Forum PCLab.pl: FAQ: APU - wątek zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (257 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

FAQ: APU - wątek zbiorczy Wszystko o starych, obecnych i przyszłych APU

#41 Użytkownik jest niedostępny   memel 

  • kojotus pospolitus
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3348
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 07

Napisany 04 Wrzesień 2011 - 15:58

tak jak powiedzialem kiedys... fm1 szybciej zniknie niz sie pojawilo..
W ogole nie ma popytu na te procki np. A8..
A nawet jeden z dystrybutorow ma tylko te procki tylko na zamowienie... bo po co ma zalegac na stanie, i racja.

Ten post był edytowany przez memel dnia: 04 Wrzesień 2011 - 15:58


#42 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13696
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 04 Wrzesień 2011 - 16:02

Heh, a miało być takie "mainstreamowe", "idealne dla każdego Kowalskiego"... Za dużo marketingu, a za mało zdrowego rozsądku. Klienta można zakręcić i ogłupić, ale w takim przypadku trzeba mieć przynajmniej dużo kasy na reklamę ;-) Llano byłoby nawet w porządku, ale nie za taką cenę.

#43 Użytkownik jest niedostępny   21szpak 

  • SZPAK TEAM
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4752
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 04 Wrzesień 2011 - 16:18

Zobacz postmemel, o 04 Wrzesień 2011 - 16:58, napisał(a):

tak jak powiedzialem kiedys... fm1 szybciej zniknie niz sie pojawilo..
W ogole nie ma popytu na te procki np. A8..
A nawet jeden z dystrybutorow ma tylko te procki tylko na zamowienie... bo po co ma zalegac na stanie, i racja.


Może i w Polsce ale chyba tylko w naszym kraju. Bo jakoś sprzedaż OEM idzie bardzo dobrze. Widocznie najwięksi gracze runku OEM myślą o Llano inaczej niż zwykli zjadacze chleba.

Mi w Llano brakuje dobrego i co ważne łatwego OC bo to co jest teraz to taka zabawa w hardcora. Niech zrobią nową rewizje z mniejszym o 0.2V napięciem zasilania i odblokowanymi mnożnikami lub tak działającymi samoistnie że ograniczeniem w OC będzie sam proces technologiczny.

#44 Użytkownik jest niedostępny   LeeLoo_T 

  • Only balance is real
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6541
  • Dołączył: Wed, 17 Sie 05

Napisany 04 Wrzesień 2011 - 16:27

Zobacz postAssassin, o 04 Wrzesień 2011 - 16:21, napisał(a):

Jeśli masz na myśli faktycznie samo TDP, to racja. Jeśli chodzi jednak o pobór prądu, to wynika to z korzystania z grafiki zewnętrznej. Przy obciążeniu integry A6 ciągnąłby znacznie więcej. Mnie bardziej dziwi faktyczny brak różnic pod obciążeniem w stosunku do X4 630, pomimo technologi 32 nm i, przede wszystkim, 1-układowego chipsetu :/

Napiecie te same, troche szalone jak na 32SOI, ale produkcja musiala ruszyc, zlozona logika samego procesora tez szalona przeskok od Deneba dwukrotny w tranzystorach, a jeszcze wiekszy w zlozonosci IC.

Zobacz post21szpak, o 04 Wrzesień 2011 - 17:18, napisał(a):

Mi w Llano brakuje dobrego i co ważne łatwego OC bo to co jest teraz to taka zabawa w hardcora. Niech zrobią nową rewizje z mniejszym o 0.2V napięciem zasilania i odblokowanymi mnożnikami lub tak działającymi samoistnie że ograniczeniem w OC będzie sam proces technologiczny.

Modele K i na tym powinien byc koniec ulatwien. Tylko poprawi sie GF, niech wezma szybko wprowadza kafara(BDv1.5) z Trinity, bo z Llano wiecej straca czasu niz ekstra zarobia.

Ten post był edytowany przez LeeLoo_T dnia: 04 Wrzesień 2011 - 16:33


#45 Użytkownik jest niedostępny   Mroczny Nelu 

  • Makankosappo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14937
  • Dołączył: Wed, 16 Lip 08

Napisany 04 Wrzesień 2011 - 19:00

Widać, że Llano dostaje po tyłku przez niskie zegary - gdyby te procki były dobrze zrobione (a nie na odchrzań się, jak to teraz mi się widzi), wystartowali by pewnie z zegarami grubo ponad 3Ghz i już sytuacja by lepiej wyglądała. Do tego odblokowany mnożnik i O/C w okolice 4,5-5GHz dałyby hit (już by u mnie wtedy Llano siedziało). A tak to klops. Może jak A6 stanieje, to sobie je sprawię.

#46 Użytkownik jest niedostępny   memel 

  • kojotus pospolitus
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3348
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 07

Napisany 04 Wrzesień 2011 - 22:44

A4.. ma bodajze na starcie 2,7GHz..
wydajnoscią bedzie zblizony do Brisbane czy Windsora 4800-5600+ z przed 5 lat?

Ten post był edytowany przez memel dnia: 04 Wrzesień 2011 - 22:45


#47 Użytkownik jest niedostępny   Lipton 

  • Zawodowiec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7443
  • Dołączył: Wt, 25 Mar 08

Napisany 05 Wrzesień 2011 - 08:40

Zna ktoś istotę problemu XBMC i akceleracji H.264 na Brazosie? Czy ten problem został już rozwiązany?

#48 Użytkownik jest niedostępny   21szpak 

  • SZPAK TEAM
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4752
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 06 Wrzesień 2011 - 07:06

Zobacz postpiterr3, o 05 Wrzesień 2011 - 09:40, napisał(a):

Zna ktoś istotę problemu XBMC i akceleracji H.264 na Brazosie? Czy ten problem został już rozwiązany?


Support AMD ewentualnie Bruno może coś będzie wiedzieć.


Asus develops E-450-equipped micro ATX motherboard
http://www.tcmagazin...atx-motherboard

Dodaj obrazek

#49 Użytkownik jest niedostępny   karol83 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1060
  • Dołączył: Nd, 28 Paź 07

Napisany 06 Wrzesień 2011 - 22:58

Nie wiem gdzie zapytać ale pewnie tu będzie ok - wiadomo kiedy wyjdą platformy na e-450?? Bardzo mocno mnie interesuje małe media center na tej platformie... Nie za dużo o tym w necie więc może coś dorzucicie o tym do pieca :)

#50 Użytkownik jest niedostępny   Lipton 

  • Zawodowiec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7443
  • Dołączył: Wt, 25 Mar 08

Napisany 06 Wrzesień 2011 - 23:09

Koniec miesiąca.

#51 Użytkownik jest niedostępny   21szpak 

  • SZPAK TEAM
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4752
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 07 Wrzesień 2011 - 14:23

MSI X370 ultra-thin laptop gets updated, now available with E-450 APU
http://www.tcmagazin...lable-e-450-apu

#52 Użytkownik jest niedostępny   Lipton 

  • Zawodowiec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7443
  • Dołączył: Wt, 25 Mar 08

Napisany 07 Wrzesień 2011 - 15:03

Mam APU 3850, gdyby ktoś chciał żebym, coś sprawdził to pisać ;)
Mogę porównać jego wydajność do AII X4. Na pewno zrobię test wydajności 1866 do 2200 MHz.

#53 Użytkownik jest niedostępny   21szpak 

  • SZPAK TEAM
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4752
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 07 Wrzesień 2011 - 16:06

Zobacz postpiterr3, o 07 Wrzesień 2011 - 16:03, napisał(a):

Mam APU 3850, gdyby ktoś chciał żebym, coś sprawdził to pisać ;)
Mogę porównać jego wydajność do AII X4. Na pewno zrobię test wydajności 1866 do 2200 MHz.


Porównaj zegar w zegar we wszystkim czym się da :-)

#54 Użytkownik jest niedostępny   Lipton 

  • Zawodowiec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7443
  • Dołączył: Wt, 25 Mar 08

Napisany 07 Wrzesień 2011 - 19:41

Ok - zrobi się. Problem na razie jest w tym, że Gigabyte odmawia OC. Na F4 i F3 staje przy 106 MHz na hoście. Każde wczytywanie systemu - restart. Próbuje rozwikłać ten problem, ale wygląda mi na to, że płyta jest walnięta. Jutro, albo jeszcze dziś włożę MSI i zobaczę czy rzeczywiście wina leży po stronie płyty.

Gdyby ktoś chciał pomóc to informuje, że próbowałem OC na mnożniku 20,21,22,26,28,29 - przy 110, 120, 133, 140 MHz na hoście i nadal to samo. Zwiększałem napięcia - problem ten sam :)

#55 Użytkownik jest niedostępny   21szpak 

  • SZPAK TEAM
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4752
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 07 Wrzesień 2011 - 19:45

Przy OC wyłącz jak możesz wszystkie kontrolery na płycie.

AMD intros the dual-core A4-3400 & A4-3300 APUs
http://www.tcmagazin...00-a4-3300-apus

Ten post był edytowany przez 21szpak dnia: 07 Wrzesień 2011 - 19:45


#56 Użytkownik jest niedostępny   Lipton 

  • Zawodowiec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7443
  • Dołączył: Wt, 25 Mar 08

Napisany 07 Wrzesień 2011 - 19:47

Jak masz pomysł, co mam wyłączyć to pisz, na razie spróbuje wyłączyć kontroler USB 3.0, może to coś pomoże - klawiaturę podepnę pod PS/2.

EDIT: Wyłączyłem wszystkie kontrolery oprócz SATA - problem nie ustępuje. Zaraz wkładam MSI.

Ten post był edytowany przez piterr3 dnia: 07 Wrzesień 2011 - 20:05


#57 Użytkownik jest niedostępny   Mroczny Nelu 

  • Makankosappo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14937
  • Dołączył: Wed, 16 Lip 08

Napisany 07 Wrzesień 2011 - 20:20

Jakbyś mógł zrobić porównanie wydajności GPU na MSI i Gigabyte to byłoby miło :E W paru reckach widziałem, że Llano na płytach Gigabyte w niektórych grach miało niższe wyniki niż na ASrock czy Asus. Swoją drogą, gdzie publikujesz swoje testy? :E

#58 Użytkownik jest niedostępny   Lipton 

  • Zawodowiec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7443
  • Dołączył: Wt, 25 Mar 08

Napisany 07 Wrzesień 2011 - 20:47

MSI nie sprawdzę - zostałem poinformowany, że prawdopodobnie jest walnięta i niestety okazało się to prawdą.
Publikuje na jednym z mniejszych portali w sieci.

EDIT: Naczytałem się testów na Tomie i wynika z nich, że mój problem jest odosobniony. Faktem jest, że OC hosta na FM1 jest utrudnione, ale stoją za tym dwa argumenty - dyski SSD, które powyżej 110 MHz znikają w przestrzeni i wyjście D-SUB, które blokuje OC na 107 MHz. Szczególnie ten drugi przypadek jest mi bliski, szkoda tylko że używam kabla HDMI-DVI. Jutro spróbuje odinstalować Catalysty i zainstaluje te dołączone do chipsetu, może tym razem uda mi się pobić magiczną granicę 130 MHz.

Gdy ustawiam wartość hosta na 130 MHz w ET6 ekran nagle się trzęsie i zmienia swoje barwy. Może to właśnie wina leży po stronie kabla? :E

Ten post był edytowany przez piterr3 dnia: 07 Wrzesień 2011 - 23:08


#59 Użytkownik jest niedostępny   21szpak 

  • SZPAK TEAM
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4752
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 08 Wrzesień 2011 - 07:29

Advanced Micro Devices Readies “K” Unlocked A-Series APUs for Overclockers - Source.
http://www.xbitlabs....erclockers.html

#60 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13696
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 08 Wrzesień 2011 - 07:44

Zobacz postpiterr3, o 07 Wrzesień 2011 - 21:47, napisał(a):

Gdy ustawiam wartość hosta na 130 MHz w ET6 ekran nagle się trzęsie i zmienia swoje barwy. Może to właśnie wina leży po stronie kabla? :E

Raczej stawiałbym na "przekręconą" grafikę lub pamięci. Miałem kiedyś podobnie, tyle że na Intelu. Dowoltowanie IGP albo obniżenie dzielnika pamięci powinno pomóc.

BTW Z tym wpływem DSUb na oc to już mnie totalnie zagięli :E

  • (257 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

  1. Yandex