Skocz do zawartości
Snipe_

Grand Theft Auto / GTA IV

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

No po zmianie sterowników z SLIZone (180.84 beta)

http://www.nzone.com/object/nzone_gtaiv_downloads.html

Gra dostała takiego kopa ze szok. Nadal jest problem z brakiem FSAA oraz pamięcią na grafice, widzi dalej 1GB, zamiast 3GB ale to nic ogólnie przyrost klatek jest ok. 2,5raza. Więc płynna gra na 60-70fpsach przy 2560x1600 całkowicie mnie zadowala. Podobno sterowniki poza kopem do SLI dają też normalnego kopa, kto nie ma niech sobie pobierze z linka powyżej

Pozdrawiam

Jaki sprzet posiadasz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No dokładnie tak. Mam kręcone 2 GB i absolutnie nie miałem ani jednej sytuacji "rwania-doczytu" gry. Pod tym względem jest naprawdę dobrze, bo myślałem że 2 GB okażą się trochę małą ilością na GTA 4

No ale pod jaką Vindą te 2GB wystrarcza? Bo ja właśnie przesiadam się na Vistę 64bit, chociaż jeszcze mam też XP zainstalowanego. W FAr Cry 2 przybyło mi pod Vistą średnio 5FPS w benchmarku i mam obecnie 45 FPS w DX10 - dlatego decyduje się na Vistę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie dziala mi komenda -norestriction

jest jakis inny sposob na odblokowanie ustawien graficznych ?

bo gra chodzi bardzo plynnie a przez te ograniczenie marnuje mi sie potencjal kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:E Aż tak źle?

Zależy mi a rozdziałce max 1280x1024. :)

Przecież widzisz, że ta gra jest niestabilna i każdemu chodzi inaczej. Chyba, że większa cześć nie wie jak poprawnie zainstalować grę.

Jeśli masz kasę i czekałeś na Grand Theft Auto IV to kup. Na pewno wyjdą jakieś łatki czy sterowniki do kart graficznych (z tego co czytam to Nvidia już wydała).

bo gra chodzi bardzo plynnie a przez te ograniczenie marnuje mi sie potencjal kompa

Działa tylko trzeba zrobić to jak należy. Masz już chyba z 10 instrukcji. Kopiujesz LanuchGTAIV.exe, bez ikonki, białe okienko (już inaczej się nie da).

Tworzysz do tego skrót. Dajesz go na pulpit czy do folderu z grami. Otwierasz "Właściwości", "Element docelowy" po cudzysłowie tam robisz spację i wpisujesz to co niby nie działa.

Zapisujesz zmiany i grasz. 1 Gb karta teoretycznie powinna wystarczyć do połączania wszystkiego na 100%.

Edytowane przez Snipe_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wymagań GTA IV to mogę sie zgodzić że są troszkę za wysokie. Sama instalacja troszkę zajmuje, ale jest ok.

Ale troszkę wierzyć mi sie nie chce że jak niektórzy piszą "na Radku 4850 maja 10-15 fps".

Sam grając na swoim kompie (specyfikacja w sygnaturce) nie mam żadnych zacinków, czy zwolnień (nawet przy dużych szczelaninach, czy wypadkach wielu aut).

Grę mam ustawioną na:

- rozdziałka 1680x1050, tekstury na medium, render na very high, view 25, detail 37,vehicle dens 26, shadow 3. Gra wygląda bardzo ładnie ;)

W programie Fraps pokazuje mi 29-38 klatek/s (jak dla mnie wystarczająca ilość) więc różnica jest duża. Nie wiem od czego zależy taka różnica na takiej samej karcie graficznej (różnica 20-25 klatek).

PS. Może to zależy od procka, ramu itd., a może od samej gry, ale niech rockstar games wyda szybko łatkę bo gra ma troszkę bugów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko jeszcze wiele zależy od procka, teraz mam średnio 30fps, zapewne jak bym miał c2d miałbym 10fps więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy ktos juz to pisal , ale to jest najprostrzy sposob :

w glownym katalogu gta4 tworzymy plik commandline.txt a w nim dodajemy sobie dowolne komendy np -nomemrestrict -norestrictions

:)

na c2d 3.0 i 88gt dosc komfortowa gra sie na 1280x1024 tekstury na medium, render na very high , 30, 30 ,100, 6, jak ustawie tekstury na high to jakos nie widze roznicy w wygladzie ani płynnosci gry ....hmm

dodam jeszcze ze przesiadka na stery 180.84 dala grze ladnego kopa ..

Edytowane przez trab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do wymagań GTA IV to mogę sie zgodzić że są troszkę za wysokie. Sama instalacja troszkę zajmuje, ale jest ok.

Ale troszkę wierzyć mi sie nie chce że jak niektórzy piszą "na Radku 4850 maja 10-15 fps".

Sam grając na swoim kompie (specyfikacja w sygnaturce) nie mam żadnych zacinków, czy zwolnień (nawet przy dużych szczelaninach, czy wypadkach wielu aut).

Grę mam ustawioną na:

- rozdziałka 1680x1050, tekstury na medium, render na very high, view 25, detail 37,vehicle dens 26, shadow 3. Gra wygląda bardzo ładnie ;)

W programie Fraps pokazuje mi 29-38 klatek/s (jak dla mnie wystarczająca ilość) więc różnica jest duża. Nie wiem od czego zależy taka różnica na takiej samej karcie graficznej (różnica 20-25 klatek).

PS. Może to zależy od procka, ramu itd., a może od samej gry, ale niech rockstar games wyda szybko łatkę bo gra ma troszkę bugów.

Chciałbym żeby mi gra chodziła tak jak tobie robiłem defragmentacje dysku i plików gry instalowałem nowe catalysty 8.12 praktycznie żadnej różnicy w porównaniu do poprzednich sterów a gra potrafi nawet spaść do 10 fps a średnio to jest gdzieś z 20 fps normalnie tragedia

Ustawienia gry:

rozdziałka 1280x1024 75hz tekstury na medium, render na high, view 25, detail 37,vehicle dens 100, shadow 3

Edytowane przez tomekmaster8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak tylko jeszcze wiele zależy od procka, teraz mam średnio 30fps, zapewne jak bym miał c2d miałbym 10fps więcej

Noo chyba masz racje, jednak procek też odgrywa tutaj dużą rolę, a sama konwersja nie wyszła im najlepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ATI wyda poprawkę w sterownikach 8.12 napisane jest to w oficjalnym oświadczeniu Rockstar o poprawce :

ATI has also agreed to officially release Catalyst 8.12 which will release on Dec 10th from http://game.amd.com. Expect significant performance improvements when using this new driver.

Ja mam już komputer po formacie xp sp3 , wyłączone wszelkie zbędne usługi , catalyst 8.12 , konta pozakładane na GFWL i RSC no i czekam na moją dziewczynę która mi dzisiaj rano zakupiła GTA 4 w media markt :szczerbaty:

zapuszczam defragmentacje no i wieczorkiem możecie się spodziewać obrzernego opisu ze screenami jak to u mnie będzie chodziło

pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak te nowe stery i wydajność na 7900?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko problem jest taki ze ja robie dokladnie tak jak jest w instrukcji !!!!!!!!

trab

ten plik to ma byc zwykly dokument tekstowy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ponawiam pytanie czy warto przeisntalowac xp-ka na viste, czy wowacza GTAIV bedzie lepiej chodzic??pytanm bo nie wiem czy warto :)

u mnie nie ma zadnych roznic pomiedzy xp a vista

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

omg... juz 3 raz instaluje to zasrane GTA ! nie chce mi sie zalaczyc to Social Club i jak ja mam zrobic konto :|?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zainstalowalem te 8.12 i jest moze ciut plynniej ale za to jakies bledy obrazu zauwazam, miganie przeskakiwanie itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
U mnie niestety nie pomogło ani zainstalowanie najnowszych sterów 180.84 ani parokrotna defragmentacja partycji z grą programem Smart Defrag. Gra wyświetla max 23 klatki na sekundę i za nic w świecie nie chce mi wyświetlić więcej, nawet w mieszkaniu. Odnoszę już wrażenie że to wina procka, chociaż podkręcenie go z 2620 na 2750mhz również nic nie dało. Gra działa tak samo z podkręconą jak i nie podkręconą kartą graficzną. Choćbym dał rozdziałkę 800/600 i wszystko na low to też mam max 23fps... W benchmarku zawsze mam około 21,5 klatek.

wyłącz synchronizacje pionową. tzn dopisz to launchera -novblank

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy te nowe sterowniki będą do mojego 7600GS dobre ?? Nie tylko w GTA ? obence 178.24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
omg... juz 3 raz instaluje to zasrane GTA ! nie chce mi sie zalaczyc to Social Club i jak ja mam zrobic konto :|?

Tam gdzie ma Ci zainstalować GTA IV np. C/Program Files/Rockstar Games/GTA IV powinien być folder Social Club, w który jest link do Social Club - do rejestracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na kompie z podpisu w 800x600 i render na medium mozna spokojnie grac, ale grafika jest do d*py nie podobna. obraz rozmazany, niewyrazny, wszedzie mnostwo krawedzi itp. wyglada jak podrasowane Vice City :E w opcjach moge wszystko dowolnie zmieniac, detale, rozdielczosc itd. nie musialem dodawac zadnych komend do skrotu itp.

wkurza mnie strasznie ta kamera. jadac samochodem dodatkowo musze ruszac myszka zeby obraz sie obracal wraz z samochodem. poki co sobie daruje i odkladam gre na bok. niech czeka na lepsze czasy ;)

ktos mowil, ze Rockstar wygralo z piractwem. kupa prawda, bo teraz pirata odpala sie w minute bez zbednego zakladania kont, logowania sie etc. i z tego co wiedze jest latwiejszy w obsludze od oryginala ^_^

Edytowane przez traczyk27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za mna 15 % gry :E kurde ale ta gra wciąga. Juz sobie mówie, jad eod domu zapisac gre ale znowu do romana cisne hehe :) SUper gra. Czekac tylko na nowe generacje kart :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi