajęło mi ustawienie odpowiednich ustawień i znalezienie opcji TRYB PC w Philipsie. Zapomniałem dodać że na początku podłączałem TV z PC za pomocą kabla DVI-D Dual Link – HDMI. Obraz od razu stał się ostry, kolory super itd… Nic nie trzeba kombinować. Dodam, że tryb PC uzyskałem na każdym wejściu HDMI. Z całą pewnością telewizor obsługuje Chroma 4:4:4. Gdzieś nawet miałem zdjęcia (tyle że przy zbliżeniu aparatu zakłócenia trochę niszczą efekt), po kolejnych 2 minutach w ogóle nie widziałem sensu głębszego sprawdzania tej opcji. Teraz czas na grzebanie w ustawieniach i dopasowywanie obrazu pod siebie i warunki panujące w pokoju. Matryca nie jest w pełni błyszcząca. Na pewno nie jest matowa, ani nawet pół matowa. Określiłbym ją jako półbłyszcząca a mówię to ja, osoba która matryc pod tym względem za bardzo nie porównywała. Mam pokój z oknem skierowanym na północ a co za tym idzie do mojego pokoju bezpośrednio nie wpadają promienie słoneczne. Telewizor ustawiony był pod kątem 90 stopni względem okna. W trakcie dnia przy wyłączonym TV widać wyraźnie odbicia. Wystarczy natomiast włączyć urządzenie aby wszystko zniknęło (jak ktoś upierdliwy i się dobrze przypatrzy to coś tam się odbija ale po prostu nie zwraca się na to uwagi bo ani to nie przeszkadza, ani nie denerwuje, przy normalnym użytkowaniu niedostrzegalne). Bardziej obawiałem się pracy w nocy. Posiadam lampkę która świeci bezpośrednio przez monitorem na polakierowany stół. Tutaj muszę przyznać zaskoczenie. Spodziewałem się iż odbicia będą wyraźne i uciążliwe, że będę nusiał skierować lampkę w bok itd… Nic z tych rzeczy. Zero irytujących odbić. Oczywiście coś tam jest ale - patrz poprzedni nawias. Praca w nocy nie męczy oczu (poza pierwszym dniem, gdzie trzeba się zwyczajnie przyzwyczaić do rozmiaru). Po skonfigurowaniu pod siebie telewizor pobierał u mnie między 27W a 30W z gniazdka. Uznaję tę wartość za bardzo dobrą. Teraz chyba czas na to co najbardziej Was interesuje. Input lag i czas reakcji matrycy. Zaznaczam, że jestem pod tym względem BARDZO rygorystyczny i momentalnie wychwytuję niemal każde niedoskonałości. A miałem co wychwytywać. Przesiadam się z monitora CRT 17” LG Flatron. Pracuje na nim już 9 lat. Każde opóźnienie widzę po 2sekundowym kontakcie z myszką. Input lag na poziomie „0” za testem na jednym z for możecie wsadzić między bajki. Realny i stały input lag nie sposób nawet zmierzyć. Testowałem za pomocą chyba 10 stoperów. Flashowych, tekstowych, skryptów Java, htmlowych, dosowo-podobnych. Z tego miejsca stwierdzam na przykładzie mojego egzemplarza że guzik ważny jest rodzaj stopera. Na KAŻDYM wychodzi mniej więcej to samo. Dlaczego mniej więcej? Już tłumaczę. Z moich ustaleń wynika iż Philips PFL4007h/12 posiada bardzo niestabilny, zmienny input lag wachający się od 12ms do 70ms. Przy czym schodzenie poniżej 30/35ms określiłbym jako rzadkość i jest dla mnie niezrozumiałem dlaczego tak w ogóle było. Mimo usilnych prób i długich testów nie udało mi się w sposób trwały utrzymać niski input lag. Dysponuję zapleczem zdjęć ale wydaje mi się, iż nie ma potrzeby uploadować ponad 100 bezsensownych fotek. Nasunęło mi się za to kilka spostrzeżeń. Na KAŻDYM trybie, czy to KINO, GRA, NASYCONY czy jakieś inne pierdoły, input lag jest TEN SAM. Zmiana trybu nie powodowała u mnie zmiany input laga a przynajmniej nie przy włączonym trybie PC. Drugim spostrzeżeniem jest to iż mimo 9 letniego grania na CRT w dość dynamiczne FPS’y wśród których długimi latami bawiłem się „klanowo w CS’a” oraz mimo uśrednionego input laga na poziomie 50ms stwierdzam iż NIE POWODOWAŁO to znaczącego dyskomfortu dla mnie. Oczywiście na początku było „ŁO MATKO JAKIE LAGI MYSZKI CO TO K”””” JEST” ale po dwóch dniach człowieka mało zwracał na to uwagę. Odpaliłem kilka gierek, w tym poczciwego CS’a i nawet nieźle mi się fragowało. Trzecią sprawą jaką dostrzegłem była kwestia smużenia. Podczas oglądania dynamicznych filmów, przesyconych scenami walk, wybuchów i pościgów nie sposób było dostrzec smużenia. To samo w grach. Testowałem na America’s Army 3.0, America’s Army 2.5, DOTA2, Counter Strike, Tremulous, Lineage II, FlyFF. W żadnych z powyższych gier nie występował denerwujący efekt smużenia i wszystko było by ok…. ale nie było. Smużenie dostrzegałem jedynie na kursorach w grze, celownikach itp… W grach mało denerwujące. W systemie troszkę bardziej. Podczas np. ruchu myszką od lewej do prawej, kolor biały zanikał, mysz stawała się żółta i ciągnęła za sobą rozmyty obraz. Działo się tak już od niewielkich prędkości. Sprawa wyglądała jeszcze gorzej z oknami. Przy przesuwaniu, nawet stosunkowo powolnym, tekst stawał się rozmyty i nieczytelny. Najbardziej widoczne było to w grze flashowej 8ball pool, którą możecie znaleźć na stronie miniclip.com. Przy silnym uderzeniu bile przekształcały się w komety z czarnymi ogonami.

Posiadam zintegrowaną grafikę znajdującą się w Celeronie G540 oraz płytę główną Asus P8H61-MX. Telewizor jak już wspominałem podłączałem kablem DVI-D Dual Link – HDM;I 3 metrowym. Nie mogłem jednak wtedy uzyskać dźwięku. Po kontakcie z pomocą Philipsa ( tutaj zaznaczam, że ile żyję to nie widziałem tak dobrej, szybkiej i rzeczowej pomocy. Odpowiadają błyskawicznie, opisują wszystko dokładnie i fachowo) Zakupiłem kabel VGA-VGA oraz Mini-Jack (męski-męski). Podłączyłem TV za ich pomocą i mogłem cieszyć się dźwiękiem z głośników telewizora. Co do samego obrazu po kablu VGA. Na początku miałem problemy z ustawieniem FullHD. Wszystko wskakiwało tylko na ekranie pojawiała się kaszka (w wyższych i niższych rozdzielczościach tego nie było). Po resecie kaszka znikła i zagościł FullHD na stałem. Stwierdzam, że jakość obrazu, kolory itp.. są DUŻO (naprawdę to widać) lepsze po kablu VGA niż DVI-HDMI. Co więcej, wydaje mi się iż przy kablu VGA poziom kontrastu i gammy uległ zmianie. Ciemniejsze elementy w grach itp. Były wyraźniejsze, łatwiej dostrzegalne i ostrzejsze. Mam też subiektywne uczucie, iż po VGA input lag zmalał. Czułem to wyraźnie lecz testy tego nie dowodziły (może dłuższe obcowanie powodowało przyzwyczajenie).

Co do samego TV. Filmy wyglądały bajecznie, gry też, aczkolwiek ze zintegrowaną grafiką nie poszalałem. Uderzył mnie poziom czerni. Postawiony obok CRT wyglądał blado pod tym względem. Dziwne. Zaskoczony byłem również równomiernością podświetlenia którą uważam za WZOROWĄ. Po prostu nie było NIC widać, żadnych przebarwień, prześwitów, zmiany kolorów.

Testowanie tego modelu pozwoliło mi lepiej określić swoje potrzeby. Doszedłem do kilku wniosków. Przechodząc z monitora CRT na LCD zawsze będzie mnie coś wkurzało. Na decyzję o zwrocie wpływ miały 3 rzeczy. Pierwszą jest sam rozmiar. Do moich potrzeb i warunków 32” to jednak za dużo. Siedząc od ekranu w odległości 1 metra wyraźnie widziałem piksele na literkach (może nie dosłownie ale w miejscu gdzie T składa się z dwóch jednopikselowych linii [w chroma 4:4:4 naprawdę 1 pikselowcyh] to na ich połączeniu tworzy się cień/gradient/przejście które widziałem i było to brzydkie). Drugą i trzecią sprawą jest kwestia Input Laga i smużenia. Myślę że gdyby jedna z tych „wad” zniknęła to pewnie zatrzymałbym ten TV. Trzech takich rzeczy jednak nie byłem w stanie tolerować. Zainteresuję się czymś mniejszym (choć jest mi smutno gdyż filmy na 32” wyglądają super) aby kanty nie kłuły mnie w oczy (to samo domyślna tapeta Windows 7, widać piksele na kraju flagi xD). Jeśli żaden monitor na matrycy VA/IPS mnie nie zadowoli to pozostanie mi TN120hz. Gdyby ktokolwiek miał pytania chętnie odpowiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dajcie mi filmiki z tym Imput Lagiem i wskażcie ten moment, gdzie to występuje. Ja w żadnym telewizorze jeszcze takowego nie doznałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na przykład tu:

http://www.youtube.com/watch?v=qBpIAqOwRZY

Powiększ sobie na cały ekran i popatrz. Najbardziej widać chyba od 1:07. To są ułamki sekundy różnicy ale są. Jednym przeszkadzają, inni nawet nie zauważą. Jednak problem został dostrzeżony, rozdmuchany :E i teraz straszno kupić coś z za dużym lagiem. Zwłaszcza jesśli będzie służyło w 99% do grania.

Sam nie wiem, czy by mi przeszkadzało takie opóźnienie. Mam samsunga LE32C530 i gra się dobrze. Potrzebuję kupić coś dla żony. Ona pewnie wogóle nie zauważy problemu. Chyba...

I właśnie w tym "chyba" cały problem :hmm:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki theSpid3r za obszerny test. Utwierdziłeś mnie tylko w przekonaniu że niestety nie warto zmieniać LG LD465 na tego Philipsa. Po pierwsze dlatego że na LG nie ma smużenia które ty zaobserwowałeś a input lag wynosi ~17ms. Miałem kiedyś Samsunga z input lagiem ~30-40ms i wiem że nie mógł bym tego zaakceptować. Co do twoich odczuć o lepszej jakości obrazu na kablu VGA to wynika ona z tego że po HDMI zakres RGB jest od (16 do 255) a po VGA (0-255). Można to ustawić w sterownikach lub samym tv. Reszta to tylko wyłączone upiększacze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na przykład tu:

[media]

Powiększ sobie na cały ekran i popatrz. Najbardziej widać chyba od 1:07. To są ułamki sekundy różnicy ale są. Jednym przeszkadzają, inni nawet nie zauważą. Jednak problem został dostrzeżony, rozdmuchany :E i teraz straszno kupić coś z za dużym lagiem. Zwłaszcza jesśli będzie służyło w 99% do grania.

Sam nie wiem, czy by mi przeszkadzało takie opóźnienie. Mam samsunga LE32C530 i gra się dobrze. Potrzebuję kupić coś dla żony. Ona pewnie wogóle nie zauważy problemu. Chyba...

I właśnie w tym "chyba" cały problem :hmm:

Bez kitu, starałem się dobrze przyjrzeć, ale jedyne co widziałem to mrugania na prawym monitorze :E Włączyłem oczywiście fullscreen i najlepszą możliwą jakość. Teraz już wiem, że ludzie lubią ostro przesadzać :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez kitu jak bez kitu. Filmik tego nie odda bo musiałby być przesadzony czyli pokazywać input lag na poziomie 100ms+. Najlepiej jest to wyczuć. Mysz w łapie i ruszasz jednocześnie na dwóch monitorach ( w tym jednym CRT ). Gwarantuję, że coś dostrzeżesz. Popatrz jak to wygląda w teorii. Załóżmy, że jakaś gra wymaga od nas refleksu. Upraszczając. Gdy pojawi się coś na ekranie mamy nacisnąć spację – wtedy wygrywamy. Wszystko jest w miarę ok na monitorach do 16/17ms. W takim przypadku opóźnienie wynosi około jednej klatki. Za TFT CENTRAL:

Class 1) Less than 16ms / 1 frame lag - should be fine for gamers, even at high levels

Class 2) A lag of 16 - 32ms / One to two frames - moderate lag but should be fine for many gamers. Caution advised for serious gaming and FPS

Class 3) A lag of more than 32ms / more than 2 frames - Some noticeable lag in daily usage, not suitable for high end gaming

Na przykładzie Philips 4007h. Input lag 50ms. Różnica w klatkach to około 3 lub 4. I teraz założmy, że sie z kimś pojedynkujesz w to “naciskanie spacji”. Jemu „to coś” wyświetli się 50ms szybciej. Podczas gdy on zdąży nacisnąć spację Ty jeszcze nie widzisz obrazka. Pomijam już kwestię tego że czuć cholerny dyskomfort. Mysz pływa po ekranie, jest zamulona i wyraźnie spowolniona względem tego czego od niej oczekiwałeś. Kursor musi cały czas gonić za Twoimi ruchami i zawsze jest z tyłu.

Każdy ma inny próg odczuwania tego zjawiska. Jeśli nie czujesz tego w ogóle to ja bym się raczej nie zamartwiał tylko cieszył. O wiele łatwiej będzie Ci znaleźć monitor/TV. Spróbuj kiedyś pobawić się w podłączenie CRT i porównanie z Twoim TV. Być może nie jesteś do końca świadom jaki ogromny wpływ na komfort pracy ma input lag oraz co to znaczy niski input lag. Nie wiem jak długo siedzisz przed TV, może się przyzwyczaiłeś. Mózg człowieka robi to perfekcyjnie, dostraja się do warunków jakie mu się podsunie.

Co do samego mierzenia input laga jak i sprawdzania TV w ogóle. Polecam tę stronkę: Response Time Jest stoper z liczbą klatek. Wskaźnik użycia procesora i ewentualne wskazanie możliwości pominięcia niektórych z nich. Jest narzędzie do sprawdzania kolorów i smużenia. Full wypas.

Gratis kilka fotek Philipsa. Zmusiłem się do wgrania :P (Straszne są te piksele na tekście xD)

Tryb PC Wyłączony:

15852825_dsc05672.jpg

Tryb PC Włączony:

15852820_dsc05713.jpg

15852822_dsc05714.jpg

Input lag:

15852832_dsc05724.jpg

15852836_dsc05730.jpg

15852847_dsc05731.jpg

15852855_dsc05744.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wychodzi na to,ze producenci tv nie chca strzelac sobie w stope i wypuszczac tv ktore beda sluzyc ludziom jako monitory oraz telewizory-chyba ze powody sa inne...

bourne,a po co chciales zmienic 465?Dla mnie ten tv to jeden z lepszych zakupow jakiech dokonalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...