Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

oizo76

LG 32ld450-czyli TV LCD full hd jako monitor

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ten tv od kilku dni i też go używam only jako monitor PC. Początkowo używałem jak zwykle kabel dvi na hdmi, ale w Crysisie 1 musiałem 5razy naciskać lewy alt + enter by mieć płynność (nie wiem czemu, to jedyna gra i tylko pod tym trybem). Pod kablem dvi na vga obraz mnie dosłownie rozwalił. Na poprzednich tvkach obraz na tym kablu był jakby wyblakły, tutaj jest lepszy (to nie żarty) niż na dvi na hdmi. Nie chodzi tylko o kolory, ale o przejrzystość itd. Na początku jednak nie wiedziałem, dlaczego mam pulpit przesunięty na prawo, ale w zaawansowanych ustawieniach ekranu (nie pulpitowego tylko ustawianego przez pilota tv) można przesunąć obraz. Filmy 1080p odtwarzane przez Splash Pro zwalają z nóg, gry, to już w ogóle. Nawet pulpit lepiej wygląda niż na dobrym monitorze. Czegoś takiego na TV jeszcze nie widziałem, w zasadzie za tą cenę to chyba najlepszy wybór. Polecam wszystkim jako monitor komputerowy :D

A jak ma się kwestia z pikselami? nie są one za duże przy 1920x1080 na 32 calach siedząc pi razy drzwi pol metra do metra od ekranu?

Lepiej niż lepiej, oczy nie bolą, serio :D

Jakość obrazu wydaje się identyczna, jedynie VGA spowodowało przesunięcie obrazu w lewo o kilkanaście pikseli i nie wiedziałem jak to naprawić, więc jak udało mi się z HDMI to dałem sobie spokój.

Też nie wiedziałem. Na pilocie dajesz menu, obraz, schodzisz na sam dół i dajesz ekran. Dalej już znajdziesz :)

Witam.

Dziś przyszedł do mnie dłuższy kabel HDMI i znów męczę się z ustawieniami.

Po podłączeniu HDMI - HDMI pulpit jest jakby rozciągnięty, po przeskalowaniu go w CCC rozdzielczość pasuje do ekranu ale wyrazistość czcionek pozostawia wiele do życzenia. Są jakby postrzępione.

Czy może ktoś z Was podać wszystkie ustawienia w systemie / TV? Męczę sie już jakiś czas i mnie to do pasji doprowadza.

Przy normalnym kablu PC i przejściówce DVI > RGB wszystko jest ok.

Pozdrawiam,

D

Na kablu dvi na hdmi żeby nie był rozciągnięty dajesz aspekt ratio jako piksel 1:1 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem ostatecznie ten TV. Jak dojdzie to podzielę się wrażeniami. Tak się tylko zastanawiam teraz, czy LG gwarancje na martwe piksele daje tylko w przypadku monitorów czy telewizorów również. Wie ktoś może jak to jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem ostatecznie ten TV. Jak dojdzie to podzielę się wrażeniami. Tak się tylko zastanawiam teraz, czy LG gwarancje na martwe piksele daje tylko w przypadku monitorów czy telewizorów również. Wie ktoś może jak to jest?

Daje na jedno i drugie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość wojazzz

Osobiście również zastanawiam się nad wyborem tego tv, aby pełnił funkcję monitora. Wczoraj jednak udało mi się na chwilę podpiąć pod tv 37" samsunga przez hdmi-hdmi i niby wszystko ok, gry śmigały, filmy tak samo, ale np. czcionki w wordzie były bardzo niewyraźne... Czy jest szansa na to, że obraz przez dvi-vga (tryb pc) jest lepszej jakości niż przez hdmi? Czy po prostu na 32" wygląda to zdecydowanie lepiej? Niestety nie miałem za dużo czasu na zabawę, tak więc nie mogłem przetestować tej drugiej opcji, a nie daje mi to spokoju :)

Ponadto w jednym sklepie usłyszałem że tv jako monitor się nie nadaje, bo wydziela dużo więcej ciepła co prowadzi do dyskomfortu podczas pracy... jest w tym chociaż ziarnko prawdy? Jeżeli tak, to czy po 32LE4500/32LE3300 z podświetlenie LED można spodziewać się takiej samej jakości obrazu jak w przypadku LD465 czy jest to raczej dużo bardziej udany model?

p.s. cena tego tv tj. LG 32LD465 w media markt zniszczyła mój światopogląd... 1700PLN, a w sieci 1100-1200 (nie dla idiotów?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopisuję się jako kolejny zadowolony :D Dla tych, którzy zastanawiają się nad wielkością: kupować w ciemno. Mam go (465) dopiero kilka godzin, ale już się przyzwyczajam. Jeśli ktoś wcześniej sporo grał (zakładam, że wszyscy tutaj) to nie będzie problemu. Jedyne zastrzeżenia mam do pilota (trzeba nim celować bezpośrednio na tą lampkę) i laga w menu. Gry/ filmy są niesamowite. Wracam do GT5 :cool:

Edit: Wam też została taka jakby "nakładka" do podstawki? Nijak nigdzie nie pasuje, a wszystko stoi. W temacie podstawki, jak ktoś nie ma porządnego wkrętaka to niech lepiej najpierw kupi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście również zastanawiam się nad wyborem tego tv, aby pełnił funkcję monitora. Wczoraj jednak udało mi się na chwilę podpiąć pod tv 37" samsunga przez hdmi-hdmi i niby wszystko ok, gry śmigały, filmy tak samo, ale np. czcionki w wordzie były bardzo niewyraźne... Czy jest szansa na to, że obraz przez dvi-vga (tryb pc) jest lepszej jakości niż przez hdmi? Czy po prostu na 32" wygląda to zdecydowanie lepiej? Niestety nie miałem za dużo czasu na zabawę, tak więc nie mogłem przetestować tej drugiej opcji, a nie daje mi to spokoju :)

Ponadto w jednym sklepie usłyszałem że tv jako monitor się nie nadaje, bo wydziela dużo więcej ciepła co prowadzi do dyskomfortu podczas pracy... jest w tym chociaż ziarnko prawdy? Jeżeli tak, to czy po 32LE4500/32LE3300 z podświetlenie LED można spodziewać się takiej samej jakości obrazu jak w przypadku LD465 czy jest to raczej dużo bardziej udany model?

p.s. cena tego tv tj. LG 32LD465 w media markt zniszczyła mój światopogląd... 1700PLN, a w sieci 1100-1200 (nie dla idiotów?)

Nie wiem co to za Mediamarkt ale w warszawskim MM ten TV był za 1000zł z groszami. Widzialem ostatnio na wlasne oczy i nie bylo wtedy zadnej promocji. Moze widziales wersje 40" bo za tyle byla w MM.

Z tym wydzielaniem ciepla to półprawda. Wszystko zalezy od TV, jego rozmiaru i typu matrycy. Akurat ten LG sie nie grzeje wogole ale moj stary samsung 32A551 grzal sie niesamowicie.

Wersja LED tego telewizorka generalnie powinna miec taką samą jakosc obrazu. Z tego co piszą na zagranicznych forach moze miec nawet gorsze podswietlenie takze trudno powiedziec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mój trzeci tv jako monitor i ten chyba zostanie na długo. Monitory są imo za małe a kupno 24 cali za 1000zł jest chore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam jestem ciekaw czy modele na ledach tez tak dobrze sie sprawują :hmm: Moze bedziesz piewrszy i sam sprawdzisz :cool:

Cóz,to chyba ostatnie chwile aby kupic ten tv,bo to juz chyba model z zeszlego roku i nie jest(?) juz chyba produkowany.

Tak czy inaczej,jak juz wielokrotnie wspominalem-to w moim odczuciu doskonaly zakup.W domu sa teraz dwa identyczne telewizory i na najblizszy czas mam zapewnione komfortowe granie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
model z zeszlego roku i nie jest(?) juz chyba produkowany

A jaki inny model w podobnej cenie nadaje się równie dobrze na monitor ? Niski imputLag itd ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na obecny rok z tego co sam się dowiedziałem zanim kupiłem LD to seria LK, ale one mają jakieś kosmiczne ceny. Nie miałem też okazji przetestować. Pewnie mógłbym ale tylko na lapku w dodatku nie mam pojęcia jak testować input laga inaczej niż jakieś odliczanie.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam propozycję dla osób posiadających TV 32-calowy podpięty jako monitor.

Jestem studentem z Warszawy, czytałem kilka wątków dotyczących zakupu 32-calowego TV jako monitora. Chętnie przetestowałbym czy wygodnie mi się pracuje (dużo działam w MS Excel i nie wiem jak to będzie).

Oferuję 4-pak piwa dla osoby która posiada taki TV jako monitor i umożliwi mi przetestowanie przez 3 godziny, z moim własnym laptopem, jak będzie mi się pracowało. Zapraszam do kontaktu na priv osoby z Warszawy, najlepiej z centrum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oizo76 dzięki Ci stokrotne za ten temat, bo w tej chwili zamiast 32`` na IPS miałbym 27`` na TN.

Telewizor jako monitor spisuje się świetnie. Na początku tylko nie mogłem dojść do porozumienia ze skalowaniem. Mam radka 5770, Tv podpięty przez DVI-HDMI. Ktoś pisał, że przy wyborze wejścia jest dostępna opcja "tryb PC" - u mnie takowej nie było (32ld465) i obraz nie zajmował całej przestrzeni na TV. W opcjach Catalysta jest zakładka "DTV (DVI)3" i w niej wybrałem "Scalling Options" i następnie suwak na max do "overscan" - obraz rozciągnął się na całą przestrzeń TV i czcionki się wygładziły. Nie wiem o co chodzi z tym "aspect ratio" - u siebie w catalyście nic takiego nie znalazłem (może zależy od wersji sterownika lub karty), niemniej wyżej opisane skalowanie załatwiło problem.

Co do trybu obrazu to 1:1 piksel jest oczywiście dostępny tylko w rozdziałce natywnej. Może jestem ślepy ale mając ten TV jakiś metr od siebie niewygodnie przegląda mi się neta na full hd. Wolę na hd ready w trybie 16:9, nie muszę się wpatrywać. Miałem pewne obawy, czy na takiej rozdzielczości nie będzie pikselozy ale jest naprawdę OK - wszystko duże, wyraźne, czcionki gładziutkie - słowem miodzio ;) .

Jak wyglądają na tym TV gry i filmy na natywnej rozdziałce to już wiele osób pisało, ja się tylko pod tym podpiszę, bo jest po prostu bajecznie.

Po przesiadce z jajowatego 17 crt przez pierwsze dwa dni miałem ciężko się przyzwyczaić. teraz po prawie tygodniu, jak mówił oizo nie chciałbym 27 - jeśli ktoś ma dylamat czy nie za duży, to śmiało powiem, że nie za duży ;) Za tą samą cenę dostaniecie monitor 27 (swoją drogą czy to nie dziwne, że LG jednocześnie sprzedaje TV 32 na IPS i monitory 27 na TN w tej samej cenie?).

Wrażenia ogólne mam jak najbardziej pozytywne - za tą cenę naprawdę nie można lepszego sprzętu dostać w tej kategorii. Kumpel kupił Sony - ten, nad którym oizo się zastanawiał - parametry te same, podobna jakość obrazu a cena o ok 400zł wyższa.

Na plus trzeba też zaliczyć bardzo intuicyjne menu, bardzo wiele opcji kalibracji obrazu, odwzorowanie kolorów - nie poczułem różnicy na tym polu a przesiadłem się z crt oraz kąty widzenia,które są naprawdę świetne.

Na koniec chciałbym podziękować wszystkim użytkownikom, którzy przyczynili się do tego, że na moim biurku stoi właśnie ten Tv a więc @oizo76 @Pentium D @Nattefrost @GeeKa - dzięki ;)

Gdyby ktoś miał jakieś pytania to piszcie, mi pomogli, to też pomogę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że to nie dziwne, bo MONITOR to MONITOR, jak TELEWIZOR może robić za MONITOR, przecież to całkiem co innego. Wczoraj byłem w sklepie nie dla idiotów, ogólnie usłyszałem kilka rozmów między klient-pracownik i można podsumować to tak :thumbdown:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że to nie dziwne, bo MONITOR to MONITOR, jak TELEWIZOR może robić za MONITOR, przecież to całkiem co innego. Wczoraj byłem w sklepie nie dla idiotów, ogólnie usłyszałem kilka rozmów między klient-pracownik i można podsumować to tak :thumbdown:.

Tyle, że ja jeszcze nie widziałem u kogoś monitora, który by miał lepszą jakość obrazu na pulpicie, niż ten TV (w grach i filmach nie mówię, bo to oczywiste :) )

Znalazłem najnowsze dostępne oprogramowanie (Software version 3.3.26), więc się dziele z Wami :)

Wszystkie wersję są takie same, jednak podaję linki do wszystkich modeli, żeby nie było wątpliwości. Myślę, że dobrą rzeczą było by podawanie zmian jakie dostrzegliście po wgraniu nowego firmware, oczywiście podając poprzednią wersje oprogramowania jaką mieliście wgraną.

LG 47LD450

LG 42LD450

LG 37LD450

LG 32LD450

Ponosisz pełną odpowiedzialność za wgranie nowego firmware!

Robisz to na własne ryzyko!

Wszystko super, gdyby mi ktoś jeszcze przetłumaczył tą instrukcję z ruskiego na pl jak mam wgrać ten programik :>:E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instrukcja aktualizacji oprogramowania:

http://www.lg.com/lgecs.downloadFile.ldwf?DOC_ID=KRSWD000003381&ORIGINAL_NAME_b1_a1=Software_download_Giude-PL1.pdf&FILE_NAME=KRSWD000003381-b1-a2.pdf&TC=DwnCmd

http://us.lgservice.com/vchip_html/V-chip_upgrade_for_your_set.html

Proces instalacji wygląda mniej więcej tak:

-Formatujesz pendrive (FAT32)

-wypakowujesz archiwum z oprogramowaniem

-tworzysz folder LG_DTV na pendrive i kopiujesz do niego zawartość archiwum.

-odłączając pendrive korzystamy z "bezpiecznego usuwania sprzętu"

-w telewizorze ustawiasz automatyczna aktualizacja oprogramowania - nie wiem czy w tym modelu jest taka opcja

-podłączasz pendrive do usb TV i czekasz aż się wyświetli komunikat

-wybierasz tak i czekasz aż aktualizacja się zainstaluje oraz na ponowne uruchomienia telewizora.

Najlepiej przed i po przywrócić ustawienia fabryczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instrukcja aktualizacji oprogramowania:

http://www.lg.com/lgecs.downloadFile.ldwf?DOC_ID=KRSWD000003381&ORIGINAL_NAME_b1_a1=Software_download_Giude-PL1.pdf&FILE_NAME=KRSWD000003381-b1-a2.pdf&TC=DwnCmd

http://us.lgservice.com/vchip_html/V-chip_upgrade_for_your_set.html

Proces instalacji wygląda mniej więcej tak:

-Formatujesz pendrive (FAT32)

-wypakowujesz archiwum z oprogramowaniem

-tworzysz folder LG_DTV na pendrive i kopiujesz do niego zawartość archiwum.

-odłączając pendrive korzystamy z "bezpiecznego usuwania sprzętu"

-w telewizorze ustawiasz automatyczna aktualizacja oprogramowania - nie wiem czy w tym modelu jest taka opcja

-podłączasz pendrive do usb TV i czekasz aż się wyświetli komunikat

-wybierasz tak i czekasz aż aktualizacja się zainstaluje oraz na ponowne uruchomienia telewizora.

Najlepiej przed i po przywrócić ustawienia fabryczne.

Co mi da ten firmware ? Podniesie mi tv do modelu 465 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baltazar,jak widac niepotrzebnie sie martwiles :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nowszych wersjach oprogramowania poprawiane są błędy oraz optymalizowana jest praca TV. Po aktualizacji może być przykładowo lepszy obraz, dynamika, szybsze zmienianie kanałów itp., zależy gdzie były błędy i niedociągnięcia w oprogramowaniu. Żaden firmware nie zmieni modelu TV. Niestety nie ma żadnego changeloga.

Co do odblokowania USB instrukcja jest tutaj:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1736951-60.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na który Tv się zdecydować 450 czy 465?

http://www.morele.net/aneks-uniwersalny-uchwyt-z-pelna-regulacja-na-ramieniu-md-200-358864/ używa ktoś z was czegoś takiego? Zastanawiam się nad jakością/trwałością takie sposobu zamocowania.

Cały teamt było gadane-jezeli 465 jest w cenie 450 to kup wyzszy model-bedziesz mial odtwarzanie filmow z pendriva w tv-jezeli nie jest Ci to potrzebne a mozesz kupic 450 taniej-to kup wlasnie ten model bo te modele roznia sie tylko tym szczególme.

W 450 tez mozna odblokowac odtwrzanie filmow-ale za ok 50 zl musisz kupic serwisowego pilota.Tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, czyli biorę 450. Poleca ktoś jakiś uchwyt do TV? Ważne żeby dało sie nim oddalić TV 20 cm od ściany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A do czego tak ? Uchwyt TV do wiedzenia na ścianie ma, a jak nie chcesz to połóż na stole :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chce go zawiesić na ścianie. Mówisz że ma w zestawie uchwyt do powieszenia na ścianie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chce go zawiesić na ścianie. Mówisz że ma w zestawie uchwyt do powieszenia na ścianie?

Nic takiego nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...