Skocz do zawartości
nietopyrz

Klawiatury mechaniczne - dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, Flik napisał:

Zakupiłem w końcu ponownie tę GK 540 na brownach. Udało mi się upolować, myślę w dobrej cenie.  Podoba mi się w niej prosty, nieprzekombinowany wygląd.

Mocno rozważałem jeszcze https://www.x-kom.pl/p/1123554-klawiatura-bezprzewodowa-endorfy-thock-wireless-brown.html#Opinie

Podoba mi się w niej opcja pracy bezprzewodowej, jak i na kablu. Jednak trochę za duży koszt jak dla mnie.

Gdzie wykopałeś GK540. To już bardzo wiekowa klawiatura. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiedziałem trochę na xpg summoner i za te pieniądze nie ma co narzekać jak ktoś chce do grania. Przełączniki mx speed/silver to to samo tylko nazwa mx speed należy do corsaira.

Jakościowo jest  lepiej niż w korsarzu k70.

Keycapy abs ale to standard. Pbt można kupić od spc za 50zł albo na alii. Ja mam fajne z ali to przełożyłem.

Edytowane przez Keken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.06.2023 o 11:16, Lexus napisał:

Gdzie wykopałeś GK540. To już bardzo wiekowa klawiatura. 

W  x-kom. Sama klawiatura mi bardzo pasuje, aczkolwiek zaczynam żałować, że nie zdecydowałem się na tą Endorfy. O powodach pisałem wyżej.

Edytowane przez Flik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, im więcej czytam, tym mniej wiem. Szukam klawiatury mechanicznej, wielkości rapo e9050, z podświetleniem, nisko profilowej z hotswapami? Szukam czegoś stylowego i najbardziej opłacalnego cenowo, łączność musi być po wifi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatni raz klawiature mechaniczna mialem w 2015 takze moze rozwiejecie moje watpliwosci z jedna kwestia :E

Mialem wtedy qpad mk 85 i mial on przelaczniki niebieskie mx blue.

Cholerstwo to tak hałasowało, tak dawało się we znaki, że w końcu sprzedałem to i wróciłem do membranowej.

Czy w tej kwestii coś się zmieniło tzn. czy da się kupić cichą klawiaturę mechaniczną ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niebieskie są właśnie głośne (ale niektórzy tak lubią🙂) Mechanik zawsze będzie głośniejszy od membrany.  Kiedyś miałem SPC GK 540 na Brownach. Hałas był dla mnie akceptowalny.

Panowie ja tez mam pytanko. Co sądzicie o przełącznikach Kailh Box Black. Jakbyście je krótko scharakteryzowali?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.10.2023 o 18:41, Slayer napisał:

Czy w tej kwestii coś się zmieniło tzn. czy da się kupić cichą klawiaturę mechaniczną ?

Jasne że się da. Tylko nie możesz brać nic klikajacego.

Szukaj na aliexpress klawiatury zawierającej w opisie: gasket, lubed, liniowe, hotswap, PBT, aluminium jak bardziej premium.

Tutaj masz coś z ciekawszych opcji do wyboru:

https://www.amazon.pl/EPOMAKER-Mechaniczna-klawiatura-oświetleniem-polączenie/dp/B0BML2S3PQ/

https://a.aliexpress.com/_EJSF8a7

https://a.aliexpress.com/_EuXvhHz

https://a.aliexpress.com/_EvZkPMx

Nie szukałem najtańszych ofert danego modelu. To szybki przekrój. Jak coś Ci pasi to można poszukać więcej w ten deseń.

A jak grasz w gry FPS i masz zwinne palce to za analogiem warto się zacząć rozglądać.

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, szukam klawiatury

mechaniczna (im cichsza tym lepiej, te liniowe przełączniki myślę,że chciałbym najbardziej bo one są podobne do klawiatura membranowych prawda?)

bezprzewodowa

koniecznie z klawiaturą numeryczną i podświetleniem.

Jakie firmy/modele mają tego typu klawiatury i są polecane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.10.2023 o 19:34, Under555 napisał:

mechaniczna (im cichsza tym lepiej, te liniowe przełączniki myślę,że chciałbym najbardziej bo one są podobne do klawiatura membranowych prawda?)

Nie, membrany nie mają za bardzo odpowiedników w mechanikach, aczkolwiek najbliżej to są zazwyczaj najgłośniejsze czyli typu "blue" i pochodnych, niby są browny, ale w wielu klawiaturach nie różni się to aż tak wiele, dopiero przy blue czuć zazwyczaj zauważalny skok, ale i słychać klik.

Liniowe w ogóle nie przypominają membran, membrany są elastyczne, stawiają opór, napięcie membrany narasta, a jak zostanie przekroczone to następuje załamanie i opadnięcie.

Liniowe niby są pod gry, czułe, bo łatwo obadają pod naciskiem i nie ma żadnych skoków, czasem za czułe, że się używać do normalnego pisania nie da, więc radzę się zastanowić dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, szukam klawiatury

bezprzewodowa

koniecznie z klawiaturą numeryczną i podświetleniem.

Jak budżet pozwala to brałbym coś pokroju Keychron V6 albo jakieś K5. Sam korzystam aktualnie z K5 na Brownach bo nie lubię przełączników liniowych, a Blue są z kolei trochę zbyt głośne. Brown to taki złoty środek i moim zdaniem najbardziej przypominają charakterystyką pracy memranę.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie po

Generalnie popatrz na ofertę Keychrona, bo mają fajny stosunek jakości do ceny

Z innej beczki: dziś przyszła do mnie Nuphy Air v2 na switchach Wisteria. Ktoś chce coś wiedzieć? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś z was miał może do czynienia z klawiaturą na cherry mx silent red? Zwykłe red są za głośne niestety :) Do testu pożyczyłem od syna K70 TLK CS Corsaira, pięknie działa, ale dość głośna. Dużo gram w nocy, stara...tj. szanowna małżonka marudzi 😜 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Kaczkofan napisał:

Ktoś z was miał może do czynienia z klawiaturą na cherry mx silent red? Zwykłe red są za głośne niestety :) Do testu pożyczyłem od syna K70 TLK CS Corsaira, pięknie działa, ale dość głośna. Dużo gram w nocy, stara...tj. szanowna małżonka marudzi 😜 

Ja mialem i moge osobiscie polecic, glosna praca innych przelacznikow znudzila mi sie po czasie a cichutkie w nocy to dla mnie bajka :) i w ten sposob stalem sie fanem silent przelacznikow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@cd777Dzięki za szybką odpowiedź. Jakiś konkretny model polecasz? Szukałem wczoraj trochę, dużo jakichś chińskich wynalazków można znaleźć. Niemieckie CHERRY G80-3000N RGB MX Silent Red wygląda całkiem spoko. Nie chciałbym więcej niż 600 pln wydawać na klawiaturę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Kaczkofan napisał:

@cd777Dzięki za szybką odpowiedź. Jakiś konkretny model polecasz? Szukałem wczoraj trochę, dużo jakichś chińskich wynalazków można znaleźć. Niemieckie CHERRY G80-3000N RGB MX Silent Red wygląda całkiem spoko. Nie chciałbym więcej niż 600 pln wydawać na klawiaturę.

Obecnie siedze na keychronie k4 pro na przelacznikach outemu silent cream yellow. Bo zalezalo mi na bezprzewodowosci. 
Ale mam tez w kolekcji filco majestouch tkl + oddzielny numpad filco oraz leopolda 980m. Obie nowki nieuzywane. Wszystko na silent redach ofc. Jakbys byl zainteresowany to wal na priv bo musze troche zrobic porzadkow ;)
Edytowane przez cd777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, mam kilka pytań dot mechaników

1. jakie keycapy są w cherry G80-3000N tkl? wiem ,że ABS ale bardzo mi się ten materiał podoba bo jest taki jakby lekko gumowany ale nie całkowicie rubber - jakie firmy keycapów robią takie właśnie matowe, lekko jakby gumowane keycapy ale w technologii double shoot,żeby były wytrzymałe?

2. zależy mi na tym,żeby keycapy dobrze wyglądały z RGB tj. znak na klawiszu,zeby był ładnie podświetlony a nie tylko miejsce naookoło keycapa - jak to sprawdzić przed zakupem? wiele zestawów pod tym kątem bardzo źle wypada z tego co widzę na youtube
3. do mojej klawiatury fnatic ministreak z cherry mx red silent - jakie typy keycapów będą pasowały? tj. xda /cherry/oem itd. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajne promocje na dobre klawiatury.

https://www.pepper.pl/promocje/adata-xpg-summoner-cherry-mx-silver-morele-745574

Klawiatura adata xpg Summoner cherry mx silver (morele)

168zł

https://www.pepper.pl/promocje/klawiatura-adata-xpg-summoner-cherry-mx-red-silverblue-za-168-745547

Klawiatura ADATA XPG Summoner Cherry MX Red (Silver/Blue za 168)

155,99zł

sam chyba wezmę sobie jeszcze jedną na silverach bo się sprawdza a w tej cenie szkoda nie brać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie z tego co doczytałem najlepiej zarówno do grania, jak i do pisania nadają się przełączniki Brown.

Z tego co czytałem przełączniki (chińskie) Kailh już przewyższają jakością Cherry (niemieckie). Czy to prawda ?

Jaką klawiaturę mechaniczną przewodową do powiedzmy 400 złotych z przełącznikami brązowymi polecilibyście ?

Edytowane przez Passt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do pisania to uważam ze przede wszystkim powinien być tactile nie linearne, ale może to tylko moja preferencja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kwestia przyzwyczajenia. Jak miałem Blue to do ponownej reaktywacji wymagały pełnego zwolnienia niemal, co totalnie dyskwalifikowało je z użytku w grach.

6 godzin temu, Passt napisał:

Z tego co czytałem przełączniki (chińskie) Kailh już przewyższają jakością Cherry (niemieckie). 

Jak i wiele innych. Stare cherry to juz dzisiaj rozklekotane gowno total ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Passt napisał:

Jaką klawiaturę mechaniczną przewodową do powiedzmy 400 złotych z przełącznikami brązowymi polecilibyście ?

Lubed, 

Gasket, 

HotSwap, 

PBT Duble Shoot, 

2,4Hz+BT, 

Aluminium Case

Led South Face, 

Stabilizatory dobre.

Takie hasła szukaj. Ja akurat taka kupilem na BF za 280zl (filmik). Ten temat generalnie jest zacofany i zdechły. Na Pepperku chyba wiecej sie dowiesz czytajac komentaze ludzi: https://www.pepper.pl/grupa/klawiatury-mechaniczne ;)  Nieistety nie oszukujmy sie, tutaj ludzie chyba kupuja co popoadnie od znanych producentow w stylu Corsair itp. Tytlko ze Ci sa znani na swiece z szajsu jedynie XD

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi