Skocz do zawartości
piotrek'97

WĄTEK ZBIORCZY - Lista polecanych zasilaczy

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie wszelkie testy wskazują, że w każdym scenariuszu jest bardzo cichy, a mi ogólnie najbardziej zależy, po tym co mnie spotkało na ciszy i nie piszczących cewkach. Myślałem jeszcze nad Hydro PTM PRO ATX3.0 w wersji 850W, ale aktualnie można dostać w sklepach tylko wersję 1200W.

Niestety ja dałem się zwieźć dobremu marketingowi producenta serii DP 13. Jeśli sam producent chwali się cichą pracą swojej jednostki, daje najwyższy certyfikat Titanium, nowy standard ATX, to na papierze wszystko wygląda idealnie. Chciałem mieć produkt na lata. W głowie mi się nie mieści, że zasilacz hi end ma imho problem z kulturą pracy na minimalnym obciążeniu . W dodatku to nie jest szum wentylatora tylko denerwujący terkot. Stary Enermax z 2011 r. z aktywnym wentylatorem, to przy nim król ciszy. Wszystko zależy od tego czego oczekuje po sprzęcie. Być może zasilacz bryluje we wszelakich testach wydajności, ma wykonanie premium lecz dla mnie ten model jest skreślony.

Swojego HX-a wysłałem na gwarę. Pojechał do dystrybutora w Polsce. Po dosłownie kilku dniach miałem już w rękach  nową sztukę. Tak więc do serwisu nie mam żadnych zastrzeżeń.  Lecz korzystając z możliwości, ogarnąłem sobie zwrot kasy w elektromarkecie, w którym pracuję. Bałem się po prostu powtórki z rozrywki. BQ też wróci do sklepu. 

Może w końcu FSP okaże się bezproblemowy, bo chciałbym już zamknąć temat poszukiwań zasilacza i cieszyć się dobrym wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam ja ze swojej strony odradzam Gigabyte UD 1000 rev1 i rev 2 te same problemy terkoczenie w okolicach wentylatora nawet w podczas ogladania youtuba .Chciałem go wymienić na Dark Power 13 ale widze ze też odradzacie więc pewnie wybiore miedzy Corsair rmx shift 1000 lub Seasonic  Vertex 1000 tylko zastanawia mnie czy to jest problem czy raczej nie odnośnie kabla w Corsair który jest 450w

Edytowane przez raffi23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, ketton napisał:

No właśnie wszelkie testy wskazują, że w każdym scenariuszu jest bardzo cichy, a mi ogólnie najbardziej zależy, po tym co mnie spotkało na ciszy i nie piszczących cewkach. Myślałem jeszcze nad Hydro PTM PRO ATX3.0 w wersji 850W, ale aktualnie można dostać w sklepach tylko wersję 1200W.

Niestety ja dałem się zwieźć dobremu marketingowi producenta serii DP 13. Jeśli sam producent chwali się cichą pracą swojej jednostki, daje najwyższy certyfikat Titanium, nowy standard ATX, to na papierze wszystko wygląda idealnie. Chciałem mieć produkt na lata. W głowie mi się nie mieści, że zasilacz hi end ma imho problem z kulturą pracy na minimalnym obciążeniu . W dodatku to nie jest szum wentylatora tylko denerwujący terkot. Stary Enermax z 2011 r. z aktywnym wentylatorem, to przy nim król ciszy. Wszystko zależy od tego czego oczekuje po sprzęcie. Być może zasilacz bryluje we wszelakich testach wydajności, ma wykonanie premium lecz dla mnie ten model jest skreślony.

Bo najważniejsza jest kultura pracy poza obciążeniem. Imo zasilacz wtedy może być jedynie niesłyszalny - oczywiście bez przesady, ale z tych parudziesięciu cm, z których zwykle siedzimy od kompa. Nie jest to sztuka - np. sam miałem XFXa TS Gold 650W (niedrogi Seasonic), więc zasilacz porównywalny z Pure Powerem 11 ( i to tym gorszym nie-FM). Musiałeś do niego ucho przyłożyć, żeby go usłyszeć, a pod obciążeniem nawet dojechany do 2/3 zapasu był nie do wyłapania pomiędzy innymi i to cichymi hałasami. Rozumiem twoje rozgoryczenie, bo bq! jest pierwszą marką, od której należałoby oczekiwać, że będzie najciszej, ale też wszystko będzie brzmieć ładnie, a może nawet każdą wyprodukowaną sztukę pod tym kątem ktoś sprawdzi. A tu będący raczej problemem designu terkot Dark Powera zestawiony z bullshitem o 6-polowych silniczkach i bezramkowym mocowaniu. Z bq! zwykło być bardzo hit or miss.

42 minuty temu, ketton napisał:

Może w końcu FSP okaże się bezproblemowy, bo chciałbym już zamknąć temat poszukiwań zasilacza i cieszyć się dobrym wyborem.

W razie czego mogę śmiało polecić RMxa Shifta. Po recenzjach tryb pół-pasywny na połowę mocy znamionowej, ale też jest ponadprzeciętnie cichy w trybie aktywnym. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że poza obciążeniem wentylatora nie włącza nigdy nawet w mocno nagrzanym pomieszczeniu (czy po prostu tego nie słychać) i nie wydaje żadnych innych dźwięków - jest po prostu niesłyszalny. A na pewno usłyszałbym, bo resztę kompa poza obciążeniem mam właśnie niesłyszalną tak z odległości >10cm :D Oczywiście w temacie elektrycznych hałasów zawsze mogą trafiać się różne sztuki. Niestety przewód 12VHPWR 600W dopiero od 1200W, ale z drugiej strony taki zapas oznacza tryb pasywny do ~600W, więc wg mnie koniec końców Shift 1200W przy nacisku na ciszę to kozacka opcja :>

13 minut temu, raffi23 napisał:

Witam ja ze swojej strony odradzam Gigabyte UD 1000 rev1 i rev 2 te same problemy terkoczenie w okolicach wentylatora nawet w podczas ogladania youtuba .Chciałem go wymienić na Dark Power 13 ale widze ze też odradzacie więc pewnie wybiore miedzy Corsair rmx shift 1000 lub Seasonic  Vertex 1000

Bierz Shifta 1200W, a jeśli chcesz coś tańszego, a nie tak bardzo gorszego (głównie krótszy tryb pół-pasywny, troszkę głośniejszy w trybie aktywnym), to fajny może być ten: https://www.x-kom.pl/p/1092068-zasilacz-do-komputera-fsp-fortron-hydro-g-pro-pcie50-1000w-80-plus-gold.html (tylko nie pomyl z wersją nie-PCIe 5.0 - różnią się np. kodem producenta).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy jest ten zasilacz FSP/Fortron Hydro G PRO PCIe5.0 1000W 80 Plus Gold a ktoś może jest w jego posiadaniu??Shift 1200w tak jest tańszy od Dark Power 13 którego chciałem na początku.Seasonic ma sie pojawic 2.03 chyba że znowu zmienia date

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widziałeś jakiś test tego Aerocoola? Jeśli nie, to z miejsca odpada :D Ogółem moje podejście do zasilaczy za podobną kwotę to dorzuć stówkę i śpij spokojnie ;)

Ja jako zamienniki Vero L3 widzę XPG Pylon lub Thermaltake Smart BM2 i wolałbym te zasilacze, bo są powszechniej i lepiej przetestowane niż twory Silentium. Do tego mają po pięć lat gwarancji, co w szczególnie w przypadku budżetowych zasilaczy może się przydać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym pomyślał o jakimś sensownym za około 500zl co starczy na długo, jeśli nie będziemy chcieli robić pompy na waty za jakiś czas. 

Szczególnie jak bym miał przeboje z badziewiem, które rozłącza się po podpięciu dysku. 5-10wat i coś nie wyrabia? XD wstręt na najwyższym poziomie by we mnie wykiełkował. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bardziej kwestia tego, ile oczekujesz, że zasilacz bezproblemowo posłuży. Pomijając zasilacze wybuchowe, zasilacze lepsze starzeją się lepiej: mniej degraduje się regulacja napięć czy mniejsza szansa na to, że coś padnie albo wentylator zaraz zacznie terkotać. Oprócz tego lepsze zasiłki zwykle są cichsze czy mają modularne okablowanie. Dla osoby, która chce możliwie tanio i nie ma od zasilacza żadnych oczekiwań poza tym, żeby nie spalił mu kompa, ten XPG czy TT to opcje w sam raz - to już nie gówno, są z najlepszych za swoje pieniądze, nie są jakieś głośne i mają wyjątkowo długie gwarancje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, MargaretTaczer napisał:

Ale to jest budżetowy config do grania w battlefielda 1.

Po co mi zasilacz za 500zł jak zestaw wart 1000?

Tak jak Jurand pisze. I niestety dzisiaj sensowną elektrownia to z 500zl. Możesz jakaś używkę Corsaira poszukać z serii RMx. Wtedy może za 200-300 zos wyrwiesz fajnego.. 

Nowe w tej kasie to raczej samo badziewie będzie. Z drogiej strony do końca gwarancji będzie spokój i sobie najwyżej będziesz wysyłał na serwis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie mam be quite 11 i po 2-3tyg cos sie spaliło w środku (wymienili od reki na nowy), teraz po 3-4msc wentylator zaczal terkotać. Serwis nie odpisuje na emaile nawet, trzeba zazwyczaj dzwonic / podjechac.

Btw. Składam nową jednostkę i ktory z tych zasilaczy sie najlepiej sprawdzi ? (1000-1200W)

-Corsair RMx Shift 1000W 80 Plus Gold
- Thermaltake Toughpower GF3 1000W PCIe 5.0 80 Plus Gold
- Seasonic VERTEX GX 1000W PCIe5.0 80 Plus Gold

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktory zasilacz bedzie lepszy do zestawu z i5 13600K/4070Ti ? Seasonic PX 750W Platinum czy Corsair Shift 750W?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.03.2023 o 23:42, kiler07 napisał:

Obecnie mam be quite 11 i po 2-3tyg cos sie spaliło w środku (wymienili od reki na nowy), teraz po 3-4msc wentylator zaczal terkotać. Serwis nie odpisuje na emaile nawet, trzeba zazwyczaj dzwonic / podjechac.

Btw. Składam nową jednostkę i ktory z tych zasilaczy sie najlepiej sprawdzi ? (1000-1200W)

-Corsair RMx Shift 1000W 80 Plus Gold
- Thermaltake Toughpower GF3 1000W PCIe 5.0 80 Plus Gold
- Seasonic VERTEX GX 1000W PCIe5.0 80 Plus Gold

Hej mam zasilacz Corsair.Zasilacz super tryb półpasywny nie słyszalny  wpinane kable z boku cieżki jedynie co mi przeszkadza to kabel od zasilania płyty głownej w moim przypadku cieżko było ułożyc w obudowie ale pewnie zależy to jaka masz bude i jak kable poprowadzisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czy oprocz Shifta polecacie cos jeszcze?  Czy to jest ten jedyny wlasciwy i szkoda czasu na wybieranie. Nie ma dedykowanego przewodu PCIe 5.0 do mojego PSU, wiec chce wymienic. Raczej mysle o 1200W. 

Edytowane przez Dżony Bi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Dżony Bi napisał:

Czy oprocz Shifta polecacie cos jeszcze?  Czy to jest ten jedyny wlasciwy i szkoda czasu na wybieranie.  Raczej mysle o 1200W. 

Seasonic Vertex GX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, jakoś pojawił się ostatnio. 

Seasonic Vertex GX-1000 za 1269 to calkiem fajna propozycja. W sumie chyba lepszy ten Seasonic jak Corsair.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Shift nie jest jakiś wybitny, a wręcz przydrogi względem konkurencji (teraz to w ogóle odleciał na 1200W/1500 PLN). Shift po prostu wygrywa kulturą pracy - bardzo cichy jest i ma wyjątkowo długi tryb pół-pasywny, bo do dobrej połowy obciążenia, więc także do dość wysokich temperatur pokojowych. Sensownymi i dostępnymi w PL alternatywami są NZXT C1200 V2 za ~1100 PLN i Thermaltake Toughpower GF3 1200W za ~1200. Elektrycznie porównywalne, aktualnie sporo tańsze, a ciężko będzie je dojechać tak, by zauważyć tą gorszą kulturę pracy. Vertex też wydaje się spoko, ale chciałbym zobaczyć jakieś bardziej dokładne testy, które pokażą, czy jest warty dopłaty.

Jednak nie ma za bardzo sensu zmieniać twojego zasilacza, bo przejściówka - nie ma w niej nic złego, a jedynie chodzi o to, żeby ją odpowiednio docisnąć i szczególnie nie wyginać, zwłaszcza na boki. Sens kupowania zasilacza PCIe 5.0 jest od tej strony, jeśli się po prostu zasilacza nie ma, więc już kupmy taki w nowym standardzie albo posiadany ma za mało mocy czy strach go podłączać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W proshopie Shifta 1200W mozna kupic za 1299 zl teraz.

Ten Seasonic juz w wersji 1000W ma kabel 600W, gdzie Shift dopiero w wersji 1200W?

Przesylam link do bazy recenzji w sieci.

Seasonic ma stabilne napiecia jak skala. Sam musze wiecej poczytac, ale sklaniam sie do Seasonica bardziej.

https://www.techpowerup.com/reviewdb/PSUs/Seasonic/?order=date

Jeszcze nie kupilem, ale juz chodzi mi po glowie, wiec znajac siebie predzej czy pozniej kupie. Zasilacz ATX 3.0 to chyba juz naprawde mialbym na lata wtedy, a tak caly czas na tej przejsciowce. 

Edytowane przez Dżony Bi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1300-1350 PLN za Shifta 1200W to standardowa, więc spoko cena.

Tak, Shift kabel 600W ma dopiero od 1200W i to jest lipa, ale na osłodę ma ten kabel lepiej rozwiązany (dwie standardowe wtyczki zamiast nielubiącej wyginania 12VHPWR)

Ogółem polecam przy wyborze zasilacza tej klasy głównie kierować się kulturą pracy. Zasilacze z tej półki są już więcej niż zadowalające elektrycznie i jakościowo. Takie spokojnie i dobrze posłużą ponad dziesięć lat i tyle też mają gwary, więc kompletnie nie napinałbym się na to, że jakiś ma np. trochę lepszą regulację czy tętnienia. Poczytaj sobie też pewnie pojawiające się opinie posiadaczy tego Vertexa, zwłaszcza w temacie hałasu - żeby nie było lipy jak z Dark Powerami. Np. Seasonik zwykł być znany z gównianie działającego trybu pół-pasywnego - śmigło głośno włącza się i wyłącza, kiedy temperatura w zasilaczu buja się wokół granicy. Nie wiem, czy we wszystkich modelach i jak jest z Vertexem. W Shifcie masz to rozwiązane jak należy. Nigdy go nie słyszałem, a kompa mam poza obciążeniem z tak >10cm niesłyszalnego. Jednak na filtrze pod wentylatorem wyraźnie gromadzi się kurz, więc skurczybyk musi się czasem włączać, ale ja tego nigdy nie przyczaiłem - to najlepsza rekomendacja.

Co do tego na lata, za jakiś czas mogą wejść do użytku na ten moment puste dwa piny sygnałowe. Nie zdziwiłbym się, jakby po jakimś czasie ich obecność stała się wymagana, więc posłała do piachu dzisiejsze zasilacze ATX 3.0.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o Shifta 1000w to jak sie pytalem suport o to czy 1000w posiada kabel 600w to odpisali mi że tak posiada taki kabel.Na kablu nie ma zadnego napisu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie te kable szemrane są :D Taki Thermaltake w GF3 850W niby oficjalnie ma kabel 300 i tak nawet na nim napisane, a piny ustawione tak, że ciągnie 600W :D Z kolei bq! się tu w ogóle nie pierdzieli i w 750W Pure Powerze daje kabel 600W, żebyś sobie jechał na codzień ponad moc znamionową, bo przecież w razie czego masz dziesięć lat gwarancji? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dzień dzisiejszy jakie są top 5 zasilaczy (1200-1300w) ? Na pewno seasonic prime TX 1300, jakie byście jeszcze dodali/polecieli ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co byście polecili do rx 7900 xtx / rtx 4080 tki takiego żeby "spać spokojnie" jako chodzi o jakość i moc w jak najbardziej korzystnej cenie żeby też w drugą stronę nie przepłacać i nie kupować niewiadomo czego ? Aktualnie używam od dłuższego czasu Corrsaira CX750M ( bodajże ) i działał mi bez zarzutu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, orvn napisał:

Co byście polecili do rx 7900 xtx / rtx 4080 tki takiego żeby "spać spokojnie" jako chodzi o jakość i moc w jak najbardziej korzystnej cenie żeby też w drugą stronę nie przepłacać i nie kupować niewiadomo czego ? Aktualnie używam od dłuższego czasu Corrsaira CX750M ( bodajże ) i działał mi bez zarzutu.

https://cultists.network/140/psu-tier-list/

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, chreasy napisał:

Na dzień dzisiejszy jakie są top 5 zasilaczy (1200-1300w) ? Na pewno seasonic prime TX 1300, jakie byście jeszcze dodali/polecieli ? 

Ze wszystkich, czy tylko ATX 3.0, w które przy takich mocach zdecydowanie dziś bym szedł? A ogółem zależy, na czym Ci zależy :D Ja na półkę zasilaczy 1200-1300W patrzę przez pryzmat tylko i wyłącznie kultury pracy. Te poważne zasilacze o takich zapasach (nie jakieś gówno z filtra 1200W + sortuj ceną od najniższej), to co najmniej topowe Goldy, a głównie Platynki i Tytanowe. Czyli jakościowo i elektrycznie są już cholernie dobre i do siebie tak zbliżone, że nie ma co się czepiać i szczególnie ich porównywać. I tu powracamy do tej zauważalnej różnicy - kultury pracy. Jakkolwiek wysoki certyfikat, dojechane zasiłki o takich zapasach generują sporą stratę ciepła, więc zwykle najcichsze nie są (w tych bliższych mocy znamionowej rejonach obciążenia). Drugą kwestią, która może być dla kogoś istotna, jest sprawność, ale tu w pierwszej kolejności każdy powinien oszacować sobie wielkość związanych z nią oszczędności i zestawić to z dopłatą do lepszego w temacie zasilacza.

11 godzin temu, orvn napisał:

Od biedy możesz spróbować je z tym CXem, zwłaszcza z mniej prądożerną 4080. Jak coś taniego nowego, to szedłbym już we wspomniane wcześniej zasilacze ATX 3.0. Tanio masz całkiem fajnego, bo cichego i z długą gwarancją Pure Powera 12. Można dopłacić do jeszcze lepiej wykonanego i mającego tryb pół-pasywny FSP G Pro ATX 3.0.

https://www.ceneo.pl/148318148 (osiem stówek to normalna cena)

https://www.x-kom.pl/p/1092068-zasilacz-do-komputera-fsp-fortron-hydro-g-pro-pcie50-1000w-80-plus-gold.html?utm_source=ceneo&utm_medium=comparison&utm_campaign=ceneo_click&ceneo_cid=125756b6-e5bc-3bf1-4cba-cdf175189c76 (jakbyś kupował gdzie indziej, nie pomyl z wersją nie-ATX 3.0, bez przewodu 12VHPWR)

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi