Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Snipe_

Grand Theft Auto / GTA IV

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby kogoś interesowało to w końcu udało się uruchomić w miarę stabilny build Simple Native Trainer na GTAIV 1.0.8.0 i GTA EFLC 1.1.3.0, niestety są pewne ograniczenia, w tym wszelkie spawnery potrafią zamulić cały Trainer bądź wywalić całą grę, dodatkowo respić samochody można tylko i wyłącznie te w których już się siedziało, nie do końca rozumiem skąd to ograniczenie, czyżby w patchu 1.0.8.0 zmienili zarządzanie zasobami, ewentualnie sam scripthook który jest budowany od nowa na podstawie z GTA V nie jest jeszcze na tyle dopasowany i jest wstanie pobierać listę samochodów tylko z pamięci RAM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilka pixow z 1060 ;)

pcp7wq45.jpg

spm4hndq.jpg

Edytowane przez VSS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu udało mi się odpalić to z powodzeniem na Windows 10 bez krzaków..no prawie. Są sporadyczne spadki FPS, patch 1.0.8.0. CO jest nie tak z tą grą?:E na sprzęcie z sygny potrafi zmulić w fullHD do 35FPS.. Jakieś ustawienie graficzne powoduje problemy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema brakuje nam 1 os do napadów . Juz trochę gramy mamy pojęcie co i jak także pw jeśli jest ktoś chętny ;) . Wymagania ts3 i dyspozycyjność . ->$$$$$$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiliście smaka tym filmikiem pokazującym fizykę na silniku RAGE (Rockstar Advance Game Engine) i efekt szmacianej lalki (Rag-doll). Chyba odpalę instalkę GTAIV, zobaczymy jak pójdzie na nowym kompie :) Tak z ciekawości wnosi coś nowego ten nowy patch 1.0.0.8, czy lepiej zostać na 1.0.0.7?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu udało mi się odpalić to z powodzeniem na Windows 10 bez krzaków..no prawie. Są sporadyczne spadki FPS, patch 1.0.8.0. CO jest nie tak z tą grą?:E na sprzęcie z sygny potrafi zmulić w fullHD do 35FPS.. Jakieś ustawienie graficzne powoduje problemy?

Na moim sprzęcie też są dropy :E. Przynajmniej były jak kilka miesięcy temu sprawdzałem. Ta gra tak ma :E Pobaw się ustawieniami, z tego co pamiętam to night shadows mocno jechało sprzęt i suwaczki też.

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Po kilku dobrych latach przerwy postanowiłem powrócić do świata GTAIV i pobawić się modami na nowym (obecnym) komputerze. Komputer świeżo złożony, wszystkie najnowsze sterowniki wgrane, format całego systemu, instaluję ... próbuję zainstalować GTAIV i zaczęły się schody... Na początku nie mogłem przejść przez "System data Check" ładowało się do 30% i zatrzymywało proces instalacji. Po przekopaniu dokumentów wujka Google znalazłem rozwiązanie problemu - przestawienie zegara systemowego na 2014 rok i pomogło. Gra się zainstalowała do końca. Uruchamiam grę i automatycznie wszystkie opcje graficzne ustawione są na minimalne wartości, rozdzielczość 800x600, nic nie można zmienić. Wszystko automatycznie na low. Gra się uruchamia normalnie, ale w dzisiejszych czasach nie da się grać na 800x600 i wszystko na low :) Po ponownym zasięgnięciu wiedzy u wujaszka Google zainstalowałem najnowszy patch 1.0.8.0 i gra odrazu ruszyła. Wszystko pięknie ładnie, odrazu ustawiłem wszystko na high (rozdzielczość 1920x1080) cienie na very high, gra już wygląda dobrze, chyba jeszcze lepiej niż na patchu 1.0.4.0 (głównie za sprawą lepszej jakości cieni). No dobra, zrobiłem kopię zapasową folderu z grą. Chcę przystąpić do modowania, tylko zrobię pierwszy zapis gry w mieszkaniu kuzyna Romana i zaraz ... nie mogę dokonać zapisu stanu gry. Żeby zapisać grę, trzeba się zalogować na swoje konto do GFWL, kiedy próbuję to zrobić (wchodzi się podczas gry przyciskiem Home do klienta GFWL) wyskakuje komunikat: "Możliwości używania dopuszczone przez klucz produktu zostały przekroczone. Wprowadź inny klucz produktu". Dodam, że przed zrobieniem formatu odinstalowałem zarówno GTAIV, GFWL i zrobiłem na końcu Revoke License. Od tej pory nie mogę się zalogować online do klienta GFWL. Mógłby ktoś obeznany w temacie wyjaśnić jak to obejść? Męczę się trzeci dzień, wszystkie przeszkody pokonałem, brakuje tylko do szczęścia możliwość zalogowania się z powrotem do usługi Games for Windows Live żeby móc zapisywać bieżący stan gry i grać online. Dodam grę mam oryginalną (wersja pudełkowa) za 149 PLN. Dodam, że GTAIV instalowałem i odinstalowywałem wielokrotnie, łącznie z Revoke License i nigdy nie miałem problemu z uruchomieniem tej gry ponownie a tut taki zonk. Help :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściągnołem te pliki, wrzuciłem do głównego folderu z grą i w dalszym ciągu mam ten sam problem. Tzn. uruchamiam grę, po intrze pojawia się komunikat czy chcę zalogować się do Windows Live, żeby móc zapisywać postępy w grze i grać online. Klikam na "yes". Pojawia się to menu (takie samo jak wchodzi się przez klawisz Home). Wpisuję swój e-mail i hasło i za każdym razem pojawia się ten sam komunikat:

"Możliwości używania dopuszczone przez klucz produktu zostały przekroczone. Wprowadź inny klucz produktu".

Wydałem 149 PLN na grę i męczyłem się kiedyś na słabym kompie, grało się w jakichś 25-30 FPS i w ustawieniach low/medium ale przynajmniej gra normalnie działała. Teraz jak chcę odświeżyć tytuł na nowym komputerze to na przeszkodzie stoi ten nieszczęsny klient Windows Live. Bardzo proszę o pomoc. Męczę się już 3 dzień żeby to uruchomić. Jedyna nadzieja w Was. :hmm:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź jeszcze do tego ściągnij to :

https://github.com/ThirteenAG/Ultimate-ASI-Loader/releases/tag/v4.24

Plik dinput8.dll umieść tam gdzie jest GTAIV.exe i zmień jeg nazwę na xlive.dll

Robię świeżą instalkę gry, właśnie kończę instalować drugą płytę, za jakieś 15 min jak się zakończy instalacja wrzucę te pliki od Ciebie i dam znać czy coś pomogło. Jeszcze raz zapytam, jaki patch najlepiej zainstalować żeby obejść ten nieszczęsny live: 1.0.4.0, 1.0.7.0 czy 1.0.8.0 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba znalazłem źródło problemu:

"WARNING: your Grand Theft Auto IV serial can ONLY be active on ONE PC at a time. If you are going to change computers, change hard disk drives (HDDs), upgrade your PC, change operating systems, even If you are simply going to delete the game, uninstall the game, or fear that your hard drive is on its last leg and will soon die, you MUST REVOCATE your license: this allows you to once again install the game in the future. If you do not do this, your will NO LONGER be able to install your game in the future!"

Jeżeli miałem zainstalowane GTAIV na starym komputerze i nie bawiłem się w odinstalowywanie ani w Revoke License, poprostu trzasnąłem format całościowy. Po czym zmontowałem nowy komputer wymieniając wszystkie podzespoły oprócz dysku. Po zmontowaniu komputera zainstalowałem wszystkie sterowniki i to może być wina, że teraz nie mogę zalogować się na swoje konto GFWL, ponieważ gra "przypisana" jest do starej konfiguracji komputera? :hmm:

Dobrze kminię czy to już tworzenie dziadów, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy. Kurcze wiem, że dzwoni, ale nie wiem w którym kościele

PS. Sorry za posta pod postem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działa :D:D:D

Crew 900 ogromny :thumbup: i podziękowania za pomoc. Do końca nie wiem sam, co nagrzebałem, żeby w końcu uruchomić tą grę w każdym bądź razie zainstalowałem od nowa grę + najnowszy patch 1.0.8.0

(aktualnie na patchu 1.0.7.0 gra nawet nie chciała się uruchomić) w każdym bądź razie świeża instalka gry + patch 1.0.8.0 i wrzuciłem tylko ten plik od Ciebie dinput8.dll i zmieniłem nazwę na xlive.dll. I to wszystko.

Trzy dni walczyłem, żeby móc ten tytuł uruchomić a wszystko rozbija się o jeden mały cholerny plik xlive.dll

Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc Crew 900 :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą - fizyka gry przy potrąceniach przechodniów się znacząco zmienia między różnymi patchami. Najlepszą fizykę zapewnia wersja podstawowa oraz patche do 1.0.4.0. Później jest straszna kicha i fizyka jest pogorszona, a przechodnie mniej odskakują. Nie grałem w to stosunkowo dawno (kilka lat) ale wyraźnie to pamiętam.

Fabuła to właśnie najmocniejszy punkt GTA IV, ta sama liga co Max Payne 3, a właściwie jeszcze wyżej. Dobra historia opowiedziana w iście filmowym stylu, wciągająca, stanowiąca połączenie czegoś poważnego z charakterystycznym, zjadliwym humorem Rockstara.

GTA IV to:

Fabuła

Fizyka

...

I tyle. oczywiście, gdyby z tą fizyką postać była jednak nieco bardziej żwawa - jak w MP3 - to byłaby gra kompletna. A tak - wszyło dzieło, w którym niestety jeden ze składników, i to ważnych, wypadł słabo. Ale za całą resztę nie da się tej gry nie cenić i nie dawać jej bardzo wysokich ocen. Bo tak powinna wyglądać fabuła w grach AAA.

Swoją drogą, co to za nowy patch? I czy trzeba coś robić z GFwL?

Zapomniałeś dodać - "według mnie" bo widzisz, są gusta i guściki. Cała seria GTA to właśnie nigdy nie była typowo filmowa fabuła i styl, a pomieszanie rzeczywistości z totalnym odrealnieniem i trochę nawet humorkiem. Gierek tego "filmowego" typu wydaje się dzisiaj zatrzęsienie. W takie gry się nie gra, tylko po prostu przewija film. Osobiście takich gierek nie trawię i gdyby poznikały z rynku to nikt by za nimi nie płakał. Cieszę się, że Rockstar nie brnął w takie ckliwe fabułki. To w końcu gra akcji. Wystarczy popatrzeć na starsze części GTA. GTA V to prawdziwy powrót do korzeni i jedyne czego mi brakuje w tej grze to właśnie takiego mroczniejszego klimatu. GTA III to do dziś chyba najlepszy balans pomiędzy realizmem a fikcją. Tam jest śmiesznie ale i z klasą.

W GTA IV brakowało trochę dla mnie różnorodności misji, za bardzo skupili się na filmowych cutscenkach i rzewnej fabule z Niko, ale wiadomo - jak odbyła się premiera to grałem z wypiekami na twarzy, hype był niesamowity i to właśnie ze względu na Euphorię, a nie fabułę czy misje. W IV te misje są takie średnie - zawieź, odbierz, pozamiataj, ale klimat jest w sumie niesamowity. Sam nie wiem co o tej grze myśleć. Tak szczerze to nie mam swojej ulubionej części i każda ma jakieś wady, ale III chyba jest najlepsza (a może to z sentymentu?) :E

Robicie mi smaka, żeby odpalić IV :E

Edytowane przez Filip454

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba odpuszczę sobie grę..masakra, dropy FPSów do 32..niezaleźnie od ustawień..z patchem 1.0.8.0. Parodia :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gta 4 jest pierwszą grą na zupełnie nowym silniku rage pisanym od zera, nie wyszło im z optymalizacją - trudno, ważne że ogarnęli max payne 3 i gta 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do znawców tematu: którą paczkę tekstur polecacie?

- Ultimate Textures v.2.0 czy

- Lord Neophytes HQ texture pack

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GFWL już nie działa

Ściągnij to i wypakuj do folderu gdzie masz GTAIV.exe

https://bitbucket.org/ThirteenAG/xlivelessaddon/downloads/

gfwl wciąż działa. znaczy sie. można się do tego dziadostwa zalogować aby przejść drm. co nie zmienia faktu że drm gfwl powinien zostać ściągnięty z tytułów lub umożliwiać aktyawacje przez aplikacje Xbox. same problemy z tym badziewiem.

Chyba odpuszczę sobie grę..masakra, dropy FPSów do 32..niezaleźnie od ustawień..z patchem 1.0.8.0. Parodia :E

nie masz czegoś z kompem np narąbane w systemue? u mnie żadnych dropów nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie masz czegoś z kompem np narąbane w systemue? u mnie żadnych dropów nie ma.

Nic innego się nie tnie więc zakładam, że nie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie 3 dni dokładnie testowałem patche 1.0.4.0, 1.0.7.0 i 1.0.8.0. Jakie odczucia?

Patch 1.0.4.0 - zdecydowanie najlepsza wydajność, 100% kompatybilność ze wszystkimi najpopularniejszymi nakładkami graficznymi. Do modowania zdecydowanie najlepszy wybór.

Patch 1.0.7.0 - dodaje m.in. cienie w jakości Very High, wygląda to bardzo ładnie, jednak FPSy lecą odczuwalnie w dół, nie da się grać płynnie na maksymalnych ustawieniach.

Patch 1.0.8.0 - głównie naprawia błąd na kartach posiadających video memory powyżej 2 GB, w stosunku do wersji 1.0.7.0 potrącenia przechodniów wyglądają jakby sztucznie, mniej naturalnie.

Na moim sprzęcie (G4600 + GTX 970 + 8 GB DDR 2400 MHz) na patchu 1.0.4.0 gra zdecydowanie chodzi najszybciej (wszystko na full w 1920x1080, paski na 50/100) i stałe 60 FPS.

Na patchu 1.0.7.0 przy cieniach ustawionych na Very High dropy do ok. 35 FPS, myślę, że na procesorze klasy 7500/7600K spokojnie by śmigało w okolicach 60 FPS'ach.

Na najnowszym patchu 1.0.8.0 podobnie, z tym, że wychodzi brak kompatybilności z wieloma nakładkami graficznymi, typu Icenhancer/enbseries 0.082, scripthook.dll, xlive.dll (niepotrzebne skreślić).

Wracając do wersji 1.0.4.0 jeżeli posiadamy GPU z video memory powyżej 2 GB na pokładzie, GTAIV nie rozpoznaje dedykowanej karty graficznej i wyskakuje red alert, gra odpala się w minimalnych ustawieniach graficznych (800x600 wszystko very low) i nie prozpoznaje dostępnej pamięci na karcie graficznej. Żeby to naprawić trzeba się posiłkować commandline'm. Nie ma jednego uniwersalnego wpisu dla każdej konfiguracji, zależy od specyfikacji komputera. Poniżej podaję swój wpis do commandline.txt, który odblokowuje ustawienia graficzne w przypadku karty graficznej GTX 970:

" -nomemrestrict -norestrictions -novblank -percentvidmem -availablevidmem 4096"

Całość wpisujemy w notatniku po spacji i zapisujemy jako commandline.txt i wrzucamy do głównego katalogu z grą

(piszę tylko jakby ktoś jeszcze o tym nie wiedział). Po tym zabiegu gra uruchamia się normalnie na maksymalnych ustawieniach

i można brać się za modowanie.

Edytowane przez pcferbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fizyka w gta 5 ssie w porównaniu do 4.Świat jest duży ale po skończeniu fabuły nie ma co robić, samochody zachowują się jak kartonowe pudełka i wyraźnie obcięto fizykę przechodniów.

Oby w gta 6 nie popełnili tego samego błędu

Edytowane przez jestem-bogiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi