Skocz do zawartości
21szpak

FAQ: AMD FX nowa architektura procesorów AMD (Bulldozer, Piledriver, Steamroller, Excavator)

Rekomendowane odpowiedzi

Ale cała ide znowu szlag trafił bo laptopów bez zewnętrznego igp nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ja bym chciał takie Carizzo zobaczyć w Acer Revo co zaprezentowali teraz w Berlinie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się, iż brak laptopów (lub bardzo niewielka ich ilość) pozbawionych dodatkowej kary graficznej jest mocno irytujący (ujmując to delikatnie) ale obawiam się, że ma to bezpośredni związek z AMD.

Po pierwsze chcą oni promować w ten sposób asymetryczny CF, po drugie zwiększa im to sprzedaż mobilnych GPU - niestety dla potencjalnych klientów przekłada się to na mniejszą możliwość wyboru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie ten Radeon M330 jest tak tani, że wg producentów grzechem byłoby go nie dodać, wystarczy spojrzeć na konfiguracje Lenovo gdzie laptop z takim radeon jest tylko o 100zł droższy niż ten sam model bez tej karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to niby ma działać w tym dual graphics. Sam R5 330 ma tyle samo shaderów co integra tego A10-8700P, tylko integra ma wolniejsze taktowanie [no i jest to GCN 1.2, a ten R5 to 1.0 według wikipedii]

Plan świetny, tylko dual graphics działa słabo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się w ogóle wyłączyć jakoś tę dedykowaną kartę? Znaczy całkowicie, żeby baterii nie żarła, bo przełączenie się na iGPU niewiele pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DX12 sprawi że FXy będą latać!

ashes_of_the_singularity_compare_dx12_1_4bjs.jpg

Czym jest to spowodowane? Pewnie FPU nie wyrabia bo dużo floating calculations ta gra odpieprza a FXy mają tylko 1 FPU na każde dwa 2 ALU.

Jestem ciekaw, czy Phenom II x6 poradzi sobie lepiej od FX 6300 w tym benchmarku bo Phenomy mają pełne 6 FPU a nie tylko 3, chociaż starszej generacji.

Nie mam Windows 10 i nie planuję kupować Ashes of Singularity, więc nie jestem w stanie tego zweryfikować :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w Mad Max krecony FX w dx 11 walcza z i5 :E

Nie liczy się DX, liczy się podejście ludzi do silnika i wersji PC ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam zamiaru bronić autorów Ashes of Singularity, ale w Mad Maksie procesor po prostu nie ma co robić i stad wyniki są płaskie. To nie jest jakaś cudowna optymalizacja ani szczególnie podejście programistów.

Zresztą FX w AoS wcale tak źle nie wypada, w DX12 depcze po piętach i3. Po tylu latach nadal wierzycie w jakieś magiczne wzrosty i nie jesteście w stanie przyjąć do wiadomości, że te procesory mają właśnie taką wydajność? ;)

No chyba że to sarkazm, którego nie wyczułem.

Edytowane przez Assassin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DX12 sprawi że FXy będą latać!

(ciach)

Czym jest to spowodowane? Pewnie FPU nie wyrabia bo dużo floating calculations ta gra odpieprza a FXy mają tylko 1 FPU na każde dwa 2 ALU.

Jestem ciekaw, czy Phenom II x6 poradzi sobie lepiej od FX 6300 w tym benchmarku bo Phenomy mają pełne 6 FPU a nie tylko 3, chociaż starszej generacji.

Nie mam Windows 10 i nie planuję kupować Ashes of Singularity, więc nie jestem w stanie tego zweryfikować :/

DX12 sprawia, że CPU ma mniej do roboty. Dlatego na FX ma więcej FPS. Ale w przypadku i3 i i7 też. To było oczywiste tylko wcześniej AMD rzucała porównania typu A10 vs. i5+GF, gdzie ten drugi zestaw oczywiście śmigał bez Mantle, a fanboje łykały to z połykiem bez sprawdzenia niezależnych testów.

Phenom II X6 z DX12 pewnie wyląduje gdzieś pomiędzy FX-6 a FX-8.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie dyskusja o rdzeniach

Edytowane przez Stefan999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to czy bulldozer powinien być nazywany procesorem 8 czy 4 rdzeniowym jest najmniejszy problem tej architektury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mało już AMD przeszło ? jeszcze teraz na "deser" takie a nie inne fakty, ja wiedziałem od samego początku, ale przemilczę temat (rdzenie) czy to fizyczne czy.......

Panowie, czekamy na Zena, tylko on pozostaje naszym "zbawcą" ;)

Pozdrawiam

P.s. Kasa jest, specjalne biureczko przygotowane, tylko czekać na Preorder ( Engineering sample,CPU, Płyta) no chciałoby się poznać wcześniej.. :D

Żartując oczywiście, bo dla nas, jak i dla mnie, zwykłego zjadacza chleba, produkt dostępny będzie na początku (I kwartał) 2017r.

Edytowane przez Desti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możliwe ze przed świętami 2016 rzuca coś w wysokiej cenie na rynek żeby ludziom na robić smaka jak procki będą faktycznie dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mają być faktycznie dobre (a wierzę w to), powiem Tobie szczerze, cena nie gra roli. Biorę w ciemno ze wszystkim co potrzebne do skoku na nową platformę. ;)

pzdr

Edytowane przez Desti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mają być faktycznie dobre (a wierzę w to), powiem Tobie szczerze, cena nie gra roli. Biorę w ciemno ze wszystkim co potrzebne do skoku na nową platformę. ;)

pzdr

Proponuje mocno chłodzić nastroje. Jak ktoś nie wie czemu, niech wróci na stronę 212 tego wątku gdzie wypadła premiera FX... To był mega zjazd i naprawdę nie warto nic prorokować. Pożyjemy zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje mocno chłodzić nastroje. Jak ktoś nie wie czemu, niech wróci na stronę 212 tego wątku gdzie wypadła premiera FX... To był mega zjazd i naprawdę nie warto nic prorokować. Pożyjemy zobaczymy.

Tobie Kolego proponuję więcej optymizmu, Zen to nie będzie to samo co Bulldozer (to dwa, zupełnie inne światy) projektowany w skupieniu przez kilka lat, przez dobry zespół inżynieryjny, mający wspólny cel (nic na szybko).Wiem, wyjdzie to się zobaczy, to i owo, ale na pewno dam Im ostatnią szansę i wesprę ich, choć zdaję sobie sprawę że może być zupełnie inaczej (wydajność). Zawsze mam przecież jakiś wybór (intel), gorzej jakby go wcale nie było, prawda ? ;)

Pozdrawiam

P.s. Z AMD jestem kilkanaście lat ( prawie 17), ja nie z takich co zmieniam obóz, tak szybko, jak nasi politycy...

Edytowane przez Desti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tobie Kolego proponuję więcej optymizmu, Zen to nie będzie to samo co Bulldozer (to dwa, zupełnie inne światy) projektowany w skupieniu przez kilka lat, przez dobry zespół inżynieryjny, mający wspólny cel (nic na szybko).Wiem, wyjdzie to się zobaczy, to i owo, ale na pewno dam Im ostatnią szansę i wesprę ich, choć zdaję sobie sprawę że może być zupełnie inaczej (wydajność). Zawsze mam przecież jakiś wybór (intel), gorzej jakby go wcale nie było, prawda ? ;)

Pozdrawiam

P.s. Z AMD jestem kilkanaście lat ( prawie 17), ja nie z takich co zmieniam obóz, tak szybko, jak nasi politycy...

Trzymam za nich kciuki najmocniej jak potrafię. Po prostu zrobiłem sobie taką sentymentalną podróż przez czas i poczytałem od 210 strony tego wątku i to mi co nieco przypomniało. Normalnie DejaVu. Buldek to też było całkiem coś nowego, robiony przez doświadczony zespół przez kilka lat. Zapowiadali, że wątek będzie 50% wydajniejszy od wątku PhenomaII, potem premiera się przesuwała bo go "dopieszczali". Na końcu czołowe zderzenie z rzeczywistością. Czy czegoś wam to nie przypomina? ;)

Edytowane przez cHunter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz podać źródło dla tego "50% wydajniejszy od wątku PhenomaII"? Jakiś czas temu przeglądałem ich Bulldozerowe slajdy i rozbawiło mnie, że wszędzie pisali o wydajności/watt, ale prawie nic od wydajności jako takiej ani tym bardziej o wydajności jednego wątku. Tak że podejrzewam, że te +50% to jakaś plotka albo info z bardzo starych materiałów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, równie dobrze, mogłem sprzedać wówczas swojego Phenoma II x6, z AM3, i kupić Am3+ i Bulldozera. Tylko jaki to miałoby sens obecnie ? jak i wtedy ?

W grach, całkowicie żadnego, bo nawet jest lepiej, przy tym samym zegarze. No ale jest jedno ale, nie można mówić że Fx, się do niczego nie nadaje, tak samo może być lepszy, zależy jakie zastosowania, itp.

Komputer, to nie tylko gry, jak wiemy...

Nadal uważam że dali "ciała" ze "spychaczem", trochę potem go usprawnili, i na tym koniec, no zapomniałem o "magicznym" Centurion, z "kosmicznym" TDP.

pozdrawiam

P.s. Właśnie, i gdzie jest to 50% względem, poprzedniej generacji ? nie zauważam tego, bo to "lekka" przesada. Zródła takich informacji, też...(na oczy, nie widziałem)

Edit:

Dodałbym, znacznie więcej, bo jestem również i samokrytyczny wobec siebie, jak i mówię również czasem krytycznie ,wobec AMD, jak i innych sprawach z tym związanych ( m.in.Hardware) Dosyć, teraz przemilczę już pewne sprawy, no bo "leżącego się nie kopie" jak i "nie sra we własne gniazdo", no bo ile można ?

Edytowane przez Desti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz podać źródło dla tego "50% wydajniejszy od wątku PhenomaII"? Jakiś czas temu przeglądałem ich Bulldozerowe slajdy i rozbawiło mnie, że wszędzie pisali o wydajności/watt, ale prawie nic od wydajności jako takiej ani tym bardziej o wydajności jednego wątku. Tak że podejrzewam, że te +50% to jakaś plotka albo info z bardzo starych materiałów.

Możliwe, że to 50 % wzięło się z którejś wypowiedzi Johna Fruehe (chyba sejlsa z AMD), który był wtedy forumową gwiazdą. ;)

Pamiętam, że przed premierą produkował się sporo, rzucił też tekst o "90 % IPC aktualnych rdzeni [czyli Phenom II] przy tym samym zegarze", z którego się mocno i dziwnie tłumaczył :D

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?267050-What-to-Expect-From-AMD-at-ISSCC-2011&p=4755711&viewfull=1#post4755711

Pamiętacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Edit:

Dodałbym, znacznie więcej, bo jestem również i samokrytyczny wobec siebie, jak i mówię również czasem krytycznie ,wobec AMD, jak i innych sprawach z tym związanych ( m.in.Hardware) Dosyć, teraz przemilczę już pewne sprawy, no bo "leżącego się nie kopie" jak i "nie sra we własne gniazdo", no bo ile można ?

Dokładnie, mi tylko chodziło żeby nie pofrunąć za bardzo z wnioskami bo potem hejterzy będą się tego czepiać ;)

Edit: a co do tych 50% to już nie znajdę tych slajdów (chyba było coś z 3DMark Ventage) ale pamiętam, że wiara w wielkości rzędu 30-50% była absolutnie powszechne przed premierą i w sumie było to wtedy racjonalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi