Jesli szukasz oszczednosci to nie warto, jesli chcesz miec kostki z zapasem na przyszlosc i jestes w stanie doplacic to tak warto. Kto go tam wie co AMD wymysli pozniej z predkoscia pamieci. Ale jesli nie jestes zaintersowany kupnem to nie martw sie na zapas, pozostaw to do oceny kupujacemu
Taka myśl mnie naszła w związku z poruszonym tematem.
Do wielu galerii handlowych jest zakaz wjazdu aut z instalacją LPG ze względu na ryzyko wybuchu itd. sprawa zrozumiała, bo gaz z nieszczelnej butli mógłby się dostać do kanalizacji (jest cięższy od powietrza) i w ogóle narobić szkód. Lecz ryzyko zapłonu dotyczy również aut elektrycznych, zatem dlaczego zakaz ich nie obejmuje? Przecież baterie litowe jarają się bardzo intensywnie i trudniej je ugasić, a jak już mowa o autach używanych, to nie wiadomo czy właśnie bateria w takim nie była "grzebana". Albo zakaz wjazdu na równi z LPG, albo obowiązkowa obudowa samogasnąca do baterii w elektrykach i hybrydach w zasadzie też. Tylko że taka obudowa samogasnąca tania i lekka nie będzie 😜
Nic takiego nie będzie miało miejsca! Chiny na to zgody nie wyraziły a użycie jakiejkolwiek broni taktycznej nawet z małym ładunkiem atomowym całkowicie skreśli Rosję na arenie międzynarodowej. Jeśli Chiny mówią "Nie" to Putin nie zrobi inaczej.
Po przeczytaniu kolejnych wątków zacząłem się zastanawiać nad pójściem w AM4 i jakiegoś Ryzena oraz DDR5. Chciałbym, żeby ten zestaw był bardziej przyszłościowy, a z tego co widzę Intel często zmienia sockety, więc płyta na AM4 wydaje się ciekawym pomysłem.
Nie chce być zmuszony za kilka lat zmieniać płytę po to, żeby wrzucić DDR5 i Intela kolejnej generacji z innym socketem. Z drugiej strony 13600K to mocny potworek z tego co czytam i powinien przeżyć próbę czasu, różnica wydajności między DDR4, 5 chyba też nie jest kosmiczna. Kompa planuje zmodernizować na samym początku czerwca, więc ceny może lekko spadną w kontekście sprzętu (szczególnie płyt pod DDR5).
Co myślicie? Jeżeli to dobry kierunek to byłbym wdzięczny za propozycję sprzętowe.