Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

lion_cfs

Pytanie o zasadność

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jakoś zawsze kiedy zmieniam coś w kompie moje zainteresowanie tematem tych maszyn wzrasta liniowo, nie dawno wymieniłem wysłużonego GTXa 260 na Radosława 6870 i jestem zadowolony. Teraz zastanawiam się nad czymś innym. Dużo ostatnio czytam, że Quady mają już ogromną przewagę nad procesorami dwurdzeniowymi, szczerze mówiąc wierzę w to bo mój kumpel ma Q6600, który swego czasu stanowił alternatywę dla E8400 pod względem cenowym, a gry zachowują sie na nim jakby lepiej, zwłaszcza takie jak GTA4. A może to E8400 był alternatywą dla Q6600? Mniejsza z tym. Ja jednak wybrałem dwurdzeniowca ze względu na namowy i wyższy zegar (hehe). Mógłbym tu jeszcze dodać, że E8400 miał ładniejsze pudełko :P

Teraz jednak myślę nad zmianą starego procka na coś w stylu:

Q8300

Q8400

Q9005

może Q9550

Czy któryś z tych zakupów ma sens i poczuję różnicę w wydajności in plus w najnowszych grach? Oczywiście zmiana płyty głównej po to, żeby kupić Core i7 raczej nie wchodzi w grę, chyba, że ktoś przekona mnie, że naprawdę ma to sens i nie wydam na to ciężkich tysięcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

quada z serii 8 sobie odpuść

q6600 albo od q9450 wzwyż (12mb cache)

edit ; zmiana na core i7 wcale nie jest taka bolesna

1) płyty główne od ok 150 zł używki

2) procka i7 860 można nabyć okazyjnie od 600 zł - słabszy q9550 ok 700 zł

3) ddry 3 śmiesznie tanie (4gb 1333 od ok 110 zł)

no chyba, że musisz kupować nowe rzeczy ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile masz na rozbudowę? Quady z serii 8 wogóle jak to się mówi potocznie olej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, z tysiąc PLN by się znalazło. :P A jeśli chodzi o przesiadkę na Core i7 to już wolę poczekać, aż nowa podstawka Intela się upopularyzuje, wtedy kupię nowe Mobo. Ale raczej kupiłbym se jakiegoś Q9550...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie wymieniał na Q9550,zakup takiego procesora jest zupełnie nieopłacalny. Lepiej już kupić z nowej serii Core i5 2xxx nawet te mniej wydajne będą wydajniejsze od Q9550 i będzie możliwość wymiany za jakiś czas na nowszy model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No skoro 1000PLN masz na czysto to ja bym sprzedał to co masz teraz i dołożył kasę do tego tysiąca i spokojnie kupisz i5 2500k i nawet na jakieś dobre chłodzenie starczy :)

Intel i5 2500k-769zł

http://techplanet.pl/produkty/procesory/intel-core-i5-2500k-lga1155-box,16711.html

Asrock P67 PRO3-404zł

http://techplanet.pl/produkty/plyty-glowne/asrock-p67-pro3-b3-intel-p67-lga1155-pciedzwglansataraidddr3,19075.html

Patriot DDR3 4GB(2x2GB) 1600MHz Viper II Sector5 CL9-177zł

http://techplanet.pl/produkty/pamieci-ram/patriot-ddr3-4gb2x2gb-1600mhz-viper-ii-sector5-cl9,8161.html

Razem 1350zł a za sam swój proc wyciągniesz 300zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dodatek na sandy kręcisz procesor przez mnożnik, więc jeśli nie będziesz podkręcał pamięci to możesz brać np. Goodramy 1333MHz bez radiatorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe rzeczy piszecie, tak ciekawe, że chyba jednak jeszcze poczekam z upgradem :P Kupie se jakieś głośniki do auta czy cuś... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

quada z serii 8 sobie odpuść

q6600 albo od q9450 wzwyż (12mb cache)

edit ; zmiana na core i7 wcale nie jest taka bolesna

1) płyty główne od ok 150 zł używki

2) procka i7 860 można nabyć okazyjnie od 600 zł - słabszy q9550 ok 700 zł

3) ddry 3 śmiesznie tanie (4gb 1333 od ok 110 zł)

no chyba, że musisz kupować nowe rzeczy ....

ehhmm, ostatnio od jakiegoś czasu obserwuje rynek quadów (allegro). I takiego Q9550 można cyknąć w licytacji poniżej 600zł. Co nie zmienia faktu, że inwestowanie w LGA775 mija się z "rozsądkiem". Tak jak koledzy napisali powyżej. Tylko Sandy Bridge na obecną chwilę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...