Skocz do zawartości
nietopyrz

Klawiatury mechaniczne - dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

A ja z innej beczki.

Po ponad pół roku użytkowania Meka G-Unit Illuminated decyduję się na jej sprzedaż. Sprzęt ma jedną wadę dla mnie, mianowicie ciągle na tych klawiszach robię błędy. Może po prostu akurat dla mnie ona nie podeszła i już. Reszta jest OK, do gier żyleta, ale pisać na niej bez błędów nie umiem. Czytałem gdzieś w opinaiach na amazon, że klawisze są zbyt blisko siebie, ale nie wiem na ile w tym prawdy. Myślałem, że z czasem przejdzie ale niestety- z czasem nawet ilość błędów się powiększa ;)

Kupię teraz napewno Ducky na MX Blue. Moje pytanie do Was: zastanawiam się między wersią Zero i Shine 3. Wziąłbym tą ostatnią ale nie mogę w Polsce dostać jej w innej wersji niż DE. Ta druga jest dostępna. Czy warto sprowadzać z Chin wersję Shine 3? Czy w stosunku do modelu Zero Shine 3 ma dużo plusów czy to praktycznie to samo?

pzdr.

Ducky Zero (Shine) vs Ducky Shine 3:

• Shine 3 jest droższa
  • Zero jest produkowana w Chinach, Shine 3 na Tajwanie (może być różnica w jakości wykonania, ale niekoniecznie)
  • Zero w wersji z LEDami ma 7 stopni podświetlenia i tryb pulsacyjny, Shine 3 ma dużo innych trybów (można sobie samemu je programować, najlepiej sprawdź na YouTube)
  • Shine 3 ma odczepiany kabel USB (w Zero jest on przymocowany na stałe)

Jeśli nie zależy ci na tych wszystkich "bajeranckich" trybach podświetlenia, rozejrzyj się za Ducky Premier. Cenowo pomiędzy Zero i Shine 3, a dostajesz bardzo wysokiej jakości grube klawisze PBT.

Jest gdzieś w ogóle w Polsce dostępna Ducky Zero bez podświetlenia?

Edytowane przez alex-k6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

W ostatnim czasie odnotowałem pojawienie się w polskich sklepach dwóch tanich klawiatur (jeśli znaliście je wcześniej to wybaczcie, nie biczujcie). Pierwsza to A4tech Bloody B540. Z racji tego, iż chcę ominąć reklamowanie określonych sklepów, a nie jestem w stanie zarzucić linkiem do oficjalnej strony, wrzucam tego linka: http://www.overclock.net/t/1494031/bloody-b540-new-mech-kb-sub-100-discussion-hd-pics

Klawiatura jest prawdopodobnie na Cherry MX Black, z czerwonym podświetleniem, posiada podkładkę w stylu tej z Corsaira K60. A i w zestawie jest podobno 20 oringów. Najtajniej już od ok. 260 złotych, sporo ofert w okolicach 300.

Dla mnie osobiście ciekawszy jest drugi model - Asus Echelon. http://www.asus.com/pl/Keyboards_Mice/Echelon_Mechanical_Keyboard/

Klawiatura ta wydaje mi się być rebrandowanym Qpadem MK-80 na Cherry MX Black. W poprzednim tygodniu klawiatura byłą w kilku sklepach w wersji US za około 270 złotych (!), zaś w wersji UK około 350. W tym tygodniu niestety (żałuję, że miałem wątpliwości przez MX Black i się nie zdecydowałem...) cena wersji US została podniesiona i jest porównywalna do ceny wersji UK. Podkładka, podświetlenie, wizualnie to samo co MK-80, za którego jednak trzeba dać około 5 stów.

Swoją drogą pytanie: macałem kilka klawiatur (red, brown, blue) i MX red były dla mnie za delikatne. Najbardziej podobały mi się chyba blue, ale z uwagi na hałas je odrzuciłem i skupiłem się na brownach. Pytanie moje brzmi: czy skoro wolałem mechanizm blue od red, to możliwe jest, że jednak jakoś podołałbym z black(ich nie macałem sam:/) ? Czy różnica w nacisku między blue/brown a black jest znaczna? Nie proszę o wartości liczbowe, bo te znam, a raczej odczucia. Od klawiatury mechanicznej oczekuję wygody w codziennym użytkowaniu po pracy w domu (a raczej ukojenia dla palców podczas korzystania z klawiatury w domu po klepaniu w pracy przez 8 godzin w wyrobioną lub też po prostu fatalną od początku klawiaturę na gumkach od pracodawcy). I gram, i piszę, jednak przez nacisku na jedną z tych czynności i raczej bez ekstremalnego użytkowania typu granie przez 5 godzin lub pisanie przez 5 godzin. Do domu wracam z bolącymi rękoma i dlatego trochę boję sie blacków, bo często w recenzjach ludzie wspominają o tym, że od black bolą ich dłonie - nie chciałbym tymi blackami tego u mnie potęgować. Dalej kusi ten Asus Echelon, bo znalazłem go w jednym sklepie za 265 + 9 przesyłka...

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MX blue nie testowałem ale między brownami a blackami różnica siły nacisku jest dość znaczna. Jakbym chciał "ukojenia dla palców" to nie wybrałbym klawiatury na blackach.

A czemu nie browny? Je też można dostać w dobrej cenie (ale warto się upewnić czy to na pewno browny) http://www.agito.pl/klawiatura-cm-storm-quickfire-xt-65-999720.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich osobistych doświadczeń brown to blue bez słyszalnego kliknięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.

MX blue nie testowałem ale między brownami a blackami różnica siły nacisku jest dość znaczna. Jakbym chciał "ukojenia dla palców" to nie wybrałbym klawiatury na blackach.

A czemu nie browny? Je też można dostać w dobrej cenie (ale warto się upewnić czy to na pewno browny) http://www.agito.pl/klawiatura-cm-storm-quickfire-xt-65-999720.html

O brownach myślałem cały czas i to na nie jestem/byłem zdecydowany. Tylko mój tok myślenia był taki: jak mam dać 300 PLN za Quickfire XT, to zaakceptuję danie 350 PLN za Quickfire Ultimate z podświetleniem (skoro to zakup na lata, to rozłoży się to w czasie ładnie). Ale potem wyszedł Triggier-Z i stwierdziłem, że 420 za tę klawiaturę jestem w stanie z bólem serca, ale jednak zaakceptować (nie miałem wcześniej mechanika, więc ich magia jeszcze mnie na co dzień nie przesiąkła i mam jednak małe wątpliwości odnośnie wydania powyżej 300 PLN na klawiaturę, zwłaszcza, że pojawiają się także inne potrzeby czysto hardware'owe). Marzeniem mym jest Corsar K70 Cherry MX Brown z układem US-Int - niestety w polskich sklepach widziałem tylko K70 na brownach w układzie niemieckim, a za blisko 600 PLN nie zaakceptuję kompromisów, więc odpada.

Niemniej jednak pojawienie się tego ASUSA Echelon dało mi do myslenia - za 270 pełen zestaw (mechanik + podświetlenie + podkładka). Jest około 150 PLN mniej niż za Trigger-Z będący dotychczas nr 1 na mojej liście, a to dużo. Dodatkowo ten ASUS jest imo tym samym co Qpad MK-80, a ten Qpad rozpoczną się od 475 PLN, czyli tu też olbrzymia różnica.

Stąd moje zapytania odnośnie blacków... Jak się mają Cherry MX Black w kwestii siły nacisku do klawiatury membranowej i wyrobionej klawiatury membranowej? Wg tego, co gdzieś tam w internecie wyczytałem to w obydwu przypadkach blacki powinny mimo wszystko wymagać mniejszej siły nacisku niż membrana. Proszę o poprawkę jeśli się mylę.

Kusi mnie ten Echelon oj kusi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiście mam klawy na black i blue, macałem przez dłuższy czas red i brown

też uważam, że red są za miękkie (mam zwyczaj trzymania palców na klawiszach i tam czasem same się włączały)

blue są ok do pisania, do grania nie wiem - ten skok trochę "dezorientuje" i wydają się subiektywnie "wolniejsze"

black dobre do grania ale w domu też normalnie na niej piszę i jest ok - nie uważam, że jest za twarda

black vs membranowa - na gumowcu klik jest mniej pewny, wg mnie palce bolą bardziej bo musisz dobijać do końca a nie popychać poza próg zadziałania

no i czas życia znacznie krótszy - przynajmniej u mnie :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś orientuje się gdzie mógłbym kupić black blank keycaps (thick PBT) o profilu Cherry ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Massdrop, nawet aktualnie jest oferta z takimi klawiszami. Producent Vortex czy tam KBC, takie jak w klawiaturach Poker II.

Edytowane przez Sultar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie może czy w PL da się gdzieś kupić oringi? Może jakiś sklep motoryzacyjny czy coś w tym stylu nawet.

Chciałbym nieco wyciszyć klawiaturę i obniżyć skok, mam przełączniki mx black i łapią gdzieś w połowie już.

Jak nie znajdę u nas to mam już upatrzone na aliexpress za około 20 zł, ale wtedy dochodzi 2-3 tyg. czekania.

Edytowane przez rargnar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W yooki.pl masz dostępne oringi do mechaników, cena jednak do niskich nie należy. Czarne - shore 40A, niebieskie - shore 50A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tesoro durandal korzystał ktoś, jakieś opinie? Ja właśnie przymierzam się do zakupu na mx brown. Zastanawiam się jak ich "oficjalny" sklep kupował może już ktoś? http://www.tesorotec.pl/

Edytowane przez okobogee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja testowałem wersję ultimate. Jak na tą cenę to za plastikowa. Zwłaszcza że w drogich produktach nienawidzę imitacji - czegokolwiek. A tu imitacjia szczotkowanego alu + imitacja w prawym górnym rogu blachy. Podpórka pod nadgarstki też okazała się przeciętna. Na dniach będzie mój tekst na technowinkach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu zamówiłem te o-ringi na aliexpress za 4$ i już do mnie idą powoli, za tydzień wyjeżdżam na 2 tygodnie, jak wrócę to powinny już być. Ogólnie dźwięk przycisków mi nie przeszkadza, jedynie późno w nocy gdy jest całkowita cisza w domu to jest może trochę za głośno i skok mógłby być niższy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tesoro durandal korzystał ktoś, jakieś opinie? Ja właśnie przymierzam się do zakupu na mx brown. Zastanawiam się jak ich "oficjalny" sklep kupował może już ktoś? http://www.tesorotec.pl/

cm storm quickfire xt - lepsza, tańsza, ładniejsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiego najtańszego mechanika na Cherry Brown bez numpada mogę dostać. Najlepiej coś 250-300zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem posiadaczem klawiatury (sygnatura), która po włączeniu komputera nie zawsze działa, pomaga wyciągniecie oraz ponowne włożenie wtyczki usb (obecnie jest podłączona do wejścia usb 2.0

Co może być powodem takiego zachowania ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw trzeba określić czy to wina klawiatury czy portu usb. Po podłączaj do innych portów usb albo do innego kompa i zobacz czy problem się powtarza.

Rapid-I ma odłączany kabel miniUSB - upewnij się czy wzorem amerykanów nie zrobiłeś czegoś wejściu w klawiaturze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem posiadaczem klawiatury (sygnatura), która po włączeniu komputera nie zawsze działa, pomaga wyciągniecie oraz ponowne włożenie wtyczki usb (obecnie jest podłączona do wejścia usb 2.0

Co może być powodem takiego zachowania ?

Sporo osób ma wyłączone wyświetlanie sygnatur. Poza tym jak ją zmienisz, to może nie być wiadomo o jaką klawiaturę chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rapid-i

Porty usb sa moim zdaniem ok, co do kabla mini USB został on podłączony tylko raz, jak wyciągałem klawiaturę z pudelka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem w Niemczech. Wszedłem do Media Markt. Zostałem mile zaskoczony, ponieważ tam na miejscu mogłem kupić oraz dotknąć takie myszki,klawiatury, podkładki i słuchawki jak: Razer Deathadder, Razer BlackWidow, Steelseries Rival, Siberia V2, Razer Kraken, Steelseries G6v2... no po prostu cudo.

Wystawiony był BlackWidow. Oczywiście wersja z niemieckim układem klawiatury. Dźwięk jaki wydają Cherry MX jest według mnie bardzo przyjemny dla ucha. Klawiatury wyglądały jak nowe, bez jakichkolwiek zniszczeń, brak oznaków Cebulandii. Tym postem chciałbym po prostu wypłakać się, ponieważ w naszych marketach możemy co najwyżej podotykać A4Techy Blood...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie od dzisiaj wiadomo, że Media Markt w Polsce, a wszędzie indziej to piekło a niebo. Polska to zawsze będzie zaścianek. Niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to trochę offtopic, ale wydaje mi się, że tutaj też jest brana pod uwagę kultura ludzi. W Niemczech nie widziałem zniszczonego sprzętu na wystawach, a jest on oryginalny - chodzi mi o to, że nie jest podłożona atrapa.

Podejrzewam, że gdyby w Polsce wystawili klawiaturę mechaniczną to zapewne po jakimś czasie byłaby ona albo bez klawiszy albo miała by zamienione klawisze lub coś gorszego.

Przepraszam za ten mały offtopic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to trochę offtopic, ale wydaje mi się, że tutaj też jest brana pod uwagę kultura ludzi. W Niemczech nie widziałem zniszczonego sprzętu na wystawach, a jest on oryginalny - chodzi mi o to, że nie jest podłożona atrapa.

Podejrzewam, że gdyby w Polsce wystawili klawiaturę mechaniczną to zapewne po jakimś czasie byłaby ona albo bez klawiszy albo miała by zamienione klawisze lub coś gorszego.

Przepraszam za ten mały offtopic.

Nie jest do końca tak, jak mówisz. Nie wiem jak jest na tę chwilę, ale w Saturnie na Galerii Pestka w Poznaniu przez ponad rok wystawiony był Logitech G710+ (a także te najdroższe Logitechy G "gamingowe" membranowe, wybaczcie, że pominę nazwy) oraz kilka myszek od Razera. Klawiatura mechaniczna wyglądała idealnie - miałą wszystkie klawisze i to na swoim miejscu. Z myszek były Deathadder, Taipan, Mamba i coś jeszcze.

Z kolei jeszcze na początku wakacji w Media Markt w Zielonej Górze wystawione były dwie klawiatury mechaniczne - Razer Blackwidow Ultimate 2014 i Blackwidow Ultimate Stealth 2014 + te "gamingowe" membranowe Logitechy. Oczywiście, nim im nie brakowało.

To prawda, że w zakresie zobaczenia na żywo klawiatur i myszek z wyższej półki jest u nas ciężko (bo Kowalski kieruje się tylko kryterium ceny, o sensorach, chwytach czy też antighosingach i mechanizmach nie słyszał). To prawda, że u nas w MM nie ma wystawionego sprzętu od Steelseries. Ale z drugiej strony nie róbmy juz z naszego kraju 3 świata. Mechaniki od Razera czy Logitecha możesz podotykać w MM czy Saturnie, zaś do salonów Komputronika ściągną bez problemu do obejrzenia każdy sprzęt obecny w ich magazynie.

Ja też przepraszam za lekkie odbiegnięcie od tematu.

Co do mechaników, to chciałym odnotować pojawienie się już jakiś czas temu na naszym rynku klawiatury FUNC KB-460 http://www.func.net/en/products/kb-460-gaming-keyboard/ Czy ktoś może coś powiedzieć na temat tego sprzętu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi