Forum PCLab.pl: [PLATFORMA lga1155] OC Sandy Bridge - tylko procesory 2500K i 2600K - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (89 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[PLATFORMA lga1155] OC Sandy Bridge - tylko procesory 2500K i 2600K Temat dla początkujących i doświadczonych

#1 Użytkownik jest niedostępny   zemm1 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 156
  • Dołączył: Nd, 07 Lis 10

Napisany 05 Kwiecień 2011 - 09:46

Od czasu wprowadzenia nowej podstawki przez Intela i procesorów drugiej generacji Sandy Bridge bardzo szybo poszerza się grono początkujących OC. Myślę że warto założyc nowy temat przeznaczony tylko i wyłącznie mówiący o podkręcaniu Sandy Bridge tylko wyłącznie wersji 2500K i 2600K. Zapraszam do dyskusji, dzielenia się wrażeniami, ustawieniami UEFI, itp.

#2 Użytkownik jest niedostępny   snoopher 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2927
  • Dołączył: Wt, 04 Sty 11

Napisany 05 Kwiecień 2011 - 10:00

Temat i pomysł - OK, ale powinieneś sam coś zaproponować w postaci screenów po (ew przed) OC, ustawienia BIOS / UEFI.

Ogólnie jestem za.

#3 Użytkownik jest niedostępny   faxfalkon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 357
  • Dołączył: Pn, 28 Lip 08

Napisany 07 Kwiecień 2011 - 10:55

Świetny pomysł, jak tylko znajde chwilke to na pewno cos wrzuce, teraz mam masakre w pracy :(. Batch mojej "5" mam nieznany, jak do tej pory : 3049A304.

#4 Użytkownik jest niedostępny   marlau 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 674
  • Dołączył: Nd, 13 Gru 09

Napisany 10 Kwiecień 2011 - 13:49

Procesor i5-2500k-batch 3049A304.
asrock p67pro3
chłodzenie-BOX
Pamieci Kingson H-X 1600CL9

ustawnienia w biosie, bede aktualizował w miare nowych informacji

mnożnik-44
CPU voltage - 1,30v
PCH Core Voltage -1,05V
CPU PLL Voltage – 1,8V
VCCIO (IO) Voltage -VTT? - 1,05V
VCCSA (System Agent) Voltage - 0,95V
Dram voltage -1,65V

Internal PLL Overvoltage-enabled
Spread Spectrum-disabled

Ten post był edytowany przez marlau dnia: 10 Kwiecień 2011 - 16:10


#5 Użytkownik jest niedostępny   seba84_2005 

  • PC Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5635
  • Dołączył: Wt, 11 Gru 07

Napisany 10 Kwiecień 2011 - 15:51

i7 2600K chłodzenie box:

4.2GHz - 1.225 z biosu, reszta auto.

Dodaj obrazek

#6 Użytkownik jest niedostępny   Dawid_S 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 352
  • Dołączył: So, 15 Sie 09

Napisany 11 Kwiecień 2011 - 00:37

Duża lista jak się kręcą SB - http://hwbot.org/for...ead.php?t=16541
Co do samych ustawień:
Zwiększamy mnożnik rdzeni, jak brakuje stabilności zwiększamy napięcie rdzeni (vcore). Vcore zwiększamy też, gdy wywali Blue Screen z końcówką 000124.
VTT (I/O Voltage) zwiększamy, gdy wywala Blue Screen z końcówką 0000101.
Voltage Agent można zwiększać do 1,2V jeśli brakuje stabilności, a zwiększanie vcore nie daje rezultatów.
Reszta napięć standardowa, warto ustawić ręcznie, tzw. na sztywno.

I to cała filozofia, nie ma co się rozpisywać, bo OC Sandy jest dziecinnie proste ;)

#7 Użytkownik jest niedostępny   radekc 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 792
  • Dołączył: So, 11 Lis 06

Napisany 11 Kwiecień 2011 - 18:34

Zobacz postkoziro, o 11 Kwiecień 2011 - 01:37, napisał(a):

Zwiększamy mnożnik rdzeni, jak brakuje stabilności zwiększamy napięcie rdzeni (vcore). Vcore zwiększamy też, gdy wywali Blue Screen z końcówką 000124.
VTT (I/O Voltage) zwiększamy, gdy wywala Blue Screen z końcówką 0000101.
Voltage Agent można zwiększać do 1,2V jeśli brakuje stabilności, a zwiększanie vcore nie daje rezultatów.
Reszta napięć standardowa, warto ustawić ręcznie, tzw. na sztywno.

I to cała filozofia, nie ma co się rozpisywać, bo OC Sandy jest dziecinnie proste ;)


Prawda jestem laikiem. Ale tu bym się nie zgodził. Te kody co podałeś to już coś - bo się przydadzą. Ale patrzysz na temat jak ktoś kto podrasowuje sprzęt do smarków. Większość użytkowników robi te smarki tylko raz po zakupie sprzętu i potem już cieszy się z wydajności czy tego że starczy ba dłużej.
Problem zaczyna się jeśli chcesz uzyskać możliwie najlepsze ustawienia. Tak aby było optymalnie - tak aby sekcja sie nie męczyła. proc miał odpowiednie napięcie do pracy itp.
Na płycie do sandy jest wbrew pozorom mnóstwo ustawień.
Sam wprowadziłem parę podstawowych ustawienia podanych przez MaxForcesa. Odrobinę skorygowałem je ustawieniami od Kibica18 i miałem święty spokój nie znając 95% opcji. Ale po paru miesiącach zaś usiadłem na parę godzin i zacząłem testować inne i nie wiedząc czemu czasem było lepiej.
Osobiście przydał by mi się jakiś prosty przewodnik po EFI w którym było by wyjaśnione: co, jak i kiedy zrobić, żeby było dobrze. Bez ślęczenia nocami po jakichś dziwnych forach dla maniaków większych niż my.
Efekty może nie będą zbyt widoczne ale miałbym satysfakcję z tego że wiem co robię i troszkę opanowałem bios czy efi.

Więc jeśli zrobiłbyś jakiś artykuł o zalecanych ustawieniach EFI i uwzglednił różnice ustawień najpopularniejszych płytek to było by już miodzio.

Chyba, że ktoś się już postarał i coś takiego jest.

Ten post był edytowany przez radekc dnia: 11 Kwiecień 2011 - 18:48


#8 Użytkownik jest niedostępny   siwyyy77 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 109
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 09

Napisany 12 Kwiecień 2011 - 02:00

A ja proponuje przetestować program firmowy producenta pod windowsem...
Sam osobiście testowałem różne ustawienia, a ostatnio odpaliłem ten program, byłem przekonany, że przesadzi z Vcore a tu nie... daje w ofsecie tyle ile potrzeba.

Naprawdę polecam, zwłaszcza gdy nie chcemy wychodzić poza 4.5GHz

#9 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12278
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 12 Kwiecień 2011 - 04:10

Zobacz postkoziro, o 11 Kwiecień 2011 - 01:37, napisał(a):

Duża lista jak się kręcą SB - http://hwbot.org/for...ead.php?t=16541
Co do samych ustawień:
Zwiększamy mnożnik rdzeni, jak brakuje stabilności zwiększamy napięcie rdzeni (vcore). Vcore zwiększamy też, gdy wywali Blue Screen z końcówką 000124.
VTT (I/O Voltage) zwiększamy, gdy wywala Blue Screen z końcówką 0000101.
Voltage Agent można zwiększać do 1,2V jeśli brakuje stabilności, a zwiększanie vcore nie daje rezultatów.
Reszta napięć standardowa, warto ustawić ręcznie, tzw. na sztywno.

I to cała filozofia, nie ma co się rozpisywać, bo OC Sandy jest dziecinnie proste ;)

Jak bedziesz miał tą platformę to sobie sam tak ustaw zobaczymy jak długo bedziesz miał procka
LEKTURA obowiązkowa
http://download.inte...shts/324641.pdf
http://download.inte...shts/324642.pdf

PS. chcesz kolegów procków pozbyć :hmm:
System Agent Voltage should NOT be touched
min0.879v max 0.971v stock 0.925v

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 12 Kwiecień 2011 - 04:20


#10 Użytkownik jest niedostępny   Dawid_S 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 352
  • Dołączył: So, 15 Sie 09

Napisany 12 Kwiecień 2011 - 08:25

Zobacz postMaxForces, o 12 Kwiecień 2011 - 05:10, napisał(a):

Jak bedziesz miał tą platformę to sobie sam tak ustaw zobaczymy jak długo bedziesz miał procka
LEKTURA obowiązkowa
http://download.inte...shts/324641.pdf
http://download.inte...shts/324642.pdf

PS. chcesz kolegów procków pozbyć :hmm:
System Agent Voltage should NOT be touched
min0.879v max 0.971v stock 0.925v

Mam te proce na co dzień, więc to Ty nie wiesz co mówisz. Ustawiałem już tyle (1,2 V), nie było większych problemów. Ale tak jak napisałem - jest to ostateczność, jak wyciskasz max z proca.
<nie cwaniacz>
Nie chcę pisać kolejnego posta na Twoją odpowiedź poniżej, bo podchodzimy pod offtop - napisałem, że tylko przy wyciskaniu ostatnich soków z proca to zmieniamy. Opcja dla osób, które rzeczywiście chcą pokręcić, a nie tylko zwiększyć mnożnik dla zabawy.

Ten post był edytowany przez koziro dnia: 12 Kwiecień 2011 - 14:44


#11 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12278
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 12 Kwiecień 2011 - 10:31

Zobacz postkoziro, o 12 Kwiecień 2011 - 09:25, napisał(a):

Mam te proce na co dzień, więc to Ty nie wiesz co mówisz. Ustawiałem już tyle (1,2 V), nie było większych problemów. Ale tak jak napisałem - jest to ostateczność, jak wyciskasz max z proca.
<nie cwaniacz>

ile pochodzi dzień ,dwa, trzy.
Chcesz ich procków pozbyć to wec nie cwaniacz Vsa nie rusza się i ma on bardzo mały wpływ na OC.Większych problemów nie ma dać tak samo Vcore 1.6+ i co z tego.

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 12 Kwiecień 2011 - 10:32


#12 Użytkownik jest niedostępny   siwyyy77 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 109
  • Dołączył: Pn, 11 Maj 09

Napisany 12 Kwiecień 2011 - 15:43

A ile wg. tej specyfikacji, można max dać Vcore, bo się w niej gubię

#13 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12278
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 12 Kwiecień 2011 - 22:02

1.52 maksymalnie

#14 Użytkownik jest niedostępny   radekc 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 792
  • Dołączył: So, 11 Lis 06

Napisany 13 Kwiecień 2011 - 23:20

Tak jak pisałem, parę dni temu zacząłem się odrobinę bawić podręcaniem, ale mam strasznego lenia i nie chcę się męczyć na ślepo więc skoro zagląda tu MaxForces, Koziro czy inni obeznani w sprawie to podbijam go i pytam dalej. Jak by komuś chciało się odpisać na któreś z pytań to z czasem miałbym komplet odpowiedzi :E

W moim przypadku nie zależy mi na ekstremalnym kręceniu czy super voltarzu do sygnaturki, ale ustawieniu optymalnym --> nadal zdrowym dla proca i płytki. W przedziele 4.5Ghz-4.8Ghz. Bo wyżej to już dla szczęśliwców lub napaleńców.
Jadę na budżetowym P8P67 z offsetem na plusie i wszystkimi oszczędzaniami energii.

Stąd kilka pytań:

1) Czy przy OC poniżej 4.9GHz ---> jest sens włącząć Internal PLL Overvoltage.

2) Czy jak zwiększę VCCIO (IO) Voltage z ze startowego 1,05V na np. 1.15V (wiem już, że te 1.2 to Max - przepraszam Koziro ;) a VCCSA (System Agent) Voltage - w standardzie 0,95V zwiększę na np. 1.06 (1.15 podobno nie powinno się przekraczać na co dzień i powoduje dużą degradację procka) to urwę trochę z Vcore.

3)CPU PLL Voltage standardowo 1,8V, czy wolno obiżać np. do 1.55-1.6 jeśli proc będzie stabilny i jak to się ma do płyty. I co powoduje podwyższenie tej wartości.

4) Czy przy pamięciach na manual lepiej dać szynę 100.02MHz czy też 99.8MHz. Bo w XMP to może być 100Mhz i też jest OK.
Czy podręcone pamięci np. moje eco1600@2133 jeśli są na napięciu np. 1.52V to również przeciążają sekcję zasilania czy dzieje się to dopiero przy wyższych napięciach powyżej 1.65V.

5) Czy offset na + 0.005V jest wystarczający dla stabilnej pracy proca czy też to za mała rezerwa nawet jeśli przechodzi on testy obciążeniowe. I czy jest sens używać offsetu na minusie. Wiem, że obniży tempy. Ale z mojego doświadczenia to dobry był jak miałem padalca i7 na 1155 który strasznie się grzał mimo, że nie był nawet kręcony.

6)Czy wprowadzanie zmian w ustawieniach efi robicie jakimiś programami czy jednak ręcznie.

Mam jeszcze parę pytań ale te już łatwiej mi zadać bezpośrednio na bazie moich indywidualnych ustawień:

7)Load-line Calibration ---> medium,
Phase Control ---> Optimized.
Czy może lepiej bardziej wyżyłować, a dać mały offset albo ustawić go na minusie.

VRM Frequency ---> Auto czy może lepei ustawić ręcznie od 200 do 500

VRM Spread Spectrum Disabled ---> co powoduje włączenie

Phase Control ---> Optimized

Duty Control ---> T.Probe

CPU Current Capability 100% ---> czy jest sens dawać więcej.

EPU Power Saving Mode ---> Disabled ale nie wiem co to jest.

Turbo Mode Parameters: i5 i7 ----> czy tak może być.
Long Duration Power Limit ---> 120 (140)
Short Duration Maintained ---> Auto
Short Duration Power Limit ---> 130 (150)
Additional Turbo Voltage ---> 0.004
Primary Plane Current Limit ---> Auto

Liczę, że cząstkowe odpowiedzi stworzą całość, i pewnie przydadzą się nie tylko mi. Z góry dzięki.

Ten post był edytowany przez radekc dnia: 13 Kwiecień 2011 - 23:21


#15 Użytkownik jest niedostępny   FFxior 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 164
  • Dołączył: So, 02 Kwi 11

Napisany 14 Kwiecień 2011 - 04:57

4,5GHz @ 1,2V z AVX

Dodaj obrazek

Banalne... ustawione napięcie rdzenia i na sztywno VCCIO i tyle.

Ten post był edytowany przez FFxior dnia: 14 Kwiecień 2011 - 05:06


#16 Użytkownik jest niedostępny   faxfalkon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 357
  • Dołączył: Pn, 28 Lip 08

Napisany 14 Kwiecień 2011 - 09:30

Zobacz postFFxior, o 14 Kwiecień 2011 - 05:57, napisał(a):

4,5GHz @ 1,2V z AVX

Dodaj obrazek

Banalne... ustawione napięcie rdzenia i na sztywno VCCIO i tyle.

Jaki batch cepa ?

#17 Użytkownik jest niedostępny   radekc 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 792
  • Dołączył: So, 11 Lis 06

Napisany 14 Kwiecień 2011 - 11:35

Zobacz postFFxior, o 14 Kwiecień 2011 - 05:57, napisał(a):

4,5GHz @ 1,2V z AVX


A na offsecie z plusem zrobisz niższe napiecie czy podobne.

#18 Użytkownik jest niedostępny   FFxior 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 164
  • Dołączył: So, 02 Kwi 11

Napisany 15 Kwiecień 2011 - 14:57

Zobacz postradekc, o 14 Kwiecień 2011 - 11:35, napisał(a):

A na offsecie z plusem zrobisz niższe napiecie czy podobne.


A na cholerę mi ten offset? Offset nie ma żadnego wpływu na max O/C procesora...całe forum się jara tym offsetem asusa a te ich płyty się nawet nie włączają :E

Batch L041C124, selekt pełną gębą ;)

Dzisiaj mam dostać 2500K ES - się zobaczy jak pójdzie ;)

Ten post był edytowany przez FFxior dnia: 15 Kwiecień 2011 - 14:59


#19 Użytkownik jest niedostępny   ju-rek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1032
  • Dołączył: So, 05 Lip 08

Napisany 15 Kwiecień 2011 - 15:07

A tam "selekcik", dajcie mi 2600K który z HT zrobi 5Ghz na 1.25V to będzie selekt.

#20 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12278
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 15 Kwiecień 2011 - 16:13

Zobacz postFFxior, o 15 Kwiecień 2011 - 15:57, napisał(a):

A na cholerę mi ten offset? Offset nie ma żadnego wpływu na max O/C procesora...całe forum się jara tym offsetem asusa a te ich płyty się nawet nie włączają :E

Batch L041C124, selekt pełną gębą ;)

Dzisiaj mam dostać 2500K ES - się zobaczy jak pójdzie ;)

Bo masz regulowane napiecie wzgledem obciazenia,a nie caly czas sztywno po oc

  • (89 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych