Skocz do zawartości
piotrek'97

WĄTEK ZBIORCZY - Lista polecanych zasilaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Czy ktoś z kolegów miał styczność z takim zasilaczem a jeśli tak to jakie wrażenia ? Czy jest wart tej ceny ? Czy szukać coś innego w cenie max do 1200 zł ?

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/zasilacze/zasilacz-msi-mpg-a1000g-1000w-80-plus-gold-1

Edytowane przez Pitt_34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybkie pytanko, BeQuiet System Power 9 400w da radę z RTX 2060 6gb i 10400f na h410? teoretycznie 160w + 65w nie wiem co dalej i jak to liczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da radę spokojnie, płyta max 50w, ramy 30w, dysk 15w , jakieś wentylatory 30w zmieści się wszystko w 400w, procek

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podzespoły nie pobierają aż tyle mocy, RAM DDR4 to max 10W przy 2 kościach, dysk SSD okolice 5W, 3 wentylatory max 5W.

Cały komputer z 10400F pobiera w spoczynku okolice 50W, zatem ja bym to liczył tak: 65W procesor, 160W karta, 50W reszta = 275W cały komputer w pełnym obciążeniu CPU i GPU, zasilacz ma 384W na linii 12V, więc wystarczy.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja może za dużo dałem(napisałem max)  ale ty znów za mało, co nie zmienia faktu że starczy zasilacz, 160w cpu w raz z całym PC bez obciązenia GPU, a nie 115w(50 reszta +65 cpu )(pamiętaj 65w to nie maks pobór CPU tylko tdp) + karta 165w i 400w starczy
power-stress.png

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

160W to bez limitu czyli w zasadzie OC, więc 65W TDP już nie obowiązuje, ja liczyłem dla fabrycznych ustawień.

Poza tym z tego co pamiętam TPU liczby pobór z gniazdka w testach CPU, sprawność zasilacza to pewnie okolice 90%, więc DC to będzie max 125W + 160W karta.

Edytowane przez Krisol
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, czy wymieniając teraz zasilacz na nowy, z zapasem mocy takim by wystarczył w przyszłości na upgrade cpu/GPU o te kilka generacji to waszysm zdaniem patrzyć już tylko na zasilacze z rtm nowym złączem VHPWR, czy to to nie będzie takie niezbędny standard? ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam pytanko co do zasilacza. Wymieniam podzespoły w pc i posiadam już leciwy Corsair VS650 650W 80PLUS BOX.

Płyta: gigabyte z690 gaming x ddr4

Procek: I5 13600KF

Karta: Rtx 3060ti

Chłodzenie procka  póki co boxowe potem Ferra/Fortis 5

Nie mam zamiaru podkręcać procka ani karty na tym zasilaczu więc pytanie czy póki co mogę go zostawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mocowo starczy spokojnie, nawet jakbyś kręcił do oporu ;) Jednak jeśli ten zestaw jest bardziej prądożerny od poprzedniego, to VS może zrobić się głośny, bo nawet przy sporym zapasie to nie są ciche zasilacze. Nie są też wieczne, bo dużo ich pada po tych <5 latach, więc się do niego nie przywiązuj ;) Zatrzymałbym go, jeśli nie będzie hałasował.

Edytowane przez Jurand ze Spychowa
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.01.2023 o 10:43, Jurand ze Spychowa napisał:

Mocowo starczy spokojnie, nawet jakbyś kręcił do oporu ;) Jednak jeśli ten zestaw jest bardziej prądożerny od poprzedniego, to VS może zrobić się głośny, bo nawet przy sporym zapasie to nie są ciche zasilacze. Nie są też wieczne, bo dużo ich pada po tych <5 latach, więc się do niego nie przywiązuj ;) Zatrzymałbym go, jeśli nie będzie hałasował.

Jednak mała zmiana, ten zasilacz 650w poszedł do drugiego kompa a tu szukam czegoś nowego. Zmieniłem również procek bo znalazłem sporo taniej i5-12600Kf a chłodzenie to będzie Fera 5 z jednym lub dwoma wiatrakami. Polecił byś coś w okolicach 500zl z nowych zasilaczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak da radę, to poczekaj tydzień na Pure Powera 12 M. Taki sobie czas na kupowanie zasilacza, bo zmieniają się złącza kart graficznych, więc także zasilacze. Fajnie by było kupić taki w nowym standardzie, a za ~500 PLN nie ma za bardzo z czego wybierać. Ów Pure Power powinien być jak zwykle w przypadku tej linii niezły i cichy, a stosunkowo tani.

https://ithardware.pl/aktualnosci/be_quiet_prezentuje_zasilacze_pure_power_12_m_w_sam_raz_dla_nowych_kart_graficznych_nvidii-25542.html

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Jurand ze Spychowa napisał:

Jak da radę, to poczekaj tydzień na Pure Powera 12 M. Taki sobie czas na kupowanie zasilacza, bo zmieniają się złącza kart graficznych, więc także zasilacze. Fajnie by było kupić taki w nowym standardzie, a za ~500 PLN nie ma za bardzo z czego wybierać. Ów Pure Power powinien być jak zwykle w przypadku tej linii niezły i cichy, a stosunkowo tani.

https://ithardware.pl/aktualnosci/be_quiet_prezentuje_zasilacze_pure_power_12_m_w_sam_raz_dla_nowych_kart_graficznych_nvidii-25542.html

Oki najwyżej poczekam, tydzień mnie nie zbawi. Co do mocy celować w 650 czy wyżej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Jurand ze Spychowa napisał:

A co to będzie zasilać? I czy przewidujesz w przyszłości jakąś rozbudowę?

Gigabyte z690 gaming x ddr4, Rtx 3060tii, 5-12600kf+ chłodzenie Fera 5 , Ram Patriot 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Viper Steel, SSD m.2 4.0 wszystko w obudowie silentiumpc gladius m40. Może w przyszłości zmiana karty wchodzić w grę na coś mocniejszego.

Edytowane przez Kawaa94

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

650W to sensowny wybór, bo będzie spory zapas i będzie cicho. Z drugiej strony i w temacie przyszłej rozbudowy, te nowe przewody 12VHPWR w zależności od mocy zasilacza różnią ilością dostarczanej mocy. Dla zasilacza 650W jest to 450W, a dopiero od 750W masz taki "pełnoprawny" potrafiący dostarczyć 600W. Nikt normalny nie będzie łączył ciągnącej 600W karty z zasilaczem 750W, bo raczej nie styknie lub będzie po prostu głośny, więc w takim wypadku dopłacanie do takiego sensu nie ma. Jednak może kiedyś zechcesz połączyć go z kartą ciągnącą coś pomiędzy, więc może okazać się warto dopłacić do większego zapasu. Ja bym dopłacił, bo (zgodnie z sugerowanymi cenami) pięć dyszek imo żadne pieniądze i nawet jeśli zapas się nigdy nie przyda, to po prostu będziesz mieć ciszej.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Jurand ze Spychowa napisał:

650W to sensowny wybór, bo będzie spory zapas i będzie cicho. Z drugiej strony i w temacie przyszłej rozbudowy, te nowe przewody 12VHPWR w zależności od mocy zasilacza różnią ilością dostarczanej mocy. Dla zasilacza 650W jest to 450W, a dopiero od 750W masz taki "pełnoprawny" potrafiący dostarczyć 600W. Nikt normalny nie będzie łączył ciągnącej 600W karty z zasilaczem 750W, bo raczej nie styknie lub będzie po prostu głośny, więc w takim wypadku dopłacanie do takiego sensu nie ma. Jednak może kiedyś zechcesz połączyć go z kartą ciągnącą coś pomiędzy, więc może okazać się warto dopłacić do większego zapasu. Ja bym dopłacił, bo (zgodnie z sugerowanymi cenami) pięć dyszek imo żadne pieniądze i nawet jeśli zapas się nigdy nie przyda, to po prostu będziesz mieć ciszej.

Dobra, wszystko jasne. Dziękuję bardzo za pomoc.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sądzicie o zasilaczach KRUX? Solidne to to? A może w podobnych pieniądzach polecacie coś innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie to samo co sądzę o Silentium/Endorfy: zasilacze polskiej marki przetestowane jedynie przez kilku Polaków i wg których są to zasilacze z najlepszych w swojej kategorii cenowej. Wyjątkowo fajnie się to wszystko składa, ale mnie nie przekonuje, więc ja bym w swoim kompie czegoś takiego nie chciał. W każdej kategorii cenowej masz kilka porównywalnych alternatyw, których testów możesz znaleźć więcej i bardziej dokładnych, więc są to alternatywy pewniejsze. To wszystko czyni Kruxa czy Silentium opcjami gorszymi, więc niewartymi zakupu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przejrzałem te testy, ale nie znam się za bardzo. Jedyne co, to że w sugerowanych do sprawdzenia przed wyborem/kupnem aspektach/parametrach wygląda dobrze. Myślisz, że te artykuły są niewiarygodne?

https://ithardware.pl/testyirecenzje/krux_generator_850w_test_recenzja_opinia-21464-14.html

https://whatnext.pl/krux-generator-850-w-test-recenzja-opinia/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie słuchaj bzdur tego typu, jak u kolegi wyżej. Na pepperze podobne idiotyzmy, a kiedy pyta się o konkrety -> zero z drugiej strony. Jednostki przetestowane na wiele sposobów przez różne redakcje/osoby(i wbrew temu co wyżej stoi, także przez zagranicznych testerów). W dodatku masz omówione bebechy(zastosowane komponenty, lutowanie, wykonanie, zabezpieczenia) przez elektroników. SilentiumPC/Endorfy nie ma żadnej konkurencji w pewnych przedziałach cenowych. Alternatyw brak, bo albo bebechy do d..., albo głośne, albo awaryjne, albo odstaje pod względem zamierzonych parametrów od SilentiumPC/Endorfy.

Sam teraz szukam zasilacza do 400 zł i nie widzę NIC ciekawego z zagranicznych. Przynajmniej z dostępnych.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ze masz upszedzenia to od dawna wiadomo.

Ale trzeba byc obiektywnym.

dziadek ma swoje w glowie i przewaznie jest niereformowalny.

15 godzin temu, Jurand ze Spychowa napisał:

Dokładnie to samo co sądzę o Silentium/Endorfy: zasilacze polskiej marki przetestowane jedynie przez kilku Polaków i wg których są to zasilacze z najlepszych w swojej kategorii cenowej. Wyjątkowo fajnie się to wszystko składa, ale mnie nie przekonuje, więc ja bym w swoim kompie czegoś takiego nie chciał. W każdej kategorii cenowej masz kilka porównywalnych alternatyw, których testów możesz znaleźć więcej i bardziej dokładnych, więc są to alternatywy pewniejsze. To wszystko czyni Kruxa czy Silentium opcjami gorszymi, więc niewartymi zakupu.

Tak akurat sie sklada ze przetestowania zasilaczy w PL to jedne z wielu a ze ty masz do tego obiekcje to swiadczy o tym ze nie zglebiasz tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, keith napisał:

Ja przejrzałem te testy, ale nie znam się za bardzo. Jedyne co, to że w sugerowanych do sprawdzenia przed wyborem/kupnem aspektach/parametrach wygląda dobrze. Myślisz, że te artykuły są niewiarygodne?

https://ithardware.pl/testyirecenzje/krux_generator_850w_test_recenzja_opinia-21464-14.html

https://whatnext.pl/krux-generator-850-w-test-recenzja-opinia/

W skrócie masz tych testów mało i gówno wartych. Sierant z ith jest wyjątkiem potwierdzającym regułę, który przez to mi nie starczy, bo reszta to pseudo testy jak na whatnext typu zobaczmy, co siedzi w środku i może regulację napięć lub już taka kompletnie nic nie warta pogadanka dodatkowo z miejsca niewiarygodych, bo cycków sklepów typu Black czy Video Blog Tech. Do tego wszyscy znajome mordy z malutkiej polskiej branży sprzętowej, a jakoś swoich rewelacyjnych zasilaczy zagranicę na testy nie ślą, kiedy nie mają problemu z wysyłaniem wszystkiego innego. Sorry, ale mi to nie styka. Oddać zasilaczom Silentium/Krux Generatorowi trzeba to, że w swoich kategoriach cenowych wyróżniają się w (po części przynajmniej w teorii) jakości zastosowanych komponentów, ale to wbrew pozorom z miejsca nie czyni zasilacza dobrym i perspektywy jego użytkowania jest najmniej istotne. Dopłać pięć dych-stówę i możesz przebierać w licznych i licznie przetestowanych zasilaczach, które są jeszcze lepsze, więc ta wielka opłacalność, którą w istocie są tak groszowe oszczędności mnie nie przekonuje - zwłaszcza z perspektywy wielu lat użytkowania niepewnego zasilacza.

Entuzjaści zasilaczy rodaków, ogarnijcie się - przeczytajcie spokojnie i ze zrozumieniem to, co teraz napisałem, a może zrozumiecie, dlaczego nie ma na to kontrargumentów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety, nigdzie nie ma dostępnych wyników testów takich zasilaczy (no prawie, jak ktoś ma dużo samozaparcia niech spróbuję swoich sił w pewnej firmie pod poznaniem). No ale same testy są i to na aparaturach światowej klasy. Brzmi reklamowo ale z mojego krótkiego doświadczenia w branży sam nie wiele więcej wiem XD. Żeby nie było, to że testy nie są udostępniane to normalna sprawa wewnątrz wielu firm. A że w polsce jedyne na co możemy liczyć to black mówiący że zasilacz jest 'be' bo podłączył go pod psjukilera coś ustawił i wybuh to druga sprawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poziom testów zasilaczy jest niestety niski, bo tu trzeba poważnych sprzętu i wiedzy, więc mało kto robi to bardziej niż po łebkach. I tu fajną pomocą jest baza Cybenetics: https://www.cybenetics.com/index.php?option=database&params=2,1, Arkusze poszczegółnych modeli zasilaczy to jak recenzje bez recenzji, więc trzeba umieć to czytać, ale są tu wszystkie informacje, które potrzebujesz i wszystko jest do siebie porównywalne. Niestety nie każdy wysyła Cybenetics swój zasilacz na certyfikację, ale to się powoli zmienia i już jest co porównywać. Może Krux i Silentium kiedyś wyślą :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi