Forum PCLab.pl: Reloop ADM 5 - monitory studyjne - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Reloop ADM 5 - monitory studyjne Krótka recenzja

#1 Użytkownik jest niedostępny   Corvi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 29
  • Dołączył: Pn, 17 Sty 11

Napisany 21 Styczeń 2011 - 15:27

Witam, od wczoraj posiadam te oto monitory, zważywszy na to, że wsieci jest nie wiele ich temat, postanowiłem napisac krótką recenzję.

Na początek specyfikacja i zdjęcia.


Cechy
dwudrożne aktywne kolumny głośnikowe
moc wyjściowa: 2 x 30W RMS
pasmo przenoszenia: 35 Hz – 20 kHz
impedancja: 8 ohm
S/N Ratio: > 75 dB
ekranowe głośniki niskotonowe
wymiary głśników: bass – 13,34cm (5,25”), tweeter – 2,54cm (1”)
Specyfikacja techniczna
wymiary: 232 x 320 x 180
waga: 5kg (waga jednej kolumny)

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek


Głosniki przyjechały do mnie z Anglii , se sklepu djstore.com , paczka spora i ciężka. Trzeba nadmienić, że głośniki ważą 5kg każdy, choć wydaje mi się, że tylko jeden jest aktywny, bo na drugim sa wyjścia jedynie do zaciskó kabli. Natomiast na głośniku głównym, znajdują sie wejscia i wyjscia, co widać na zdjeciu.

Jak wspomniałem głosniki robią dobre wrażenie, są duże, cięzkie i elegancko się prezentują. Przez bass-reflex umieszczony z tyłu, można dostrzec, że wykonane zostały z drewna, a wsodku widac tez kawałki waty do wyciszenia. Głośnik średnio-niskotonowy prezentuje się naprawde okazale, wydaje się byc większy niż te 5,25 cala, ale może mi się tylko wydaje.

Dźwięk.
Trzeba zaznaczyć , że mam je od jutra rana, ale katuje je nonstop. Od razu trzeba napisać, że po pierwszym odsłuchu lekko mi szczęka opadła, ale opanowałem się i postanowiłem dobrze je przetestować na różnych gatunkach muzyki. Głośniki podpięte sa pod SB X-Fi Extreme Audio.

Słowo o Basie. Jak już wspomniałem - niskie tony słychać, słychać wyraźnie, bardzo przyjemne, niemęczące łupanko, sprawdzające się bardzo dobrze przede wszystkim w odsłuchu gitar basowych - jest naprawdę siarczyście, a po biurku rozchodza się fajne wibracje. Bas jest raczej krótki, "uderzeniowy", ale czasami też potrafi ładnie zamruczeć. Wszystko zalezy od utworu, który słuchamy.
Tony średnie śa jakby troszkę wycofane, tzn. nie mają takie kopniaka jak bas, np. uderzenia w talerz perkusjii brzmią troche niemrawo i brak im życia, ale generalnie i tak wszystko pięknie gra. Stereofonia jest naprawde porządna, najlepiej to słychac gdy włączymy jakies radio , np. ja słucham polska stacja - każy utworek brzmi naprawdę pięknie.

Tony wysokie sa bardzo dobre, słychać każdy świst, wokal.

Głośniki dobrze się sprawdzają zarówno w hip-hopie jak i w rocku, popie. AC/DC dzięki tym głosnikom u mnie ożyło, to samo z Toolem, choć tutaj potrafiły się troche pogubić szczególnie jak do akcji weszło więcej instrumentów na raz. Bity w hip-hopie ładnie sobie łupią, a wokale są ostre i wyraźne.

Słuchałem tez trochę regge - jak dla mnie bajka. Bardzo fajne melodyjne brzmienie, pomrukujący basik, czyste wokale, podobało mi się.
Jednak myśle, że te monitory najlepiej sprawdzają się w rocku i popie - sa do tego wprost stworzone. Do gatunków electro i dnb może wam zabraknąć kopa w niskich częstotliwościach, no ale do takiej muzyki sa zestawy 2.1
Głosniki sa bardzo głośne, ja słucham tak normalnie na okolo 7% volume, jesli przekręce ponad 15% to niestety domownicy zaczynają protestować. Na 50% jest już potęga i trzeba tutaj dodać, że nic nie trzeszczy, nie stuka i nie pierdzi. Grają czyściutko, z potężnym wykopem.
To chyba tyle jak byście mieli jakieś pytania - walcie śmiało.

#2 Użytkownik jest niedostępny   tehGMN 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 159
  • Dołączył: Pt, 10 Gru 10

Napisany 21 Styczeń 2011 - 16:37

Próbowałeś na nich zagrać w jakąś grę? jak masz je rozstawione, można zdjęcie prosić, albo rysunek w paintcie? ( chodzi mi o odległość między jednym a drugim, i w jakim kierunku są skierowane)

W grach nie chodzi mi o pozycjonowanie -.- jak sobie zaraz pewnie ktoś pomyśli, tylko o to jak np. grasz w bc2 albo jakiś inny fps w którym jest dużo akcji, to czujesz moc tych dźwięków, i czujesz się jak w tym miejscu co w grze. (wiem, może dziwne pytanie jako że są to studyjne. )

Dobra recenzja :)

#3 Użytkownik jest niedostępny   Corvi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 29
  • Dołączył: Pn, 17 Sty 11

Napisany 21 Styczeń 2011 - 19:09

Nie gram w gry na kompie ( jak juz to na X360) to ci nie odpowiem na to pytanie ale ustawione sa mniej wiecej tak: odlegosc od siebie jakies 120 cm, odleglosc ode mnie po 100 cm kazdy glosnik po obu stronach, skierowane sa prosto, czyli nie wala mi prosto w twarz tylko przed siebie, stoja na parapecie a przy parapecie mam biurko.

#4 Użytkownik jest niedostępny   tehGMN 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 159
  • Dołączył: Pt, 10 Gru 10

Napisany 21 Styczeń 2011 - 20:33

To całkiem fajnie :)

Coś czytałem kiedyś, że jak głośniki są dalej od siebie do lepiej grają, ale u ciebie pewnie jest dobrze.

Pozdrawiam ;)

Edit : a mógłbyś wstawić jakieś zdjęcia z reala? najlepiej od frontu (może być jeden głośnik) no i z profilu

Ten post był edytowany przez tehGMN dnia: 21 Styczeń 2011 - 20:34


#5 Użytkownik jest niedostępny   Corvi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 29
  • Dołączył: Pn, 17 Sty 11

Napisany 22 Styczeń 2011 - 19:36

Masz tutaj porównanie do Gigaworks T40

Dodaj obrazek

#6 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 31 Styczeń 2011 - 12:07

Mam pytanie do autora, jak radzisz sobie z regulacją głośności bowiem te głośniki mają pokrętło volume umieszczone z tyłu. Masz je ustawione na full a głośność regulujesz w systemie poprzez sterowniki czy za każdym razem jak chcesz zmienić poziom głośności sięgasz ręką do pokrętła z tyłu?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Corvi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 29
  • Dołączył: Pn, 17 Sty 11

Napisany 01 Luty 2011 - 19:43

Zobacz postGrzechuboss, o 31 Styczeń 2011 - 11:07, napisał(a):

Mam pytanie do autora, jak radzisz sobie z regulacją głośności bowiem te głośniki mają pokrętło volume umieszczone z tyłu. Masz je ustawione na full a głośność regulujesz w systemie poprzez sterowniki czy za każdym razem jak chcesz zmienić poziom głośności sięgasz ręką do pokrętła z tyłu?


Na glosnikach mam ustawione na 50% pokrętło volume , a reguluje poziomem glosnosci po prostu z komputera.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Daro^^ 

  • Codziennie piwo codziennie rośnij
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2463
  • Dołączył: Wed, 22 Mar 06

Napisany 04 Marzec 2011 - 17:06

Fajny sprzęt , do czego masz to podłączone?

#9 Użytkownik jest niedostępny   pss 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Wt, 06 Lut 07

Napisany 19 Lipiec 2011 - 19:56

Mam już te głośniki, dźwięku nie oceniam na razie. Zauważyłem jednak dwa niedociągnięcia. Pierwsze to gniazdo subwoofera. Duży plus za gniazdo, minus za jego wykonanie. Przy niskich tonach gniazdo gwiżdże. Tymczasowym rozwiązaniem jest wetknięta wtyczka. Drugie niedociągnięcie to kable w środku. Umieszczone w przypadkowy sposób przez co jeden z głośników brzęczał przy niskich tonach. Rozwiązaniem było zgrupowanie przewodów i sklejenie ich taśmą klejącą. Ogólnie daję 4/5 w tej kategorii cenowej. Zamieszczam kilka wykonanych przy okazji zdjęć wewnętrznej części głośnika ze wzmacniaczem.

1) Połączenia głośnika
Załączony plik  s2.jpg (17.29K)
Ilość pobrań: 142

2) Twetter + port bass reflex
Załączony plik  s3.jpg (13.1K)
Ilość pobrań: 140

3) Klejenie głośnika
Załączony plik  s6.jpg (15.92K)
Ilość pobrań: 146

4) Zasilacz
Załączony plik  s7.jpg (18.51K)
Ilość pobrań: 133

Ten post był edytowany przez pss dnia: 19 Lipiec 2011 - 20:05


#10 Użytkownik jest niedostępny   dj-tymothy 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 20 Lip 11

Napisany 20 Lipiec 2011 - 15:44

Witam! A powiedz mi czy da się zmienić głośnik basowy na inny?

#11 Użytkownik jest niedostępny   pss 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Wt, 06 Lut 07

Napisany 20 Lipiec 2011 - 17:44

Zobacz postdj-tymothy, o 20 Lipiec 2011 - 16:44, napisał(a):

Witam! A powiedz mi czy da się zmienić głośnik basowy na inny?


Woofer w głośniku? Podejrzewam, że jeśli dobierzesz odpowiednie wartości to jest to do zrobienia. Nie wiem czy ma to sens, czy np. wbudowany wzmacniacz obsługuje interesujące Cię częstotliwości.

Dziś podpiąłem głośniki do dobrego DACa. Na moim sprzęcie niskie tony, są ładne do 70 Hz, następnie jest trochę słabiej aż do 50 Hz (podejrzewam, że jest to f strojenia portu) kiedy pojawia się znów wzmocnienie, po czym od ok. 50 w dół jest drastycznie coraz ciszej - na ucho przy deklarowanych 35 Hz jest ok. -20dB do tego co masz przy 70 Hz.
Wysokie na moim sprzęcie słychać ładnie do ok. 16 kHz. Powyżej albo to ubytek mojego słuchu albo słabe przetworniki, ale jest coraz słabiej. 19 kHz słyszę dopiero na sporym wzmocnieniu, więc ok. -30 dB.
Tak więc grają skutecznie w zakresie od 50 Hz do 16 kHz co naprawdę wystarczy do odbioru większości tego co mam na komputerze. Z pewnością ktoś powie - poskładaj i dołóż, ale tak można się bawić w nieskończoność. To są chyba najtańsze dostępne monitory aktywne i jestem bardzo zadowolony z ich zakupu.

PS. Jeśli szukasz potężnego basu rozważ zestaw 2.1, lub uzupełnienie powyższych głośników aktywnym subwooferem.

Ten post był edytowany przez pss dnia: 20 Lipiec 2011 - 18:09


#12 Użytkownik jest niedostępny   dj-tymothy 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 20 Lip 11

Napisany 21 Lipiec 2011 - 10:42

Witam! A co jak bym chciał te zamatować http://www.stx.pl/gdn-14-100-8-sk.html

#13 Użytkownik jest niedostępny   Skiner91 

  • Tyle problemów, a tak mało amunicji..
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3245
  • Dołączył: Wed, 10 Gru 08

Napisany 21 Lipiec 2011 - 10:47

istnieje coś takiego tylko z przednim bass reflexem ? :D

#14 Użytkownik jest niedostępny   Kiciunio 

  • The flesh of fallen angels
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6981
  • Dołączył: Wt, 24 Maj 11

Napisany 21 Lipiec 2011 - 11:38

Skiner91, pytasz o monitory studyjne z przednim bass-reflexem? Zdaje się, że są ale sporo droższe.

Zwróćcie uwagę na tylną ściankę tych reloopów. Sama płytka, układ i rozmieszczenie wszystkich gniazd jest dokładnie taka sama jak w manhattanach 2850, nawet terminale głośnikowe są identyczne. Czyżby oba zestawy były produkowane w tej samej fabryce z tych samych podzespołów?

#15 Użytkownik jest niedostępny   pss 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Wt, 06 Lut 07

Napisany 21 Lipiec 2011 - 17:11

Zobacz postKiciunio, o 21 Lipiec 2011 - 12:38, napisał(a):

Skiner91, pytasz o monitory studyjne z przednim bass-reflexem? Zdaje się, że są ale sporo droższe.

Zwróćcie uwagę na tylną ściankę tych reloopów. Sama płytka, układ i rozmieszczenie wszystkich gniazd jest dokładnie taka sama jak w manhattanach 2850, nawet terminale głośnikowe są identyczne. Czyżby oba zestawy były produkowane w tej samej fabryce z tych samych podzespołów?


Wygląda, że płytak jest identyczna, co nie znaczy, ze to samo jest w środku. Trzeba znaleźć zdjęcie środka Manhattanów.
Nie zdziwiłbym się, gdyby było tak jak piszesz - ta sama fabryka, chociaż Reloopy mają inną moc więc podejrzewam, że
mogą mieć inne (niekoniecznie lepsze) głośniki.

Zobacz postdj-tymothy, o 21 Lipiec 2011 - 11:42, napisał(a):

Witam! A co jak bym chciał te zamatować http://www.stx.pl/gdn-14-100-8-sk.html


Mogę Ci tylko powiedzieć, że rozmiar wooferów to ok. 14,8 cm, ale nie znam się na tyle by doradzić od strony sprzętowej.
Twettery mają ok. 7,2 cm i dziwne wycięcie :) Chętnie sam dowiem się, czy taka podmiana jest możliwa - tak na przyszłość :)

Ten post był edytowany przez pss dnia: 21 Lipiec 2011 - 17:08


#16 Użytkownik jest niedostępny   Kiciunio 

  • The flesh of fallen angels
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6981
  • Dołączył: Wt, 24 Maj 11

Napisany 21 Lipiec 2011 - 17:22

Zobacz postpss, o 21 Lipiec 2011 - 18:11, napisał(a):

Wygląda, że płytak jest identyczna, co nie znaczy, ze to samo jest w środku. Trzeba znaleźć zdjęcie środka Manhattanów.
Nie zdziwiłbym się, gdyby było tak jak piszesz - ta sama fabryka, chociaż Reloopy mają inną moc więc podejrzewam, że
mogą mieć inne (niekoniecznie lepsze) głośniki.

Akurat nie mówię, że w środku jest identycznie( bo przetworniki są inne)tylko zwróciłem uwagę na te same elementy widoczne z zewnątrz.

#17 Użytkownik jest niedostępny   dj-tymothy 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 20 Lip 11

Napisany 22 Lipiec 2011 - 18:05

Zaryzykuję i zamówię te głośniki czuje że będą lepiej grały niż obecne

#18 Użytkownik jest niedostępny   pss 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Wt, 06 Lut 07

Napisany 22 Lipiec 2011 - 18:49

Zobacz postdj-tymothy, o 22 Lipiec 2011 - 19:05, napisał(a):

Zaryzykuję i zamówię te głośniki czuje że będą lepiej grały niż obecne


A co masz teraz?

#19 Użytkownik jest niedostępny   meton 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 111
  • Dołączył: Pt, 17 Gru 04

Napisany 22 Lipiec 2011 - 19:21

Corvi a jak wypadają w porównaniu do T40?

#20 Użytkownik jest niedostępny   dj-tymothy 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wed, 20 Lip 11

Napisany 22 Lipiec 2011 - 19:57

Reloop ADM 5 grają fajnie ale sadze że jak wymienię basy na te http://www.stx.pl/gd...-100-8-scx.html będzie jeszcze lepiej

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych