Skocz do zawartości
piotrek'97

WĄTEK ZBIORCZY - Lista polecanych zasilaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jak tysiączek to jeszcze ten za 945

https://www.morele.net/zasilacz-corsair-zasilacz-corsair-rm1000x-shift-80-plus-gold-fully-modular-atx-12706244/

a w x-com pojawił się jeszcze taki za 899

https://www.x-kom.pl/p/1126959-zasilacz-do-komputera-montech-titan-1000w-80-plus-gold.html

Pojawia sie ich wiecej, ale same goldy. Na platynki trzeba poczekac. Z takim Vertex PX moglbym zaprzyjaznic sie na dluzej.

Edytowane przez Dżony Bi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Dżony Bi napisał:

Myslalem o NZXT C1200, ale jest głośny.

https://www.techpowerup.com/review/nzxt-c1200-gold-1200-w/6.html

Ta tier lista PSU jest troche smieszna. Wszystkie zasilacze ATX 3.0 sa zasilaczami premium, wiec wypadałoby uwzględnić wiecej parametrow do ich uszeregowania.

Nie jest taki głośny jak na 1200W Golda. Przy tym certyfikacie i tej mocy po prostu nie ma cudów, ale faktycznie taki Shift jest cichszy. Też kwestia, czy widzisz siebie w przyszłości dojeżdżającego zasilacz do tych zauważalnie głośnych fragmentów jego krzywej obrotów i znoszącego tak grzejący komputer obok siebie ;) Ja takiego Shifta 1200W wziąłem na przegięcie. Tu im wyższa moc znamionowa, tym dłuższy tryb pół-pasywny i zasilacz ogółem cichy, więc ciężej będzie taki zapas dojechać do zauważalnej głośności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ten dziwny agresywny start:

Po zakończeniu pracy półpasywnej wentylator obraca się z dużą prędkością przez krótki czas, aby usunąć ciepło. Podsumowując, profil prędkości wentylatora jest agresywny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie o tym pisałem wcześniej, przy gadce o Vertexie i to jest niestety raczej standard pół-pasywnych zasilaczy. Różnie bywa z kulturą włączania tego śmigła i operowania wokół temperatury granicznej. Dziwią mnie jedynie grafy Techpowerup - te z krzywymi, które pokazują jakby wentylator kręcił się szybciej przy mniejszym obciążeniu/temperaturze. Nie pokrywa się to z grafami poniżej, tymi "plamowymi" (tymi bym się sugerował). Nie pokrywa się to też z raportami Cybenetics, które pokazują, że jednak prędkość wentylatora rośnie razem z obciążeniem ( a btw które nie zdzwiłbym się, jakby robił sam recenzent TPU )

https://www.cybenetics.com/index.php?option=database&params=4,0,85

50 minut temu, Dżony Bi napisał:

a w x-com pojawił się jeszcze taki za 899

https://www.x-kom.pl/p/1126959-zasilacz-do-komputera-montech-titan-1000w-80-plus-gold.html

Pojawia sie ich wiecej, ale same goldy. Na platynki trzeba poczekac. Z takim Vertex PX moglbym zaprzyjaznic sie na dluzej.

O, a ten musiał się dopiero co w PL pojawić, bo go jeszcze nie przyczaiłem. Ten sam wór co Hydro G Pro, Shift czy Toughpower GF3, a najlepsza cena, fajna kultura pracy i przewód 12VHPWR 600W od co najmniej 1000W opcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No właśnie tak czytam o tym Montechu i jest kozacki. 1200W za 1149 to chyba najlepszy deal w tym momencie mimo, ze nie jest tak cichy jak shift , ale i  tak jest bardzo dobrze.

Screenshot_20230327_171815_SamsungNotes_copy_907x571.jpg

Edytowane przez Dżony Bi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie, o których tu gadaliśmy, są porównywalne. Niedługo powinny pojawić się Super Flower Leadex Gold VII i XPG Cybercore II Platinum, też będą porównywalne i w wariantach po 1300W, po których spodziewałbym się cen bardziej okazyjnych niż mniej - obstawiałbym 1200-1300 PLN. Jak dla mnie przy takich kwotach za zasilacz (i prawdopodobieństwa, że dość długo posłuży) różnice w cenie typu stówka-dwie nie powinny robić różnicy, więc nie doszukiwałbym się tu jakichś najlepszych deali. Jako że są to zasilacze już bardzo dobre i wobec siebie porównywalne, dalej sugeruję kierować się tą odczuwalną na codzień kulturą pracy ;) Jeśli to Ci ułatwi sprawę, dzisiaj też brałbym Shifta (mam go jakoś od premiery, więc wybór miałem mniejszy). Bo kozacka i już przeze mnie sprawdzona kultura pracy, bo od marki znanej ze świetnego serwisu posprzedażowego i dużej, więc w której istnienie nie powątpiewam, co może się przydać w czasie trwania tej dziesięcioletniej gwary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym widział odświeżoną wersję Corsarza AX1600i, ale na to pewnie jeszcze przyjdzie niestety poczekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że Corsairz spina tyłek, by jak najszybciej taki dowieźć, bo dotąd chyba tylko be quiet! wydało tytanowego ATX 3.0.

Jednak może nie, bo ludzie raczej się nie rzucą - być może większą kasę generowałby jakiś bardziej masowy TX czy w ogóle CX z 12VHPWR. Jak dla mnie zasilacze półki AX1600i mają sens tylko w przypadku osób, które będą je dojeżdżać ponad te 1000W. One dowiozą te 1000+W istotnie ciszej niż jakiś wyrośnięty Goldzik typu RMx czy Toughpower. Przy tak prądożernych konfiguracjach mogą też zacząć robić różnicę oszczędności związane z wyższą sprawnością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie to trochę dziwne, że producenci zasilaczy tak przespali kwestię wypuszczenia na rynek większej ilości zasiłek z 12VHPWR. Może ludzie nie rzucili sie jak szaleni na nowe RTX-y, ale pustki w sklepach jeśli chodzi o modele z nowymi kabelkami dają dużo do myślenia. A może po prostu zalega tyle "starych" gratów, że chcą pierw pozbyć się tego?

Dziwne też, że Endorfy puściło nowe Supremo także bez tego złącza i do dziś nie pokusili się o doposażenie zasilacza w tak prostą rzecz jak kawałek drutu z odpowiednimi wtyczkami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A ja mam wrażenie, że ta norma pierdyknęła ni z gruchy, ni pietruchy tak rok temu i wszystkich zaskoczyła. Wtedy producenci musieli opracować/zmodyfikować spełniające normy platformy, a być może swoje to zajmuje. (EDIT: A przecież wiele zasilaczy, więc ten wybór, jedzie na tych samych, różnie zmienianych platformach OEM). Dodatkowo ciężko jest zrobić tani zasilacz, który spełni ATX 3.0, bo te normy i ogółem wyniki kręci się w dużej mierze na jakości komponentów. Dlatego wyszły niemal same droższe modele, a przecież im wyższa półka, tym zwykło być tych zasilaczy do wyboru mniej, a teraz tą tendencję dodatkowo potęguje zastępowanie tych zasilaczy.

Edytowane przez Jurand ze Spychowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Jurand ze Spychowa napisał:

Tanio masz całkiem fajnego, bo cichego i z długą gwarancją Pure Powera 12. Można dopłacić do jeszcze lepiej wykonanego i mającego tryb pół-pasywny FSP G Pro ATX 3.0.

https://www.ceneo.pl/148318148 (osiem stówek to normalna cena)

Zdecydowalem się jednak po taniości bo znalazłem w tej cenie 8 stówek a i długość gwarancji bardzo na plus zadziałał. Także dzięki za radę i zobaczymy jak sie będzie Pure Power sprawował :)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Jurand ze Spychowa napisał:

Ze wszystkich, czy tylko ATX 3.0, w które przy takich mocach zdecydowanie dziś bym szedł? A ogółem zależy, na czym Ci zależy :D Ja na półkę zasilaczy 1200-1300W patrzę przez pryzmat tylko i wyłącznie kultury pracy. Te poważne zasilacze o takich zapasach (nie jakieś gówno z filtra 1200W + sortuj ceną od najniższej), to co najmniej topowe Goldy, a głównie Platynki i Tytanowe. Czyli jakościowo i elektrycznie są już cholernie dobre i do siebie tak zbliżone, że nie ma co się czepiać i szczególnie ich porównywać. I tu powracamy do tej zauważalnej różnicy - kultury pracy. Jakkolwiek wysoki certyfikat, dojechane zasiłki o takich zapasach generują sporą stratę ciepła, więc zwykle najcichsze nie są (w tych bliższych mocy znamionowej rejonach obciążenia). Drugą kwestią, która może być dla kogoś istotna, jest sprawność, ale tu w pierwszej kolejności każdy powinien oszacować sobie wielkość związanych z nią oszczędności i zestawić to z dopłatą do lepszego w temacie zasilacza.

Od biedy możesz spróbować je z tym CXem, zwłaszcza z mniej prądożerną 4080. Jak coś taniego nowego, to szedłbym już we wspomniane wcześniej zasilacze ATX 3.0. Tanio masz całkiem fajnego, bo cichego i z długą gwarancją Pure Powera 12. Można dopłacić do jeszcze lepiej wykonanego i mającego tryb pół-pasywny FSP G Pro ATX 3.0.

https://www.ceneo.pl/148318148 (osiem stówek to normalna cena)

https://www.x-kom.pl/p/1092068-zasilacz-do-komputera-fsp-fortron-hydro-g-pro-pcie50-1000w-80-plus-gold.html?utm_source=ceneo&utm_medium=comparison&utm_campaign=ceneo_click&ceneo_cid=125756b6-e5bc-3bf1-4cba-cdf175189c76 (jakbyś kupował gdzie indziej, nie pomyl z wersją nie-ATX 3.0, bez przewodu 12VHPWR)

Ja idę na całość :D

goldy odpadają jedynie platynki/ titanki mnie interesują, jak już kupować to oczywiście psu ATX 3.0

Super Flower Leadex Special Edition 1200W 80Plus Platinum / może Seasonic wyda  PRIME TX 1300 atx 3.0.

Poczekamy na te nowsze wersje Super Flower Leadex.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Jurand ze Spychowa napisał:

A co Cię motywuje do zakupu zasilacza ponad poziom takiego Hydro G Pro/RMxa?

dobre pytanie,

przede wszystkim niezawodność, kiedyś się oszczędzało na zasilaczach ale jak kupowało sie no name'y za 150-200zł to padały jak muchy. Ktoś mi powiedział, że nr1 wśród psu to seasonic, może się coś zmieniło przez te lata. Zasilacz będzie używany pod przyszłego rtx 5080/5090, czyli dopiero będę kupował w przyszłym roku (taaa to przyjdź tu za rok to pogadamy ? ) Nie, no już teraz staram się spokojnie rynek obserwować, to rzuć proszę kilka twoich propozycji, nawet mi chodziła myśl o kupnie Corsarza AX1600i ale to już jakaś chora zachciewajka, myślę, że do kart pokroju 4090/5090 to 1200-1300 to max (ten twój Corsair  RM1200X SHIFT 80+ GOLD lata po 1350-1500zł,  na pewno wypas psu, cichy, myślałem np. o Seasonic PRIME TX-1300 Titanium (2270zł).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wiele osob czeka na Seasonic Vertex PX, ktory ma sie pojawic pod koniec Q2. Cena pewnie ~ 2k za 1200W. Moim zdaniem nie warto tyle bulic. Jak wskoczy jakas fajna promka na golda 3.0 to "biere". Moj faworyt to Seasonic GX-1200 (ale to sie moze jeszcze zmienic). Teraz najtaniej do wziecia z proline za 1444. Cisnienia nie mam, bo siedze na dobrym tysiaczku, ale wlaczyla sie zachcianka na natywny kabel do gpu.

Edytowane przez Dżony Bi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@chreasy Zasilacze pokroju RMxów są w zasadzie bezkompromisowe jakościowo, więc bardzo dobre elektrycznie i starzeć się też będą dobrze (trzymać napięcia, wentylator pożyje, generalnie będą odpowiednio służyć). Takie spokojnie zapewnią Ci dziesięć lat tej niezawodności. Z kolei jeśli zejdziemy poniżej takiego RMxa, na przykładzie takiego Pure Powera 12 od razu widać kompromisy: tańsza elektronika, wentylator na mniej długowiecznym łożysku czy dodatkowo degradujący go brak trybu pół-pasywnego. W przypadku zasilaczy od poziomu RMxa jeszcze lepszych będzie już nieznacznie lepiej. Sporo dopłacisz za nieistotnie lepsze wyniki w testowych tabelkach, sprawność, która raczej nigdy nie spłaci Ci wielkiej dopłaty do zasilacza czy dwa lata dłuższą i tak już cholernie długą gwarancję. Płacisz dwa razy tyle za rzeczy, których (jako, przyjmuję, standardowy użytkownik komputera-gracz) nigdy nie odczujesz. Przyjmijmy, że priorytetem jest dla Ciebie niezawodne działanie przez dziesięć lat - prędzej niż topowy zasilacz za 2500 PLN zapewni Ci ją wymiana po pięciu latach takich RMxów za połowę tej kwoty. Pierwszy ma niby 1600W, ale bardzo wątpię, abyś kiedykolwiek (jako, zakładam, standardowy użytkownik-gracz) przy jakkolwiek high-endowych podzespołach potrzebował więcej niż 1000W. Ostatnie generacje podzespołów wyglądają jakby odleciały z poborami w kosmos, ale w praktyce dalej jest tak, jak od lat - procki ciągną do 200W, a karty pod 300. Po prostu konkurencja spowodowała powaloną prądożerność, która daje możliwość temu prockowi czy karcie za 50% więcej poboru być 10% bardziej wydajnymi. Za raczej niedługo do dupy dobierze się im Unia i inne eko-siły. Druga sprawa, że nie usiedzisz bez klimy przy kompie walącym do pokoju nawet 600W, więc sam będziesz z tym kombinował ;)

Z kolegą wyżej omówiliśmy na ostatnich dwóch stronach wszystkie fajne opcje, a ja na ten moment jestem zdecydowanie za Shiftem, bo po prostu z wielu bardzo porównywalnych najcichszy. Jednak masz wypasiony zasilacz, więc spokojnie podłącz go nowej karty - jeśli mocowo nie styknie, to co najwyżej poleci restart ;) Normę ATX 3.0 raczej spełniał, zanim ktoś o niej pomyślał. Jeśli jesteś nadgorliwy, to możesz sobie kupić dedykowany kabelek 12VHPWR Seasonika, ale tu nie potrzeby - przejściówki są spoko, jeśli po prostu montujesz je jak należy.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybkie pytanko warto kupić w tej cenie??

https://proline.pl/zasilacz-seasonic-focus-gx-750-80plus-gold-750w-p1401082

Mój obecny Seasonic X-760 Gold po 12 latach idzie emeryturę z powodu hałasującego wentylatora (zamówiłem nowy fan) i będzie mi służył jako zapasowy w razie godziny W. Myślę że po 12 latach może sobie odpocząć i czekać na kryzysową sytuację.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie żadna okazja. I ja bym szedł w zasilacz ATX 3.0, których najlepsze opcje sobie tu podsumowaliśmy w ostatnich postach :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz mega graczem nie jestem i nie kręci mnie kupowanie GPU 4090 więc obecną kartę co mam 6700XT to zmienię za minimum 5-6 lat bo nie gram praktycznie w nic poza HOTS no i czekam na Diablo 4. Także kupowanie PSU ATX 3.0 raczej nic mi nie da tak mi się wydaje chyba że jestem w błędzie i możecie mnie z niego wyprowadzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja widzę to tak, że twój obecny zasilacz posłużył Ci dwanaście lat i pewnie takie masz oczekiwania co do kolejnego. Kartę zmienisz za minimum 5-6 lat - jeśli Ci wcześniej nie padnie. Kupisz dziś zasilacz ATX 2.X, a przy wymianie karty będziesz liczył na to, że producent jeszcze dołącza do niej przejściówkę. Może będziesz się krzywił na przejściówkę jak kolega wyżej, więc pozostanie Ci liczyć, że ktoś (a najlepiej przecież Seasonic) dalej sprzedaje pasujący do twojego zasilacza kabelek. Zabulisz za ten kablek stówkę z kawałkiem, albo jeszcze więcej, bo raczej będzie wtedy droższy niż dzisiaj. Po tym wszystkim karta z wybujałymi skokami poboru mocy będzie Ci ten zasilacz wyłączać, a Ty wtedy pożałujesz, że nie kupiłeś będącego na to remedium 3.0, który jeszcze miałby w standardzie ten cholerny kabel :D Alternatywnie w międzyczasie dwa niewykorzystywane dziś piny nowej wtyczki zaczną być wymagane, a wtedy i nagle wszystkie obecne dziś na rynku zasilacze 3.0 będą do wyrzucenia - to jednak mało prawdopodobne, bo na rękę jedynie producentom zasilaczy. Rob jak sobie chcesz, ale branie dziś 2.X to opcja jedynie oszczędnościowa i wg mnie ma mniejszą szansę, by, zakładam, wpasować się w twoje oczekiwania, żeby zasilacz posłużył znowu dwanaście lat. Dość małym jak na dzisiejsze warunki zapasem mocy tym bardziej szanse na to zmniejszasz. A z perspektywy ~10 lat to żadne oszczędności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
44 minuty temu, SuchyX napisał:

Wiesz mega graczem nie jestem i nie kręci mnie kupowanie GPU 4090 więc obecną kartę co mam 6700XT to zmienię za minimum 5-6 lat bo nie gram praktycznie w nic poza HOTS no i czekam na Diablo 4. Także kupowanie PSU ATX 3.0 raczej nic mi nie da tak mi się wydaje chyba że jestem w błędzie i możecie mnie z niego wyprowadzić.

Możesz dokupić kabelek 12pin jak będzie Ci potrzebny. Możesz użyć też adapter. Nie ma ciśnienia.

Jam Corsair SF750 z RTX4080, wcześniej RTX3080. Teraz kupiłem sobie kabelek od Corsaira i tak sobie działa, nic się nie w wyłącza i nie skacze nigdzie ;) Jak nie masz fantazji aby wsadzać do kompa GPU siorbiącego 600 wat to możesz olać zajawkę na nowy standard.

Chociaż coś tam w promocji da się kupić znacznie tańszego niż tysiak.

https://www.x-kom.pl/p/742948-zasilacz-do-komputera-gigabyte-ud1000gm-pg5-pcie-50-1000w-80-plus-gold.html

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam o tym Gigusi i ponoć bez rewelacji jest. Chyba jednak kupię ATX 2.X bo nawet jakby mi przyszło kupić 3.0 za 5-6 lat i tego magicznego kabelka nie będzie to najwyżej zmienię zasilacz ale raczej obstawiam że nie będę pchać GPU które przekracza 300W nie jestem fanem topowego sprzętu. Za 5-6 lat to będzie większy wybór 3.0 w rozsądniejszych pieniądzach niż dzisiaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jest z reklamacja PSU od Corsair. Przez sklep czy bezposrednio z serwisem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, SuchyX napisał:

Czytam o tym Gigusi i ponoć bez rewelacji jest. Chyba jednak kupię ATX 2.X bo nawet jakby mi przyszło kupić 3.0 za 5-6 lat i tego magicznego kabelka nie będzie to najwyżej zmienię zasilacz ale raczej obstawiam że nie będę pchać GPU które przekracza 300W nie jestem fanem topowego sprzętu. Za 5-6 lat to będzie większy wybór 3.0 w rozsądniejszych pieniądzach niż dzisiaj.

Giguś daleki jest od rewelacji. Z takim podejściem dziś wydasz 550 PLN, a za kilka lat więcej, więc finalnie wydasz kwotę większą, a dostaniesz dwa zasilacze gorsze i mniejszym zapasem mocy. Taniej zasilacza klasy GX-a za kilka lat nie kupisz, bo wszystko drożeje, a dla przykładu zasilacze poziomu, który cztery lata temu wyceniało się na trzy stówy, dziś kosztują cztery (i to nie od ostatnich inflacyjnych rewelacji). 750W dobrego, nawet w niektórych względach lepszego od GX-a ATX 3.0, to dwie stówki dopłaty, jakieś 750 PLN.

13 minut temu, Dżony Bi napisał:

Jak jest z reklamacja PSU od Corsair. Przez sklep czy bezposrednio z serwisem?

Jeśli kupisz od Corsair to na pewno bezspośrednio - np. ja tak zrobiłem, bo akurat tylko oni wtedy go mieli i nie za bandyckie pieniądze jak takie dziady z Proline. A i dobrze wyszło, bo w razie jakiegoś RMA raczej pójdzie szybciej bez pośredników. Możesz do nich napisać i się zapytać, a nie zdziwiłbym się, jakby mieli jakiś rozwiewający twoje wątpliwości FAQ na stronie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi