Forum PCLab.pl: Podkręcanie procesorów i7 ( socket 1366 / 1156 ) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Podkręcanie procesorów i7 ( socket 1366 / 1156 ) Czyli w jaki sposób bezstresowo osiągnąć 4.00GHz ?

#21 Użytkownik jest niedostępny   Sobol 

  • Intel® i7 @ 4.00GHz Club™
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5743
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 20 Czerwiec 2011 - 10:13

Dokładne informacje na temat "dziury BCLK" zostaną dodane w najbliższym czasie ( może w przeciągu tygodnia ) z tego względu, iż pracuję nad kolejnym tekstem, a nie chciał bym go teraz przerywać. W między czasie jeśli jeszcze ktoś chciałby coś dodać to proszę pisać.

Ten post był edytowany przez Sobol dnia: 20 Czerwiec 2011 - 10:13


#22 Użytkownik jest niedostępny   Krzysiek_N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2184
  • Dołączył: Pt, 07 Mar 08

Napisany 20 Czerwiec 2011 - 21:34

Cytuj

0x000009C = zwiększ napięcie QPI/VTT, czasem pomaga też zwiększenie napięcia CPU


Na jakimś zagranicznym forum czytałem, że pomaga podniesienie vcore, o VTT nic nie pisali. Sprawdź to.

#23 Użytkownik jest niedostępny   ThePunisher 

  • *** NO MERCY ***
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2883
  • Dołączył: Pn, 15 Lut 10

Napisany 24 Lipiec 2011 - 08:07

nie rozumiem jednej rzeczy odnośnie taktowania ramu i napięcia QPI, na początku tekstu o ramie pisałes że aby moduły stabilnie działały na 2000mhz trzeba zwiększyć napięcie QPI, a później piszesz że jeżeli chcemy aby ram przy tej częstotliwości działał stabilnie trzeba ustawić QPI na najniższą wartość, więc jeśli z rampage 3 extreme chciałbym użyć pamięci corsair dominator gt 1866mhz to jakie wartości musiałbym ustawić?

Ten post był edytowany przez ThePunisher dnia: 24 Lipiec 2011 - 08:23


#24 Użytkownik jest niedostępny   Sobol 

  • Intel® i7 @ 4.00GHz Club™
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5743
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 24 Lipiec 2011 - 09:58

Cytuj

Jak wiemy kontroler pamięci w nowych procesorach Intela został z nim zintegrowany i aby wymusić stabilne taktowanie pamięci np. 2000MHz będziemy zmuszeni do podniesienia przede wszystkim napięcia QPI, a niekiedy samego rdzenia CPU. Jak duże napięcie musimy podać ? Cóż, wiele zależy od samej sztuki procesora ale i taktowania pamięci. Do poprawnego działania np. pamięci 1866MHz będziemy potrzebować napięcia QPI w okolicach 1.30 - 1.35V zaś dla przykładowych 2000MHz może ono wynieść nawet 1,50V aby praca odbywała się stabilnie. Technicy z firmy GEIL twierdzą jednoznacznie, iż aby ich pamięci pracowały z prędkością 2000MHz napięcie QPI powinno wynosić 1,50V


Cytuj

QPI Voltage - oficjalnie zalecane napięcie to 1.35V jednakże musimy pamiętać, że różnica między QPI Voltage a Vdimm nie powinna wynosić więcej jak 0.5vol ( może być mniejsza ), kolejną istotną rzeczą jest problem pamięci 2000MHz gdzie przy tak niskim QPI nie będą nam działać stabilnie. Nie ma tu kompromisu, więc jeśli koniecznie chcemy, aby RAM pracował z prędkością 2.00GHz, ustawmy tę wartość najniżej jak się tylko da, aby RAM działał poprawnie


I chodziło mi o wyszukanie jak najniższego napięcia z którym pamiątki będą działać stabilnie. Możemy zacząć od 1.50V i jechać w dół aby znaleźć najniższą stabilną wartość. Przykładowo u mnie RAM latał na 1900MHz przy 1.35V a przy 2000MHz już mogłem o tym zapomnieć. Taki zabieg ma na celu zmniejszenie przewoltowania kontrolera i zmniejszenia temperatury samego procka ( po zwiększeniu QPI temperatura procesora również wzrasta - kontroler jest w CPU )

#25 Użytkownik jest niedostępny   peelen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2545
  • Dołączył: Wed, 10 Sie 11

Napisany 19 Sierpień 2011 - 15:01

podkreciłem sobie troszke mojego i7 960 na asus rampage 3 extream.

Wzorowałem sie na poradniku przypiętym podkrecania na 1366
Włączyłem sobie pózniej speed step bo pasuje mi to obnizenie taktowania kiedy komp nie pracuje na pełnych obrotach.

I mam pytanie:

Coś zmniejszyć coś zwiekszyć?? napiecia i temp macie na screenie z aidy(podczas stresu prime 95)

Pamięci chodza na 1800. Godzina prime 95 i zadnych zwiech ani nic.(wiem, że godzina to zbyt mało ale zawsze to coś)

Nie za wysokie temp na NB i SB?? podobno asusy tak mają. Zamontowałem mały wiartraczek na NB i w bocznej scianie obudowy przykreciłem 10 cm wiatrak dmuchajacy na SB bo wczesniej temp były w stresie ponad 55 stopni na obu. Teraz w trakcie pisania mają 47 SB i 51 NB.

temp w pokoju całe 28 stopni

Dodaj obrazek


edit:

po 15 minutach linx na 10 gb pamieci czyli max restart dostał. ale nie bylo mnie w pokoju i nie widziałem kodu błędu.

Ten post był edytowany przez peelen dnia: 19 Sierpień 2011 - 15:24


#26 Użytkownik jest niedostępny   Sobol 

  • Intel® i7 @ 4.00GHz Club™
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5743
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 19 Sierpień 2011 - 20:11

Jak na moje oko wszystko było by ok choć skoro dostałeś BS a podejrzewam że masz za małe napięcie na rdzeniu do tej częstotliwości i bym je delikatnie podbił. Jeśli te temperatury są podczas stresu to masz jeszcze zapas ;)

Masz zadziwiająco niskie QPI. Ja przy takiej prędkości pamięci musiałem już dawać około 1.30V aby działało poprawnie.

#27 Użytkownik jest niedostępny   sebo21 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1148
  • Dołączył: So, 18 Mar 06

Napisany 20 Sierpień 2011 - 15:37

Dzięki za ten poradnik. Jedno pytanie - nie wiem za bardzo jak mam na sztywno poustawiać te wartości w DRAM Timing Control. Tam jest za przeproszeniem od wafla parametrów. Mam wprowadzać po kolei wszystko?

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

edit: To jest specyfikacja moich pamięci: http://www.ocztechno...hannel-eol.html
Natomiast CPU-Z pokazuje: http://i.imgur.com/Qicmo.jpg czyli timingi 9 zamiast 7. Dlaczego?

Ten post był edytowany przez sebo21 dnia: 20 Sierpień 2011 - 15:57


#28 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14024
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 20 Sierpień 2011 - 20:27

1) W przypadku ustawienia RAM-ów, szukasz i zmieniasz cztery podstawowe parametry. Są one wypisane w CPU-z oraz na stronie producenta pamięci. W twoim przypadku powinny mieć ustawienie : CL 7-7-7-24, a ich nazwy (skrótowe) to kolejno : CAS-tRCD-tRP-tRAS. Szukasz ich w BIOS-ie, a następnie ustawiasz na właściwe wartości.

2) Nie są one ustawione, ponieważ procki 1366 obsługują teoretycznie tylko 1333MHz max (twoje w standardzie mają 1600). Aby ustawić je właściwie musisz to zrobić samodzielnie. Pamiętaj, aby oprócz ustawienia ich częstotliwość i opóźnień, dobrać także napięcie pracy oraz szybkość kontrolera pamięci (obydwa są b. ważne jeżeli chcesz, aby komp po restarcie działał stabilnie). 

Mała rada : Chcesz mieć 1600MHz na RAM-ie ?
Ustaw ręcznie kontroler pamięci na 3200MHz oraz lekko podnieś na nim napięcie, do 1,25V - tak dla bezpieczeństwa.

PS. Jeżeli podkręciłeś procka (podniosłeś BCLK), to pamięci mogą nie mieć ustawienia z "ładnymi" okrągłymi szybkościami.

Ten post był edytowany przez agent_x007 dnia: 20 Sierpień 2011 - 20:28


#29 Użytkownik jest niedostępny   sebo21 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1148
  • Dołączył: So, 18 Mar 06

Napisany 20 Sierpień 2011 - 20:41

Dzięki za odpowiedź! Tylko teraz tak, żeby to ustawić wchodzę z zakładki Extreme Tweaker do DRAM Timing Control i tutaj wybieram od góry: 7 DRAM Clock i tak dalej tak? Reszte zostawiam na AUTO?

#30 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14024
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 20 Sierpień 2011 - 20:51

Tak, po kolei. Resztę zostawiasz na AUTO.
Ewentualnie możesz dać Command Rate (u ciebie, to jest bodajże DRAM Timing Mode) na 1N.
Jeżeli nie jesteś pewien, przy którym jesteś, po prostu sprawdź z obecnym ustawieniem (szary tekst ponad). Pierwszy w nim jest pierwszym od góry, drugi jest drugim, itd.
Przykład : http://pclab.pl/art35795-3.html

Ten post był edytowany przez agent_x007 dnia: 20 Sierpień 2011 - 20:55


#31 Użytkownik jest niedostępny   sebo21 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1148
  • Dołączył: So, 18 Mar 06

Napisany 20 Sierpień 2011 - 20:53

Mówisz o DRAM Timing Mode? Dostępne są 1N, 2N, 3N, informacja, że 1N 'might accelerate DRAM performance'.

#32 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14024
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 20 Sierpień 2011 - 20:59

Tak (patrz poprzedni post).
Obecnie masz ustawione 1N z AUTO, ale nie wiem czy po ustawieniu właściwych wartości na RAM-ie, płyta (z tą opcją nastawioną na AUTO) zostawi to 1N. 

Ten post był edytowany przez agent_x007 dnia: 20 Sierpień 2011 - 20:59


#33 Użytkownik jest niedostępny   Michal015m 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 298
  • Dołączył: So, 04 Kwi 09

Napisany 24 Sierpień 2011 - 16:05

Czy ten poradnik może również posłużyć do podkręcania procesora i7 na socket 1156?? czy jest różnica np w napięciach lub czymś innym ?

#34 Użytkownik jest niedostępny   Sobol 

  • Intel® i7 @ 4.00GHz Club™
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5743
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 24 Sierpień 2011 - 18:46

Tak może posłużyć. Główna różnica to dwukanałowy kontroler.

#35 Użytkownik jest niedostępny   Michal015m 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 298
  • Dołączył: So, 04 Kwi 09

Napisany 25 Sierpień 2011 - 11:15

próbowałem dzisiaj podkręcić procesor wyłączyłem wszystko jak w poradniku ( turbo itp) zapisałem zmiany zmieniłem AI OVERCLOCK TUNER na manual i nie mogę zmienić CPU RATIO, BCLK ani PCIE Frequency cały czas pozostaje na AUTO wciskam enter i nic dopiero DRAM frequency mogę zmienić. BIOS mam najnowszy

EDIT: miałem wyłączony numlock
PS: PCIE Spread Spectrum też trzeba wyłączyć ?? czy tylko CPU

Ten post był edytowany przez Michal015m dnia: 25 Sierpień 2011 - 11:38


#36 Użytkownik jest niedostępny   Sobol 

  • Intel® i7 @ 4.00GHz Club™
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5743
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 26 Sierpień 2011 - 20:56

Oba ustaw na Disabled.

#37 Użytkownik jest niedostępny   marlwa 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 164
  • Dołączył: So, 31 Maj 08

Napisany 04 Marzec 2012 - 22:28

ja mam i7D0 na 4.0ghz poki co zrobilem test 30 min occt i bylo ok
ale jakos tak mi nie pasuje, zreszta na pewno musze jeszcze popracowac nad napieciami ale jak np przeciagam okno to przeskakuje czasem
2 to nie wiem w koncu ktorymi wskazaniami sie kierowac odnosnie napiec bo roznie z tym jest;
w biosie niby mi pokazuje ze bedzie 1.3v z wprowadzonymi wartosciami a w stresie jest 1.264 (CPU-Z) gdy occt pokazuje do 1.26v!
napiecia qpi nie moge wogole znalezc?
a tu fotka

#38 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14024
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 04 Marzec 2012 - 22:35

@up Przy takich prędkościach kontrolera pamięci (NB Frequency) i QPI (QPI Link), nie trzeba go ruszać, chyba, że ma jakąś dziwną wartość, bo BIOS ci wariuje :P.

Spadek napięcia w stresie to norma, w zależności od tego jak bardzo obciążone są rdzenie, napięcie może się wahać.
Różnica między napięciami w BIOSie, a programie mierzącym napięcia (w IDLU) nazywa się Vdroop, musisz brać go pod uwagę w trakcie zwiększania napięcia, albo włączyć Load Line Calibration (LLC, dynamicznie zwiększa napięcie aby utrzymywało się na niezmienionym poziomie, bez względu na obciążenie procesora). 
Ogólnie jedziesz z napięciem do góry, aż nie osiągniesz stabilności. Konkretna wartość (w granicy rozsądku :E), przy której się zatrzymasz jest nie istotna. Musisz tylko uważać, aby w stresie nie przekroczyć niebezpiecznej wartości temperatury dla danego procka.      

Aha może pomoże : http://pclab.pl/art38594.html

Ten post był edytowany przez agent_x007 dnia: 04 Marzec 2012 - 22:52


#39 Użytkownik jest niedostępny   marlwa 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 164
  • Dołączył: So, 31 Maj 08

Napisany 04 Marzec 2012 - 22:50

ja mam cos co sie nazywa CPU Vdroop Compansationi ustawilem na Enabled; czy to o to chodzi?
rozumiem ze czestotliwosci mniej wiecej dobrze ustawilem? sugerowalem sie poradnikiem (bardzo dobry, nawet swietny jak dla mnie)
a jak sie ma do tego pamiec? bo chcac nie chcac i tak musze zmienic jej parametry
z jaka czestotliwoscia moga/powinny pracowac moje pamieci? nazwa modelu to: CMG6GX3M3A1866C7 bo mam w biosie opcje Extreem Memory Profile (Disabled) moze powinienem ja wlaczyc?
narazie nie ruszalem timingow

#40 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14024
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 04 Marzec 2012 - 23:04

Tak 1. U mnie to się nazywa LLC,
Tak 2, częstotliwość jest OK (jeżeli dążysz do 4GHz :P)

Co do RAMu, to twoje z tego co widzę powinny działać na 1866MHz (CL7.8.7.20, 1,65V).
Masz na to dwa sposoby, prosty (włączasz Extreme Memory Profile) i wybierasz profil z takimi parametrami, oraz troszkę trudniejszy (ale dla ogarniętego komputerowca równie prosty ;)). Mianowicie, szukasz w BIOSie 3 rzeczy :
1) Częstotliwości pracy pamięci (np. Memory Freq.)
2) Jej timingów
3) Napięcia zasilania pamięci i jej kontrolera.
Częstotliwość dajesz na 933MHz (albo 1866MHz) w zależności od tego jaką wartość pokazuje BIOS (efektywną/rzeczywistą). Inną opcją ustawienia częstotliwości pamięci jest dobór odpowiedniego mnożnika (dzielnika), ale nie wiem jak jest u ciebie w BIOSie.
Timingi dajesz po kolei na CL 7, tRCD 8, tRAS 7, tRFC 20 i na koniec napięcie pamięci ustawiasz na poziomie 1,65V, a kontrolera pamięci na 1,35V.
Radzę sprawdzić, gdzie są odpowiednie opcje w instrukcji płyty głównej zanim wejdziesz do BIOSa :).
Aha jeżeli pierwszy sposób nie będzie stabilny to będzie trzeba spróbować drugiego.

Ten post był edytowany przez agent_x007 dnia: 04 Marzec 2012 - 23:11


  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych