Skocz do zawartości
piotrek'97

WĄTEK ZBIORCZY - Lista polecanych zasilaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Fortron FSP460-60GHN nie ma już w ofercie, więc może zniknąć z listy. Fortron FSP650-80EGN 650W 90+ jest dostępny od 240-250 zł i mimo, że autor uważa, że każdy fortron to leciwa konstrukcja i wyjący zasilacz i nie ma co się równać do SS, to jednak posiada 4 wtyczki PCI-E, standard ATX V2.3 i efektywność 80 GOLD.

...a stabilność napięć, tętnienia i tym podobne pozostają nieznane bo nie ma recenzji tego zasilacza. Trochę dziwnie polecać zasilacz który nie był nigdzie przetestowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

większość modeli Tagana jest udana, mniej czy więcej są to polecane zasilacze

mnie całkiem przypadła do gustu seria Super Rock i myślę że jest udana, miałem kilka lat i nie narzekałem

Edytowane przez Naits

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

większość modeli Tagana jest udana, mniej czy więcej są to polecane zasilacze

Jak już to były polecane, dzisiaj Tagan jest jedynie cieniem samego siebie sprzed lat, nie ma w zasadzie nic ciekawego do zaoferowania (trochę podobna sytuacja do Chiefteca), a ich ciut starsze zasiłki padają ostatnimi czasy jedna po drugiej.

Edytowane przez Kreeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
A czemu zaraz mają błyszczeć? Jeśli rozpatrujemy zasilacze używane w niskich kwotach, to są to dobre układy.

Myślałem, że wybieramy najlepsze produkty w danych cenach (a przynajmniej takie, które mają jakiś argument nie do zbicia, nawet jeśli globalnie nie można powiedzieć, że są najlepsze w tej cenie, bo jak zacznie się wymieniać wszystkie "dobre" produkty, to nagle wyjdzie ich kilkanaście na przedział i temat zacznie mijać się z celem). Na używanych bym nie polegał - okazje przychodzą i odchodzą za szybko.

Edytowane przez fajny Rafałek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam chcę wymienić zasilacz bo obecny się zaczął grzać delikatnie przy dołożeniu 6850( czy raczej nic mu nie będzie)? Oto mój komp:

Athlon II X3 445 standardowy zegar (czeka go jeszcze OC)

Kingston DDR 3 1333 MHz 2 gb

AsRock N68-S3 UCC

Chieftec 400 W ( niestety zasilacz śmiga na max obrotów chyba przy obciążeniu, wydmuchuje ciepłe powietrze)

Gigabyte 6850

Dysk WD 160GB

Dwa wentyle

W przyszłości planuję kupno Phenoma, i pamięci. Chodzi mi o zasilacz żeby nie męczył się przy tym zestawie i żeby miał zapas mocy na późniejsze OC proca i grafy. Zasilacz ma być nowy i energooszczędny. Cena zasilacza tak gdzieś do 200zł.

Myślałem nad czymś takim:

1) KLIK trochę przekracza budżet

2) Fortron FSP (FSP500-60APN 85+) 500W 80+ BRONZE DESIGN OEM za 155 zł

Powiedzcie czy ten chieftec 400 W GPS uciągnął by ten zestaw tylko z phenom II X4 955 BE?

Edytowane przez Majkerro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość hazhell

@up

XFX Core 450W Ci wystarczy na ten zestaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Co sądzicie o zasilaczu CHIEFTEC APS-550S (80+) 550W ?

Pracował by on z i5 2500K, AsRock P67 PRO3, Gigabyte Radeon HD 6950 OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zły nie jest, ale szału to on nie robi. XFX Core 550W jest mocniejszy i lepszy jakościowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ponawiam swój post co do Xilence i PowerColora ;) Skoro Xilence jest na czarnej liście z powodu beznadziejnej serii Redwing (ja to tak odbieram), to czemu równie dobrze nie dasz na listę CoolerMastera ze względu na serię GX? A może też Enermaxa (Tomahawk) czy Chiefteka (Arena)?

Inne uwagi:

- Corsair GS700 to nie jest "b. nowa konstrukcja". Tak naprawdę są bardzo blisko związane z np. Chieftekami CFT, które linijkę niżej opisujesz jako stare.

- do najdroższych zasiłek dodałbym jeszcze Antka HCP 1200W oraz NZXT HALE90 1000W.

Edytowane przez yojo2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :)

Xilence są wszystkie do d@py - miałem kiedyś jakiegoś 350w i mi się zjarał i zabrał ze sobą ramy i do tego znajomy miał 600w i mu się zjarało, ale nic nie zabrało ze sobą.

Powiedziałbym, że Coolermaster GX 550W jest zasilaczem polecanym ;) i wstawię go na listę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesadzasz z tymi "wszystkie" - droższe modele są robione przez Sirteca i Andysona i nie są takie złe. Przykładowo:

http://www.pc-max.de/artikel/netzteile/xilence-xq-850-850watt

http://www.pc-max.de/artikel/netzteile/xilence-xq-1200-1200-watt-netzteil

Co do GXa, patrząc na model 650W z tej serii miałbym do niego wątpliwości. Toż to żal na niego w ogóle patrzyć. http://hardocp.com/article/2010/11/22/cooler_master_gx_650w_power_supply_review/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za to GX 450 jest całkiem niezły. Owszem, niezły, ale przy XFXie i tak blednie.

Wyższe GXy to dla mnie prawie jak noname. Wielkiej różnicy jednak "prawie" w tym przypadku nie robi.

Edytowane przez fajny Rafałek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale za GX450 stoi Enhance, a nie Seventeam jak w przypadku GX550/GX650/GX750 ;) Choć zdaje się że wyższe GXy mają być zastąpione właśnie przez zasilacze Enhance, wtedy może będzie z nich jakiś pożytek.

Edytowane przez yojo2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie, żadnego konkretnego info to o tym nie mam. Tylko tyle wiem że taka zmiana być może nastąpi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko

Mam Chieftec GPS 500W AA-B i on ma 3 linie 12V , 18x2 + 16x1 , czy da rade uciagnac 5850+5830+ ahtlon II x4 2gb ramu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na linii 12V ma jedyne 360W, więc nie ma mowy by dał radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej bez problemów podoła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie oto graty:

-płyta gł.: KT4V MS-6712

-proc: Barton 2500+

-pamięci: 2x 512MB- 400MHz

-karta gr. Saphire Radeon 9550

-dysk 40G

i wpadł mi w łapki dokładnie oto taki zasilacz:

http://allegro.pl/zasilacz-liteon-200w-ps-5022-5l-gratis-w-wa-gw-i1589775120.html

Chcę złożyć kompa do netu i mam tylko jedno pytanie. Czy ten zasilacz będzie odpowiedni, czy nie ma się czego obawiać, że zabraknie mu mocy lub będzie się grzał? Poprzedni z tymi gratami był jakiś 350W, marki nie pamiętam bo wylądował już w koszu.

Edytowane przez shitvenom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiada ktoś Fractal Design Tesla 650W? Interesuje mnie kultura pracy. Mój SeaSonic M12II-620W pod obciążeniem niestety jest małą suszareczką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Igorius

W razie jakichkolwiek wątpliwości, zauważenia błędów, sugestii etc... proszę pisać tutaj lub na PW.

Kopiowanie dozwolone tylko na forum.pclab.pl

Proszę o wstawienie odnośników do ceneo lub skąpca przy każdym z polecanych tutaj zasilaczy.

Dziękuję :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi